Partner a financie

9. apr 2024

Ahojte
Životná situácia sa mi nejako rapídne zmenila a o niekoľko mesiacov má čaká obdobný scenár…
O pár mesiacov končím VS mám partnera s ktorým sme riešili spoločne byvanie … rozhodol sa že teda kupi byt berie to aj z hľadiska investície že sa to teda oplatí. Vec je taká že ja aktualne nemám stabilný príjem až teda po skončení VS snáď kee budem mat stabilnú prácu on ale očakáva že mu budem prispievať na financovanie hypotéky čo rozhodne nie je mala suma vyše tisíc EUR. Ja som mala ale predstavu že si nejake peniaze po VS budem odkladať pre možnosť sa raz osamostatniť v pracovnej oblasti a tým pádom mi nič neostane.
On ja ako sa vraví pracovne “za vodou” má čosi aj ušetrené atd.
Vlastne nejaka možnosť z jeho strany ako podnájom neprichádza do úvahy …a bývať hocikde on tiež nebude .
A tak by som sa chcela spýtať ako sa podieľať v takej domácnosti finančne kde ja sa ešte len pracovne rozbieham a on ako sa vraví nevie čo od rozkoše
Ďakujem.

muchacici
9. apr 2024

Neprispievala by som na hypotéku, pokiaľ by byt nebol aj môj. Inak niečo by si mu samozrejme mohla dávať ako platbu za podnájom, ale určite nie veľa. On berie byt ako investíciu, to sú isté prachy preňho. Do teba sa mu až tak vrážať nechce, to nie je nič isté. Prehodnoť to všetko. A určite je to dobrý nápad potom si aj šetriť a myslieť na vlastnú sebestačnosť

podobova15
9. apr 2024

On kupi byt a ty mas platit hypo? Prispievala by som nieco ako najom, ale to je vsetko.

ibatanecnica
9. apr 2024

Ak je byt jeho, nechsi hypo platí sám. Na polovicu by som rozrátala náklady na bývanie. Ak sa niekedy náhodou rozídete, jemu zostane byt, splatená časť hypo - ktorú si splácala aj ty a tebe nezostane nič.

autor
9. apr 2024

@muchacici a čo sa týka zariaďovania bytu ? Tiež to mám nechať na jeho réžiu ? Pretože keď niekedy pocujem čo všetko v tom byte si vie predstaviť a v akej sume toto bude mimo moje možnosti aj keď budem pracovať

andrejkap123
9. apr 2024

Ak nebudes na LV aj ty tak co sa tyka prispievaniu do hypo a zariadovania bytu rovno zabudni! Tolko takych pripadov poznam z okolia 🙈🙈 nemaju rozum ženy

ibatanecnica
9. apr 2024

áno, aj zariaďovanie by som nechala na neho. Nech si svoje predstavy realizuje, veď investuje do svojho. Na rozdiel od teba

evelynmozagalega
9. apr 2024

V žiadnom prípade neprispievať na hypo ak nie si na LV. To isté so zariadením. Buď zoberte hypo spolu alebo sa dohodnite, že mu budeš prispievať ako by si bola v podnájme. Nenechaj sa od neho oklamať, mne sa zdá, že je mladý muž celkom prešpekulovaný a myslí si, že si mladá a naivná a budeš mu platiť hypotéku.

veronka1996
9. apr 2024

Ja som bola v presne takej istej situácii ako Ty. Byt financoval sprvu sám, ja som nemala z čoho. Po skúšobnej dobe v práci som mu začala dobrovoľne prispievať 100-300 EUR mesačne, stále ma to vyšlo lacnejšie ako podnájom. Obaja sme boli s tým OK, takže win-win.

negymama
9. apr 2024

@ibatanecnica zariadenie je tiez jeho investicia, prispela by som na "opotrebovanie" ci vyuzivanie bytu, ako pristrojov, zariadeni , nabytku nejaku malu fixnu sumu mesacne. Ak odides jemu zariadenie ostane. Maximalne tak kup nieco sebe, to co pouzivas osobne, ako postel, matrac...ktore si vies vziat so sebou.
a rozhodne sa nepodielaj na platbe hypoteky ziadnej nehnutelnosti, kde nie si ani podielovy vlastnik. Ine su naklady na energiu a reziu bytu. Plus podiel na strave. Ale ak je tvoj frajer clovek co chce zit na vysokej nohe, v drahom byte, s drahym zariadenim...tak si hladaj niekoho primeranejsieho k sebe. Lebo budes musiet platit aj to co nechces a na co nemas. Pričom ty by si sa uskromnila a jemu to bude vydavok bez problemov. Nic neusporis a on si pomoze odlahcit naklady a este mozno aj uspori.

tiezjedna
9. apr 2024

Dievčatá, a neudreli ste sa? Veď nech akokoľvek prispeje finančne, aj to bude príspevok na hypotéku. Nazvať to môžete ako chcete - nájmom, príspevkom na bývanie, akokoľvek. Je snáď logické, že nebude u neho bývať zadarmo, pretože to nebude nikde. Takže @autorka na tvojom mieste by som primárne zvážila, či vôbec do takého spolubývania ísť. Ak si teraz v situácii, že vieš, že by si nemala ani na bežný nájom v meste, kde plánujete bývať, tak by som to vôbec neriešila. Tak holt proste spolu nebudete bývať hneď. Predpokladám, že aj tak to dopadne tak, že tam budeš tráviť čas... Priateľovi by som to na férovku povedala, tu nie je čo nechápať.

gladys_07
9. apr 2024

Toto by bol pre mna red flag ako prasa. Nehovorim ze ti ma platit vsetko ale urcita velkorysost by bola na mieste, ked si studentka. O zariadeni pomlcim.

Co si myslis ze nastane ak ostanes na materskej/rodicaku?

negymama
9. apr 2024

@tiezjedna ale prispiet vo vyske , co by tak ci tak platila aj inde, je OK. Priklad hypo by bola 1000 eur, a energie a dalsie naklady na byt 300. Tak ona zaplati 150 eur ako polovicu nakladov, plus nejaku malu sumu za zariadenie co ja viem 20e mesacne a svoju stravu. Toto by platila vsade.
nikde by nebyvala uplne zadarmo, aj u rodicov sa zvykne prispievat nejakou sumou na domacnost

katka700
9. apr 2024

Jáj téma ako cez kopirak. Ďalší vychcany lakomy zgrlos čo si žije nad pomery, sysli prachy a žena ho má živiť.
Takýto vzťah je strata času, osklbe ťa čo sa bude dat a potom sa posunie k ďalšej obeti.
Kopni ho do r*ti a nájdi si seberovneho s ktorým byt kúpite spolu, postupne sa budete kariérne posúvať a podporovať jeden druhého.

heidy222
9. apr 2024

Dohodni sa s ním na určitej sume čo mu budeš dávať akoze podnájom. Napr si pozri že za koľko by si si vo vašom meste prenajala 1 izbak alebo izbu a podľa toho návrhni sumu. Zariadenie určite nie, však na Slovensku sa byty ako zariadené prenajímajú

vyrovnanaosoba
9. apr 2024

Keď kúpi byt len pre seba, aj hypotéka je len jeho. Jedine, ze budeš spoluvlastníkom, len vtedy by som prispievala. Ak máš možnosť, zostaň tam kde si, a odkladaj si čo sa dá. Ak k nemu pôjdeš, môžeš urobiť nákup, môžeš mu kúpiť co ja viem, záclony, ale neplať co nie je tvoje a ani nikdy nebude.

evelynmozagalega
9. apr 2024

@tiezjedna tak ale prispievať na hypotéku je úplne niečo iné ako platiť polovicu za energie/nájom. Pri hypotéke + energie môžeš mesačne platiť aj 1200-1300 eur, ak by mala platiť polovicu, tak je to 650 eur len za bývanie (stále to nie je jej byt). Ak by bola v podnájme tak platí možno 250 eur. To je zásadný rozdiel. Nikto nehovorí, že má bývať zadarmo, ale je vrchol špekulantstva ak mladý muž požaduje od nej platiť polovicu hypo a všetkého ostatného a majiteľom bude len on.

rorino
9. apr 2024

To by som zaplatila,ale také veci,ktoré by som si v prípade rozchodu mohla zobrať,čiže nie napr. prerábku jadra,ale kreslo,lampy,obrazy....a pod.

lakebabe
9. apr 2024

Vždy prispej len na to co si po rozchode vieš odniesť nič viac polku na energie čosi na stravu a hypo nech si mladý muž platí sám keď ta ztade za par rokov vykopne neostane ti nič

petracandle
9. apr 2024

Akože 1000 eur by si mu mala platiť?? Ved to je strašne vysoká suma pre jedného aj keby je na LV. Za tú sumu si môžeš sama zobrať hypotéku. Alebo ideálne si za menej ako polovicu nájsť nájom nejaký pekný jednoizbak a vysrať sa na toho vychcaného žgrloša

belllinka
9. apr 2024

Platila by som polovicu "nájomného" a energií.

autor
9. apr 2024

@petracandle v skutočnosti je to vyššia hypotéka ako táto suma…

januska12323
9. apr 2024

Hypotéku plať až keď ju s bytom prepíše na teba 😉

tiezjedna
9. apr 2024

@negymama
@evelynmozagalega on to presne tak podľa mňa myslel. Proste mu bude prispievať na bývanie, pošle na účet, z účtu odíde splátka za hypotéku. Preto vravím, že nazvať to môže ako chce. Veď on po nej nechce tých 1000 €...
Ale osobne by som v jej prípade (bez príjmu) nešla do žiadneho spoločného bývania. Je to blbosť. Porozprávala by som sa s ním, povedala o svojich možnostiach a ak by sa nenašlo kompromisné riešenie (napríklad dočasne bývať zadarmo, resp. za nákup jedla, alebo iné riešenie), tak by som mu povedala, že budeme zatiaľ iba ďalej randiť.

tiezjedna
9. apr 2024

@autorka a aký príspevok si priateľ predstavuje? Vie, že nemáš príjem? Hovorili ste o tom spolu? Myslím o reálnych možnostiach z tvojej strany? Pretože bývanie + energie je jedna vec, ale k tomu pripočítaj jedlo, školu, dopravu, zábavu, handry. Začínať spoločné bývanie s pocitom finančného osla, na to by som sa teda vykašľala.

tinka_1807
9. apr 2024

No veľký pozor. Nesplácala by som hypotéku ak by som nemala podiel na byte. Druhá vec je ty mu tam budeš upratovať, kupovať nejaké veci, prať a ešte aj platiť hypo a ak sa rozidete nezostane ti kompletne nič a ešte sa budeš cítiť ako jeho slúžka. Tento prístup tvojho partnera neveští nič dobré ani pre budúcnosť s deťmi, keď tvoj príjem by bol nízky ... Ja by som sa zamyslela aj nad celým vzťahom, nielen nad bytom.

ibatanecnica
9. apr 2024

@negymama veď ja som napísala to isté

negymama
9. apr 2024

@tiezjedna autorka pise ze zachvilu konci VS. priatel kym kupi a yariadi byt, to chvilku potrva a ona dovtedy moze mat prijem, s ktorym moze prispievat na byvanie. Ci on s jej prispevkom realne zaplati hypo, ci energie a ine naklady byt.druzstvo, je jedno. Peniaze ako peniaze, realne vsetko treba platiti, Ale jej suma by sa mal odvijat len zo sumy nakladov na byt delene na polovicu. Nie zo sumy naklady+hypo.

negymama
9. apr 2024

@ibatanecnica prepac ja som to pisala vseobecne autorke, a klikla som nechtiac teba - neuvedomila som si, ze ty nei si autorka.

michaela789
9. apr 2024

Opäť mi raz rozum zastal, že sa nad týmto niekto zamýšľa 🤦🏻‍♀️ pokiaľ nie si spoluvlastník, neplať žiadne hypotéky. To čo presprchuješ, preelektrinuješ, preješ a dovidenia.... To ti fakt nepripadá ani trochu divné? Mne tiež začneš len tak platiť hypotéku, ak ťa nechám nocovať v našom dome? 😅

ibatanecnica
9. apr 2024

@negymama v pohode, aj som si myslela že je to asi omyl