Odchod od bývalého manžela

9. jún 2023

Odchádzam od exmanžela. Rozvedení sme už dlhšie a vzťah bol mŕtvy ešte roky predtým. Máme deti. Mám priateľa. Kúpila som si byt. Teraz mám dve možnosti, ísť bývať do svojho bytu, alebo k priateľovi a svoj byt prenajať. Chcela by som výživné na deti. Malo by to vplyv na to, že mám byt prenajatý? Alebo by to celkovo nevyzeralo dobre na súde? Zrejme by som mala zit aspoň nejaký čas sama a nie sa presťahovať k inému muzovi, aj keď sa stretávame už rok. Samozrejme po zaplatení hypotéky a bez výživného sa mi bude veľmi ťažko žiť. Ex je názoru, že pri striedavke (s ktorou ja taktiež nesúhlasím, bola by som za, aby ex bol s deťmi len zopár hodín) nemám nárok na výživné a z daňového bonusu a rodinných prídavkov mi chce dať maximálne polku. Že čo by som od neho chcela, a že keď chcem peniaze, mám si zvýšiť kvalifikáciu. Zarabam 1200e v čistom, on odhadujem 2,5 násobne viac. Tak neviem, napíšete mi prosím svoj názor? Sama neviem čo robit. On nesúhlasí s výživným a keby prenajmem byt, tak by som aspoň trochu bola na tom lepšie. Tak isto by nám bolo veselšie ako sama žena to ma sama veľmi ťažké, bez podpory rodiny. Keby nemám deti, tak neváham a žijem už s priateľom. Takto sa cítim taká obmedzovana z každej strany.

stellarstar
9. jún 2023

Pokiaľ budeš čakať na odpovede zájdi do skupiny právne poradenstvo tu na mk, zadaj do lupy výživné alebo rozchod, rozvod a tam nájdeš zig odpovedí na tvoju tému

h2
9. jún 2023

On nemá čo súhlasiť, alebo nesúhlasiť s výživným. Ak nebudete mať striedavku, bude musieť platiť výživné, či sa mu bude chcieť, či nie.
Ak doteraz bývate spolu s exmanželom, sťahovala by som sa na tvojom mieste radšej najprv sama do vlastného, nie k priateľovi.

mk1111111111
9. jún 2023

Podaj o vyzivne, prepis pridavky a bonus, poziadaj o zverenie, chod do bytu. To mas najjednoduchsie. Sudca si s tym poradi a potom sa mozes stahovat k priatelovi a byt prenajat.

luccija
9. jún 2023

Ak má o toľko vysti plat môže sa stať, že bude výživné platiť aj pri striedavke, ak mu ju odobria.Striedavka neznamená, že nebude nič platiť.Tiez by som išla najprv bývať sama až potom k priatelovi

hipuska
9. jún 2023

A komu sú zverené deti do starostlivosti? Či ako rozhodli pri rozvode? Keďže žijete v jednej domácnosti, na daňovy bonus máte teoreticky nárok obaja. Potom bude mať ten, s kým budú deti žiť. Prídavky na deti si rovno choď požiadať na seba. Možno ešte stíhaš predchádzajúci mesiac, keďze sa posielajú dozadu (neviem presne ako to je). Stačí ti zájsť na úrad práce a nahlásiť zmenu ču.

Čo sa týka toho bytu, bacha. Musíš zaplatiť daň (od určitej výšky, pozri si to) aby ťa chlap neudal. A jasné, že sa aj tento príjem bude brať do úvahy. Súd si môže vypýtať napríklad.aj výpis účtu spätne. Môj chlap mal účet na otca a na svojom účte len pár e, ale mal tam také platby, že večera 120€, wellnes platený atď, tak sa sudca naňho pozeral.ako na paka. A potom tam došiel s výpisom účtu na otca, kde chudáčik ukazoval, že mu otec platí benzín aby mohol chodiť za deťmi. Takže aj na to bacha, čo z toho účtu platíš

domkakvet
9. jún 2023

Podla mna keby si byvala sama tak je tam sanca, ze by ti dali vyssie vyzivne, pri striedavke ak zaraba viac tiez bude zrejme platit vyssie vyzivne.

rorino
9. jún 2023

Ak by si byt prenajala,možno by to dal ako dôvod na nižšie výživné,a musela by si to dokladovať,a otec pokiaľ deti netyral a nebol prečo nemôže mať deti na striedačku?ak sa o ne stará a majú dobrý vztah

svetlonos
9. jún 2023

Ahoj,
tak v prvom rade, neuviedla si vek deti. Hned rovnako dolezite - tahat po rozvode deti k cudziemu muzovi... Prepac ale je to dost blbe pre tie decká. Hovorim z vlastnej skusenosti (pohlad vtedy 13 rocnej !) Je krasne, pokial to zenam s detmi klapne po rozvode a cudzi muz je super pohodak. Ma rad jej deti a vsetko je typ top. No deti su zaberak aj pre vlastnych rodičov casto, nieto pre cudzich. A to my sme boli skotocne nekonflikne decka. Bola by som vsak omnoho stastnejsia, keby sme s mamo zili same a ona sa nevrhla do manzelstva s inym chlapom. Mal i dobre stranky, no od pohodaka daleko! Nam to docela dos...lo dospievanie. Pri zmienke mamy, ze pokojne mame ist na VS ked chceme, som nevedela ci sa mam smiat, ci plakat.
Nepisem ti to tu z lutosti! Len ako par tvrdych faktov, ktore mozu nastat.
Co sa tyka striedavky a vyzivneho - prajem ti a hlavne deťom, nech je vsetko k ich spolojnosti.

koniarova
9. jún 2023

@svetlonos súhlasím do bodky. 👍 Autorka,daj deťom čas. Mysli na ne,nie na seba. Ja by som šla do svojho a časom sa uvidí.

cacianka
12. jún 2023

nepíšeš ako rozhodol súd vo veci výživné a zverenie detí, lebo to je dosť podstatné, aby sme ti vedeli poradiť.
čo sa týka bytu - choďte do svojho, bude to jednoduchšie pre teba, deti aj kvôli úradovaniu (výživné, bonusy, a i.) ak je priateľ ok, pochopí a stretávať sa môžete, hlavne deti nech sú vo svojom, nie také prudké zmeny že pôjdu k cudziemu ujovi. aj ex muž by to mohol setsakramentsky zneužívať.
ak by ste aj mali striedavku, súd rozhodne o výživnom v prospech detí, najmä ak má ich otec oveľa vyšší príjem ako ty, tak mu určí platiť aj tak