Nezhody v rodine

ally2
25. aug 2024

Aký máte názor na moj problem. Prred piatimi rokmi som darovala bratovi polovicu domu, ktory sme spolu zdedili, s tym ze sa postara o mamu. Mama este zije, ale je celkom samostatna, kazdy druhy týždeň v sobotu ku nej chodim, poupratujem jej, pomozem jej s osprchovanim a pod. Moja dcera si isla pred dvomi rokmi zobrat mailiny, ktore ma brat pri maminom dome, synovec na nu nakrical, ze prečo chodi po ich pozemku, ze je cudzia a nema co tam chodit. Ja som si teraz zobrala z jabloni pri maminom dome asi 6 jablk, jablon obsypana jablkami. Nechybaju mi tie jablka, ale mama nastolila na tom, aby som si zobrala, ze to este zasadil nebohy stryko. Ale nakoniec to bola asi bratova jablon. Synovec zase na mna nakrical, pritom som jeho krstna, ze preco beriem bez dovolenia jablka. Brat v tom case nebol doma a zda sa mi divne, aby som sa synovca pytala na dovolenie. Bratovi je to ľúto, co sa stalo, svagrina stoji za svojim synom. Co si o tom myslite.

patus_2
25. aug 2024

@ally2 čiže dom je na tvojom bratovi? V tom prípade si môže mladý aj hlasivky vykričať, ale bolo by mu to zbytočné..ak vlastník domu súhlasí s tým, že si pozbieraš.ovocie, tak syn môže akurát tak pomôcť so zberom.

matullienka
25. aug 2024

Švagrinej tam podľa všetkého nepatrí nič tak môže akurát čušať

bibina32
25. aug 2024

@ally2 Je to smutné, keď ti povie toto synovec. Brat musí povedať svojmu synovi ako sa má k tebe správať. Mal by mu vysvetliť, že si nemusíš pýtať povolenie pre pár jabĺk, pretože máš od brata aj mami dovolené. A on keď bude mať svoj dom, tak si môže tam rozkazovať.

ukgirls
25. aug 2024

tak brat si ma syna vediet upratat ale v podstate ma synovec pravdu a pozemok a aj dom je uz ich ... ty si prisla na navstevu k mame ... teda ak mamina polovica aje tiez uzbratova ... ty si sa domu vzdala... slusna vchova je uz ina tema .. spytaj sa brata ,ci mu nebude vadit ak si obcas prides vziat ovocie -ale mala by si im dat dopredu vediet ak tam byvaju - vsetko je len a len o dohode ..

muchotrafka298
25. aug 2024

Pytat si povolenie od vlastneho brata? No tak dakujem pekne, nezobrala by som odtial ani hnile jablko zo zeme. Lebo evidentne sa tam veci maju tak, ze brat ma vsetko, co chcel a ty tam nemas co robit. Ze prides mame poupratovat, pomoct s vecami je fajn, ale keby sa ku mne takto tam chovali, tak by som zvazovala tie navstevy. Lebo ist v nervoch odtial zakazdym by som nechcela.
U nas v rodine sa stalo to iste, ze moja mama postupila bratovi svoj podiel po otcovi na dome, ked zomrel. On jej vyplatil symbolicku sumu s tym, ze to je vybavene a ona tam uz nema co robit. Lebo jej tam nic nepatri, ked chce mater prist pozriet, tak moze, ale bude vonku.

januska12323
25. aug 2024

Syna si má upratať tvoj brat, jemu tam tiež nepatrí nič.

gribka1
25. aug 2024

Švagrine si nepovedala nič? Lebo ona sa má čo najmenej ozývať. Aj keď to bude aj jej po bratovi. Tá jabloň bola čia? Ináč presne takto dopadnú, tie darovačky, prepisovačky na niekoho s tým, že sa postará. Že to ľudí ešte baví.

marca12
25. aug 2024

Synovec je hulvat. No na druhej strane ja by som sa spytala,ci si mozem natrhat par malín,jablk. K nam takto chodila svagrina do mojho vlastneho domu. Prisla z bednickou,ze si ide natrhat hrusky,jablka. Ziadne,ci si moze natrhat alebo ake mam s nimi ja plany,surovo na hotove prisla. Vo mne to vrelo a ked odchadzala som jej povedala,ze aby prisla aj na jar,ked budeme opilovat stromy,nech pride pomoct,ked teda chodi aj pre urodu. Viac uz neprisla na urodu 🤣 Aby to nevyznelo,ze som nejaka furia. Vdacne dam,vela zo zahrady rozdavam kadekomu. Ale mne vadilo,ze prisla bez opytania,oznamenia. U vas je to ine.

lukbe
25. aug 2024

To môže dopadnúť ešte zle aj s mamou a tou opaterou. Nechápem takéto delenie majetkov, rozdávanie, ak mama ešte žije. Asi išlo o dane. Nemala si sa vzdať domu.

muchotrafka298
25. aug 2024

Ja suhlasim s @marca12, ze je slusne sa opytat, ci si mozes cokolvek z cudzej zahrady zobrat. Vopred,nie ked uz mam plnu kabelu jablk alebo nadobu malin. Slusne prist, opytat sa, ze ci by to bolo mozne. Ak povie nie, tak si pomyslim "udav sa tym ovocim", nahodim usmev a odidem. Mna by nikdy nenapadlo zobrat si nic bez dovolenia. Ale ja som bola tak od decka naucena, stari rodicia mali zahradu a ani tam sme si ako deti nesmeli nic zobrat, kym oni nedovolili.

la_dolce_vita
25. aug 2024

Ach jo, tie vztahy, majetky... smutne a drze. Nevychovanec. Brat mu mal objasnit situaciu.

darina77
25. aug 2024

@ally2 neviem si predstaviť nahulákať na rodinu kvôli ovociu zo záhrady. Budú to mať ešte veselé s tým synovcom, je to veľmi zlý človek

dadanu5
25. aug 2024

@ally2 ty si mu darovala polovicu domu,neda sa dar vziať spať? Ked uz....asi by som im dvihla mandle a riadne vysvetlila ako sa veci majú

sima234
25. aug 2024

@ally2 asi by som tiež začala uvažovať nad vrátením daru, pokiaľ to brat svojej žene a synovi nevysvetlí. Aby nakoniec nebolo tak, že brat bude mať dom a o mamu sa nakoniec budeš ešte starať ty.

lija22
25. aug 2024

zartujes? kvoli jablkam a malinam synovec vyskakuje? wtf vsak take veci keby si aj cudzi okoloiduci otrhol to nikoho nezaujima. Svagrina mu dava rozumy mozno. Ste ok vy dve?

marsmykkok
25. aug 2024

Toto ťažko hodnotiť. Ak si z domu, vieš sama, že je veľa roboty vypestovať niečo. Ak synovec strihá maliny, trhá burinu, opiluje stromy, nečudujem sa mu, že sa mu nepáči ak niekto príde a pozbiera si úrodu. Napríklad maliny sú drobné ovocie a veľa ich nie je a nepáčilo by sa mi tiež, keby niekto si ich príde ku mne obrať. Iné je ak ponúknem. Napríklad tie jablká nemám problém dať ani cudzím. Ale myslím, že skôr by som sa opýtala či môžem si obrať alebo počkala či mi dajú nejaké prebytky, nestarám sa o to, tak nemám nárok.

ovaaa
25. aug 2024

Polovicu domu si darovala takže dom je jeho a nemáš na nič právo hoc aj jablká. Môžeš sa z bratom dohodnúť, že si prídeš každý rok zobrať za vedro jabĺk a misku malín....tak aby o to vedel zvyšok rodiny.

b_a_m_b_i
25. aug 2024

@ally2 tak pises ze je samostatna ale so sprchovanim si jej musela pomoct...?

som_realistka
25. aug 2024

Darovala si polovicu domu, druhá je koho? Ak mamina a mama ti tie hablka dala mladý sa môže rozkrájat. Ak je cely dom bratov, tak ma napadá iba, prečo sa o mamu nestará brat so svagrinou, keď od teba dostal pol domu a dohodli ste sa že sa o mamu postará? Len také zamyslenie.

kandelabra
25. aug 2024

@ally2 tipujem ze synovec nie je nejaky 10r nespratnik co po kadekom vykrikuje, ale uz dospely, v tom pripade tam robi co? Ak tam byva, ci uz s rodicmi alebo bez, nepatri mu z toho domu ani prach, moze byt tak akurat ticho. Ak to teda tvojmu bratovi nevadi, nech to synovcovi vysvetli, ze ze to si nema co dovolovat.

olimuc
25. aug 2024

Chyba zasadna Info kolko ma synovec rokov … tu sa potvrdzuje pravidlo - za dobrotu na zebrotu … ano starostlivost o mamu nie je nejaka uzasna, ked jej chodis upratovat a sprchovat ju a ani normalne vztahy v rodine. Bohuzial naivita sa nevyplaca a ak je cast domu stale este napisana na mamu (predpokladam, ze ste deli po otcovi na 1/2 +1/4+1/4) tak si to bez ohladu na rodinne vazby osetri a s bratom si to vyjasni … svagrinej idu usta rychlejsie ako rozum

rozculena
25. aug 2024

@ally2 o mamu sa má starať brat,ale staráš sa ty........prečo to robíš?

ally2
autor
25. aug 2024

@rozculena Nedalo by Vam to nepomoct jej. Je to moja mama. Ono sa to lahko povie, ze nech sa stara brat. Ale verte mi, mam lepsi pocit, ked tam nesedim so založenými rukami.
O

ally2
autor
25. aug 2024

@olimuc synovec ma 27 rokov. Od puberty je nevystaty. A brat a svagrina stale obhajovali jeho spravanie a vinu hadzali na iných. O majetok mi vobec nejde.

ally2
autor
25. aug 2024

@kandelabra
@kandelabra Brat mi vysvetli, ale svagrina ho v tom podporuje. To je ten problem.

ally2
autor
25. aug 2024

@b_a_m_b_i ona to urobi aj sama, ale jej to uz tsk tazko ide. Ta je rada ked pridem..

matullienka
25. aug 2024

@ally2 tak nabudúce povedz tomu spratkovi, že ty máš povolenie od brata nech láskavo nevyskajuje.

rozculena
25. aug 2024

@ally2 a ten brat aj voľačo pomôže? Či sa len spolieha,že veď ty prídeš a všetko spravíš?

natiblaskova
25. aug 2024

Síce to nieje 100 km 2x týždenne ale muž chodí za jeho chorou mamou každý deň, 20 km tam a 20 späť. Ja osobne by som povedala chod. áno aj my máme 3 malé deti a do a áno občas chodím aj do prace. Ked vie pracovať aj odtiaľ kde je problém? Dve deti snáď zvládneš a za chvíľku je september. Nech si vezme muž dar späť a hotovo. Švagriná si myslím, že si to veľmi rýchlo rozmysli.🤔😉

dadanu5
25. aug 2024

@ally2 nemusí ísť o majetok ale o to aby pochopili ze ty si im ten dom nechala bez problémov, tak nech ta nebuzeruju za trochu ovocia a zeleniny zo záhrady ,ked tam zije ešte aj tvoja mama, ak sme to dobre pochopili