Piekli by ste bývalému tortu zadarmo?

10. mar 2024

Ahojte, s byvalym priateľom sme cca rok rozídení, ostali sme v kontakte. Požiadal ma, či by som neupiekla jeho neteri k narodeninám na oslavu tortu (bezlepkovú), a koľko by to stálo. Prepočítala som to a povedala som že 50-60€, že závisí aký zápich bude chcieť, či obyčajný za 2€ z Tedi alebo nejaký špeciálny 3D (nakoniec len samotný zápich stál 14€, s krabicou a podnosom 18€). Súhlasil s cenou, dohodli sme termín. Prešli 3 týždne a tortu som upiekla. Zobrala som 50€, čisto len za suroviny, podnos, krabicu, zápich a čokoládky na ozdobenie. Ani euro navyše za prácu a neteri som po ňom poslala aj nejaké drobnosti za cca 20€ ako darček odomňa. V deň oslavy večer mi zrazu napísal, že nemám trepať, že torta mala náklady 50€. Extrémne ma to vytočilo, lebo som tie dva dni kedy som tortu chystala mala toho veľa aj v práci, aj po práci, aj lekárov, a nákupy a pečenie som robila len tak natesno pomedzi to, zápich mal byť taký špeciálny že som oslovila 7 ľudí, či by to vedeli navrhnúť a vyrobiť, atď., bola som to vyzdvihnúť osobne u jednej pani, takže ma táto reakcia dosť sklamala. To ale nebol koniec, vraj keď som piekla tortu pre kamoškinho syna keď ma pozvali k nim posedieť na jeho narodeniny, tak že je divné, že od neho som peniaze vzala a od nej nie. Pritom kamoška ani nevedela že pečiem, bol to darček pre malého odomňa, namiesto nejakej stavebnice a hlavne myslím, že je moja vec či sa rozhodnem upiecť kamoškiným deťom, kedy a za koľko peňazí. Vy by ste piekli pre bývalého neter za vlastné peniaze? Mne sa pozastavuje rozum, ale zaujímal by ma váš názor. Každopádne mám ponaučenie a už by som nič neupiekla.

kaktusik007
10. mar 2024

ved posledna veta - mas ponaucenie a nabuduce nepecies. aky problem? Naco tema? naco to teraz akoze preberat?

majlo1234
10. mar 2024

Ja som hrozna, zalezi aj od vztahu s byvalym, ale nepiekla by som nic😂 uz to, ze si to urobila zadarmo, moze byt rad. Nech si pozrie, v akych cenovych relaciach sa predavaju torty. Ale mam skusenost, ze ludia nevedia d/ocenit ludsku pracu v sluzbach, cize ma to neprekvapuje

petamich
10. mar 2024

nie nepiekla by som byvalemu pre kohokolvek tortu zadarmo

anna777115
10. mar 2024

Tak, už vieš, ako sa maš zachovat nabuduce. Ja, by, som mu odpisala, ze si to pre neho, robila posledny krat, nakolko nedokaže odhadnut cenu bezlepkovych surovin a produktov a ked nie je spokojny, nech si da upiect tam, kde mu to spravia lacnejšie.

huxy
10. mar 2024

Nie, nepiekla by som pre bývalého zadarmo. Ale ja by som pre bývalého nepiekla ani za peniaze (či by platil len za suroviny alebo aj prácu).

wolf_
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
anavixy
10. mar 2024

Normalne mu vypis co tam islo a kolko to stalo, aj s energiami. Zrejme niekto mudry z rodiny mu povedal, ze to tolko nemohlo stat. A bez zapichu atd by ani nestalo, no o tom asi nemaju ani paru. Nabuduce nech si upecu sami alebo nech kupia v cukrarni a zapich nech si strcia sami. Kam len chcu. Otras ked sa sklbi nevdak s nevedomostou.

domkakvet
10. mar 2024

Za vlastne peniaze by som nepiakla a ak by som piekla, tak by som si odlozila blocky a zalezi od vztahu, ci by som piekla, alebo nie, ale zadarmo urcite nie.

pralinka25
10. mar 2024

nepiekla by som pre neho ani keby mi ponukal 100 eciek. ani za nic. a nevypytala si si vela. praveze si blba ze si dala robotu zadarmo. je ine robit tortu ako darcek od teba a ine ju robit pre niekoho kto ju chce darovat. akoze co ju od teba chcel gratis? a za co? boze je to idiot. bud rada ze si sa ho zbavila. a nabuduce nech si da tortu robit v cukrarni. vobec nereaguj, nevysvetluj. ignoruj ho.

pinkgirl
10. mar 2024

Hneď by som mu povedala, nech si dá upiecť inde. Nerobí to dobrotu. Teraz už nič, on si bude stále hľadať argumenty ako ti vyhodiť na oči, že ti musel zaplatiť. Tak to býva, za dobrotu na žobrotu. Ty si prišla o svoj voľný čas, ešte si zháňala materiál - muku, cukor, vajíčka a ozbody...a ešte k tomu bezlepková múka sama o sebe drahá. Sama pečiem a viem ako si niekedy ľudia myslia, že sa mi torta z večera do rána zhmotni v chladničke. Málo ľudí si uvedomuje, že ty s tortou stravis 3-4 dni.
Kašli na neho a jeho reči, nabudúce ho odmietni.

kris_tin257
10. mar 2024

Keby to bola torta vyslovene pre môjho ex, napiekla by som zadarmo veľmi rada, ale dala by som tam jednu extra prísadu naviac - silné prehanadlo 😂

kvetka404
10. mar 2024

Dala si do toho omnoho viac (času, snahy, vybavovania), ako by si dala bežnému klientovi, bývalému by som popriala všetko dobré do života a ani za akékoľvek peniaze by som mu neupiekla ani perníkovú cic*nu nabudúce.
Buďme realisti- tortu si mohol dať upiecť kdekoľvek inde. Buď ťa chcel využiť, aby si spravila zadarmo, alebo hľadal zámienku, prečo na teba môže útočiť a starať sa do vecí, do ktorých mu nič nie je.

cimage
10. mar 2024

Preco si myslel, ze mu ju upecies zadarmo? Nie je to tvoj terajsi priatel a nebol to ani tvoj dar pre neter. Ked si mu jasne povedala aka cena bude a suhlasil, tak co teraz riesi? Kludne mu napis rozpis surovin s cenou a nabuduce nech si objedna niekde v cukrarni.

zalka
10. mar 2024

Autorka, na to by som milému pánovi odpovedala na oslave kamoškinho syna som bola pozvaná ako hosť.
Na oslave tvojej neteri som nebola .. vidíš ten rozdiel. Ak nie tak premýšlaj a dobudúcna zabudni na to, že ti niečo upečiem.

enoula
10. mar 2024

Ja by som max napisala, ze cena bola vopred odkomunikovana a odsuhlasena. Nič nevysvetluj, na co.... Myslim, ze uz nepride nabuduce 🙂

sun_shine_2020
10. mar 2024

Trosku na odlahcenie temy a na pobavenie: Nemozes byt byvala mojho muza? Ze by si aj nam napiekla iba za naklady pre deti na narodky 😁 neboj, my nebudeme chciet specialny zapich, nam by stacil aj obycajny 😁

matullienka
10. mar 2024

Odpísala by som mu, že keď s cenou nesúhlasil mal ti to povedať hneď a , že jeho je prd po tom pre koho pecies zadarmo a od koho vezmeš peniaze

rozculena
10. mar 2024

keby som vedela,kde sa tá oslava koná,tak tam idem,položím peniaze na stôl a tortu si vezmem 😀

nikpa
10. mar 2024

Ved nech si blbec ide na takú tortu do obchodu nakúpiť len suroviny a uvidí a kde sú ešte energie, tvoja práca, čas a ozdoby... Ja by som si dala tu námahu a rozpísala mu to a na konci mu dopiš koľko ti ma teda ešte doplatiť, keď už to chce mať úplne popravde vypočítané. Ach, magor 🙄

reanda
10. mar 2024

nikomu by som nepiekla zadarmo, iba ak by to mal byt darcek odo mna

jaond19
10. mar 2024

Uz by ma viac nemal ako kontaktovat. Prasivec vychcaný

januska12323
10. mar 2024

Ja by som nepiekla vôbec, dupľom keď si mala toho veľa v práci. Ale tak čo už s tým nič nenarobíš.

klip0
10. mar 2024

Ešte ti bude vyratavat že niekomu si tortu zadarmo upiekla tak asi máš každému...
Nemala si ani neteri darčeky posielať
Poslala by som mu zoznam čo tam išlo aj so sumou
A poslala ho do certa

lonely66
10. mar 2024

nepiekla by som, lebo to neviem... 😀
ale...keby som vedela piecť torty, nikdy v živote by som bývalému neupiekla tortu. ani za peniaze, ani zadarmo. ani jeho rodine, neteriam, atď. presne si to zhrnula v poslednej vete: máš ponaučenie...

lavender94
10. mar 2024

Typek nakupoval suroviny tak maximálne na hrnčekový perník a myslí si, že torta sa dá upiecť a nazdobiť za 10€. Ja sa aj čudujem, že si sa na to dala, toto vždy takto dopadne, keď chce niekto urobiť príjemnú cenu rodine alebo známemu a ešte je za debila, že koľko si dovolil vypýtať. Normálne by som mu poslala bločky s tým, že môže byť rad že si si nepripočitala energie a robotu. Sedlák

sheila121
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
lubkovaandrejka
11. mar 2024

Ten tvoj byvaly ma teda drzost. Clovek sa nestaci divit. Tak aspon vies,ze rozist sa s nim bolo to najlepsie,co sa mohlo stat a v buducnosti sa nanho vykasli, ked bude opat nieco potrebovat. Stale plati - Za dobrotu na zobrotu.

bashawelle
11. mar 2024

No poučenie asi už máš, tam je to jasné. Všetko pekne na faktúru, ako iným zákazníkom. Len čisto pre zaujímavosť, kde sa zháňajú a na mieru dajú vyrobiť zápichy? To znie ako super vec.

mirkam3
11. mar 2024

“To ale nebol koniec, vraj keď som piekla tortu pre kamoškinho syna …. tak že je divné, že od neho som peniaze vzala a od nej nie.” - tak po tejto vete by som si exovo cislo asi blokla ak s nim nemáš deti a nepotrebuješ s nim nutne komunikovať, a dovi dopo… aby ma ešte rok po rozchode takto osocoval, keď som mu chcela vyjsť v ústrety? No isto…

lenicka999
11. mar 2024

Nevďačník jeden. Na budúci rok nech si kľudne objedná inde (keď ty si taká drahá) a zistí že taká torta stojí aj 100 eur a bude k tomu úplne jednoduchá. A príde s prosíkom či by si mu ty neupiekla na tvojich 50 eur. Tak ho pekne pošleš vieš kam.