Odpustili by ste?

2. jan 2024

Odpustili by ste partnerovi jednu zradu ak by to bola prvá vo vašom spoločnom živote po naozaj dlhých rokoch? Alebo práve kvôli tomu nie?
Predstavte si že máte skvelý život, partnera s ktorým sa lubite a vážite si ho preto ako je iny od ostatných v takých tých veciach čo pomaly každá druha rieši a sťažuje sa. Utvrdzujete sa obaja rokmi v tom akí ste za seba radi že nemáte problémy ako vidíte inde, ako máte iné hodnoty a pre iných môžete byt až zvláštni ale vy si idete svoje a máte svoje šťastie. Ste spolu už veľmi dlho priam najdlhšie v porovnani s ľudmi čo poznáte až vám každý závidí ako to je možné.
Plánujete si spoločnú budúcnosť ktorá zahŕňa deti a všetko čo ku tomu patrí.
Behom rokov hádky iba za hlúposti bežného života ale nič vážne a už vôbec hádky kvôli tretej osobe
No a potom z ničoho nič sa tak stane a ta tretia osoba sa objaví.
Partner ma nepodviedol ( v hlave možno, reálne nie) ale svojimi činmi a dianím okolo tohto mi veľmi ublížil pretože narušil našu idylku a urobil veci ktoré by som do neho nikdy nepovedala. Keďže nedošlo k fyzickej nevere môžem sa spoliehať iba na jeho tvrdenia a obhajoby o tom ako to nič neznamenalo, veď on chce iba mna. O to ťažšie to celé pre mna je. Keby ma podviedol bolo by to jasne a mohla by som vyvodiť závery ale takto je to niečo čo mna zožiera ale váha toho celého nie je taká veľká aby som všetko mala zahodiť .
Trápi ma to hoci už ubehol nejaký čas od toho celého a fungujeme opäť normálne.
Pokračovali by ste vo vzťahu a odpustili by ste? Je tu vôbec niekto kto ma partnera už viac ako 10 rokov a naozaj nikdy neriešili problémy za inú ženu hoci len hlúposti že by sa pozeral na iné a podobne veci ktoré by vás mohli trápiť? Lebo ten môj nikdy nič až kým sa neudialo toto
Na jednu stranu si ho aj obhajujem tým že ostatní za taký čas čo sme my spolu možno riešili už x veci a problémov alebo to nedotiahli ani do 5 spoločných rokov a už sa rozišli a u nás je toto prvá vec po takom čase a na druhu stranu sa o to viac hnevam prečo to pokazil, už ho nebudem vnímať tak čisto ako dovtedy a som smutná z toho že už keď muž ako on mal k potrebe mi takýmto spôsobom ublížiť potom každý iny by tsk urobil 10x viac
Samozrejme dôvera šla dosť dole ale dá sa vôbec spoľahnúť na to že nám niekto nikdy neublíži ? Možno by som si našla iného partnera kde by zase 10 aj viac rokov bolo všetko dobre a opäť to prišlo až potom

Nechcela som písať priamo o čo ide pretože nechcem aby sa tu dávali na váhu veci ktoré chlap vykoná a hodnotili sa čo je veľa čo je malo pretože každý z nás ma iné hranice, kde jednej vadí už to že sa muž pozrie na inú druhej nemusí vadiť nič okrem fyzickej nevery. Chcem iba všeobecný pohľad na to keby vás partner po dlhých rokoch čo str spolu urobí niečo čo vie že vám ublizi či by ste mu dali šancu
Hovorí sa zr vo vzťahu sa ma aj odpúšťať ale ja som nikdy nebola v tejto pozícii a vôbec to teda nepoznám

esteresterester
2. jan 2024

Ahoj v prvom rade klobúk dole pred vami super určite máte krásny vzťah (niesme ešte tak ďaleko ako ale skúsim poradiť ak je to v rozpor3 s tebou a tvojimi hranicami nieje to dobre každá sme iná a prestne ako píšeš každá mame hranice inde ak ste už tak dlho spolu asi ho už dosť poznáš a mate aj dôveru jeden voči druhému skus sa nad tým zamyslieť tak dobre veci a zle veci k životu patria a vieš si predstaviť ze by si teraz bola sama je to až tak za tvojou hranicou a až tak .proti tebe samej ? Skúste sa o to. Porozprávať tak vážne že je tam možnosť ze ta to zranilo natoľko aby si premýšľala o rozchode ja osobne by som zvazila všetky situácie a možnosti pre a proti a zrejme ak by to nebolo za mojou hranicou by som odpustila slová sú slová a skutky sú skutky niekedy stačia aj slová na to aby nás zranili inokedy nie je vždy je to rozhodnutie na tebe samozrejme nech ti tu ktokoľvek čokoľvek povie povieme ti odpustila by som druhá by už neodpustila ja verím ze ako silná žena sa rozhodneš dobre

veklipo
2. jan 2024

Vo vzťahu žiadna “idylka” nefunguje. Som s mužom 15r, preto viem, o čom hovorím. Je to drina. Ja osobne by som toto až tak nedramatizovala. Reálne Ta nepodviedol, treba tu bolesť spracovať a porozprávať sa, aké to pre Teba bolo. Uvidíš, ako to vidi on. Možno hľadal niečo, čo mu u Teba chyba. Treba si to vysvetliť, čo je za tým. Možno je naozaj blbec a možno len zakopol. To musíš už zistiť sama.

hipuska
2. jan 2024

Najdôležitejšie na tom celé je, ako sa dokážeš k tomu postaviť ty. Ci naozaj dokážeš odpustiť a dôverovať mu. Nevytahovat to pri každej hádke. Lebo, ak toto nedokážeš, skôr či neskôr vás to položí. Akurát to bude po dlhom trápení a rany budú ešte hlbšie. Takže, všetko záleží na tebe. (Samozrejme v prípade, ak je to tak ako tvrdi)

autor
2. jan 2024

@esteresterester ďakujem, práveže si neviem predstaviť byt sama. Bijú sa vo mne pocity kde si poviem keď on si poškodil svoju povesť a stalo mu to za to tak prečo by som aj ja neurobila veľký krok a nenechala to celé tak no na druhu stranu mala som pocit že rokmi sa lubime stále viac a už prichádzam do veku kedy som čochvíľa chcela planovat deti a vedela som že práve s ním. Možno by to bolo vsetmo lepšie keby sa toto udialo niekde na začiatkoch a brala by som to ako fakt že nepôjdem s ním do dalších rokov. Ale keď 11 rokov vládla pohoda a mala som pocit že sme len jeden pre druhého o to horšie to je že som zrazu zmätená. Každopádne to stále beriem viacmenej tak že bez ohľadu na toto je to skvelý človek s ktorým by som dieťa pokojne mala hoci by nám to neskôr nevyslo pretože si neviem predstaviť lepšieho otca pre svoje dieťa hoci by sme nežili ako pár

autor
2. jan 2024

@hipuska nevera tam nebola to som si istá všetko zostalo v kamarátskej rovine kde on bol stále dostatočne vyspelý a ohľaduplný na to aby si nedovolil niečo viac ale ja ako pozorná vnímavá žena viem posúdiť že náklonnosť tam bola . Niekedy muži nechcú partnerku opustiť ani dokonca tu inú nepovažujú za vhodnú novú partnerku, ani im nemusí poskytovať niečo lepšie či niečo čo chyba doma ale ide asi len o to že je nová a to ich na tom baví, u nás celé roky toto nemal keďže bol maximálne verný a potom si trochu uletel

alalajka
2. jan 2024

Ono je to dôležite mať určené hranice. Pokiaľ by mi malo vadiť, že sa môj partner len pozrie na inú ženu, tak to je skôr problém vo mne, ako v mojom partnerovi. To by som si v živote nenašla žiadneho partnera.

maja22
2. jan 2024

autorka a on chce s tebou zostat aj napriek tomu, ze nic neurobil, ale ty aj tak vidis problem?

hendikep
2. jan 2024

ahoj, v prvom rade chcem povedat .. neporovnavaj sa s ostatnymi … nie je to súťaž ..
áno ja som zažila podľa opisu niečo veľmi veľmi podobné … mala som priateľa 5 rokov ked som zistila ze si dennodenne pise s jednou nasou spolocnou znamou .. znicilo ma to vtedy lebo tiez som verila ze nas vztah je iny … spravy som nasla ked si u mna zabudol mobil … nebolo tam nic co by sa dalo nazvat neverou ale sklamal ma samotny fakt ze s nou 3 mesiace s nou vypisoval a nic mi o tom nepovedal … bol pre mna vsak dolezity fakt ten, ze tie 3 mesiace pracoval v nemecku a ja som bola v BA na VS a nemala som na neho cas … alebo skor, som si ho nechcela najst lebo vtedy nebol mojou prioritou .. dokonca predtym odchodom do nemecka som chcela pauzu .. bola to taka da sa povedat kriza, stereotyp… nikde sa to neposuvalo .. ale ! tym ze sme si to vysvetlili ..tak som prijala aj ja svoju cast viny zato a sli sme dalej … teraz sme uz spolu 12 rokov .. 6ty rok manzelia .. mame 2 deti a tuto krizu beriem skor ako pozitivum co posilnilo nas vztah .. a mna trochu prefackalo aby som si viac vazila co mam 🤷🏼‍♀️

hendikep
2. jan 2024

teraz citam aj Tvoje dalsie prispevky .. presne takto som to mala aj ja … vedela som ze on je ten s ktorym chcem prezit zivot a vedela som ze je to vzacne a clovek to zazije mozno raz za zivot …a hlavne ked pozeram na dnesne vztahy … no bolo by fajn keby si nam to povedala podrobnejsie o co isto aby sme sa vyjadrili lebo po pravde to opisujes velmi vseobecne

autor
2. jan 2024

@maja22 my nemáme taký ješitný typ vzťahu kde panuje nejaká hrdosť alebo nejaké tieto veci že keď mu ja neverím on si strašne váži sám seba tak to ukončí a podobne ( nič v zlom kto to tak ma len my si proste žijeme to naše možno inak ako ostatní takéto veci sme nikdy neriešili )
On urobil chybu priznal si ju povedal že sa to opakovať nebude ale ale človek čo s niekym chce zostať urobí a povie všetko len aby tak bolo. Trápi ma že vtedy som nečakala že sa niečo take stane a rovnako nemusím niečo podobne čakať opäť keď už to poznám

autor
2. jan 2024

@hendikep dosť podobny scenár akurát že my sme v tom čase nemali problémy ani nič takéto kde by som ja nejak niesla vinu skôr naopak chvíľku predtym sa vrátili z našej prvej spoločnej ozaj veľkej dovolenky kde bolo vsetlo krásne super aj akoby nové keďže dovtedy sme niečo podobne nezažili , namiesto toho aby zostali po navrate dozvuky pekného sa zbližoval s ňou prišlo to spontánne ale potvrdilo to fakt že vôbec asi nejde o to či je niečo vo vzťahu dobre, zle ..to su len take formulky naučené keď sa každý snažíme strašne pomaly psychologicky niečo rozoberať a realita je totalne jednoduchá -niekto sa nám zapáči a je ľahké do toho Vkĺznuť 😃 chybou je vôbec niečo začať hoci je to najprv mienené v dobrom ale je veľmi ľahké podľa mna s opačným pohlavím do niečoho vhupnut . Nedokážem odhadnúť či sa viac neudialo kvôli tomu že sa nestihlo alebo je naozaj tak rozumný že hoci by chcel neurobil to kvôli svedomie alebo len oreto že to nebola uplne cudzia osoba ..fakt neviem ale trápi ma ešte veľmi to že dodnes by som bola v nevedomosti, isto by mi to nepovedal ( či už by to pokračovalo alebo skončilo ) prisla som na to sama keď to nečakal. V tom spočívalo pre mna to najväčšie klamstvo že som mu verila a nič takéto čom nečakala

aandrea9
2. jan 2024

A prečo tie veci urobil? To ti vysvetlil?

autor
2. jan 2024

@alalajka ja tak celkom nesúhlasím lebo tu by sa zase ozvali trebárs ľudia ktorí majú otvorené vzťahy kde ani nevera nie je problém a podobne
Práveže to dosť závisí ako to prežívame v sebe hoci len to že sa pozrie na inú, o tom je otvorenosť vzťahu keď to partner vie vopred ma možnosť vo vzťahu pokračovať alebo to nechat tak keď vie že žiadnu obetu nedokaze

domkakvet
2. jan 2024

Dostal chut na inu, pre mna skoro to iste.

autor
2. jan 2024

@aandrea9 podľa mna takéto veci nemajú vždy dôvod alebo odpoved prečo . Aj keď sa snažíme hľadať to ale myslím že to tak nie je. To sa už len nasilu potom niečo hľadá prečo asi a kde je problém atd . Vidím to len tak že sme spolu dlho prirodzene nie som pre neho zaujímavá ako na začiatku a iná je o to viac hoci by ju za partnerku nemusel chcieť ( tam už si každý spočíta prečo áno prečo nie to je jasne ale keď nejde o nič tak netreba ani dôvod prečo žene ublížiť )

autor
2. jan 2024

@domkakvet nebolo to sexuálne , možno tak v jeho hlave ďalej nie
Asi sa mu zapáčil ten pocit ako keď bol nezadany a mohol si s hocikým napísať len tak uvolenen žiadne záväzky a hlavne vedel že si to ospravedlní tým že veď o nič nešlo
No vzhľadom na to že toto. V našom spoločnom živote nebolo vôbec bežne šlo o veľa
Lenže rozidem sa po toľkých rokoch s chlapom s ktorým už plánujem deti pre to že si s nejakou vypisoval a zaujímal sa o ňu ?

domkakvet
2. jan 2024

Ja som mala podobny pripad a neslo ani o pisanie, co sa da pokladat v tvojom pripade za dlhodobejsie, cize este horsie, odpustila som a zopakovalo sa to, zbytocne som stratila roky.

aandrea9
2. jan 2024

Je veľmi ľahké do niečoho vhupnut? Táto veta ma celkom zaujala...ľudia bezne nevhupuju do vzťahu s inými . Ak by vhupovali, už sme vhupnuti všetci 🙈 zrejme si mu prelustrovala mobil 🤔 budeš tu asi počuť tisíc názorov ale každý rozumny človek sa aj tak rozhodne podľa seba. Jedna odpustí, druha sa rozvedie, tretia odpusti a aj tak nakoniec rozvedie. Nechodíme v tvojich topánkach 🤷‍♀️

la_dolce_vita
2. jan 2024

Ak chces radu zrelej zeny, tak nezahadzuj takyto vztah. Je velmi narocne ho vybudovat, je to ako zazrak.. V zivote prichadzaju rozne situacie, da sa ich nazvat aj skuskou, prekazkou. Skus sa povzniest, casom to prejde, nebude to ta tak trapit ako by ta trapilo prist o tohto partnera. Nikto nie je dokonaly a myslim si, ze mame pravo aj urobit nejake chyby, zakopnut, ale je dobre dostat sancu na napravu a uvedomenie si, co je pre mna podstatne. Bud velkorysa a dobry partner to oceni. Samozrejme vychadzam z toho, ze neslo o realnu neveru.

katarinka89
2. jan 2024

Moja odpoveď bude stroha....odpovedz si na otazk: si schopná nato zabudnúť a veriť mu? Ak áno, bud s ním.....ak nie, budeš trpieť psychicky a zo 5 hádok ktoré ste mali za 11 rokov ich pribudne niekoľkonásobne viac...

minenkak
2. jan 2024

No chudák ,asi sa platonický zaľúbil,ono sa to stáva a asi to aj celkom ustál .Asi nie podľa tvojich predstáv,ale toto si už musíte vyriešiť sami

anjelok
2. jan 2024

A teraz si predstav, ze na toto prides a si tehotna..alebo mas 2 deti...za mna nie, a to som tiez zrela zena. Pokial nie su deti, zisla by som z kratsej cesty. Uz by som mu neverila.

asocial
2. jan 2024

Ono sa to stáva. Ja si myslím, a to hovorím za seba, že sa to stáva. Je to bežné, sme ľudia, v každom vzťahu zamilovanosť vyprchá po určitom čase, prídu deti a zrazu nám je po x rokoch príjemné, keď zas zaživame isté pocity... Len na nás je, čo s tým... Ja mám takú téoriu, že každé pobláznenie trvá rok, či dva, ale reálny vzťah je o niečom inom. Ja by som to odpustila. S mužom som 20 rokov, ale asi by som odpustila aj neveru... Fyzickú. Psychickú - tá sa skôr či neskôr objaví a druhá strana o tom ani nemusí vedieť. Len MK je plný moralistiek, ktoré sa pretekajú o tom, e im sa také nestane, nestalo, neodpustili by...

hendikep
2. jan 2024

ja neviem, mne to pride skor naopak, ze Ty zijes v tom ze Vas vztah nemal chyby atd .. argumentujes s tym ze ste sa nehadali pricom kazdy psycholog Ti povie ze aj hadky su vo vztahu dolezite .. ak tam nie su to znamena ze sa tam nieco potlaca .. co ak Tvoj partner dlhodobo citil stereotyp , bojoval s tym mozno tak ako ja ked som bola s tym mojim 5 rokov a bolo to uz take nemastne neslane, zabudla som preco sme vlastne spolu a ked ma potom stretla realita.. ze to co som mu mala davat ja uz hladal inde .. to ma rychlo zobudilo … a bolo to ako zalubenie nanovo… mozno aj u neho to je take .. predsa len toto co nam predostieras je len Tvoj pohlad… a ste spolu 11 rokov, nie ste manzelia, nemate deti… bolo by uplne normalne ze ten stereotyp ten vztah pomaly zabijal..jemu do hlavy nevidis a mozno prave toto bol pre neho ten aha moment kedy si uvedomil ze Ta nechce stratit a vratila sa mu stratena iskra …

ak hovoris ze sa o nu “ zaujimal “ tie spravy mali aj charakter nejaky, “ milostnejsi” alebo to bolo 100% kamaratske? preco nevies ci by to k niecomu smerovalo? malo to nejaky progres?

vroni
2. jan 2024

Ja nerozumiem tvojim časovým údajom. 11 rokov je dlhý čas. Po 11 rokoch chcete plánovať budúcnosť? A žiť ju chcete kedy? Nechýba mu práve to, že sa nikam neposuvate? Určite by ma to sklamalo a zvažovala by som celý vzťah. Ale aj svoju časovú os. Je skutočne veľmi dlhá

hendikep
2. jan 2024

@vroni presne… podla mna tieto dlhorocne chodenia speju vzdy k takymto krizam …a pritom ak by sa vztah posuval tak by to tak nemuselo byt … ale tak niekedy sa neda ..tiez som sa vydavala po 7 rokoch

vroni
2. jan 2024

@hendikep, oni keď začnú chodiť spolu v 15, tak to vyzerá inak ako o desať rokov neskôr. Ale aj tak, plánovať až po desaťročnici....

minka201
2. jan 2024

@autorka Myslím, že takýto krok vedľa nestojí za zahodenie 11 rokov pekného vzťahu. Ja som zástancom toho, že problémy sa majú riešiť a nie vzdávať sa.
Mňa ešte zaujímajú dve veci:
On sa ti sám priznal alebo si na to prišla ty?
Prečo zvažujete založenie rodiny až po 11 rokoch, keď je váš vzťah taký pekný?

marianarem
2. jan 2024

Ja mam asi trochu iny nazor ako vacsina. Naklonnosti k niekomu inemu sa podla mna neda zabranit, ked uz raz stretnes niekoho dusou blizkeho, tak sa s tym neda nic robit. Tam je hlavne, co s tym clovek urobi. Ja neverim na ziadne "bolo to silnejsie ako ja." Bud sa clovek opanuje, udrzi to na uzde a partnera nepodvedie, alebo da prednost vlastnemu poteseniu z tej novej naklonnosti. Tak zda sa, ze tvoj partner urobil to prve, je k tebe zodpovedny a zostal verny. Viem, ze ta moze mrziet, ze taka situacia vobec nastala, ano v idylkach sa to nestava, len v realnych nedokonalych vztahoch, ale podla mna sa tvoj partner zachoval dobre.
Tiez si ale myslim, ze by bolo dobre presetrit, ci aj v jeho ociach je vas vztah cista idylka.

sandria
2. jan 2024

Vždy keď sa niečo takéto stane je za tým dôvod. Niečo vo vzťahu chýba. Podľa toho, ze ste spolu 11 rokov tak ste asi zastagnovali. Žijete stereotyp alebo ste si jeden druhým istí. Boli ste až teraz na prvej ozajstnej dovolenke? Neplánujete svadbu ? Boli zásnuby ? Deti kedy budú ? 11 rokov spolu chodíte a priateľ uletí lebo si s niekým píše. Vykašľala by som sa na to, ze si s niekým písal a ak by sa niečo podobne zopakovalo, tak vieš čo máš robiť. Ale asi potrebujete oživiť vzťah. Len mam z tohto pocit, ze ty ho teraz asi budeš kontrolovať ešte viac…

dharmasanata
2. jan 2024

Tak trošku si možno aj idealizuješ partnera a váš vzťah, možno to vidíš len ty tak a skutočnosť je iná keďže si tvoj partner uletel .. nevieme o čo vlastne ide robíš tajnosti akoby si písala pod vlastným menom a neviem na čo je to dobré. Keď chceš nejaké rady, a pohľady na vec akoby sme sa zachovali potrebujeme vedieť viac..