Ahojte, zaujíma na váš názor na oslovovanie rodičov krstným menom.
Dieťa má 6 rokov, jedináčik. Krstným menom oslovuje aj babku a dedka a tým to prekáža.
ahoj, moja dcera oslovuje babku a dedka ako babka a dedko... ostatnych dospelych menom ...
Ja osobne si neviem predstaviť,z akého dôvodu by som svoje dieťa mala viesť k tomu,aby ma oslovovalo menom namiesto "mama" a takisto prečo by malo oslovovať starých rodičov menom..Takže mne to proste nesedí a dieťa by som odmalička viedla (aj som viedla) k tomu, že sme proste mama,otec,babka,dedko.
@earlgrey Nie.
naša aby sme vedeli o ktorej starkej rozpráva, tak povie starká Maňa alebo starká Hela. Ale ich osobne volá starká. Neviem prečo by mala oslovovať menom. Menom oslovuje kamarátov. Mne osobne by sa tiež nepáčilo, keby ma dieťa volalo menom a nie mama.
pri starych rodicoch uz ako komu vyhovuje, poznam viacerých, ktori vyslovene chceli, aby ich vnuk oslovoval krstnym menom (co zjavne nie je tvoj pripad). Za oslovovanie rodicov menom nie som, ale mam pocit, ze touto fazou si preslo snad kazde dieta v mojom okoli
Už v dnešnej dosť časté . Neviem prečo rodičia k tomu deti vedú .
To je asi nejaka nova moda alebo co, myslim, ze našu babku by vystrelo, keby za nou vnucata bezia cau Danijela..🙈🙈 potom by vystrelo mojho muza a mna poslednu lebo ja som zvyknuta na hocico..🤣
@lucylaw Rodičia chcú mať a dieťaťom kamarátsky, otvorený vzťah. Názor ma zaujíma pretože to dieťa poznám od narodenia, sama sa oň často starám. No a mám pocit že odkedy prestalo s oslovovaním "Mama, tato, babka, dedko " ide to správanie dole vodou...
Kamarátsky vzťah môžu mať aj keď budú mama a oco a nie krstným menom sa volať. Mám až husiu kožu z toho..moc benevolentné to je, preto ide to správanie dole vodou..
Rodičov volám krstným menom nie ich "funkciou" oni ma tiež nevolajú dcéra ale menom. Babku som mala len jednu tak bola babka, inak by som ju volala babka plus meno. My sme s tým spokojní. Keď sa tvojim rodičom nepáči nech vnúča naučia ako chcú aby ich volalo. Nevidím v tom problém.
@benimnadir To tvrdím aj ja.
@januska12323 Snažili sa to naučiť, nepochodili..
Ja si myslím, že by sa mal rešpektovať názor resp želanie oslovovaneho. Napr moja mama chcela byt babka. Resp. neprekáža jej toto oslovenie. Ale moja teta/mamina sestra nechce byt oslovovana ako babka/stará mama, tak ju jej vnucata volajú Aga (od Agáta). Pokial chcú rodičia dieťaťa byt oslovení ich krstnými menami, nech sa páči.
Ide ti o nazor. A ten moj je ze-titul mama je ten najkrajsi. Menom ma moze oslovit kazdy. Ale mama ma oslovia len moje deti.
Aj ja im niekedy poviem-dcera moja… syn moj… ano oslovim ich menom ale pre nich vzdy budem mama. Aj keby ma volali menom.
Rodic a dieta mozu mat kamaratsky vztah aj bez ohladu na to ci im hovori dieta mama/otec.
Chápem ak je dieťa malé a počuje ako všetci oslovujú otca Fero tak to berie tak že aj ono to tak oslovuje lebo je to správne.. ale keď je to proste rozhodnutie všetkých tak mi to príde zvláštne
Mne sa to takisto nepaci, pride mi to absolutne neuctive. A vobec akoze neviem pochopit, preco vobec niekto k tomu dieta vedie, take cudne dost. Ako moze mat respekt to dieta? Vsak o chvilu bude vsetkym skakat po hlavach 😀
mna ziadne z nasich deti nevola krstna, alebo teta...ale volaju ma odvzdy krstnym menom.
iba krstnym menom.
nikdy sme to neriesili, nemaju "prikazom" ma takto oslovovat - mne sa to ale takto paci.
starych rodicov vplaju babka+meno...alebo dedo+meno
pokiaľ ide o rodičov a starých rodičov príde mi nevhodné, aby ich dieťa oslovovali krstným menom… pri iných členoch rodiny mi to nevadí, tiež uja volám menom a nie oslovením “ujo”, ale máme by som si menom nedovolila povedať… a ako už bolo napísané, kamarátsky vzťah môžu mať aj bez toho aby ich dieťa oslovovalo menom
Mne by to tiež vadilo na mieste starých rodičov. Necítila by som sa plnohodnotne ako babka keby ma oslovuje vnúča krstným menom. Tak isto sa tešim keď ma maly začne naplno oslovať mama/ maminka, tak sa raz budem tešiť, ako mi vnúča povie babka a nie Paulína. Rodičia ako im to vyhovuje, to je na nich, ale keď to vadi babke a dedkovi, tak nevidim dôvod ich tak oslovovať.
Ujo, teta atď nikdy v rodine nehovoríme, ale oslovujeme menom.
@slavkadud ja neviem, zijem v zahranici. Tu sa naprikald celu ZS ucitelia oslovuju krstnym menom... len riaditel je pan + priezvisko. A problem s respektom nie je.
suhlas s @lindus_esterka je to faza vo vyvoji.
nemyslim si, ze oslovovanie suvisi so spravanim, ako tu uz niekto napisal, respekt sa ziskava inak. moze vsak byt, ze rodicia v snahe o kamaratsku vychovu sklzli skor k benevolentnej namiesto respektujucej a tam uz problem so spravanim moze byt. (ale bol by, aj keby ich dieta oslovovalo mama/otec atd.)
Moje deti volajú mojich rodičov menom, mužovu mamu volajú babka - s rešpektom, úctou, čímkoľvek iným to nemá súvis. Toto si človek nevynúti oslovením. Mňa a muža volajú mama a ocko. Ale nevadilo by mi ani menom. Nikdy sme to ale neriešili, oslovujpú ľudí tak ako im to je prirodzené. Môj brat volal rodičov najprv mama a oco, potom dlho menom, teraz už má po tridsiatke a oslovuje ich niekedy mama, oco a niekedy menom. Ja tak isto - ako sa mi to akurát hodí 🙂 A máme s nimi obaja super vzťah, aj rešpekt.
Mamka, ocko, babka, dedko, krstná apod. Sú oslovenia, ktoré sú výnimočné a patrí iba tým dotyčným. Janku či Evku spozná dieťa za svoj život veľa.
Mám maminu a keď ma nahnevá alebo si ju doberam je to pre mňa "Kamila", ale inak mi to nejde do úst. 🙂
Ja mať dieťa tak práve oslovenie mama, by mi chýbalo.
S rodičmi mám perfektny kamarátsky vzťah aj bez toho aby som ich oslovila krstným 🙂
Akože sa snažili naučiť a nevyšlo? Však sa porozprávam s rodičmi dieťaťa, s dieťaťom a kým ma neosloví ako si želám nereagujem. Má dosť rozumu aby pochopil.
@slavkadud Súhlasím s názorom že úcta a rešpekt sa nebuduje na základe toho, ako oslovujem otca, mamu... Ale mne sa to dieťa zdá ešte malé na to, aby ich oslovovalo menom a keďže ako som už písala, poznám ho od narodenia a tá úcta a rešpekt odišli ruka v ruke s novým oslovovaním. Príde mi, akoby to bol taký spúšťač... "Môžem ich oslovovať menom, môžem si robiť čo chcem... vo všetkom, pri každom"
Možno by mi to, ako svoje dieťa vychovávajú bolo ľahostajné ale trávim s ním priveľa času a ako dospelá osoba si pri ňom pripadám absolútne bezmocná.
Rodičia sú spokojní, nevidia problém v správaní. Zvyšok rodiny má iný názor a tak sme asi aj na začiatku väčšieho konfliktu.
Vieš čo je sranda môj syn, keď bol malý tiež a ostalo mui to trochu aj dodnes. Aby nemusel používať dve slová a vedel rozlišovať tak vždy, povedal po mene. Keďže bývame vedľa seba všetci. Ale už oslovoval starká, ale väčšinou povedal nám idem k Zuzke,bola tu Darinka a tak..ale oni sa smiali natom aj mu hovorili,že starká a on ved starká ,ale Zuzka a Darinka 😄 Nikdy sa nehnevali.Uz má 15 a oslovuje starká ale niekedy sa pozabudne a povie aj krstným. Nas NIKDY.
Nič v zlom ale rodičia dieťaťa sú ok psychicky? Lebo toto je na psychiatra inak. A ešte… chúďa dieťa 🤔😪
je to tvoje dieťa?