Zostali ste bývať s ex partnerom v jednom meste kvôli deťom aj keď dovod rozvodu bol odlišná výchova detí? Ak áno, aký to malo dopad na vzťahy?
Meste, či malom mestečku?
Ja som kvoli detom ostala zit nielen v jednom meste, ale na SK, hoci pochadzam z CZ. Vztahy mame velmi dobre, deti su uz dospele, ale ci to bolo dobre rozhodnutie, nad tym radsej nerozmyslam.
takto - poznám ľudí čo s rozviedli a žili v rovnakom meste lebo obaja boli z toho mesta, poznám iba jednu čo sa odsťahovala a nazad prisťahovala - a rovno u nej to nedopadlo dobre - ale ona vyslovene ušla od muža, zvyšok sa len jednoducho rozviedol…
My sme dokonca kvoli detom ostali žit v jednom byte, kde sa po týzdni striedame. Obaja chceme byt co najlepší rodičia, preto si to vzajomne umoznujeme.
A neviem, o ako dopade na vztahy píšeš...ako to myslíš?
@barka1 ako dlho takto fungujete? Môžeš o tom napísať viac, ako to máte všetko nastavené?
Bývame blízko, ale máme rovnaký štýl výchovy. V tomto sme si plne rozumeli. Myslím, že dôležitejšia je intenzita kontaktov ako to kde žijete. Zastávam názor, že deti by mali mať možnosť byť čo najviac s oboma rodičmi. Rozdielny štýl výchovy môže vždy deťom len škodiť. V čom konkrétne sa neviete zhodnúť pri výchove? Poradňa?
@biba_18 áno, tak
@anketkarka rozhodli sme sa ist od seba koncom roka 2019, ale ani jeden nemal kam ist, do toho potom prisla korona a karantény...do roka sme si obaja našli partnerov a postupne a prirodzene sme sa začali v byte striedat...momentalne má on v prenajme malý byt a ja poschodie u jednej pani v RD, ale asi rok sme sa striedali aj v podnájme...
V okolí sme za exotov, ale dá sa to zvládnut. Robíme to hlavne pre deti, snad to niekedy aj ocenia. Byt este splacame, potom ho prepiseme rovno na deti. Náklady na hypo máme 50:50, na byt 60:40, on má vacsi prijem, tak platí viac. Vždy si po sebe upraceme, prezlecieme postel, každý má vlastnu perinu, atd....
Najhorsie je, ze buducnost je neistá, neviem, kde budem žit o 20 rokov...snad s terajsim partnerom ...alebo si najdem iného s vilou nad mestom 😁
@barka1 Zaujímavé. Ako dlho takto fungujete?
@biba_18 Práve nedávno som videla český film, kde fungovali takto. Ona chodila na týžden k svojej mame a on mal, tuším, podnájom, no a po týždni sa striedali pri deťoch v starom byte. Ešte som si tak pomyslela, že to nie je zlý nápad. Hmm...
@anketkarka
Celkom nerozumiem suvisu medzi rovnakym mestom a rozdielnou vychovou. Ci sa vychova zjednoti, ked budes v inom meste? U nas ma rozdielna vychova jasny dopad - dcera je stotoznena s tou mojou, otcova je extremna, preto kontakt s nim minimalizuje.
@vlucifuk 4 roky
Hovori sa tomu "škandinávsky model" a už nie je uplne neobvyklý. Predovsetkym u bohatých ludi by som to dávala prikazom.
A tiez to chce potlačit svoje ego, znizit svoje požiadavky na minimum a zatnut zuby. Štve ma, že sa ho "nikdy" nezbavím, že nemám svoj vlastny priestor, svoj pracovny kutik...stale je to o kompromisoch, ktoré už nemám chuť robit, kedze už nie je moj muž....
Ale chcela som deti, priviedla som ich vedome na tento svet, dala im takeho otca....je mojou povinnostou urobit im detstvo co najviac normalne.
@barka1 hlavne ste voči deťom obaja maximálne ohľaduplní.
@barka1 a to sa tam striedate aj s partnermi? Koľko majú deti?
@anketkarka nie, ani sme sa nikdy nestriedali, ani ja ani on. Občas tam prespi jeho partnerka aj so svojimi detmi, su to parťáci.
Obaja moji porozvodovi partneri boli vdovci, žiju doma so svojimi detmi. To som tiez nikdy nechcela - priviest domov "nového ocka", alebo nutit deti žit s niekým cudzim.
Deti maju 10 a 9.
@barka1 nemôžu sa ,,učiť" partnerskému životu. Stratili pre nich vzor pároveho žitia. Videli pred rozvodom nefunkčný model a teraz nemajú žiadny. Nebojíš sa, že budú mať problém žiť vo svojej dospelosti klasicky rodinne párovo?
@anketkarka nie. Nepremýšlam takto. Je X parov, ktoré vychovávaju deti v nefunkcnych modeloch rodin...su deti, ktoré žiju dlhodobo s jednym rodičom... tie to maju horšie.
Verim, ze to zvládnu. Toto je to najlepšie, co im mozem dat. Nebudem k sebe hladat človeka bez závazkov len preto, aby mohol pendlovat so mnou a robit im vzor dokonalej rodiny.
Znie to, že ste ubrali veľa zo svojho komfortu a nárokov, aby ste urobili to najlepšie pre deti. Máte môj obdiv 😊
@anketkarka to tie zeny, co zostanu same so skolkarom a kym dieta vyrastie, zeny vymenia x frajerov, taketo "ucia" partnerskemu zivotu viac, to suhlasim.
@barka1 mate ako rodicia moj nekonecny obdiv. toto chce zrelych, inteligentnych a obetavych rodicov. klobuk dole pred vami a tlieskam! tak ako sa tlaci do striedavky, malo by sa tlacit na presne takyto model fungovania. nie deti sa balit a presuvat sa ako macata kazdy tyzden inam, u matky zit s jej frajerom a jeho detmi. u otca zit s jeho frajerkou a jej detmi. v tejto domacnosti take moresy, v tamtej onake. a dieta, chces-nechces, musis, lebo rodicia sa rozviedli. to, co mate vy, je to najidealnejsie riesenie, ked sa rodicia rozidu. bodaj by bolo vela takychto uvedomelych rodicov, kt. v prvom rade pozeraju na dieta a az tak na seba. nech sa vam dari!
Škandinávci začali so striedavou starostlivosťou ale takýmto štýlom že rodičia sa striedajú v rodinnom byte (nie deti pendlujú medzi domácnosťami) a potom si to Európania otočili úplne inak a vznikol z toho chorý chaos z krorého zdravé dieťa nevzíde.
Moja kolegyňa po rozvode s bývalým mužom rozdelila dom na dve plnohodnotné bytové jednotky a deti sú tam kde chcú . Obaja zároveň majú už nových partnerov a ona aj ďalšie dieťa. Vychádzajú dobre .
@smajliica
@matkahelka
@vlucifuk
Ďakujem ženy.
my sme kupili byty v rovnakom vchode, ja byvam na 2. poschodí jeho otec na 4. poschodí, syn je s oboma rodicmi ak su v BA kazdy den, on vodi do skolky ja vyberam u mna sa hra, veceria, tam ide spat, beha si len v papuciach medzi poschodiami, castokrát máme aj spolocný program, nezainteresovaní ani nevedia, ze sme rozvedení. Kazdopadne syn nemení prostredie do takej miery, aby mal iných kamarátov atd. ak si nieco "zabudne" za minútu si po to príde, alebo mu to donesieme, je to velmi praktické.
My sme neostali v jednom meste ale teda ex ostal v dedine kde sme žili a my žijeme vo vedľajšej cca 7km , dieťa navštevuje jednu školu. Keďže z tej dediny chodia deti vyššie ročníky ku nám. Ale dcéra má spolužiačku. Otec býva v RD dole a matka hore (nevedela som ani že eú rozvedení). A kolega bývajú s ex na k jednej ulici
Tie čo ste ostali, pritom rozchod bol kvôli úplne rozdielnej výchove - ako sa to odzrkadlilo na výchove detí?
U nás ...dcéra veľmi dobre vie ku komu si môže čo dovoliť a že u každého sú iné hranice. U otca je pravidelne každý týždeň a podstatne názorové veci s ex potrebovali čas... . Ono ale zrejme záleží čoho presne sa tie názory a výchovné metódy tykaju
Autorka .....či už škandinávsky model,alebo ten starý model.Ziadne dieťa si nebude pochvaľovat striedavku.Je to chaos tak či onak.
máte súdom vyriešené deti. či?