Odchod od partnera

alma93
17. apr 2022

Ahojte. Som tu nová, tak sa vopred ospravedlňujem, ak sa tu nieco podobne uz riešilo.
Mam partnera, s kt.mame 8,5mesacne babo. Vztah s malou ma skvelý (no vela casu popri venovani sa jej travi na mobile,ale to je jedno momentálne).
Ide o to, ze on ma uz 40rokov a bol dlho "stary mladenec" a jeho rodina si myslela, ze sa uz nikdy nedockaju vnucata. Su na neho az chorobne naviazani, hlavne sestra, ktora chce, aby ju kazdy lutoval(nepracuje a neustale sa stazuje ze ju nieco boli na rehabilitacie peniaze dat nechce ale nepriamo ich dranka od nas) a jeho matka detto. Dost sa do nas aj staraju a vyuzivaju ho tak, ako to robili ked bol single (robi im sofera, chodi im opravovat do bytu okna, stierky atd) . No on sa vyuzivat necha, lebo je mu luto matky a aj sestry. Sme spolu len 2 roky a moja mama stale hovori, ze tomu treba nechat cas, ale velmi tomu neverim.
Poslednu dobu dost rozmyslam o rozchode, lebo sa hádame stale len kvoli jeho rodine ale on chybu vidi na mojej strane, ze nad vsetkym prilis rozmyslam a riesim. No on si neuvedomuje, ze uz neni "stary mladenec" ale ma svoju rodinj uz.

panelacikova
17. apr 2022

@alma93 radím opustiť túto rodinu. ak si vieš poradiť sama alebo ti pomôže tvoja rodina na rozbeh osamote, neváhaj. už teraz ťa toto trápi, nebodaj pribudne ešte dieťa-dve a totálne sa v tejto rodine zaklincuješ a je možné, že už nebudeš mať také v podstate skvelé možnosti na odchod. radím čisto z vlastnej skúsenosti. čím skôr odídeš, tým lepšie urobíš.

lenuska9999
17. apr 2022

@alma93 tak podla mňa si to musíte vyriešiť teraz ešte. Keď to bude takto robiť ďalších 10 rokov už mu to podla mňa nevysvetlis. Od takej rodiny by ste možno mali ísť bývať co najďalej.

pribinak
17. apr 2022

@alma93 ale prečo chceš odísť s rozvit rodinu? Veď vy nemáte problém medzi sebou, ty máš problém s jeho rodinou

Veď ty si daj pauzu od jeho rodiny, nenavstwvuj ich tak často, robte si program spolu ako rodina

Ja neviem, ja toto nevidím ako prípad na rozvod

Veď dieťa potrebuje oboch rodičov

zmrzlinka2021
17. apr 2022

@alma93 a myslis ze, ze odchod od frajera vam tieto problemy vyriesi?
Raz ste si spravili dieta, ano, po velmi kratkom chodeni - ani to dieta nie je pre vas motivaciou aspon ako tak zapracovat na tom vztahu?

Je uplne prirodzene, ze ludia pocas chodenia zistuju ci sa k sebe hodia. Vy sa spolu asi nehodite, ale co tak dat tomu sancu aspon kvoli dietatku?

lenka567899
17. apr 2022

@alma93 hneváš sa na neho lebo sa stará o svoju rodinu? Hmm

alma93
autor
17. apr 2022

@lenuska9999 ked sa to snazim riešiť, on mi stale hovori len "vela premyslas a rozoberas veci". Sestra je "chora", vyznie to hlupo, ale matka ju nechtiac pred vyse 10r priotravila liekmi proti bolesti, odvtedy je na sestru este viac naviazany, lebo mu to je luto , ona to vie tak to vyuziva (otravuje ho s kazdou jednou somarinou a co sa tyka € ani nehovorím). Matka je chudinka, lebo dceru priotravila a ma z toho nanic zivot, lebo sa o nu stara, kedze zije s rodicmi v detskej izbe ( sestra ma 35rokov).
Ja ho mam rada, aj on mna, malicku ma tiez rad, ale ja kolkokrat ani nespim, ked si na nich pomyslim.
+ich vztah k mojej malej maju tiez divny. Jeho sestra povedala, ze moja mala je spolovice jej krv 🤦‍♀️ a o priateľovi, jej bratovi, sa vyjadruje ako o jej laske a krásnom chlapovi. A ano, vadi mi to, ked som to ale povedala priatelovi, tak do mna vyskocil s tym, ze mi vsetko vadi.
O materi ani nehovorim, u nej mi aj vadi, ked ma moju malu na rukach a ked mi ju nechce dat, ke du nej place lebo neni na nh zvyknuta (ani necbcem, aby si zvykala)

joesvk
17. apr 2022

Dlhé roky sa na ňho spoliehali a zvykli si, že im posluhoval. Ty to ťažko zrušíš zo dňa na deň... Vlastne v určitej miere by si to nemusela rušiť, veď je to chvályhodné, že pomáha rodine...Len postupne určiť hranice.
Aj pre ňho je to ťažké. Je akoby medzi dvoma mlynskými kameňmi..

7lenka11
17. apr 2022

opustiť ho je hlúposť, ako aj všetky rady tohto typu.. ako sama píšeš, dlho bol starý mládenec, proste bol takmer 40 rokov zvyknutý na nejaký život a spôsoby, mal svoje pohodlie.. skúste sa úplne osamostatniť, žite si svoj život, obmedzte kontakt s jeho rodinou.. podľa mňa to chce čas.. môj brat bol tiež dlho dlho bez ženy a žil u rodičov do svojich 33 rokov, doma mal dokonalý "hotel mama".. jeho frajerka nám teraz hovorí, že ho musela doslova prevychovať a naučiť novému životu

alma93
autor
17. apr 2022

Och, ani som necakala, ze sa tato konverzacia nejako rozvije, ja ze sa niekde strati, vsetko si postupne citam 😊 dakujem každému za nazory. Idem na to

pribinak
17. apr 2022

@alma93 nechceš aby si na ňu zvykala…..ale veď ona je jej babka, jej rodina

Ja neviem, toto je z tvojej strany už nenávisť. Tebe už niet čo radiť

Ja keď toto čítam už teraz sa bojím koho do rodiny privedie syn, aj keď je ešte len školák na ZS

alma93
autor
17. apr 2022

@lenka567899 ja sa nehnevam, ze sa staara o svoju rodinu, mna mrzi, ze ich dava na prve miesto, hocico mozu urobit zle, on to nepripusti 🤷‍♀️
A ja s malou sme na druhom mieste. Ide aj o to ako sa dusoval, ked som bola tehotna, ze sme teraz my s malou u neho priorita ale zatial sa mi nezda

alma93
autor
17. apr 2022

@pribinak ok 😁 tvoj nazor

alma93
autor
17. apr 2022

@panelacikova dakujem 😊

luccija
17. apr 2022

@alma93 ty máš koľko rokov?
Vieš sama si videla aké majú rodinné väzby, že sú pevné, až opicie a tým, že budete mať dieťa sa asi nič nezmení.Mama si z nich spravila asi "veľké" deti veď aj to, že sestra je este doma a tvoj muž do 40 taký takmer tiež o niečom svedčí
Otca nemajú?
Mame je ľúto sestry, mužovi je ľúto sestry...tá sestra má nejakú diagnózu?
Aj ostatní chlapi občas mamu, sestru odvezú, pomôžu doma...ako často je u nich?
musí byť fajn chlap, keď to pre rodinu robí, ale odtiaľ potiaľ.Ty to môžeš nenapadne zmeniť.
Mne to príde, že ty ich tak neznasas, že z trucu si ochotná sa rozviesť a pripraviť dieťa o otca.
Vedela si aký je....iba na seba sa môžeš hnevať.A nie nerozvadzala by som sa

alma93
autor
17. apr 2022

@luccija my nie sme zosobaseni inac, to by som mala uviest na pravú mieru. On nezije s rodicmi uz roky rokuce, to tiez som mala spomenut skôr.

panelacikova
17. apr 2022

@luccija veď nie sú svoji. ona môže odísť zo dňa na deň.... čítaj poriadne. navyše, mám fakt pocit, že okrem mňa sa tu doteraz nenašla v tejto diskusii jediná, čo by zažila materinskú opičiu lásku a s ňou spojené nenápadné manipulovanie vlastných detí 🙂 nehovoriac o tom, že chlap, ktorý bol 40 rokov na niečo zvyknutý, veľmi ťažko a ak vôbec si odvykne od týchto manierov. autorka je už teraz, po 2 rokoch výsostne nespokojná a zjavne aj nervózna z tejto rodiny. ja napríklad nevidím dôvod, prečo by sa ona mala obetovať pre záchranu vzťahu. prvoradá má byť ona a ich dieťa.

lenuska9999
17. apr 2022

@alma93 chápem. Tak skus sa mu zveriť so svojimi pocitmi a vysvetliť mu, že on nenesie zodpovednosť za život svojej mami a sestri. Ako samozrejme občasná pomoc je na mieste. Moja svokra teraz napríklad preraba byt a môj muž jej bol maľovať jednu izbu a pokladať podlahu. Proste je to jej syn a ona nám tiež stráži malého keď niekam potrebujeme ísť, tak som to brala automaticky, že jej pomôže. Ale samozrejme netreba sa nechať využívať. Skus mu navrhnúť teda, že aspoň na čas by ste sa mohli od nich odrezať, ty prídeš na iné myslienky a on si aspoň oddýchne z role poskoka. Pripadne mu urob stále pestrý program ty :D stále si niečo vymysli, niekde choďte, niečo robte a nebude mať na nich čas. Rozísť by som sa asi nerozchadzala keď sa ľúbite a stará sa o malú dcérku ako ma. Vieš rodinu si nevyberieš a tu partnerovu už vôbec nie

panelacikova
17. apr 2022

@alma93 ja som takúto obetu skúšala prinášať cca 7 rokov. potom som odišla. som už 5 rokov preč aj s dcérou, a je mi fakt omnoho lepšie, čo sa tohto týka. tiež mi už celá jeho rodina liezla poriadne na nervy, bola som tá najhoršia a neviem čo. zaujímavé je, že odkedy získali svojho synáčika a bračeka nazad (tiež sme neboli zosobášení), tak zrazu sa jeho matka vedela so mnou rozprávať na úrovni. dovtedy sa pri mne vždy ksichtila, akoby jej skyslo mlieko alebo akoby som jej zjedla posledné jedlo... a to podotknem, že keď som jej "ukradla" synáčika, on mal vtedy cca 26 rokov, nie 40. ja v tomto nevidím budúcnosť. teda nie budúcnosť, kde ty budeš šťastná.

alma93
autor
17. apr 2022

@luccija maju aj otca, ale s nim nemaju dake vztahy skvele, skor je tam len mama a sestra oni moc otca nemusia(neni domnienka, povedali to viackrát).
Z trucu to určite nie je, ja nad tym premyslam uz dlhsie, nie zo dna na den, lebo "mna neodviezol a ich ano" (to bol príklad, aby sme si rozumeli).

Kvoli malej len premyslam ostat, lebo vidim, aky je otec

umpulumpu
17. apr 2022

@alma93 Odporúčam manželskú (partnerskú) poradňu. Je i zdarma v každom krajskom meste. Avšak ja odporúčam platiť si za túto službu, lebo manžel bude oveľa ochotnejšie spolupracovať, keď ho to bude "bolieť" (musí zaplatiť). Psychológ s týmto zameraním bude dostupný asi v každom meste.
Mám skúsenosť s partnerom príliš naviazaným na matku a hovorím ti, to nepochopí nik, kto nezažil . Ja som spočiatku bola dojatá, aký majú vzťah, skoro som im ho závidela. Časom mi došlo, ako extrémne to zaťažuje rodinu.
Veľmi držím palce, aby ste kvôli dieťatku dokázali hľadať cestu k upevneniu vzťahu. Terapeut vám vie byť veľkou pomocou.

panelacikova
17. apr 2022

@umpulumpu a ustáli ste to napokon? alebo nie?

luccija
17. apr 2022

S rodinou si vždy berieš aj ostatných príde mi, že si sa teraz zobudila a všetko vidíš negatívne.
Nestará sa o Vás muž, nechodí do práce, nepohra sa s malou?tvoj muž veľa rokov nemal asi iné len svoju rodinu a u niektorých je bežné, že idú 2x týždenne k svojim rodičom.Ty chodíš ako často k tvojim?
Sestra asi nebude v poriadku mať brata za svätý obrázok mala by mať svojho partnera
@panelacikova ako vieš?takú švagrinú o pár rokov staršiu máme doteraz v detskej izbe u svokry.
A môjho muža som dala na poriadok ja🙂tiež chodil denne v začiatkoch nášho vzťahu pre mamu do roboty a najesť sa domov a to býval už sám a mal 26 r.Tiez som si užila svoje, ale na šťastie muž pochopil, keď sa nám narodilo dieťa kde je jeho miesto.
@panelacikova či sú svoji či nie aký to je rozdiel?vezme dieťaťu otca.v týchto príbehoch sa nakoniec človek dozvie, že raz, dva x ide pomôcť.Ale opisujú sa akokeby tam sedel denne.

alma93
autor
17. apr 2022

Viem,ze ma vela z vas bude za toto hejtovat, ako sa aj jedna pani vyssie vyjadrila, ze sa boji o syna, co privedie domov ked bude starsi.
Ale svokra nie je ta "ukazkova svokra" , ktoru mozno mate doma a ja chcem pre svoju dcerku len to najlepsie a aby jej isli ludia v jej okoli a hlavne rodina príkladom.
Ja som vychovana slusne, aj vzdelanie mam, aj pracu skvelu (dokym som teda nesla matersku), toto isto chcem aj pre dcéru

Tak pokial ma chcete len ukamenovat za to, ze nemam za potreby stretavat sa s takou svokrou, pisat mi to nemusite.

panelacikova
17. apr 2022

@luccija keď nie sú svoji, nemusí riešiť siahodlhý rozvod, ale môže odísť zo dňa na deň a tým pádom sa rýchlejšie skončí jej, nazvime to, utrpenie v tomto vzťahu. a čo sa týka rozdielu napríklad medzi nami, tak ten môj ex si to vôbec narodením dcéry neuvedomil. naopak, je to dlhý príbeh, výsledok bol však taký, že po narodení dcéry paradoxne čím ďalej, tým viac nazvime to - poslúchal mamičku. a plnil sestrine vrtošivé priania. proste choré.

alma93
autor
17. apr 2022

@luccija "nezobudila" som sa az teraz, riesim/e to uz dlhsiu dobu, no dnes mi len napadlo zaregistrovať sa na sem a opytat sa na radu aj inych zien, mimo rodiny alebo teda s ktorymi nemam ziadny kamaratsky vztah, aby to bolo nezaujate😊

Sestra ma chvala Bohu uz partnera, ktoreho vola tak isto, ako volam ja mojho partnera (jej brata)😅

Ja malú o otca pripraviť urcite nechcem, no ja som toho nazoru, ze radsej vychovavaf deti oddelene ako vychovavat v hadkach. - toto je moj vseobecny nazor ked maju dvaja vo vztahu problémy, nie riesenie na tento moj konretny dovod, aby ste sa hned vsetky do mna nepustili, ze ked nemam problem vychovavat oddelene, naco si oytam nazory a rady

alma93
autor
17. apr 2022

@umpulumpu uz teraz viem odpoved mojho partnera, keby mu spomeniem poradnu. On na takéto veci aleze vobec nie je. Ledva ho donutim komunikovať bez toho, aby na mna zvysoval. Hlas

luccija
17. apr 2022

@alma93 tak odíď.....ale ten dôvod, že chces pre dcéru najlepšie a svokra je taká onaka je smiešny.
Rodičia ste vy 2.Ci myslíš, že všetci máme dokonale svokry, vzdialené rodiny?

luccija
17. apr 2022

@alma93 môžeš prosím napísať koľko máš rokov?a čím Ta muž očaril?

janickacrazy
17. apr 2022

@alma93 Asi si ešte veľmi mladá, veď rieš si len svojho muža a dieťa. Má ťa rád, nepodvadza ťa, zarobí, zahrá sa s dieťaťom, proste normálny chlap. Svokru a švagrinú nerieš, tie nemusíš mať rada, jeho nechaj, nech ich navštevuje, keď chce. Vieš, v každej rodine je niečo. Nikde to nie je ideálne. Mne príde, že proste nemáš skúsenosti. Ja mám už tretiu svokru a ani jedna ideálna nebola. Treba sa snažiť mať korektné vzťahy. Neber dieťaťu otca kvôli tomu, že nemáš rada svokru a švagrinú. Skús ich vôbec nespominat a hádky nebudú.

alma93
autor
17. apr 2022

@luccija ale ja neriesim konkretne svokru pre Boha ziveho, ja neviem kde som pisala, ze dovod rozchodu by bola svokra.

Nic take si nemyslim a ani som nepovedala, neviem preco mas tendenciu hned utocit.

A Som o 10rokov mladšia od partnera.