Otázka na babky a ich vzťah s vnúčatami a svojimi deťmi

28. júl 2024

Ako to mate vy? Napĺňa vás denno denne im pomáhať alebo potrebujete aj svoj vlastný kľud a život?
Ja pracujem, ale som tesne pred dochodkom. Moje deti sa našťastie vedia zariadit aj samé a keď potrebujú pomoc dajú mi včas vedieť.
Ja som spokojná aj oni aj vnúčatá sú spokojné.
Ale čo tu čítam od babiek sa očakáva pomoc pomaly 24/7.
Tomu nerozumiem.
Ja napr. už nevládzem toľko ako 30 ročná, vnúčatá sú ešte malé a veľmi živé, nie je to sranda keby som s nimi bola stále asi by som už v práci nevládala..
Ci to len ja mam v tomto veku menej energie?

petamich
28. júl 2024

By ma porazilo, ked by som tu mala kazdy den svokru alebo mamu 🙂 podla mna vobec nie je pravda co si napisala a nik neocakava, ze babka bude kazdy den k dispozicii. Moji svokrovci su uz na dochodku a aj tak tu nie su kazdy den, su ochotni prist, ked poprosime, aby prisli postrazit (ak nemaju vlastny program) ale rozhodne nechceme a neocakavame, aby tu boli kazdy den.

vyrovnanaosoba
28. júl 2024

Moja mama 80r, by sa pre vnúčatá aj rozkrajala, rada vari, pečie, aj sa ešte hra s deťmi. Je však iné keď k nej pôjde môj 15r syn, ktorý jej aj pomôže, vynesie smeti, umyje riad, vyberie z práčky. A iné je keby so jej tam nechala 4 a 5 ročne deti, čo neposedia. Keď som tam, venuje sa im, ani jej dýchať nedajú, aj ona si užíva, ale samozrejme, že by bolo sebecké si myslieť, že jej tam môžem nechať deti na 8 hodín kým som v práci.
Zase svokra ma niečo cez 60r, ale sama sa vyjadrila, že ona vzťah nemá k deťom, aj svoje šupla k svojej mame a ona radšej išla do roboty. Moje deti k nej ani nechcú ísť, teraz sme u nich boli na týždeň, lebo nás pozvali, ani 2 hodiny za celý týždeň sa deťom nevenovala. Radšej išla na nechty a ku kaderníčke 🤭
Rozumiem aj jednej aj druhej. A ako moja mama povedala, vy ste chceli deti, tak si to musíte zariadiť, aby dobre bolo

alenka58
28. júl 2024

ja som s deťmi veľmi rada, aj keď sa to odo mňa neočakáva oni prídu za mnou samé nakoľko bývame neďaleko, brávame si ich s manželom často v našich voľných chvíľach, nakoľko ešte pracujeme, berieme ich na týždeň v roku na dovolenku od malička, sú s nami zvyknuté majú 5 a 8 rokov teraz, cez prázdniny chodíme na chalupu tak buď prídu za nami alebo ich rovno berieme vieme si to s manželom zariadiť, je pravda že sú pre nás prioritou, chodíme spolu do divadla, plávať, do lesa, do múzeí a spolu bicyklujeme vždy keď nám to čas dovolí a samozrejme rodičia

natalka13
28. júl 2024

Kde by som denne na vnucata nasla cas? Dom zahrada cvicenie kamosky kultura...
Viem na ktoru temu narazas, dcera ocakava prazdninove strazenie a hneva sa , ze babka chce ist na dovolenku
🙂

felycity
28. júl 2024

Suhlasim s autorkou, doba sa nesmierne zrychlila a nie je to ako pred 40 rokmi.

alenka58
28. júl 2024

@felycity doba sa zrýchlila, ale som tej mienky, že babky ktoré chcú byť s vnúčatmi tak si čas nájdu, moja babka a to bolo viac ako pred 40 rokmi si ho nikdy nenašla, mala kamarátky, koníčky, záhradu, bola som dlhodobo jediná vnučka ale nikdy som u nej nebola sama, ani sme nemali vybudovaný vzťah a ešte dodám, že nikdy nebola zamestnaná

autor
28. júl 2024

@natalka13 áno to je presne ta tema

liliana8
28. júl 2024

@alenka58 Vy ste stari rodicia, akych som si pre svoje dieta vzdy zelala 🙂❤️

lily246
28. júl 2024

@alenka58 konečne tu čítam o starých rodičoch, ktorí radi trávia čas s vnúčatami. ❤️ Nech vám zdravie slúži a prajem veľa krásnych chvíľ s nimi, toto sú aj pre tie deti zážitky, vďaka ktorým budete navždy v ich srdci. Ja som mala takýchto dobrých starých rodičov a denne na nich v dobrom spomínam.

smiling89
28. júl 2024

Mizive % rodicov ocakava od babiek starostlivost 24/7 a co pozorujem tu v diskusiach tak sa vacsinou objavujule 1 skupina nazoroveho extremu ohladom tejto temy a nedokaze pochopit ze existuje aj zlaty stred z ktoreho mozu vsetky strany benefitovat.
Prianim vacsiny rodicov je aby stari rodicia a vnucata budovali plnohodnotny vztah, ktory sa bohuzial nevybuduje ignorovanim vnucat, pripadne 1h navstevou rozumej sedenim na kave raz za par mesiacov/tyzdnov...takisto malokto ocakava/vyzaduje babysitting cele prazdniny u pracujucich babiek, na druhej strane par dni stravenych s vnucatami mi pride akosi normalne, urobit si spolocne pekne zazitky atd...
Ale samozrejme, ak sa k tomu ma stary rodic nutit, nech sa otvorene pozhovara s druhou stranou, vtedy to nema zmysel...avsak co zaseje, bude raz zat.
A mile babky prosim vas uz sa tu nesnazte dookola obhajovat svoj nezaujem, je to smiesne😀 zite si teda svoj zivot s kamoskami a konickami a nerieste teda...asi vas to zoziera a citite ze to neni uplne ok riesit si len svoje.

beronsche
28. júl 2024

Od rodičov, dôchodcov nič neočakávam, nikdy by som ich do ničoho nenutila.. avšak oni to berú ako automatiku, že decká sú cez prázdniny u nich. A nie pretoze by to vyhovovalo mne, ale preto, že oni to tak chcú. A popravde, moje deti ich milujú..

Ale my máme dosť nadštandardné vzťahy a trávime spolu napriek vzdialenosti oveľa viac času ako napr. sledujem, že je bežné u mojich známych..

svetlonos
28. júl 2024

Pozri, to záleží od mnohých faktorov. Mam 40 a deti 4 a 1 rok. Mama byva 2-3 hodiny od nás. Keď príde, vezme ich von, prehra sa ale napr. ten 4 rocny od ráno do večera rozpráva.
Na jednej strane zlaté ale keď nie si schopna ani len udržať myšlienku koli tomu, je to náročné. A ona sa po celom dni tesila, ze pôjdu spať 😂. Boli aj vonku aj doma.
Povedala, že je viac unavena a v po fyzicky náročnej praci na smeny. A to ona nesedí ani za certa! Stále musí cisi robiť až mi s tým lezie neskutocne na nervy.
Deti sú zlaté ale musíš mat oči na stopkach, stále myslieť na jedlo, pitie, atď. Proste mat ich stále na ociach.
Včera som s nimi bola na kupku sama a mala som co robiť. Nedala by som ich babke dedkovi. Keď sú u nás a zbehnúť von sa prejsť ci na piesok, zmrzlinu ôk, ale na dlhsie nie. Aj ja mám vo robiť, nieto ešte oni. Maju 58 a 64 rokov.
Deti sme chceli my a je v našej réžii aby sme ich opatrili. Už toľko veru nehovorí, že si ho zoberie na prázdniny, keď zistila co to odnáša. Nie ze by sa nevedela postarat ale ona radšej niečo urobí ako sa celý deň venovať detom. No a keďže sú ešte malé, inak sa to ani nedá. Tu sa len hra a keď sa jej nechce, poskladať mi trebars prádlo. Ale doma by mala normalny program a to už by fakt bolo náročné.
Takže za mňa, rodicia sa majú starať. Zatiaľ sú malé ale na krajne prípady ( ôk aj nekrajne) mame opatrovatelku. Keď sú chore, som s nimi ja. A počas prázdnin keď budem v práci aj ja casom to toez budeme vykryvat opatrovatelkou. Rodinu tu nemame a bolo pre nás jasne, ze si to vyriešime sami.
Pokial je babka povaha, ze by sa pre deti realne rozdala (nie len slovne), je to super. Pokial babka nechce prežiť zvyšok života pre vnucata, je tiež ôk a treba rešpektovať. Dnes tie "babky" kolkokrat ešte robia. Kedysi im okolo 50tky už padla a super.
Je pre mňa vychcane a sebecké vyžadovať fulltextové servis k vlastným detom od starých rodičov. Zvlášť- kedysi sa rodilo skôr, babky boli mladsie a boli skôr na dôchodku.
Teraz sa rodí casto prvé po 30tke, babky ešte v práci a potom hajzel vnucata na prázdniny, no super! A ešte sa aj deti na💩 keď babka odmietne.
Naša mala okolo 50 ked nás strážila, vacsinou 4 deti sme u nej boli. Bravala nás zo skolky so sebou do prace (robila u rodiny). Aj na prázdniny sme k nej chodili ešte ako 11 roční. Ona vladala a chcela.
A ty to máš ako so svojimi dospelakmi a vnucatami? Chcú od teba priveľa?

11bodka11
28. júl 2024

Ja od mojich rodicov nic neocakavam. Moje deti maju radi a sami si ich pytaju. Byvame blizko a ked 2-3 dni neprideme uz sa pytaju kde sme. Deti im chybaju.

zorkahorka
28. júl 2024

Moja svokra bude mat 70 a sama si deti pyta. Maju 7-8 rokov, po nich hodi semtam ockom, ze co robia a robi si svoje. Mladsieho 4r jej dávam len ojedinele, nanho treba dohliadať viac.
Ale mava obdobia, keď ma vnucat dosť a povie všetkým svojim deťom, aby si ich brali domov 😃

autor
28. júl 2024

Ja som so svojimi vnucatami niekoľkokrát do týždňa. Sú to menší škôlkach, dúfam, že keď budu väčší budú kľudnejší, ale samozrejme ich budem mat rovnako rada teraz aj potom. Ale treba si uvedomiť jednu vec. A to ako dopadne babka ktorá sa ide rozkrájat pre rodinu a vnúčatá. Možno je to výnimočný prípad, teda aspoň dúfam, ale vo vzdialenejšej rodine sme mali prípad, že babka pre deti všetko spravila, deti jej dávali vnúčatá na cele leto a vždy keď bolo treba. Potom babka zostarla, dostala demenciu a nikdy ju žiadny vnuk neprišiel pozrieť. Teda ku koncu k nej chodil až 1 zo 6 vnukov a tiež hlavne preto lebo ho rodiča donútili.. Všetci vnuci byvali do 10 km od nej.

zorkahorka
28. júl 2024

@autorka nemysli na to, co bude o par rokov. Užívaj si vnukov teraz, kym chcu byt s tebou. Ale tolko, kolko vládzes. Keď nevládzes, povedz NIE!
Moja svokra je čiperka.moja mama je mladsia, ale vnucata by každý deň nedala. A vôbec jej to nezazlievam, lebo viem,že nevladze

bu1bu
28. júl 2024

My bývame od oboch babiek stovky km. Neočakávam preto žiadne stráženie, sme na deti sami, babky sa nikdy nehrnuli do stráženie skor sa tomu vyhýbali, nakoľko moji aj manželovi súrodenci bývajú pri babkach/ dedkoch a ti ich teda vedia zamestnať vnúčatami 24/7/365. Keď sme niekedy niektorú požiadali o pomoc aby niektorá prišla na par dni dostali sme odpoveď ze naši súrodenci potrebujú pomoc viac než my. (mama mi pomohla len po pôrode a za to som jej veľmi vďačná)
Teraz však babky dostali ľadovú sprchu keď naše deti tam nechcú ísť na prázdniny, nepomohli " úplatky" od babiek, ci sľuby všetkého možného, proste deti z nimi nemajú vzťah.
Takže moja rada: pomôž s vnúčatami ak môžeš a koľko vladzes aby si si z nimi vybudovala vzťah ale zároveň sa nenechaj zneužívať ako neplatná au pair.

11bodka11
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
bu1bu
28. júl 2024

@11bodka11 tak si zamen slovo "stráženie", za spojenie "trávenie času s vnúčatmi", nič to nemení na tom co som napísala. nevznikol žiaden vzťah, bez ohľadu na to ci ich strážili alebo s nimi trávili cas.

andrea_82
28. júl 2024

Moja mama ma 65 a prave dnes brala dve svoje vnucata na dovolenku k moru. Dedko s nimi zase chodi v zime na lyzovacku. 16-rocny pubertak k nim chodi raz do tyzdna na obed uplne sam dobrovolne, ani mi neda vediet, oni sa dohodnu sami. Som rada, ze maju taky vztah a dufam, ze tu budu este dlho, aby si ich aj najmladsi rocny vnuk stihol uzit.

rorino
29. júl 2024

Si spokojná ty,aj tvoje deti,aj vnúčatá tak je všetko v poriadku.Kazdy má mať svoj život a starí rodičia majú mať vnúčatá na zábavu,a to že nie si s nimi 24/7 neznamená,že ich majú radi menej.U mojich svokrovcov nikdy nebol syn sám na prázdninách,vzhľadom k okolnostiam.U mojich rodičov iba keď mal dovolenku brat,ktorý tam tiež býva.A nikomu ani nenapadlo riešiť,či ho majú radi menej,alebo vôbec Jednoducho taky je život.Uxivaj si kým vladzes a si zdravá.Raz tu medzi komentujucimi jedna napísala,čo všetko sa chystala robiť a kde chodiť na dôchodku,bohužiaľ sa toho nefozila.

evansova
30. júl 2024

@alenka58 Aj my sme to tak mali. Z vnucat sme sa velmi tesili a chceli sme s nimi travit cas. Kazda dcéra prišla s babatkom z porodnice k nam, aby som im mohla pomahat, aby mali cas na zotavenie. Najstarsieho vnuka sme si prvý raz vzali na tyzden ked mal 9 mesiacov a dcera prestala kojit. Ziadny problém. Prvy raz sme tri vnucata vzali na dovolenku na týždeň, ked mali cca 3-4 roky. Len 60 km z domu, aby sme sa v pripade problemov lahko vratili.
Najstarsi vnuk u nas vychodil 8. a 9. triedu ZS. V skole v ich meste bol sikanovany skola to nevedela riesit. Domov chodil na vikendy. Mame perfektný vztah. Hoci hned po promócii odisiel do Svedska, kde žije a podniká, volame spolu aspon raz do tyzdna a pokojne preklabosime hodinu. Najmladsie vnučky (dvojcata) chodili na 8- rocne gymnazium. Družina tam nebola, koncili okolo jednej, rodicia v praci. Chodili k nam, varila som im obedy, ucili sme sa spolu a rodicia si po ne chodili okolo siestej vecer.
Viem, ze nie kazdy ma cas a nie kazdy ma silu a zdravie, ale ak sa len trochu da, venujte sa vnúčatám, vrati sa vam to ich nekonecnej laske a ochote pomoct vam, kedykolvek budete potrebovat.

alenka58
30. júl 2024

@evansova som rada, že si napísala, aj nám to takto funguje, vnúčatá sú úžasní partneri, v určitom veku je sa čo od nich učiť a tá láska starí rodičia a vnúčence to pochopí len ten kto takto funguje, nič iné viac za to nestojí teda mne, moje priateľky to vedia ale stretávame sa raz mesačne, ja som mala aj synovcov a neter vždy na prázdninách a hoci sa rozpŕchli do sveta chvalabohu EU tak tiež si stále píšeme voláme si a každú cestu domov sa zastavia aj na viac dní a stále spomínajú na prázdniny aj dovolenky, vlastne všetci sa stretávame na Silvestra, je nás 25, muži varia /kapustnicu a pečú morku/ a ženy oddychujú, lebo ostatné objednávame od svojich známych , ale okolo detí sa minie čas rýchlo