S priateľom sme spolu skoro 5 rokov (na jeseň to bude5). Ja 27 on 29, bývanie už vlastne, obaja VŠ, celkom fajn práca. Posledné mesiace pociťujem takú osobnú vzťahov krízu. Priateľa ľúbim ale viem ze cítim také vnútorné sklamanie že sa stále nemá k spoločnej rodine ani svadbe, sme spolu 5 rokov musí vedieť ci so mnou chce zostať ci nie. Toto ma veľmi ubíja a potom aj v tom vzťahu som takpovediac rezignovala a som podrazdenejsia na všetko. Vie ze toto je môj sen a životná priorita, všetko to vie a vždy mi povie ze všetko príde v správny čas.. To je jeho odpoveď, chcem byť s tebou, ľúbim ta ale neboj príde ten správny čas (na svadbu a deti). Neviem bojím sa ze "naše správne casy" sa nezhodnu. Sama viem ze posledné som podraždenejsia lebo furt sa k ničomu nemá možno tlačím na pílu už a on ešte viacej čuvač.Neviem už som občas aj rozmyslala aké by to bolo keby sme sa rozišli ale tým by som asi veľa nevyriešia lebo kým by som nasla ďalšieho vhodného partnera ak vôbec prešli by zas XY rokov. Inak si rozumieme dobre,aj naše rodiny, mame spoločne koníčky len toto ma začína stále viac mrzieť. Na druhu stranu si vravím ze sa nemám kde ponáhľať ešte rok dva užívať si život detičky predsa len ten život pozmenia. Sama neviem
@betulinka1 ale takto sa nerozhybe nikdy v živote si myslím, načo
Pockaj do jesene, uvidis, ze potom ten prsten dostanes 🙂
A ja by som chcela od neho vediet co je to prenho ten "spravny cas". Nejaky horizont.. Cca do kedy? Rok, dva, päť?? Jeho nejaka idealna casova predstava? Lebo hrat to na tajomne neurcito a neboj sa, vydrz,.. mi fer nepride. Ja chapem, ze nie je dobre tlacit. To je velka pravda. Ale zaroven preco by zena mala poslusne "cakat v kute"?.. A nakoniec kolke sa ani nedockaju.
Neviem, či ťa to upokojí. My sme si po 6 rokoch vzťahu kúpili byt. Po 9sa konečne vzali..V 31 prvé dieťa. Tiež som mala rovnaké pocity ako ty,boli aj rôzne krizi,ale asi to tak malo byť. Sme spolu 17 rokov. Dve deti, ktoré majú v rodine aspoň rovesníkov.
Moja švagriná mala partnera, tiež boli obaja približne vo veku vás dvoch, on tiež furt len ešte je čas, ešte toto, ešte hento ... mala 36, keď povedal, že on sa nechce ženiť, že on nechce deti ... takto dlho ju naťahoval ... rozišla sa s ním, pár mesiacov na to stretla iného, teraz už manžela, majú syna ... neviem, treba sa s ním na rovinu porozprávať, žiadne ňu, ňu, ňu, proste na rovinu ... je to už dosť dlhá doba na to, aby sa rozhýbal.
Autorka,
prepac, ale pre mna 5 rokov cakat je strasne dlhy cas.
Cim si tvoj priatel nie je isty?
A nehanbi sa s tebou spavat ako s manzelkou, nehanbi sa s tebou byvat ako s manzelkou, nehanbi sa s tebou fungovat ako s manzelkou a pritom si stale len jeho frajerka, moderne sa taka frajerka nazyva aj "partnerkou"????
Ja som stara škola. Po takom dlhom čase je uz vztah "prechodeny". Treba sa bud vziať alebo rozist. Mozno ta bude naťahovať ešte pár rokov a potom sa aj tak rozidete. A možno nie a uvedomí si co môže stratiť a zoberie si ta. Bola chyba mat vlastne bývanie už pred svadbou, on si myslí, že ta ma istú, tak sa nesnaží.
Hlavne nepristup na dieťa bez svadby. Ako len priateľ nemá voči teba také povinnosti ako manzel. Mozno aj preto sa nechce viazať, aby sa nemusel o nič deliť. Po svadbe by už bolo všetko spolocne, žiadne delenie na moje, tvoje.
@vanilkovazmrzka Tak týmto by som si vôbec nebola taká istá.
@ajusa12 tak do bývania až po svadbe by som ani ja sama nešla povedzme si úprimne. To ze niekto ide spolu bývať až po svadbe je podľa mňa blbý nápad, a tie časy keď sa mladí sťahovali spolu až po svadbe sú vo väčšine prípadov už za nami
@zmrzlinka2021 moji rodicia sa napr zobrali tiež až po 6 rokoch chodenia no...a sú spolu šťastní 30 rokov manželia
kup jemu aj sebe hodiinkya povedz mu aby nastavil ten spravny cas cas u vas oboch lebo zrejme mate kazdy iny a ty uz nechces cakat dalsich xy rokov...v spravny cas mozes najst aj ineho,kt ti spravi dieta bez tak dlheho cakania lebo bude vediet hned ze si ta prava
Autorka,
netvrdim ze nemoze byt scenar ako maju tvoji rodicia, ale ak ste dvaja dospeli ludia, na co realne cakat?
Co sa tyka byvania az v manzelstve - my sme tak s drahym zacali byvat. Sme spolu 16rokov a je to podla mna velmi dobre rozhodnutie, lebo pocas chodenia par nema tie veci, ktore podla mna patria az do manzelstva. A teda ma viac casu a priestoru sa vzajomne spoznavat a zaroven drzat si urcity odstup pre pripad, ze si povedia, ze nevidia spolocnu cestu.
Dnes je moderne nieco ine, hapem tomu, ale zial, aspon co ja vnimam, napriek dlhorocnym skusaniam a neviem comu tie vztahy v mnohych pripadoch koncia tragicky
ja som s takymto "spravnym casom" zabila o dalsie dva zbytocne roky cakania viac ako ty, kym som to pochopila, ze tadialto cesta nevedie. a az potom som stretla toho praveho, ktoremu som ale hned na zaciatku vysvetlila nech si to dobre rozmysli lebo moj "spravny cas" nie je o dalsich 7 rokov.
@cherrystone koľko si mala vtedy rokov
Sorry, nepochopila si ma. Aj ja som žila s manželom pred svadbou, aby som si ho otukala, či je to partner pre život. Ja píšem o vlastnom bývaní, ktoré máte. Tak to píšeš v príspevku, že vlastne bývanie. V živote by som nepristupila na zadovazenie si spoločnej nehnutelnosti s niekym, kto nie je môj manžel. Ja som stara škola, najskôr svadba, potom dieťa, spoločná nehnuteľnosť... chápeš?
Tu podľa mňa nejde o vek, ale skôr o to že čo znamená u neho ten správny čas. Ja by som sa ho to na rovinu opýtala. Lebo niektorý chlap môže mať také nastavenie, že kým nie je dosť zabezpečený finančne, tak ma pocit, že ešte je skoro sa viazať. Niekto má pocit, že si potrebuje ešte niečo užiť, dosiahnuť...tak by bolo dobré vedieť čo znamená jeho ,,správny čas". Ak by mi dal rozumné argument a cítila by som, že to nie sú výhovorky, tak prečo sa báť budúcnosti a kaziť si život netrpezlivostou. Možno má strach sa viazať. Ty ho musíš poznať. A mal by sa poznať aj on. Či pociťuje strach, alebo chce ešte niečo dosiahnuť a potom sa naplno venovať rodine.
Urcite by som v pokoji prebrala spravny cas.
"Vies Jozo, ja Ta mam velmi rada a viem si s Tebou predstavit mat rodinu, deti, a pre mna je 5 rokov uz dlha doba na to aby som vedela ze si ten spravny. Navyse tuzim zit usporiadany zivot a nie ako niecia nekonecna frajerka. Tak porozmyslaj co je aktualne Tvoja priorita a ci sa posunieme dalej, lebo takto uz sa mi dalej fungovat neda a nechce."
Mimochodom, presla som si tym, presne takto nejak. Presne poznam ten pocit frustracie ze ja uz som z toho mierne frustrovana a pritom viem, ze prave to brani dalsiemu vyvoju. Ak tam vobec ten vyvoj bude. Proste to cloveka prestane bavit, ja som vtedy dost rezignovala. Az na to ze u mna by 5 rokov ani neletelo. U mna boli 2 roky aktivneho travenia casu takmer denne v roznych situaciach, momentoch, akurat tak dost. Neboli sme predsa 20tnici co su" mladi hlupi" a nevedia co chcu. To iste plati aj pre Tvojho frajera.
A s tym rozdielom, ze nepristupila som na spolocne byvanie." prebyvali" sme raz u mna, raz u neho... Proste napriek tomu ze sa to dnes snazi vela ludi popierat, jedna vec je frajerka a jedna vec manzelka. A nie je to to iste. Takze ked som frajerka, randime, schadzame sa. A ked manzelka, pre mna to nie je len papier, ale urcty drh rozhodnutia ze "chceme a navzdy". (netreba sa slovickovat ze to navzdy nebyva, ludia robia chyby a aj sa menia... Ale s tym pocitom do toho clovek ide/ma ist).
@anketkarka veru, formulka spravny cas je velmi zahmlievajuca. Podla coho bude vediet ze uz je ten spravny cas? Nech sa trosku zamysli..
Autorka mozno by som mu aj vysvetlila ze nestojis o neviem ake mega prekvapenia a teraz bude cakat kym ty dlasi rok svadbu nespomenies len aby to bolo prekvapenie. Rozhodnutie pre manzelstvo by malo byt spolocne, partnerske, jasne ze poziadanie je pekne ak je to nejaka romanticka chvila a pod ale myslim ze sa precenuje. Romanticky poziadat sa da aj vtedy ked to zena vlastne uz aj ocakava, predchadzali tomu nejake otvorene rozhovory.
Nechcem strasit ale s byvalym partnerom som bola dlho, svadbu a deti sme stale brali v takej hypotetickej rovine, jedneho dna ... ale neotvarali sme tuto temu ani jeden, mala som pocit ze ak by som chcela tak si ma asi vezme ale az po rokoch som pochopila ze ja som vlastne nechcela.. nebola som si ista, boli tam pochybnosti, ktore vyustili do rozchodu.
@autorka
Tvoj názor:ísť bývať spoločne až po svadbe je blbý nápad
Trošku prehnane tvrdenie,či?
Kvôli čomu by to mal byť blbý nápad?
To môžem aj ja potom povedať,že ty si urobila blbosť,že ste isli spoločne bývať,rodiny sa poznajú a ticho trpia,lebo stále nevieš,na čom si. A teraz budeš ticho čakať,podráždené chodiť roky,kým ho neprinutis k tomu leštený a svadbe. A budeš stále rozmýšľať,či si ťa skutočne vziať chcel z lásky,či z povinnosti,kt.nejako už vyplynula z tlaku teba,rodiny,z toho,že už spolu bývate,máte všelijako poprepájané investície,financie...tak ľahšie je vziať sa ako rozísť.
Ja osobne by som nešla bývať spoločne s niekým,s kým neviem,že je to ten pravý a neriešime svadbu-to je,rozhodnutie,že my chceme byť spolu už navždy.
Na také rozhodnutie treba mať gule.
Tiež som chodila s viacerými chlapcami,ale len chodila. Tu je čas na spoznávanie. A rozišli sme sa. Až keď som stretla manžela,vedela som,že to je ten človek,s kt.chcem byť navždy.
A po necelom roku od prvého videnia sa má požiadal o ruku,o cca polrok svadba.
tie casy su za nami mas pravdu, a presne preto je tu kazdy den tema : zijeme spolu ale priatel sa nechce zenit.. naco by sa zenil? ked vsetko uz ma 🤦🏼♀️ ved to je pre muza win-win. Tie niekdajsie zvyky veru mali nieco do seba … ja som s mojim muzom bola 7 rokov ked sme sa vzali .. prve dieta som mala v 27 teraz sme spolu manzelia 5 rokov a mame dve deti. Zacali sme spolu zit az po svadbe a nezistila som v manzelstve ziadne sokantne veci ktore by som zistila len spolocnym byvanim uz pred manzelstvom. To su len take vyhovorky ze manzelstvo resp. spolocne zitie si treba “skusit”. Čo také zistíš? že sa v noci premieňa na vlkodlaka alebo že ponožky hádže na zem? :D
Myslím si, že u neho ešte biologické hodiny nezačali tikat, možno ani spolu nezostznete. Užívaj si zatiaľ vás život, pretože s príchodom deti to nebude také jednoduché. Nebudete mať toľko času pre seba, vás dvoch. Moc to tlacis,
10 rokov !!! to o spravnom caae kamoska pocuvala, bola s nim od 25r, potom dala noz na krk, on ze sa nenecha tlacit, rozisli sa. On do roka nova zena svadba, dieta na ceste. Ona 5 rokov nic, potom svadba s 2x rozvedenym, s 2 detmi a vlastne yz mat nebude.
Ja by som necakala.5 rokov mi pride dost na zalozenie rodiny, hlavne ak mate podmienky a obaja rodinu chcete. On moze mat deti aj v 40tke, pre teba to uz bude tazke.
Ja si nemyslím,že si máš užívať....detičky zmenia všetko
Lebo to nie je o derickach,ale o Tom,že ty túžiš po vážnom posunutí vzťahu a on ešte nie.
V čom je problém,keď sa milujete?
Práve,že svadba by mala byť teraz úplne TOP udalosť,kt.by ste mali chcieť obaja,ešte zaľúbení....svadba nepripraví o slobodu,neznamená,že automaticky máte hneď deti. Svadba neznamená koniec užívania si. Jedine u nezrelých ľudí.
Len aby si neprišla o najkrajšie obdobie v živote s človekom,kt.si ešte chce užívať slobodu,bezstarostnosť,nechce sa viazať (paradoxne spolu bývate 🤣)má všetko,čo mu žena môže dať a zadarmo,tak načo by sa kde ponáhľal.
spravny cas pre koho, pre neho? snad aspon pre oboch by malo byt nie? Myslienkou, ze po rozchode budes dlho hladat sa nezaoberaj, moze a nemoze byt pravda, toto je casto dovod na to, preco si ludia poseru zivot, vratane mna, ze sa bojime, co bude, ze si nenajdem a podobne. nechcem ta odradzat, ale aspon svadbu keby ti navrhol, nech vidis posun. ja som tiez musela muza do vsetkeho tlacit, dnes to lutujem, na co taky chlap co sa nevie rozhybat. Moj sa nevedel prestahovat, moj sa nevedel ozenit, atd. Neboj, si mlada, 27, mas peknych par rokov na rozbehnutie ineho vztahu. Och chapem, ake tazke je zvazit pre a proti, v inak mozno dobre fungujucich vztahoch. Za seba ti mozem povedat, ze mat deti po 34 je pre mna nesmierny zaberak, fyzicky a psychicky a to som v dobrej kondicke.
Inak sa ma tvoj priatel v inych veciach k cinu, ci do vsetkeho ho musis tlacit. Je zodpovedny, alebo rad sa viac zabava, nez mysli na buducnost? Sporite? Zveladujete si byvanie?
Necháva si otvorené zadné dvierka?
Mala som frajera co 7 rokov sme spolu chodili a nic. Mal.paniku zo svadby aj z deti. Rozisli sme sa. S novym partnerom bola po 1 roku svadba a tehotenstvo. Tym chcem povedat ze nie kazdy muz potrebuje tolko casu.
Netlac ho. Cim viac o tom budes hovorit, tym viac sa k tomu nebude mat.