Obsluhovanie rodičov

21. júl 2024

Dobrý deň ,aký máte názor na to keď dieťa popr.male dieťa alebo aj dospele obsluhuje svojich rodičov ,viackrát som sa stretla u svojich kamaratiek s tým že vraveli že musia doma vyniesť smeti,zbierať po každom riad,vybavovať poštu ,chodiť na zásielkovňh,umývať schody atď..tak neviem či to je taký trend alebo čo ,jasné že rodičom treba pomáhať ale myslím tie bežné veci nie napríklad zbierať riady po všetkých v domácnosti a neustále ich umývať denne aj 10 krát ,ja tiež keď som bola malá bolo to rovnaké ako u kamaratiek a takto keďže dočasne ešte bývam doma ( mám 20) to mám rovnaké ,že robím skoro všetko okrem varenia ,ja chápem že treba pomáhať ale nepríde vám to ni kedy prehnane ak dieťa hoc aj dospelé upratuje stále celý byt,nakupuje, vynáša smeti ,zbiera riady a rodičia Max navaria ? Není podľa vás lepšie keď je to v domacnosti rozdelené nejak spravodlivejšie ? Jedna kamarátka mi dokonca povedala že zbiera veci po jej ocovi do prania,rodičom upratuje posteľ ráno atď🤣aký máte vôbec názor na také rodičovstvo ,kde skôr dieťa je ten rodič ? Samozrejme obrazne

janai1
21. júl 2024

Hanba by ma fackovala keby som doma a rodičia umývajú riady 🤦🏽‍♀️
Vždy keď som doma tak umývam riady, upratujem, dávam prať a aj vyvešam.

A samozrejme aj ako decko som pomáhala, upratovanie, chodenie na poštu atď. nič zvláštne mi na tom nikdy neprišlo

viestta
21. júl 2024

Ake obsluhovanie rodicov? Vsak to su cinnosti bezne v kazdej domacnosti. Kde si citala, ze toto musia robit len rodicia? Kazdy clen domacnosti sa ma podielat na jej chode, primerane veku a schopnostiam. Nehovoriac o tom, ze hanba by ma fackovala keby ma ako dospelu rodicia obskakovali... A kym je to domacnost kde byvas tak NEpomahas, robis cinnosti, kotre su pre chod domacnosti potrebne. Pomoct mozez babicke, u ktorej nebyvas, upratat, susede, u ktorej nebyvas, umyt okna, raz ti pride mama pomoct umyt okna, ak budes byvat sama, ale doma sa podielas na chode domacnosti.

zuzanockamt
21. júl 2024

Keď som u rodičov, varím, upratujem, porobím,čo treba. Normálka.

trema
21. júl 2024

U nas nikto po nikom nezbieral riady, kazdy dal svoje po najedeni do mycky.. ale inak sme mali aj pracu porozdelovanu, nebolo tak, ze ja by som vsetko upratovala a rodičia nic

gab1sol
21. júl 2024

Ako deti sme mali rozdelené s bratom “služby” - jeden umýval riad a vynášal smeti, druhý riad utieral a upratoval/umýval topánky, po týždni sa to vymenilo. Samozrejme, svoju izbu sme si upratovali my. A pomáhali sme aj v iných činnostiach - vyložiť nákup, zbehnuť nieco kúpiť do večierky, ak pochybilo, spratať riad po návšteve, očistiť zemiaky, čokoľvek, čo trebalo… Nikdy som to nevnímala, ako obsluhovanie, pretože aj rodičia vždy niečo robili, fakt výnimočne sa stalo, že si sadli a vyložili nohy, kým my sme upratovali… K tomu vediem aj teraz moje deti, zapájam ich do činností, nech sa naučia… Kedy inak by sa k tomu dostali?

candii
21. júl 2024

Vsak rodičia chodia do roboty, nie ? Je logické že sa cítia unavený. Akože že oni sedia a dieťa upratuje, varí a perie to asi nie. Ale tak kým sú napríklad rodičia v robote a dieťa zatiaľ poupratuje kým prídu domov alebo navarí keď už je v taktom veku, si myslím že je to normálne.

pribinak
21. júl 2024

Odporúčam odsťahovať sa a bude zbierat veci a riady len po sebe

sovica
21. júl 2024

Hmm, keď som prečítala názov diskusie, predstavila som si Popolušku a macochu s Dorou. Ty si ale dospelá žena, ktorá žije v jednej domácnosti s rodičmi. Takže je prirodzené, že sa podieľaš na chode domácnosti. Snáď si nemyslíš, že rodičia budú "obsluhovať" 20 ročnú dcéru? Záleží určite aj od toho, či chodíš ešte do školy alebo či už pracuješ. Prispievaš nejakou čiastkou na chod domácnosti? Ak áno, v akej výške?
Všetko, čo si vyššie opísala sú úplne bežné a jednoduché činnosti. Akurát to "zbieranie" riadu je mi smiešne. Snáď si každý vie odniesť tanier k drezu alebo vložiť do umývačky. Ak sa Ti nechce riad umývať, zlož sa s rodičmi na umývačku riadu (ak už pracuješ).

sissy27
21. júl 2024

Raz moja cca 13r dcera prisla s tym, ze preco ona musi “vsetko” (rozumej umyt riady, vyniest smeti, vyvesit pradlo z pracky / pozbierat suche, udrziavat svoju izbu a pytat si dovolenie ked niekam chce ist a dodrziavat cas navratu) a ja nemusim “nic”.
Tak som jej ukazala, kolko kde mesacne treba zaplatit, kolko stoja jej roztopase, ze jedlo same do hrncov nenaskace a spytala som sa, co zajtra vari a ktore ucty plati ona buduci mesiac. Pochopila hned. Tak snad chapes aj ty a ked nie, nech sa paci, zajtra sa odstahuj a vybavene, nemusis uz “obsluhovat rodicov”. Uz len zarobit na tie ucty a postarat sa o svoje hladne brucho.

30katrusa40
21. júl 2024

Tak malo by to byť rozdelené . Nemalo by všetko robiť dieťa hoc je dospelé. Všade sa píše ako v partnerstve si treba úlohy rozdeliť ale vo vzťahu rodič a dieťa to zrazu neplatí. Skrátka delenie úloh áno , ale aby všetko bolo na jednom človeku , ak ostatný sú fyzicky schopný spraviť to tiež, to mi príde moc.

sevrin
21. júl 2024

Ja by som si povedal: konečne vychované deti!
Práveže to je dobre takto, že to je, nech sa deti učia spravovať domácnosť čo najviac ako sa len dá. Ak by to za nich robili rodičia, a deti by sa nič neučili, a rodičia raz zomrú, tak by začali automaticky všetko robiť, čo celý život nerobili? No možno áno, ale väčšina by žila jak v chlieve. Poznám túto generáciu, to je samý počítač, samý mobil a vysedávanie v šenkoch. Ja keď som býval menší a mladší, tak som si zvykol zapindať, keď mi matka prikázala umy riady, umy zem, povysávaj, vysyp smeti, uprac izbu, atď, ale proste som sa to naučil a teraz doma si všetko sám upratujem. Či mám zavolať mame, nech mi príde upratať? Keď idem k nej na návštevu, tak sa jej ešte spýtam či mám smetí zobrať keď idem domov.

michaela329
21. júl 2024

A mne príde úplne normálne, že deti majú aj povinnosti. Aj my sme už od mala mali "rajony" a pomáhali doma. Rodičia nás tým pripravili do života a ver mi, že oni toho majú oveľa viac ako Ty.

nikpa
21. júl 2024

A keby toto všetko robili rodičia plus k tomu chodia do prace tak to je čo? To nie je obsluhovanie? Samozrejme, treba to mat vyvážené, deti nemôžu robiť všetko. Ale mam pocit, že to trochu preháňas. Ty si ešte neskúsila život, nemáš deti, nežila si sama, nevieš ešte veľa z toho rodinného života kedy sa treba starať o všetko a o všetkých a ešte aj zarábať... Keď budeš mat vlastný život, vlastnú domácnosť, vlastne deti, kľudne im chod okolo zadku, čo si z nich potom vychovas, je už na tvojich pleciach. Zatiaľ ti nezostáva nič iné len robiť čo ti doma prikážu 🤷😄

trinneo
21. júl 2024

Ako 20rocna som byvala doma a teda pomáhala, brat vysaval, ja umývala aj riady, aj do práčky dala, aj vybrala, aj vyvesila, aj som pred obedom prestrela....ja skor nechapem ako dnesne decká si myslia, ze sa svet toci len okolo nich a že rodičia im budu utierat zadky a chodit okolo nich po spickach az do 50tky...a dnes mam 36 a vzdy ked pridem domov, tak rodicom pomaham, vyvesim pradlo, nalozim umyvacku, vyberiem, umyjem riad, ked rodicia orbia v zahrade, tak navarim a pod. A vsetky kamošky to maju uplne rovnako...

dada0902
21. júl 2024

@30katrusa40 presne tak 👍

liz_lemon
21. júl 2024

a co hovoris na opacnu situaciu, ked rodicia obsluhuju svoje 20-rocne deti, to ti pride normalne? ludia, ktori spolu ziju, by sa mal vsetci nejakym sposobom podielat na spolocnom zivote, ci uz financne, alebo pracou, jednoducho tak, ako vladzu a dokazu, lebo inak si prizivnik

kristiii
21. júl 2024

Ako 20 ročná som bývala s bývalým v podnájme a obsluhovali sme sa sami. Neviem, či chodíš do práce či študuješ, ak študuješ, či brigadujes alebo máš prázdniny. Ale ja napríklad milujem prázdniny, nakazem synovi, kým som v práci nech utrie prach, ďalší deň povysáva, sprace kuchyňu...a ja mám toho po práci menej 😃. Snáď nebudem ja muklovať v práci a on celý deň šunky váľať. Ale on ešte nemôže brigádovať, potom sa to logicky zmení. Inak si myslím, že preháňaš, neverím, že ty aj všetky kamarátky robíte doma všetko a rodičia len navaria. Jedine, že by ste mali ozaj všetky prázdniny.

nairia
21. júl 2024

podla toho, co pises, tak ja teraz obsluhujem svoje deti a este par rokov aj budem. a to sa tyka vsetkych rodicov. dufam, ze ked budu mat 20, tak im nebude robit problem ziadna z domacich cinnosti a pripadne vypomocou ako zbehnut na postu, ci vyzdvihnut zasielkovnu popri tom, ako pojdu mozno s kamosmi na kupko, na brigadu alebo cosi...
ja som ako 20rocna uz doma nebyvala, ale od cca 14tich som pravidelne tyzden co tyzden v piatok po skole upratala cely byt, aby na vikend bolo cisto. aj schody som umyvala, kedze sme byvali v panelaku.
inak obsluhovanie si predstavujem inak- ze rodicia sedia doma na riti a pozeraju telku a ty len im chodis okolo zadku a varis, nakupujes, peries, upratujes, oni nepohnu ani prstom a vsetko je na tebe, pripadne ta este komanduju.

michaelam2
21. júl 2024

Co??? Ked som mala 20, chodila som na vysoku skolu a v case ked som bola doma (napr. po skonceni skuskoveho) a nasi boli v praci tak som kazdy den upratala, dala prat, vyvesila pradlo, obcas navarila, sla na nakup ked bolo treba atd. Ani mi nebapadlo ze tymto nejako obsluhujem rodicov 🙈 pocas strednej skoly som tiez kazdy vikend upratala, povysavala a vyvesila pradlo napr kym nasi varili alebo robili nieco ine. Neubudlo zo mna, prave naopak, som za to rada lebo aj vdaka tomu mam teraz fungujucu domacnost a viem sa postarat o seba aj o rodinu.

jazula
21. júl 2024

Keď sa ti zdá, že robíš “skoro všetko okrem varenia”, tak predpokladám, že svoje výdavky si hradíš sama a plus prispievaš na náklady na bývanie a stravu svoj podiel?
Ja som počas výšky bývala u rodičov, popri tom som vypomáhala otcovi vo firme (ok, za to som väčšinou niečo aj dostala, ale externému by platil viac) a na domácich prácach a prácach okolo domu som sa normálne zúčastňovala, tak ako rodičia. Neviem kto robil viac či menej, robili sme, čo bolo treba.

malasandrika
21. júl 2024

Keď sa Ti nepáči zvelaďovať domácnosť, kde žiješ, zbal si veci do igelitky a hurá do vlastného!

sense
21. júl 2024

Ako 20r doma bývajúci som platila 1/4 nákladov a bežné som robila domáce práce a dokonca som aj varila. Hanba by ma favkovala keby ma musí mama obskakovat. Aj teraz keď ideme k mame na návštevu sa spýtam s čím pomôžem, nemám problém umyť a správať rady, vyniesť smeti ci povsat prádlo. A dokonca ani u brata na 3jdnovej návšteve
A dokonca aj moje 11r dieťa musí ma svoje úlohy ktoré musí v domácnosti urobiť. Ci matka má byť slúžka ostatných členov rodiny a hlavne dospelých deti

luccija
21. júl 2024

Tak zase postielať rodičom posteľ a zbierať oblečenie po otcovi by som nerobila.Kazda rodina to má inak, ale je úplne normálne, keď 20 r zena býva u rodičov, že poupratuje, ide na nákup, postu.
Ja mám 47 r a vždy, keď idem k mame niečo robím buď umyjem kúpeľňu, polejem dvor kvety atď...
Nie, že musím chcem...ja si ani nepamätám, že by ma mama hnala v puberte do upratovania sama som to robila, lebo som chcela.Len variť ma nenaučila🤪to som sa musela sama po odstahovani.Treba to rozdeliť zase nie, že dieťa bude robiť všetko.

viestta
21. júl 2024

@sissy27 pred pol hodinu som absolvovala vaznu debatu s mojim desatrociakom presne o domacich pracach. Preco ma on VSETKO robit? Vsetko bolo, ze si mal upratat izbu, poodnasat pohare co tam stihol od rana nazvlacat, vyhodit svoje smeti a umyt umyvadlo, ktore racil zagebrit pri umyvani zubov. Vraj on nemoze robit, lebo je nedela a chce si odpocinut. Tak som povedala fajn, aj ja mam nedelu, nevarim. COOO? A to budem hladny? No budes, aj ja mam nedelu a chcem si odpocinut. Uz ma aj upratane a navarene.

majlo1234
21. júl 2024

Ved na to su deti😂 prosim podaj ovladac, prosim vynes smeti, prosim dones mi vodu😂 to je za to, ze ich treba prve roky obskakovat. Apropo, aj tak maju v tom veku viac zivotnej energie, nech ju spotrebuju k pomoci bliznym

rozculena
21. júl 2024

ty si tu už kedysi písala,nie?
Mmch,akou sumou prispievaš do rodinného rozpočtu?

mk1111111111
21. júl 2024

Nie, nemusis. Chod do vlastneho, tam sa vsetko urobi same, roky uz na to mas.

ns994
21. júl 2024

Nejak spravodlivejsie ? Byvas s rodicmi. Maju oni robit vsetko a ty nic ? To tie smeti a riady atd su take strasne ? Chces povedat, ze oni cele dni nic nerobia a vsetko robis ty, od rana do vecera ? Domacnost je spolocna aj ten neporiadok v nej. Vies on sa nerobi sam. Robite ho vsetci. Mam 1.5r syna a vie, kam ma vyhodit smeti do kosa a kde je spinave pradlo. Zvlada to.Niekedy sam, niekedy s pomocou a ano priznavam, ze niekedy ma ma na haku. Upratovanie tiez hapruje, sak najvacsia sranda je robit neporiadok a nie opacne ale on je este malicke dieta, moze si to dovoliť ale zaroven sa ho uz snazime ucit v domacnosti ,,pomahat,,. Je to spolocne, nie len moja a muzova. A ty mas 20, tak by si to tiez mohla zvladnut nie? Prepac ale ked budes mat vlastnu domacnost (mimochodom, ked sa ti nepaci mozes ist byvat do svojho) zistis co to znamena robit vsetkooo a este platit ucty. Jasne, nemusíš upratat, ked to bude tvoje. Ale kto myslis, ze to urobi ? Ked to neurobis pocka si ta to. A este nebodaj ked budes mat deti a manzela ktory ani ten zaklad nebude vediet a ty este skoncis za neschopnu. Inak takych diskusii tu je mraky. To bude naooozaj vsetkooo na tebe. Cize potom pochopíš. Aj ked samozrejme uprimne ti prajem aby to tak nebolo a mala si manzela, ktory bude vediet, ze to je aj jeho.

som_realistka
21. júl 2024

Tak, myslím. Ze kým sú rodicia " pri sile" tak posteľ by si ráno mali ustlat sami, je to ich intímna zóna, zbierať veci po zemi po hocikom by som nazbierala, (dobre výnimka je možno demencia, keď nevie ani co robi) ale ostatne? Však keď sú doma dospelí tak aké upratovanie, povysavat, utrieť prach a umyť kúpeľne a dlažky. Aj to sa nerobí každý boží deň. A riady si snáď každý zo stola odnesie sám, ak nie tak niekde nastala chyba😄

jarmilaj
22. júl 2024

Ten, kto prispieva smeťami do smetného koša
jeho vynesením nepomáha rodičom. Robí to za seba!