Ahojte dievčatá,už som tu nedávno písala,že som si našla nového partnera a že chcem s malým konečne odísť od jeho otca. Keďže doteraz som s ním bývalá lebo sa mi vyhrážal že mi ho zoberie.
O tom,že chceme odísť nevie. Pretože keby to vedel nikdy by to nedovolil a ešte by mi ho on zobral.
Chcem sa preto opýtať,on je vážne mierne psycho,keď odídeme a on nájde prázdny byt môže na mňa volať políciu alebo niečo v tom zmysle že som zobrala dieťa?
Ako sa to vlastne potom rieši? Ďakujem
Skus najprv navštiviť upsvar, socialnu kuratelu kde opišeš svoj problem a požiadaj o zverenie dieťaťa do svojej starostlivosti a potom odiď. Budeš mať “doklad” o tom prečo si tak urobila a konaš v zaujme dieťaťa
@dominika_sk ďakujem za radu,môžem sa opýtať ako toto celé dlho prebieha?
@barborka9999 skús sa poradiť v krízovom centre. aj ak nie ste ich klient, môžu poradiť, ako konať.
@dominika_sk toto aj mňa zaujíma. toto podľa mňa nevie prebehnúť bez súdu. máš nejakú skúsenosť? lebo toto počujem prvýkrát.
@dominika_sk zverenie dietat sa riesi cez sud, kuratela len pomoze spisat navrh a haji zaujmy dietata na sude.
@gubiko no veď mne to hneď prišlo nejaké jednoduché 😅
Môže zavolať políciu. A môže nahlásiť únos. Musíš mu napísať správu, kde sa budeš nachádzať a že odchádzaš. Takto budeš krytá. A ak nemáš dajaky dokaz-tyranie alebo čo, to že matka má nového partnera, neznamená, že keď oddide, koná v záujme dieťaťa. A taktiež si povinná umožniť mu styk, počas toho, ako nebudete bývať spolu. Hoc aj v tvojej prítomnosti
@barborka9999 áno, toto. spýtaj sa v tom krízovom centre, sociálna pracovníčka isto bude mať potrebné info. sú aj anonymné linky pomoci v tejto veci. aj ak nie si vyslovene obeť domáceho násilia, no konáš v záujme dieťaťa, alebo aspoň v dobrom úmysle pre dieťa.
ja inak osobne by som urobila takú vec, ale to by som si overila v tom krízovom, či je to dobrý nápad, že by som po odsťahovaní toho partnera kontaktovala s tým, že sme odišli. pretože to ti podľa mňa aj v následnom súde určite nepriťaží, skôr naopak. ak si ale vyslovene obeť domáceho násilia (prepáč, že to takto technicky pomenuvávam), tak by som to nerobila.
@barborka9999 Barborka a tento novy priatel je ten pravy? Ak si doteraz zila s otcom dietata, na spoznanie noveho frajera si vela moznosti iste nemala. A uz ides k nemu byvat. Aby si tu o rok nepisala, ze mas 2 deti a nemas kde od zleho partnera odist.
No a teraz si to predstav opacne. Ze ty prides a byt bude prazdny a tvoj syn so svojim otcom u novej priatelky... co by si robila ty? V klude lahla spat?
(Nie v zlom, ale iba k tomu, ze otec dietata je "psycho")
@barborka9999
@veronikaszabova
Celkom neviem detaily, ale keď bude informovana kuratela a podany navrh tak to su vlastne alibi že nejde o unos ale kona v zaujme dieťaťa že odišla.
@dominika_sk odísť samozrejme môže, ale musí uviesť kam a otcovi umožniť styk s dieťaťom.....takže podať návrh na zverenie dieťaťa do osobnej starostlivosti a výživné a odísť....kým bude súd musí mu umožniť styk s dieťaťom....
@dominika_sk veď áno, ale aky dôvod uvedie? Čím ho podloží? Ja som mala znalecké posudky, podanne trestné oznámenie a aj tak to nestačilo. To nie je len tak, že matka si zrazu zmyslí a ide. Príde na kuratelu, povie, môj muž je psychopat. Mám nového, odchádzam k nemu....
V prvom rade treba po riešiť veci vecne a pragmaticky lebo práva a povinnosti majú k dieťaťu obaja rodičia. Vychádzajúc z toho ze otec dieťaťa u ktorého bývate je v RL zapísaný ako rodič treba potom po riešiť súdnou cestou zverenie dieťaťa do starostlivosti prostredníctvom kurately alebo centra právnej pomoci v súčinnosti s kuratelou mat formálne po riešené výživné a taktiež otca dieťaťa písomne informovať o tom aké máte plány kde a s kym bude jeho dieťa žiť. Neviem do akeej miery je rozumné sťahovať sa k pre dieťa cudziemu chlapovi skôr ako mať po riešené formálne náležitosti lebo potom hrozí nielen to ze otec dieťaťa ohlási orgánom únos ale môže aj on požiadať o zverenie dieťaťa do svojej starostlivosti s i bez určenia výživného z vašej strany.
Kuratela pritom skuma ci rodič konal v záujme dieťaťa. Ďalší scenár hrozí keď vám potenciálny vzah nevyjde a budete si hľadať bývanie pre Seba a dieťa/deti. Ú bývalého zrejme nepochodite. Co vám bráni začať vzťah na neutrálnej pôde?
@barborka9999 nie nemoze volat policiu, si jeho matka a neopustila si stat.