Otázka na veriacich. Ako ste sa po rozchode naučili žiť bez partnera?

22. dec 2024

Ahojte. Prosím, aby komentovali len veriaci, ktorí chápu o čo ide. Komentáre typu, aké je naše zmýšľanie divné, nech si ateisti nechajú pre seba. Ďakujem za pochopenie...
Ako ste sa naučili žiť sami, tí ktorí ste prešli rozchodom po dlhodobom vzťahu, ale najmä tí, kde sa manžel/ka rozhodol/a odísť, rozviesť sa? Ako ste sa naučili žiť zrazu bez milovanej osoby a nezradiť, naďalej zostať verný a akceptovať jeho/jej odchod? Najmä, ak tam ani neboli deti. Ako ste sa zmierili s vedomím, že ste prišli o všetko, o spoločnú budúcnosť, že vám nič neostalo a zostali ste úplne sami...? Že všetko, po čom ste túžili, sa už nikdy nenaplní...? 🙁
Bol pre mňa všetkým, dal zmysel môjmu životu. Bez neho bude život nekonečne dlhá čierna púšť. Takýto život je krutý žart z Jeho strany... 🙁

veronika2316
22. dec 2024

Takto ja som to nezažila ale ak ťa muž opustil ja neviem ja by som sama neostavala. Dala by som si možnosť byť ešte šťastná s niekým kto si ma bude vážiť možno to tak aj Boh chcel a preto od teba odišiel.

dadka1997
22. dec 2024

Žart z jeho strany? To ako mysliš

jakoma
22. dec 2024

O tejto situacii by som sa porozpravala s viecerymi knazmi. Tvoj manzel porusil prisahu, skor ci neskor Ti bude neverny a novou partnerkou. Nevera je dovod na ukoncenie manzelstva. Zistovala by som moznosti anulacie manzelstva, pretoze naozaj vaznom sposobom porusil prisahu.

janinah
22. dec 2024

Neprišla si o všetko,to si musíš uvedomiť ako prvé a po prirodzenej dobe smútku z rozchodu treba začať znovu normálne žiť.Su spoločenstva pre rozvedených veriacich,sú kňazi právnici,ktorí usmernia veci ohľadom anulacie manželstva.Urcite toto nie je koniec života, len sa musíš v hlave nastaviť pozitívne.Po anulacii môže prísť nový muž,deti,šťastie...len tomu musíš byť otvorená.

dadis
22. dec 2024

Teraz si asi ublizena, ale treba verit Panovi, ze toto je jeho najlepsi plan pre teba a caka ta nieco lepsie. V zivote pridu aj tazsie skusky.

linki90
22. dec 2024

Ak ti manžel bol neverný s inou ženou vystavil ta cudzoložstvu čo je jeden z hriechov ak mu nedokážeš odpustiť a ste teda už rozvedený aj z hľadiska duchovného ty môžeš žiť ďalej duchovne sama môžeš žiť normálne mať partnera nového keďže on ta vystavil nevere on zhrešil ty nie .Prajem veľa síl

zuzanita1609
22. dec 2024

Ale veriaci nikdy nie je sám,nie? Má Boha 😉

staledaco
22. dec 2024

Nájdi si: Rozvedení k Bohu. Mohlo by ti to pomôcť. Je tam kňaz, ktorý sa roky venuje tejto téme s veriacimi. Neboj sa.

bubuzu
22. dec 2024

Viera ťa má robiť šťastnou a vďaka nej máš mať dôveru v lepšiu budúcnosť. Ak to tak nie je tak buď popremýšľaj nad tým, či jej rozumieš správne alebo či nie je pre teba lepšie prestať veriť. Máš možnosti, ako anulovať manželstvo, tak na tom začni hneď pracovať a pochopíš, ze s manželovym odchodom ti život určite nekončí. A možno sa zamysli nad tým, že niektoré veci vo viere su naozaj predpotopné a smerujú k svojmu zániku.

anonym0001
22. dec 2024

Hlavne to nikdy nevzdavat a verit v Bozi plan. Su veci, ktore neovplyvnis, ale su aj veci, ktore ovplyvnit mozes. Rozvedeni k Bohu by mohlo byt riesenie.

terezkaarthuramax
22. dec 2024

Ja som veriaca ale ako to spolu suvisi?

snazilka_bio_mamka
22. dec 2024

dobre vediet ze len veriacich postihuju strasti z rozchodov a rozvodov

autor
22. dec 2024

Aj keď som v úvodnom príspevku písala o manželstvách, my sme neboli zobratí. Preto je v nadpise po rozchode, život bez partnera. Bývali sme dlho spolu. A pre mňa to nebolo len tak. Stále ho milujem a nechcem nikoho iného. Verím na lásku na celý život, verím na to, že aj v dnešnej dobe sa dá žiť a mať len jedného partnera celý život. A jeho odchodom som prišla nie len o neho, ale o všetko. A prosím, vety typu, keď ste neboli zobratí to nic neznamenalo, si nechajte, lebo v tom prípade nič nechápete... Znamenalo to veľmi veľa, inak by som s ním nebývala. A nie, nešlo o neveru, ale o veľa nedorozumení. A urobila by som všetko preto aby sme boli znova spolu. A preto som sa pýtala veriacich, ktorí sú rozvedení, ako sa vyrovnali so životom v samote. Pretože buď on alebo nikto. Prečo mi ho Boh poslal do života, keď nás teraz rozdeľuje? Nestrácam len jeho, strácam celý život. Strácam partnera, oporu, spoločnosť, strácam možnosť mať rodinu... Strácam zmysel života. Nechcem prijať to, že by mal Boh toto pre mňa pripravené. Viem, že aj on ma stále ľúbi, ale už nechce vzťah, chce zostať kamarát, povedal to tak. Ale ja viem, že je ten pravý. A viem, že s veľkou pravdepodobnosťou ostaneme sami obaja... Posledné mesiace boli ako na hojdačke, a povedal, že radšej bude sám, ako takto. Aj keď sa stále lubime. Takýto život bude nekonečné trápenie. A nie, viera mi momentálne takmer nič neprináša.

sszuzu8
22. dec 2024

Nechápem čo s tým má viera. Jedna vec je ze Boh ti nenalozi viac než zvládneš. Druhá je ze to chce trpezlivost a čas. Kric a plač keď potrebuješ ale musíš ísť ďalej. Nebyť závislá od muža. Si sama strojcom svojho šťastia. Ty rozhodujes co budeš robiť čo nové vyskúšaš. Single život je viac než super. Som single dlhodobo ukazuje sa mi vzťah ale rozmýšľam ci do toho ísť milujem večery osamote ten kľud to ticho a nekonečno možnosti čo môžem robiť. Uč sa cestuj.. Neprišla si o nič už vôbec nie o spoločnú budúcnosť. Ta vam nebola daná 🙂

dadis
22. dec 2024

Ja som to pochopila dobre. Nechces akceptovat to, ze ta nemiluje. Dusis ho. Nechcem ta kritizovat, ale Boh presne pred tymto vystrihal. Poznas prikazania? Ano, poznas. Ty si mu odovzdala vsetko - bola si mu "manzelkou", bez toho aby ta dostatocne lubil na to, aby si ta zobral. Ak by ta lubil, ste davno manzelia a nepises tu. Ak by si ty pocuvala Boha, tak uz si manzelkou ineho, co ta lubi, mala s nim deti a nestracala by si cas v neperspektivnom vztahu.To, ze sa s tebou rozisiel, je pre teba len a len dobre. On uz ma srdce inde, len o tom nevies. Ale dobra sprava je, ze je tomu koniec. Teraz si musis uvedomit, ze Boh je laska a najvacsiu lasku mas davat jemu a sebe a nie neumerne zboznovat ineho cloveka. Ze Boh to mysli s nami dobre a ze ziadne prikazanie tu nie je nato, aby nam skodilo. Ale k tomu sa musis este dopracovat.

sszuzu8
22. dec 2024

@veronika2316 zo vzťahu do vzťahu je to najhoršie čo môže urobiť. Nech sa najprv uzdraví

sszuzu8
22. dec 2024

Na druhu stranu čítam tvoj komentár nežili ste zosobaseni čiže žili ste v hriechu.. Ozaj potom ako tento vzťah mal byť požehnaný?

autor
22. dec 2024

@snazilka_bio_mamka neveriaci nechápe duchovný rozmer vzťahu

anonym0001
22. dec 2024

O tom, ci si ste alebo nie ste sudeni, nerozhodujes ty, ale Boh. Ocividne si sudeni nie ste, inak by ste davno boli v manzelstve.

lukbe
22. dec 2024

Ani ja nechápem. Píšeš tu o viere, ale žili ste spolu roky. Predpokladám, že i intímne(nevyjadrila si sa). Prečo teda toto riešiš skrze vieru? To je jedna vec. Druhá vec, píšeš, že ti ho Boh poslal do života a teraz vás rozdeľuje. Ak teda veci riešiš s vierou, asi by si mala veriť, že Boh ti možno pripravuje cestu na niečo lepšie a nie zvaľovat naňho vinu za rozchod.

taktotedanie
22. dec 2024

ON ti dal len moznost ziskat to prave, ex to nebol inak by ostal
Inak To nema nic spolocne s nabozenstvom
Ci ateistov ci veriacich, ludi to boli rovnako

janinah
22. dec 2024

Prepáč,autorka,ale celé to máš akosi pomýlené.To sa chceš ľutovať do konca života? A aj s tou vierou...bud verím a žijem podľa toho najlepšie ako viem...alebo neverím.
Precitaj si Stopy v piesku,možno pochopíš.
A posledná vec co poradím.. rozišli ste sa,to znamená prerušiť kontakty a nejatrit si bolesť v srdci planymi nadejami,lebo veď ste " kamarati".

snazilka_bio_mamka
22. dec 2024

ahaaaa tak teraz uz viem. takze ked som neveriaca tak menej lubim svojho manzela s ktorym mám dieťa. vzdy sa mam co ucit od " tých ktorý sú viac"

autor
22. dec 2024

@snazilka_bio_mamka nič si nepochopila, prosím, ďalej sem nepíš

terezkaarthuramax
22. dec 2024

V tomto biblickom versi je ako sa maju manželia správať k svojim manželkám. Efezanom 5:28, 29

A niekde sa aj piše že muž sa ma k žene spravať ako k.slabšej nadobe. Žena pottebuje podporu, ochranu , pochopenie lasku.
Tvoj muz sa nezachoval krestansky.

terezkaarthuramax
22. dec 2024

@snazilka_bio_mamka preco sem pises ked autorka jasne napisala ze sa maju vyjadrit len veriaci.

autor
22. dec 2024

@dadis a ako by si poradila, keby je situácia naozaj taká, že sa partner/ka proste rozhodne, že to nie je ono, že si spoločný život predstavoval inak, a radšej bude sám/sama a odíde? So slovami ľúbim ťa, ale nie je to ono. Ak by tam už bolo manželstvo? Lebo pre mňa ten spoločný život bol ako manželstvo, aj keď nie úplne, ale takmer. A pri myšlienke, že by som mala zrušiť kontakt s ním, ako mi tu jedna napísala, sa cítim ako zradca... Pre mňa to bolo navždy, aj keď sme neprišli k oltáru, inak by som a ním nebývala...

maximiliana
22. dec 2024

@terezkaarthuramax napriklad preto, ze je to volne pristupna diskusia a snad autorka nebude rozhodovat o tom, kto sa moze vyjadrit...
Inak @autorka ta tvoja viera je mierne pomylena...zijes podla nej, ked ti to prave vyhovuje... ale fungovat v hriechu je podla teba OK... toto by sa Bohu asi velmi nepacilo... a bud si ista, ze ateisti dokazu lubit rovnako a mnohi mozno aj viac, kedze ziju ako manzelia, kdezto z teba ten tvoj Bohom zoslany nebol ochotny urobit pocestnu zenu

autor
22. dec 2024

@maximiliana nikde som nepovedala, že ateisti ľúbia menej, ale že nechápu duchovný rozmer.......

maximiliana
22. dec 2024

Duchovny rozmer coho? Smilstva?