Prosím vas poraďte mi co robit ak ma niekto podobny problém.. Som. Uz 7 r rozvedena
. Mame dcerku ktora 6 rokov nevydela ex.. Čiže ho ani nepozná je pre ňu cudzí človek.. Keďže sa o ňu nezaujimal.. Keďže neplatil výživné ako mal tak je vzatý do väzby na rok a teras zrazu sa mi vyhráža že chce vydiet malu a ze si na ňu bude robiť naroky.. Prosim vas ženy pomozte mi co mam robit.. Nechcem. Aby ho mala vydela ved ona je šťastná tak ako je doteraz somnou... Ona sa ho boji krd jej o ňom poviem.. On ju nechce lrn skrz nej chce zničiť mňa.. Co mam robiť 😭😭😭
@laurinka2023 má právo dieťa vidieť - nie vo väzení, tam ju fakt brať nemusíš. Ak si toto právo neuplatňoval doteraz - môže chcieť teraz - keď bude vonku. Prečo hneď vyhrážanie. Môžeš podať podnet na kuratelu, že chceš dohľad aspoň na začiatok nakoľko dcéra otca nepozná a požiadať súd o úpravu styku otca s dieťaťom tak ako si to predstavuješ ty - ale nemôžeš mu brániť. Keďže ju nijako neohrozoval mravne ani fyzicky - nemáš šancu uspieť v tom, aby mu styk bol zakázaný úplne. Ktovie - možno si vstúpil do svedomia.
@pribinak nie do basy on chce prísť sobotu kym este tam nepojde ale on si najal pravnika takže neviem ci sa stoho nedostane...
@laurinka2023 pravnika by som nasmerovala za mojim pravnikom... ako prepac, 6 rokov ju nevidel, nic neplatil a zrazu si narokuje... urcite by som bojovala... nielen proti nemu ale hlavne pre svoje dieta. Ano, ma naroky ale nie ze 6 rokov nic a teraz v sobotu mu to vyhovuje tak sa na hlavu vsetci postavime....
@laurinka2023 prečo sa ho bojí ak ho nikdy nevidela? Ak má strach zo všetkých mužov alebo cudzích ľudí to je na psychiatra. Ak si jej ty na neho nahovorila škaredé veci, tak to si potom veľmi úbohá ty, lebo takéto veci sa s malým deckom neriešia. Poviem maximálne, že otec je preč, ak má nejaké zlé vlastnosti alebo prehrešky, to riešim až v dospelosti s dieťaťom, že mu poviem pravdu, ak dieťa chce vedieť. Ja nevidím nič zlé, aby sa stretli, najlepšie niekde v meste a v tvojej prítomnosti ak dieťa nechce bez teba.
@laurinka2023 6 rokov ju nevidel a teraz sa chce hrať na otecka?
Do riti aj s ním
Zbal seba aj decko ešte v piatok a chod k sestre, k babke, ku kamoske. Proste preč.
Nech si požiada o úpravu styku, pako
@laurinka2023 keď sa stretnutiu nedá vyhnúť, skús tu návštevu spríjemniť. Pohostiť ho tým, čo má dcéra rada (nápoj, sladké, slané....) Možno ešte niekoho v tú hodinu zavolať na návštevu, aby ste neboli s dcérou samé doma. Dcérke vysvetliť, že ocko ju chce len vidieť a rozlúčiť sa s ňou, pretože ju má určitým spôsobom rad.
Moje deti si vydýchli, keď som im povedala, že určitým spôsobom ich má otec rád. Pre nich to bolo dôležité. Ty sa snaž prekonať a zabrániť napätej situácii. U nás to raz vyšlo, inokedy nie. Tvoj ex sa teraz bude snažiť správať milo
Tým že dieťa otca de facto nepozna, súd by aj tak nariadil stretávanie pod dozorom a to je pomerne náročné
Tam by bol pod dohľadom soc. pracovníkov a dieťa by najskôr absolvovalo prípravu
To nie je take že on chce a teraz sa všetci postavíme do pozoru lebo on zavelil
Môže prísť aj s 10timi právnikmi, nie si doma
a môže si nárokovať byť s dcérou, keď ide do väzby práve preto, že neplatil výživné? mne toto rozum neberie...
má na dcéru nárok...ak nemáte žiadnym spôsobom určené práv a povinnosti voči dieťaťu má podľa zákona nárok na dieťa kedykoľvek kedže je rodičom tak ako ty...je jedno, že sa s dcérou nevidel...
ty už počas väzby príp toho ked sa o dcéru zaujímal si mala podať návrh na súd na úpravu práv a povinností ten môžeš podať aj teraz....ak to teda máte určené a nie je tam určený styk tak to podaj tiež a navrhni úpravu styku podľa teba dcéry na začiatok za tvojej prítomnosti...
súd neučí styk za prítomnosti soc.pracovníkov toto kuratela nerobí...môže určiť styk za prítomnosti nejaký pracovníkov z neštátnych subjektov príp. štátnych, ktorí sa týmto zaoberajú
prosim ta, je v base. nic ti nemoze. ty nie si rozhodne povinna ist tam s nou za nim, kasli na to. je sice otec, ma pravo ju vidiet, ale nie za takychto podmienok. nikto ti ju teraz nevezme a nedotiahne ju za nim.
ty sa ho bojis, nie dcera.. ide do basy.. myslis, ze odtial ta bude nejak nicit, za to, ze mu nedovolis v sobotu prist? alebo ho nepustis dnu? nie, nebude.. netreba vidiet problem tam, kde nie je.. ano, moze si najat pravnika, ale to mozes aj ty.. vsak sa nad tym zamysli - ide do vazby kvoli neplateniu vyzivneho a on si ide narokovat svoje prava na styk s dcerou, na ktorej vyzivu kasle az tak, ze ide do vazby? to ktory sud by mu toto uznal? snad az v takom kocurkove nezijeme
@reanda ja sa bojim že ak pride z basy môže si už nárokovať na malú
@laurinka2023 z basy pride za rok.. naco to riesis teraz?
Máš dieťa súdom zverené do svojej starostlivosti? Ak nie, má rovnaké práva ako ty, čiže môže dieťa vidieť kedy on uzná za vhodné. Žiaľ. Ak máš dieťa zverené, tak on môže dieťa vidieť v termíne, kedy má stanovené. Takže ak ho chce vidieť dnes, ale nemá to stanovené, tak ho pošli kade ľahšie a napíš mu, že nech pozdravuje právnika. A čo sa týka toho, že chce ťa ničiť. Ničiť ťa bude iba v takom prípade, že to dovolíš. Ak mu ukážeš, že sa ho bojíš. Ak žiada o niečo, na čo má nárok, tam mu vyjsť v ústrety musíš. Ale ak žiada o niečo, na čo nárok nemá, ignoruj, neodpisuj. Musíš mu ukázať, že ho máš na háku. Tyranovi robí dobre, ak vidí, že trpíš. Ak bude vidieť, že ho neriešiš, prestane nakoniec. Neživ v ňom jeho zlo tým, že s ním budeš bojovať. Ignoruj ho.
@melanta ďakujem za povzbudenie 😊
Je mi luto, ale to ze Ty nechces, neznamena ze on nema narok. Zostava jej otcom, mozno mizernym ale zostava. A preco sa ho mala boji, ked ho nepozna? Mozno prave preto, ze Ty si obcas nieco spomenula, prehodila atd.
Predpokladam, ze kedze ide do vazenia, podala si na neho trestne oznamenie o neplneni vyzivovacej povinnosti. A v tom pripade si neriesila zaroven uprava styku? Ci si riesila len financie? :( ja by som asi sla co najrychlejsie za pravnikom, ako to vyriesit. A co sa malej tyka, tak bud niekde na verejnom priestranstve, alebo pod dozorom a podobne.
Ja hlavne nerozumiem, preco toto nie je upravene a vyriesene. Sud sam od seba do vazby neposle, tam su podmienky. Takze to nie je cerstve ale dlhodobejsie. A bohuzial, ludska jesitnost je taka, ze podla mna bolo evidentne, ze sa zacne o dieta "zaujimat"
v kazdom pripade drzim palce
@laurinka2023 je mi to ľúto, že to takto je a že otec nie je dobrý človek. Avšak dcéra má právo na oboch rodičov. Treba myslieť aj na to.
@laurinka2023 a áno, môže si nárokovať na dieťa, ak príde z basy. Ale ak dieťa 6 rokov nevidel, ďalší rok bude v base, pravdepodobne mu súd umožní stretávať sa zo začiatku pod dohľadom resp. za prítomnosti teba. Na to nárok bude mať. Je otec a teda má rodičovské práva. Tohto muža si za otca svojho dieťaťa vybrala ty. Ale podľa mňa má len reči. Ak sa 6 rokov nezaujímal a keď bude teraz aj aj počas toho roka vidieť, že ho máš u prdele, že sa ho nebojíš, tak prestane. 6 rokov ste ho nezaujímali, je veľký predpoklad, že ho reálne nezaujímate ani teraz a ani nebudete v budúcnosti. Len musí ísť sedieť, tak chce urobiť prievan. Nedovoľ mu to. Chápem, že sa nám to všetkým ľahko píše, realita až taká ľahká nie je. Ale držím ti palce, nech máš veľa energie ignorovať ho a nedávať mu tak priestor vo svojom živote.
@panelacikova presne tak, to ako by chcel robiť napriek matke, dcéra ho nezaujíma, keďže 6eokov nic.. ona si dovolila ozvať sa za alimenty
Píšeš, že ,,Mame dcerku, ktorá 6 rokov nevydela ex" a potom ,,Ona sa ho bojí, krd jej o ňom poviem" kto a prečo v nej živí túto nenávisť? To, že sa nezaujíma je jedna vec, ale strašiť ju s otcom, ktoré vôbec nepozná tiež nie je správne riešenie...
Ak nemáte styk upravený súdom nemusíš mu umožniť stretnutie, urobte sú výlet alebo choďte navštíviť príbuzných, ak by náhodou prišiel k vám.
@xsandrax tak, niektori rodicia to vedia takto zariadit, aby sa balo alebo nemalo rado,ci nepoznalo svojho druheho rodica. A estd tomu daju nalepku- robim to pre svoje dieta, vien co je pren najlepsie. To,ze sa 6 rokov nestsral nie je dovod aby ho matka vymazala s jeho zivota. Mozno sa nevedel ci nemohol postarat o male babo. V tomto veku je starostkivost uz ina a dieta vie komunikovat s rodicom. Urcite by som nebranila kontaktu ani neskakala ako on chce. No na zaciatok by som asi zacala, kresbami, videohovormi, telefonatmi az potom by som pristupila k stretnutiu. Autorja- Dieta sa uz na otca predsa musi pytat, co mu hovoris, aky obraz o otcovi mu prekladas? Raz dieta dospeje, a vsetko sa moze obratit proti tebe. Mame taku skusenkst v rodine, kde chlapec prerusil vsetjy kontakty s najblizsiou rodinou- lebo sa snazila vymazat otca, lebo im nebol dost dobry. Chalan dospel, vyhladal otca aby nu " rozbil papulu" tak to prezentoval - spoznal aj druhu stranu problemu a teraz matke a jej rodine nevie prist na meno.
@zuzinka888 súhlasím s tebou, ale ja by som s tým stretavaním počkala pokiaľ ho prepustia, lebo áno môžu sa teraz síce 1x stretnúť, v dcére to vzbudí záujem o otca, ale čo jej povie, že kam otec išiel, keď sa bude pýtať? A tak malému dieťaťu by som nehovorila, že otec (ktorého ani nepozná) ide do väzenia už len z toho dôvodu, že to povie v škôlke/škole a bude terčom posmechu
Mňa by zaujímalo koľko má dieťa vôbec rokov, lebo ak to nie je úplne malé dieťa tak by som sa pokúsila pohovoriť si s ňou primerane veku. A prečo sa ho bojí? Pamätá si nieco z vášho manželstva, že sa zle správal k tebe alebo k nej?
@laurinka2023 nie si povinná chodiť na navstevy a už vôbec nie ťahať dieťa do basy
On môže chcieť koľko chce, má smolu. To je len manipulácia z jeho strany
Vôbec by som nereagovala
Ak sa ti vyhráža treba to oznámiť