Nezvládam neustále negatívne komentáre na mňa

17. feb 2024

Ahojte, ani neviem prečo sem píšem, asi to chcem dostať zo seba von. Mám dcéru 10 mesačnú, veľmi sa z nej tešíme aj ju ľúbime ale v poslednej dobe sa cítim strašné a nevládzem, dcéra od narodenia málo spi cez deň má dva polhodinove spánky a v noci býva ak dve, tri hodiny hore, celkovo je to také náročnejšie bábätko ale nesťažujem sa. Muž pomôže koľko sa dá, zahrá sa s ňou, vezme ju von, okupa aj uspaval ale začala ho odmietať pri uspavani, keď je doma trávi s dcérou čas aby som mohla variť, upratovať alebo navarí on. Máme veľký dvor teraz už bude viac robiť vonku, dcéra má obdobie kedy sa nemôžem od nej pohnúť, som nevyspata nemám ani takú chvíľku pre seba ale nevadí viem že to patrí k dieťaťu a robím všetko čo si myslím že je pre ňu najlepšie. Ide o to že podľa svokry a celkovo celej mužovej rodiny sme divný a všetko robíme zle, vyčerpava nás to a máme chuť prerušiť všetky kontakty. Príklad prídeme k svokre hneď prečo je oblečená napríklad v takej tyrkysovej farbe dievčatá majú byť len v ružovej, prečo nieje viac oblečená (svokra máva v dome 25 stupňov a ideme sa tam všetci uvariť) hneď daj jej pančuchy sveter a neviem čo všetko, hneď je zle prečo toľko malo je, prečo jej mixujem prikrmy, prečo ešte nechodí a susedove vnúčatá už boli v chodítku a neviem čo všetko. Už nevysvetľujeme ani nič podobné, nemame na to energiu, sú to povahy že to môžem podložiť aj lekármi aj všetkým to čo tvrdia je správne. Nejako ma nebaví "bojovať" s nimi proste sme to vzdali a neviem či je to dobré, dnes sa to vyhrotilo boli sme u svorky a išla dcére dať tiramisu, muž hovorí nech jej to nedáva že také ešte neje, tak svokra že má aj laskonky a špice, muž hovorí že koláče ešte nie, svokra hneď spustila výčitky že ona tak deti kŕmila aj každý len my nie. Poobede prišla mužova krstná a hneď kde má mala chodítko hovorím že ju tam nedávame a zas výčitky či sme není normálny a to musí mať a každý to používa a my nie, jej vnúčatá ho majú a sme divný, zase téma jedlo prišla, svokra hovorí že nikdy nevidela žeby som dcére dávala strúhaný mrkvu s jablkom tak hovorím že jej to nechutí že som to skúšala a zas že to robim určite zle a každému dieťaťu to chutí, hovorím že kľudne nech jej to spravi keď to ja robím zle a uvidíme. Tak to spravila, dcéra ani ústa neotvorila lebo jej to nechutí a zas vlna výčitiek že to ja ju určite učím na moderné jedlo a nie na klasiku. Prišli ďalší rodinný príslušníci, bola to taká malá oslava a už sa to valilo z každej strány hneď sa pýtali čo vie dcéra, muž hovorí že tlieska a kyva zatiaľ, a už bolo zle prečo neposiela pusinku, prečo nerobí len tak všelijak rukou, prečo nevie robím mlynček rukami a neviem čo všetko hneď výčitky ako sa jej nevenujeme, dcéra chodí okolo nábytku všetci ju hneď brali za ruky aby chodila normálne čo sa nám nepáčilo hneď sme boli divný a nemáme byť bio eko. Všetci sa pýtali ako spáva, svokra hneď reagovala že malo že to vidí keď sme u nej a aj v noci ju počula, samozrejme je to moja chýba a mám ju nechať vyplakať a potom zaspi a položiť a odísť a iné rady. Je toho veľa v polke tejto oslavy sme odišli, naozaj posledné dni som taká nevyspata že som to nedala stále bolo niečo zle. Svokra večer volala, bola strašné urazená že či sa aspoň pred ostatnými nemôžme tváriť normálne, muž jej povedal svoje, ale ja neviem ako ďalej, mám tam chodiť? Mám tam muža posielať samého? Chápem že dieťa bude staršie a bude ešte veľa takýchto nezhôd ale naozaj mi berie energiu ako stále je všetko zle a aj také banality že nemá na sebe ružovú farbu, potom sa aj ja zamýšľam nad tým či naozaj všetko robím správne. Muž hovorí že celá tá rodina bola taká vždy, len oni majú pravdu a všetko vedia najlepšie, je to na "zvyknutý" ale tak isto mu to žerie nervy. Čo by ste robili na našom mieste? Ďakujem za normálne komentáre

zmrzlinka2021
17. feb 2024

Povedala by som im, že ich reči má zranuju a vyčerpávajú a žiadam ich neriešiť naše dieťa a rodičovstvo. Povedala by som im to rázne a jednoznačne s tým, že ak v Tom budú pokračovať, nebudete sa môcť toľko navštevovať

muchacici
17. feb 2024

Ľudia bez sebareflexie, tolerancie a rešpektu. Keď ťa tie návštevy vyciciavajú, určite tam nechoď. A už keď tam nabudúce pôjdeš, buď asertívna. Nemusíte sa stretávať, máš toho dosť aj bez ich stupídnych pripomienok. Vy si robte tak, ako vy sa s manželom dohodnete a ako vám vyhovuje. Ale určite minimalizovať akýkoľvek kontakt, jasne povedať, že vás nevyžiadané rady a komentáre nezaujímajú, aby si ich nechali pre seba, a určite by som tam neprespávala. Nech si myslia čo chcú, musíš byť tvrdšia

autor
17. feb 2024

@muchacici prespavame len kvôli tomu že je 200km takže ísť hore dole na deň by bolo náročné.

petamich
17. feb 2024

och porazilo by ma 😬 ja by som sa asi veru neovladla ako sa poznam

asi by som od muza chcela, aby rodine razne dohovoril, ze oni uz svoje deti vychovali a teraz si my vychovame to svoje ako uzname za vhodne a ze by bolo vhodne, aby to respektovali a ak by sa napriek tomu nic nezmenilo, vyrazne by som skratila alebo obmedzila svoje navstevy a otvorene by som im to povedala, ze tam nechodime, lebo toto sa neda tolerovat a ani vydrzat

matkav21
17. feb 2024

Na vasom mieste by som vysvetlila, ze vy ste jej rodicia a ucite a vychovavate ju podla najlepsieho svedomia, ale podla seba, nie ako by sa pacilo im. Bud to budu respektovat a nebudu rypat, alebo sa budete stretavat co najmenej, lebo vas to vycerpava. Dodala by som, ze ak budete chciet od nich nejake rady, tak si ich vypytate. Nevyziadane rady nech si nechaju pre seba.

mikadooo
17. feb 2024

Bože 😳. Návštevy na minimum a v minimálnom nutnom čase. Odpoveď na všetko "lebo MY sme jej rodičia a neželáme si to". Nič viac a nič menej, nemusíte sa obhajovať, prípadne dodaj, že je ti jedno, ako to robia "všetci", vy to robíte takto. Ak si niečo svoje presadí, zdvihnúť sa, povedať, že je vám ľúto, ale nerešpektujú vás ako rodičov, takže idete radšej pre dobro dcéry domov.

muchacici
17. feb 2024

Aha, tak to je super, že žijú 200km od vás 🙂 tak ti radím nechodiť tam, raz, maximálne dvakrát do roka na jednu noc, inak nech manžel ide sám. Nič nemusíš, keď sa cítiš nepríjemne

pribinak
17. feb 2024

Treba sa zdravo rozčúliť a poriadne. Však sa nastvi a pošli do riti aj s celou jej múdrosťou a nech sa ani nevracia

autor
17. feb 2024

@muchacici on tam tiež nechce chodiť, už teraz sa snažíme čo najmenej
Ďakujem vám za odpovede, používala som presne tieto vety že my sme rodičia a podobne a vždy prišli tie výčitky že ale my nič nevieme a a musia sa starať a podobne to je to čo ma najviac štve že aj na takúto neutrálnu odpoveď dajú vždy útok

matkav21
17. feb 2024

Chapem tvoje zufalstvo. Ale ked je to ozaj v takej miere ako opisujes, ziadala by som od nich aby vas zacali respektovat, alebo obmedzite kontakt na minimum. To naozaj nie su prijemne stravene chvile na navsteve, ked stale do vas rypu a este povedia ze nic neviete 😕

sonkyp
17. feb 2024

V prvom rade ta naozaj ľutujem za taku rodinu... A po druhe, ste uplne normalni, zdravo rozmyslajuci a vnimaví rodicia. Preboha preco by malo tak male dieta jest kolace??? Rodinu nezmenis, ale poriadok si mozno urobite ked toho bude na vas vela.... ocividne ziju v dobe kamennej s tymi nazormi, ja by som nevydrzala ani do polky oslavy. a klobuk dole, ze si im este nepovedala svoje, ja by som sa neudrzala. Zelam pevne nervy a nenechaj sa nimi zdeptat, nestoja za to... Pre dceru robis vsetko spravne, ty resp. vy divní urcite nie ste

domkakvet
17. feb 2024

Byvaju daleko, tak v takom pripade jednym uchom dnu a druhym von.

len_nig
17. feb 2024

Porazilo by ma, nechodila by som tam najbližšiu dobu. A neboj, všetko zvládate a robíte super 🙏 časom bude lepšie. Veľmi dobre je, že muž je na tvojej strane, to je základ

alenkamodra
17. feb 2024

Mám to isté, len my bývame so svokrou. Každé rodinné stretnutie u nás vyzeralo rovnako. A ešte dohra poza chrbát. Denné "nevinné" svorine poznámky ako treba dávať cumlík a prisladiť a dosoliť prvé príkrmy, lebo jasné, že nechce také jesť... zdravá strava, nosenie v nosiči, dojčenie na požiadanie a bez sladkostí hotová diablova pohroma. Vôbec naše názory a výchovu nerešpektovali, asi ani teraz nerešpektujú. Až mi po čase praskli tak nervy a pohádali sme sa s mužom a od vtedy sa na 99% vyhýbame rodinným stretnutiam.
Vždy som bola čudná pre mužovu rodinu, aj keď jemu také správanie tiež vadí bol na nich zvyknutý.
Iróniou je, že keď začali pribúdať deti v ich rodine a jeho sesternice sa uberali podobným smerom, dokonca aj švagrovci už sa to nekomentuje🤷‍♀️
Teda podľa mňa ti pomôže len sa im na čas vyhnúť, manžel nech ide pozrieť rodinu sám.

roja01
17. feb 2024

V tomto pripade pomoze iba poslat tam tvojho manzela sameho, aby rodicom povedal, ze ak este raz budu tlacit do vas ohladom dietata ich zastarale metody, tak ich prestanete navstevovat, respektive pridete raz za rok. Ze tak, ako po svojom oni vychovavali vlastne deti, tak aj vy mate pravo po svojom vychovavat to svoje. A nepovolit. Povedz muzovi nech chodi bez vas, dokial sa neumudria.

kitycat
17. feb 2024

Muz suhlasi s tvojou vychovou, vasou vychovou a to je gro.

Ignoruj a nenechaj sa deptat. Kolkokrat ste tam za rok boli?

gaborka28
17. feb 2024

Ja len že ti drzim palce. Základ je, že ste s mužom v tomto za jedno. To je asi to najpodstatnejšie, ze nejde proti tebe, ale ma na to rovnaky názor. Ja osobne by som minimalizovala návštevy aspoň na istý čas, ak si nedajú povedať, že to proste máte inak, ako oni považujú za správne. Nedá sa v tomto diskutovať, ak druha strana je nula bodov. Bez ohľadu, že to je rodina. Aj rodina musí mat hranice.

autor
17. feb 2024

@kitycat naposledy takto pred rokom vo februári, potom na víkend v lete a na Vianoce a teraz až

daniela2202
17. feb 2024

No prísť len zavinšovat a ty si ži svoj život

deedol
17. feb 2024

ja ti chcem len napisat, ze podla mna robis vsetko uplne super 🙂 fakt so vsetkym suhlasim od kolacov cez choditko az po farbu oblecka. posielam podporu 🙂

loliki
17. feb 2024

Bolo to dosť prečítať, nie ešte počúvať. No, treba nájsť vhodný spôsob, ako na to zareagovať. Neviem, či ti poradím, lebo moja mama a sestra sú tiež tie "múdre". Všetko vedia lepšie a nevyžiadaných rád chrlia. Manželova rodina je v pohode, ak niečo povedali, nebolo to prehnane veľa rád a vtedy sa to dá zniesť a prijať. Takže sa ich môžeš opýtať, či súťažia medzi sebou, kto z nich poskytne za deň viac nevyžiadaných rád. Alebo sa ich opýtaš: To vážne?? A zasmeješ sa. Prípadne povieš: Toto si hneď poznačím, aby som nezabudla. Viete, mám zošit Rady starej mamy a príbuzných. Raz ju vydám. Aj vy ste robili všetko tak, ako vám hovorila svokra? 🙂

rorino
18. feb 2024

Je to vaše dieťa a vaša výchova,im keď sa to nepáči,nech si spravia vlastne😂😂😂(irónia)Keď ti malo spáva cez deň,neskúšala si si ľahnúť spolu s ňou?Oddýchla by si si aj ty,možno by aj ona viac pospala ,a ľahšie by si zvládala to ponocovanie.Moj vždy viac pospala,keď cítil môj dych vedľa seba.Kaslala som na robotu,aj tak ma všetko pockalo😉

autor
18. feb 2024

@rorino skúšala som už všetko spať spolu, oddelené, budiť, nechať spať koľko chce, úplnú tmu, svetlo, uspávať kojenim, natriasanim mala som zaplatený aj lepší spánok bábätiek a nepomohlo, už som zmierená s tými krátkymi spankami, skôr tie noci sú horsie

vilma7
21. feb 2024

Ako to nemyslíš vážne že táto až tak vyčerpáva, keď tam idete pomaly 3x do roka? To nemôžeš jedným uchom dnu a druhým von?

autor
21. feb 2024

@vilma7 existujú telefóny a správy a podobne veci, je to dennodenne
Stretávame sa občas ale napríklad svokra mi píše každý deň

loliki
21. feb 2024

Svokra píše denne??? Ignoruj. A vlastná mama koľkokrát?

autor
21. feb 2024

@loliki áno denne, stále pýta fotky/videá aby videla ako vnúča rastie, tiež mužovi sa ozývajú ostatní členovia rodiny nie síce denne ale raz do týždňa minimálne a vždy sa nájde niečo na komentovanie (čo má oblečené a podobne)
Aj keď ignorujem tak aj zavolá alebo zas píše na ďalší deň a podobne.
A mama čo ja viem koľko napíšeme si keď niečo, pošlem jej fotky video keď mám pekne nejaké no každý deň niesme v úplnom kontaktné

kassandra25
21. feb 2024

Nemohla som to ani docitat, prave som videla hrozny horor a ty dievca utekaj od takej rodiny a to bud v podobe s manzelom a co najviac separacie od nich alebo dokonca sama s babaťom. Uplne priserna kombinacia je, ked manzel si po rokoch najde novu partnerku, teba lubit uz nebude a ty sa trap este aj s jeho sedlackou rodinou a dokazuj im, ze si v práve. Mas to tazke s takym malo prisposobivym dietatom, kde platí = jedno dieta za 6 detí , mas nervy a energiu nadranc a este ked musis stravit cas v takejto rodine, by ti bolo prijemnejsie v ústave so starymi ludmi trpiacimi demenciou. Radim taku velku separaciu, aka je mozna pre teba samú a pre vas ako manzelov. Nerobi ti to dobre psychicky a nech si potlachaju medzi sebou a susedmi, nie je ťa tam treba. Mne nerobilo dobre ani to precitat, nedalo sa precitat ani celé, nieto este sa tam zúcasnit. Cas sa da vyuzit aj ovela prospesnejsie pre teba samú. Radim ti nehadat sa s manzelom, ani nehovorit pravdu, volit ciste klamstva = diplomaciu , u neho a v jeho rodine, za jedinym ucelom sa ich stranit a mat nekonecne vyhovorky a udalosti preco a ako tam nebyt. Rob dievca sebe dobre, ked sa mas starat o 5 deti, lebo tvoje jedno ma rozsah za 5. Nikto iny sa o no nepostara a nikto iny sa nepostara o teba samu ako ty sama. Drz sa a nebudem prekvapena, ked z hentej rodiny skoncis po 13 rokoch statusom rozvedená. Vieme, za čo.

adaluc338
21. feb 2024

Vydrzat, nerob so ztoho hlavu, mala som to rovnako. Az kym som nepochopila ze takyto ludia su a aj budu. Urcite vies velmi dobrw co je spravne pre tvoje dieta, a jedina komu sa musis zodpovedat je otec dietata, to je moja mienka. A to ze ktore dieta vie a co vie skor....uz som zistila ze kazde dieta je ine a je jedinecne, moja dcera nerozpravala do 2,5 roka, a dost som si kvoli tomu vytrpela.... ale mala 1,5 a chodila na nocnik, 1,9 uz nemala plienku a ani na noc. A to ju nikto nechvalil....ludia hladaju len to co je zle, a meska podla knihy. Vsetko ma cas. Z mojej strany rodicia su presne takyto, porovnavaju,kritizuju. Vlastna mama ma kritizovala, aj teraz predavnom ze davam 4 rocnemu antibiotikum...darmo ze sme mali zapal priedusiek, to ju uz nezaujimalo, ...a svokra ta za chrbtom, lebo tiez porovnavala co ona a ako robila pred 30rokmi....

taga
21. feb 2024

Juuuj uplne ti rozumiem - tena choditko - ty vole ja uz som si pripadala ako jeb*uta na kazdej jednej navsteve sa snazit vysvetlovat 🤣 vytlac si zoznam krajin, lde su zakonom zakazane, skus im to s usmevom frknut a ked nic, ja som normalne svokre povedala poslednykrat ze "uz som to vysvetlovala velakrat, fakt uz nebudem, nemusime sa stale bavit o tom istom...
Ona: ale ved len an minutku nech ho vidim
Ja: to bude naco dobre na minutku? Na minutku to nema zmysel, potom by si ho tam chcela davat stale a ja to nechcem, velmi to skodi. A viac uz to opakovat nebudem, sme dospele rozumne osoby, fakt sa uz o tom nebudem bavit.

A zakazdym by som im nievo take splechla:
Tiramisu? - co chcete nabeh na cukrovku? Alergie?
A tak podobne...

Drz sa, a neries

A este mi tak napadlo, skus tejto starsej generacii na oplatku protiotazku, preco ONI nieco nerobia, co je MOMENTALNE uplne bezne 🤣
- a vy preco nehovorite po anglicky, ved vsetci to uz vedia
- a vy preco neplatite online bankingom cez appku, ved vsetci to tak uz robia
- a tak podobne, nech im dojde, ze generacie sa posuvaju niekam dalej