Oslovenie v rodine

3. jan 2025

Ahojte , aký máte názor na oslovenie - stryná v dnešnej dobe? Totižto mňa tak oslovuje manželov brat s deťmi a mne to vadí a príde mi to strašne staromódne a divné a pritom vedia že mi to prekáža. Menom majú zakázané mi vravieť a oslovovať ma teta taktiež nemôžu.

colsami
3. jan 2025

A kto im zakazal Ta tak oslovovat?
To Tvoj manzel nevie narovinu povedat svojmu bratovi, ze si to nezelate?

autor
3. jan 2025

@colsami no majú zakázané ma inak oslovovať než stryná. Manžel je taký, že im nevie oponovať a ja keď počujem to slovo stryná tak sa mi až čosi robí.

januska12323
3. jan 2025

Počkaj kto im zakázal ťa volať inak? Však povedz ako chceš aby ti hovorili.

colsami
3. jan 2025

No tak to uz je na Tvojom muzovi, tam by ma trapilo viac ze sa Ta nevie zastat, ako ze oni Ta blbo oslovuju.

A ano, mali sme v rodine strynku, bola to dedkova sestra co sme ju tak vsetci oslovovali. Aj mne to pride staromodne a nepacilo by sa mi to, ale sto ludi sto chuti.

PS: neodpovedala si, kto im akoze "zakazal" Ta inak volat.

ukgirls
3. jan 2025

tak ro hold tak maju zauzivane... niekto onika niekto pouziva stryna a hold nezmenis to len preto,ze ty chces... raz to tak maju a budu to tak mat a ak sa ti to nepaci nestretavaj sa s nimi - nemozes ich prevychovavat

kukuk29
3. jan 2025

Tak ,ked maju zakazane ta oslovovat inak -tak ty im.zakaz oslovovat ta stryna 💪🤦🏽‍♀️🙈

dagas
3. jan 2025

Predpokladám že ťa tak voľajú už dlho . Treba im normálne povedať: nehnevajte sa ale niesom nejaká starena aby ste ma tak volali...a absolutne na to oslovenie nereagovať

diewcatqoo
3. jan 2025

Stryna je hrozne. Aj ked ja som ako decko tiez tak volala zenu otcovho brata. Ale neskor, ked som si uvedomila, ake je to hrozne, tak som ju zacala volat krstnym menom. Jej to nevadilo a povedala aj rodicom, ze je s tym v pohode a mozeme ju takto volat.
Mozno keby si povedala ty, ako ti vyhovuje, aby ta volali, tak to bude ok. Nie, ze niekto zakazal...

autor
3. jan 2025

@colsami mužov brat

autor
3. jan 2025

@diewcatqoo idem mať 30 rokov a fakt oslovovať ma stryná mi príde hrozné

zuzitko74
3. jan 2025

Možno pomôže zrkadlenie. Keď ťa dieťa osloví stryná, ty ho oslovuj neter, alebo synovec. Hádam všetkým zúčastneným docvakne, že je to fakt o ničom a príjemnejšie je používať mená.

andreakotesova
3. jan 2025

Nie sú z Oravy? 😅 Kamoskina dcéra musela 18-rocnym ujom vykat.

personality
3. jan 2025

Normálne asertivne povedať pred všetkými, ze si to neprajes a ako Ta majú oslovovať. Predpokladám, že menom. Ak nepochopia, tak maximálne minimalizovať kontakt, nereagovať na to oslovenie, prípadne si dupnut a byť po oslovení agresívna 😀 to ako posledná možnosť. A bonus vymyslieť aj tomu co to vymyslel nejaké podobne otrasne oslovenie, ktoré ho bude stvat.

danyelia
3. jan 2025

,,Nevolajte ma stryná, nepáči sa mi to, volajte ma normálne Janka,, 💁‍♀️

januska12323
3. jan 2025

Na najbližšej návšteve sa zdvihni, povedz deckám ako ťa majú volať a vybavené.

autor
3. jan 2025

@personality povedala som že si neprajem aby ma takto oslovovali ale nepochodila som lebo podľa rodinnej vetvy som stryná a cez to vlak nejde ako sa povie , kontakt s nimi som minimalizovala na minimum

valikasikulova
3. jan 2025

Ja by som deťom normálne vysvetlila neviem koľko majú rokov ze bolo by pekne keby Ta volali "katka" lebo sa tak voláš a tak ti je to milé a že aj ty ich pekne voláš menom a nie kade jaké archaizmy....akože kedy mi niekto povedal stryna tak sa cítim ako z "rysavej jalovice" tiež by som to nestrpela...to koľko majú po 80tke všetci?

valikasikulova
3. jan 2025

Normálne ma to rozculilo 😄😄😄...by som im to tu dala prečítať ci sú kompletní 🤦‍♀️

alickapusinka
3. jan 2025

ja by som mu povedala ja som strýna ty stryko.Ale TY si jeho švagrina nie strýna ja by mu povedala strýko prišiel.

lenka2710
3. jan 2025

Tak môjmu mužovi tiež netere a synovci hovoria strýko, už boli nejaké pokusy, že nech mu hovoria menom, hlavne ti 20+ ale akosi sa to neujalo 😅
Mne raz povedali teta, stačil pohľad a vedeli ze prestrelili 😂😂 tak ma volajú menom

januska20
3. jan 2025

u nás sa bratovej manželke hovorilo voľakedy - Aňďa .. a my to dodnes tajne používame, keď sa bavíme o švagrinej. Ju však takto neoslovujeme.
Nereaguj na oslovenie - stryna, tak sa nevoláš a hotovo ..

autor
3. jan 2025

@valikasikulova jeho brat má 27 rokov , fakt mne to príde ako z minulosti také oslovenie , dosť že im nekázali mi vykať

valikasikulova
3. jan 2025

Bože asi zaspal v minulom storočí....a obzvlášť keď si také mladé dievča tak je to odveci 🤦‍♀️

ahhola
3. jan 2025

Take som pocula v 1980.😅Evokuje to strigu. Ohrad sa otvorene pri najblizsej prilezitosti-neprajem si ziadnu strynu. Mozno je to spravne vztahove pomenovanie, ale rasej mi hovorte Nic, ked vam je zatazko povedat mi Mirka, Betka, Anka... Nech idu do riti aj zo strynou. 👽

janka1011
3. jan 2025

Máš pravdu, je to hrozné. Ja by som tým deťom pred ich rodičmi povedala, že si neprajem, aby ma tak oslovovali. Volám sa Zuzka a hovorte mi Zuzka. Ja by som sa s ich rodičmi aj pohádala, však ide o tvoju osobu a nik nemá právo nazývať ťa akokoľvek proti tvojej vôli. Ináč sa čudujem, mladí ľudia - čo prišli z jaskyni? 🙄

oli18
3. jan 2025

Ved to je normalne oslovenie, ziadne staromodne, ale sa malo pouziva, lebo mnohi ludia nevedia, ako sa jednotlivym clenom rodiny hovori. Pre manzelovho brata si ty svagrina. Tvoj muz je pre jeho deti stryko a ty stryna. To je historia, nikto nic ine nevymyslel. Jedine z mamy, mamky, mamicky ste urobili maminu, z babky babinu, z otca ocina. A to zase mne vlasy dupkom stavaju.

autor
3. jan 2025

@ahhola
@janka1011 áno je to hrozne oslovenie a práve preto že sú to mladí ľudia a používajú takéto oslovenie , mne to príde choré
@oli18 áno máte pravdu ale nemusia mi tak vravieť aj keď podľa tých rodinných vetiev som stryná

aalt
3. jan 2025

Vsetky neterky a synovcovia ma oslovuju krstnym menom. Aj moju manzelku. Tym co sme krstni rodicia, tak obcas pouziju aj krstny/krstna. Stryna sa u nas, na poukazanie vztahu, vobec nepouziva, maximalne ze teta. Stryko/ujo ano. Ale to je v principe jedno, ved Teba oslovuju, Ty si mas urcit ako Ta maju oslovovat.

vlucifuk
3. jan 2025

Slobodným sestrám môjho otca všetky deti v rodine hovoria stryná + meno ( stryná Hanka ). Obe sú to dámy tesne pred sedemdesiatkou a obe to, myslím, majú rady. Paradox je, že ich tak oslovujú všetky "pranetere a prasynovcovia", ale my, ich rodičia, teda netere a synovcovia, im tykáme. Netuším, ako k tomu prišlo. Ja by som na tvojom mieste svoju požiadavku opakovala, oni si nakoniec zvyknú.

alienkami
3. jan 2025

Čoskoro už ani babky nebudú. Už teraz niektoré vnúčatám zakazujú takto ich oslovovať - veď nie sú žiadne stareny! 🤦🏻‍♀️
Na jednej strane "stryná" nie je žiadny vulgarizmus ani nejaké urážlivé oslovenie - takže podľa mňa trošku preháňaš.
Na druhej strane, ak mi niekto povie, že si neželá aby som ho nejak oslovovala, tak to rešpektujem a oslovujem ho tak, ako si želá - takže aj oni to preháňajú.
V podstate ste si kvit 😁
Ešte sa môžeš spiklenecky s deťmi dohodnúť, že keď budete sami, môžu ťa volať menom - alebo teta (čo preferuješ)

sante81
3. jan 2025

Znie to ako striga 😅 tiež by mi to išlo na nervy