Odstrihli by ste kontakt?

24. dec 2024

Kamarat mojho priatela ma problem s alkoholom. Je to vlastne aj moj kamarat, viem ze mal tazky zivot ale jeho pristup k tomu je tiez mizerny. Minule mi vyplakaval, ze sa ma na nic a vkuse dookola len pije. Vypocula som ho a povedala som mu ze nech s tym sekne, nech si najde nejake konicky a hned mu bude lepsie a napravia sa aj ostatne veci v jeho zivote. Pytal sa ma, ci sa mi moze ozvat ked mu bude tazko, povedala som ze jasne, s priatelom sme tu prenho vzdy ked ho bude treba podporit, a ze teda prestane pit pre seba ale aj pre mna a mojho priatela pretoze sme prenho doleziti ludia a ma nas rad. Opravila som ho, ze to nejde robit pre nas ale hlavne pre seba. Asi tri dni na to mi napisal, ze mu zomrel dedo (prepil si pecen) a ze na jeho pocest sa proste musi ist strieskat. Napisala som mu len tolko, ze sa minule vyjadril ze mu alkohol nici zivot a uz pit nebude, ale on ze ved to je smutna prilezitost a treba to zapit. Potom zase vyplakaval, ze uz nebude a ze nas nechce stratit a podobne. Dnes mi poslal hlasovku ze vesele vianoce a ako sa mam atd a polo mu pocut na hlase ze asi zase pil. Odpisala som, ci zabudol, ze uz nepije a ze mi je fakt luto, ze ma takyto problem s alkoholom, a on sa ma na to spytal, ci som na hlavu padnuta, ze ved su vianoce tak jasne ze bude pit a ze jediny kto tu ma problem som ja, s tym ze pije. Proste je uplne na mol asi zase. Potom sa nam pride doprosovat a slubovat ze uz nebude, pritom dovod na alkohol si najde vzdy. Ja takyto pristup nemozem a najradsej by som ho uplne odstrihla aj ked som mu chcela pomoct, povedali sme s priatelom ze ak mu bude tazko, mozme ist spolu vsetci napriklad na nejaky vylet, no on je na tom takto. Odstavili by ste takeho cloveka?

luckaaaaaa__
24. dec 2024

Áno

pribinak
24. dec 2024

Možno neodstrihla že úplne, ale výrazne by som ho minimalizovala
Žiadne že budem robiť butlavu vrbu a počúvať opilecke výlevy a non stop k dispozícii a hrať sa na psychológa

Chceš pomôcť vybaviť liečenie? Zavolaj kedykoľvek! Potrebujes sprievod k psychiatrovi? Zavolaj mi ! Chceš ísť na skupinu anonymných alkoholikov? Rada pôjdem s tebou

Ale žiadne že počúvať kde aké kraviny a opilecke výlevy
Pocujem v telefóne že je opitý? Skladám okamžite
Príde na stretko opitý? Odchádzam okamžite

ruxandra
24. dec 2024

Áno, určite by som takýto kontakt odstrihla, načo by mi bolo kontaktovať sa s opilcom? Už len keď tu čítam tie jeho tupé výhovorky prečo je zase opitý, je mi z neho na vracanie a už dávno by nebol môj kamoš.
Samozrejme, ak by mi zavolal, že potrebuje pomôcť s liečením, nie je problém, ale inak nie, koniec, definitívne, teda jedine dokým by sa nevyliečil..

mikadooo
24. dec 2024

Ja by som mu povedala (keď bude triezvy), že keď je opitý, nech ma nekontaktuje. Že proste v tej fáze som na neho fakt naštvaná, lebo sa x krát zaprisahal, že piť nechce a nebude a stále to porušuje. Následne, že jeho osoravedlňovačky a výhovorky ma nezaujímajú, nemusí mi nič vysvetľovať, proste sa napil a hotovo, vôbec to s ním nechcem rozoberať prečo načo začo, nezáujem - nikto sa "nemusí" napiť, lebo sú Vianoce, dedo zomrel, atď. Takže nech si tie dôvody nechá pre seba. Takisto by som mu povedala pri každej príležitosti, keby vytiahol čokoľvek, prečo "musel" piť, že si myslím, že má problém s alkoholom a mal by sa ísť liečiť. Následne, ak by sa mi ozval a bol by napitý, tak by som mu rovno zložila. Ak by nebol opitý, tak by som sa s ním bavila a mu opakovane vravela, nech sa lieči, lebo si svoje problémy spôsobuje sám svojim nastavením - podobne, ako to robíš aj ty. Čiže - žiadna bútľavá vŕba, ok, má za sebou ťažkú minulosť, ale nech si tým neobhajuje pitie. Lev bude triezvy, kľudne môžeme spolu tráviť čas. Napitý - čau, nechcem s tebou nič mať. Historky, prečo musí piť - nezáujem, choď vysvetľovať niekomu inému. A ak ťa to energetický vycuciava a máš už toho dosť a nikam to nevedie, tak sa pokojne odstihni... Tvoja vlastná psychická pohoda musí byť vždy na 1.mieste. PS: tu u kamaráta neviem či nejde už aj o depresiu kombinovanú s alkoholom, kde je duplovane potrebná odborná pomoc a keď on raz nechce, tak sa môžete aj na hlavu postaviť a nič s tým nespravíte 🤷🤷🤷. Akurát ešte vy môžete mať z toho vašom pošramotenú psychiku, alebo sa to negatívne odrazí na vašom vzťahu, takže bacha aj na to.

tairyx
25. dec 2024

Odstrihla by som sa určite.
Takémuto človeku zbytočne niečo vysvetľovať a zbytočne mu dávať šance. Veď on sa ti ešte aj vysmieva.
Nech si rieši svoje depresie a problém s alkoholom sám a neničí život ostatným ľuďom.
Dokážu sa odstrihnúť ženy od manželov alkoholikov, dokážeš to aj ty. Ty nie si povinná mu pomáhať, a nie si zodpovedná ani za to, ak sa mu niečo pod vplyvom stane. Každý je za svoj život zodpovedný sám a keď si on vybral takúto cestu tak smola.

poly1
25. dec 2024

Ani liečenie v mnohých prípadoch nepomôže.Nikto nie je matka Tereza a ďalšia vec,nie je to Tvoja rodina

mimikarol
25. dec 2024

Odstrihla. Príležitosti prečo piť si nájde hoci koľko každý deň. Očividne s tým skutočne prestať nechce.