Nezhody s mamou

juditoo
7. dec 2024

Ahojte .
Ja ani neviem ako by som začala. Na začiatok, by som ujasnila, že svoju mamu milujem a málokedy sa stane ze sa hádame.
Žijeme spolu ja ( 28 rokov) ona a moja 5 ročná dcéra. Pomáhame si vedieme spolu domácnosť všetko funguje ako má.
Môj otec zomrel keď som mala 12 rokov moja mama je odvtedy sama . Mne vzťah s otcom mojej dcery nevyšiel takže ju vychovávam sama už 5 rokov. Po rozchode som nemala žiadny vážny no snažím sa spoznavat nových ľudi. Moje voľnočasové aktivity ( zábava, akákoľvek starostlivosť o seba, nákupy, randenie ) si stále naplánujem na víkend, keď je moja dcéra u svojho otca. Mama mi napriek tomu vyčíta doslova mam pocit ako keby chcela zakázať to aby som chodila von. Pohádala sa so mnou za to, že som od 14:00 prišla domov až o 19:30 ( bolo uvarene aj upratane vsetko som nechala doma na poriadku nie som žiadna lajdáčka). Podotýkam vedela kam idem s kým idem aj na Čo idem . Nemôžem si dovoliť odísť napr na víkend preč aj keby som mala vážnu známosť lebo ihneď som k*rva aťd . Niekedy mám pocit že doslova chce to aby som bola navždy sama a sedela iba pri nej doma .neviem si predstaviť, že by som raz mala takýto vzťah so svojou dcérou a neviem ako by som jej mohla už vysvetliť to, že mám svoj život.

simona20201309
7. dec 2024

@juditoo boji sa aby si znovu neurobila tu istú chybu a nedopadla takto : https://www.modrykonik.sk/forum/vztahy-manzelske-partnerske-priatelske/som-tehotna-a-partner-ma-v-tom-nechal-samu/

Bohužiaľ, jedine riešenie je odsťahovať sa, lebo inak zrejme bude navždy platiť- môj dom, moje pravidlá

cyberk
7. dec 2024

nemas svoj zivot, zijes u mamky, takze si este vpodstate stale dieta, ktore s pomocou mamky, vychovava dalsie dieta. Ak si taka velkacka, tak sup do podnajmu a tam budes mat volnosti dost.

kvietok1233
7. dec 2024

Osamostatnit sa....niektoré matky nevedia pochopiť že deti sú už dospelé a stále ich berú ako deti....kým nebudeš žiť sama nebudeš mať v tomto pokoj. Tvoja mamka má asi predstavu že budeš sedieť pri nej doma, zabudla že si mladá a chces si aj svoje veci užiť....buď sa porozprávate a vysvetlite si to alebo sa odstahuj

madeincssr
7. dec 2024

Mamy maju spravidla najlepsi (najbezkonfliktnejsi) vztah s tymi detmi, ktore su najdalej (a/alebo sa minimalne stretavaju). Lebo nevidia "chyby" toho dietata, ktore navzdy budu "prevychovavat", kolkokolvek rokov to "dieta" ma.

juditoo
autor
7. dec 2024

@cyberk moja mama žije u mňa 😊

kvietok1233
7. dec 2024

@juditoo tak to už vôbec potom nechápem prečo ta diriguje... Vysvetli jej že si mladá a máš aj svoj život a keď nie si s dieťaťom chces si trošku zrelaxovať, vypnúť či ísť s kamoškami alebo na kozmetiku wellnes ved to je normalne. V tomto prípade mamke by som povedala že ak sa jej nepáči čo robím a ako žijem kľudne nech sa odsťahuje. Veď aj do budúcnosti ak si nájdeš niekoho, neviem či bude nadšený z toho že budete žiť s tvojou matkou to málokto prekusne toto.

juditoo
autor
7. dec 2024

Žijem s nou, lebo potrebuje moju pomoc. Lieči sa na úzkosť a depresiu už skoro 20 rokov a hlavne po smrti môjho otca sa to zhoršilo. Takže neprichádza do úvahy, aby som ju nechala samu nemyslím si ze by to bol dobrý nápad vzhľadom na jej diagnózy. Zvládne aa o seba postarať ale nechcem aby ostala sama. No napriek tomu by som bola rada aby pochopila to ze môj život ide ďalej aj po mojich zlých skúsenostiach s ex ( aby som ujasnila aj to boli sme spolu 5 rokov takže tehotenstvo nebolo náhodné nebola to žiadna jednorazovka ani nahoda)

kvietok1233
7. dec 2024

@juditoo tak len sa s mamkou porozprávať. Opytaj si jej či nemá strach a úzkosť keď je sama...či jej toto nevadí...môže byť aj v tomto problém...že sa boji byt sama ak má takéto zdravotné problémy....dalo by sa to riešiť že k nej príde na ten čas nejaká kamoška alebo tak

juditoo
autor
7. dec 2024

@kvietok1233 ja ju chápem lebo je zvyknutá na to ze vlastne celý týždeň sme s ňou ja aj malá. Ale ona sama povie, že jej je dobre keď je sama lebo ma svoj kľud a pokoj. Keď ju zavolám, aby išla so mnou na obyčajné nákupy potravín tak mi povie ze jej sa nechce aby som išla ja. A vlastne to takto funguje už niekoľko rokov ze všetko riešim ja a ona ani nemá predstavu o tom koľko času to trvá koľko obchodov treba pobehať cesta tam a naspäť tiež niečo trvá.

0silvia0
7. dec 2024

@juditoo tu treba narovinu s matkou komunikovat. Dat jej najavo, ze ty svoj zivot budes zit podla svojich predstav a nikomu nedovolis, aby ta dirigoval. Nebudes sediet doma ako dochodkyna. Podla mna sa boji, aby si si nenasla chlapa a neodstahovala sa a nenechala ju samu. Ale jej postoj nie je spravny.

bystrozraky
7. dec 2024

Myslim, ze si jednu cast vystihla: "Niekedy mam pocit, ze doslova chce to, aby som bola navzdy sama a sedela iba pri nej doma" - takze ona to sice chce, ale podvedome. Jej strach, ze ostane sama na starobu, spojeny s instinktom OCHRANOVAT TA, sa moze takto prejavovat. Mozno ak by si nenapadne spomenula, ze s nou pocitas aj v novom dome, ak by ste sa stahovali (teda ak to je pravda), alebo ze planujes byvat pobliz. Alebo s nou porozpravala o buducnosti... A ak to nepomoze, tak jej to len slusne oznam, ze ides von... alebo, a toto moc neradim, si vymysli zamienku. Vsetko opatrne aby si nenarusila, tvoj dobry vztah s mamou. Prajem slnko v srdci ;)

juditoo
autor
7. dec 2024

@0silvia0 to isté som jej dnes povedala . Ze keď mi ona bude zakazovať tak ja si v živote žiadneho chlapa nenájdem a nebudem mat plnohodnotný život. Ci chce to aby som sedela doma a pozerala sa na steny . Jej odpoveď bola áno. Tak ja som sa len jednoducho rozplakala a ukončila debatu lebo neviem co by som jej mohla povedať aby som jej zároveň neublížila. Ale cítim ze ubližujem sama sebe a nakoniec depresiu budem mat aj ja.

juditoo
autor
7. dec 2024

@bystrozraky nikdy by som ju neopustila. Pomáhame si navzájom vo všetkom. Jedna bez druhej neprežijeme. A nikdy by sama neostala . . . Ďakujem ❤️

mikadooo
7. dec 2024

@juditoo veď si ju posaď a povedz jej to tak ako si to hore napísala. Že či si uvedomuje, čo ti vlastne vyčíta... Že si prišla do svojho vlastného bytu neskoro? Či čo jej vadí? Nemôžeš ísť na noc von z vlastného bytu na diskotéku?. Alebo ako? Halooooo, maminkaaaaa! Ale ja už nemám 15! Som dospelá, svojprávna, dokonca by som si sem mohla doviesť chlapa na noc, ak by som chcela 🤷🤷🤷. A hotovo, vysvetlené 🤷. Mamičku treba proste jemne alebo ráznejšie upratať, podľa toho, ako silno začne následne citovo manipulovať, alebo či sa zbadá a zamyslí nad svojimi nezmyselnými výčitkami.

juditoo
autor
7. dec 2024

Na začiatku som jej hovorila všetko. Keď som mala niekoho vedela kto to je co robí kam chodíme kde býva ..až kým sa nestalo to ze som s dotyčným išla do kina a mali sme spolu stráviť víkend .. vedela o tom ze neprídem domov tak mi v noci volala ze jej ostalo zle a mam prísť domov bola som 30km od domu keď som dorazila domov ona zametala takže jej nič nebolo a ihneď ma privítala s krikom a nadávkami aká som k*rva lebo som prespala u chlapa..a vtedy som jej povedala ze už jej nič nepoviem keď a s niekym budem stretávať.. takže chodím na rande potajomky s výhovorkou ze idem na víkend k bratovi ... ale od dnes nej prekáža aj to keď som preč z domu cez deň.

juditoo
autor
7. dec 2024

@mikadooo nezamysli..ona si je istá v tom, že má pravdu. Za 5 rokov som si sem žiadneho chlapa nedoniesla. A to som bola rok vo vzťahu s jedným 😅 ten vzťah a ukončil nakoniec za to ze sme nemohli byť častejšie spolu iba cez víkend jeden deň na par hodín ani to nie na celú noc😂

0silvia0
7. dec 2024

@juditoo ale ty sj na najlepsej ceste zostat sediet doma ako si zela tvoja matka. Miesto toho, aby si si s nou urobila poriadky sa rozplaces a trpis. Cele zle. Akoze ona ti moze ublizovat a ty k nej nemozes byt razna? Dievca, robis velku chybu, matke davas nad sebou velku moc.
Toto jej nesmies dovolit.

juditoo
autor
7. dec 2024

@0silvia0 dávam. Ja si to uvedomujem . Ale len za to, aby nedostala panicky záchvat od nervov a nezadusila sa. Tak radšej trpím ja .

0silvia0
7. dec 2024

@juditoo nerobis dobre, robis zo seba staru babku, ziadny chlap o takuto zenu nebude mat zaujem. Ani nedavas dobry vzor svojej dcere. Ty nerob matku vlastnej matke! Je dospela, musi si svoju psychiku poriesit inak ako trapenim vlastnej dcery

juditoo
autor
7. dec 2024

Rozplačem sa .nie za to ze som slabá..ale za to ze nemôžem vykricat zo seba to co chcem. V momente ako si uvedomím, že môže dostať ten záchvat a ze nedajbože môže kvôli mne zomrieť. Tak som radšej ticho . Preto som písala sem. Ja vlastne odpoveď na moje otázky aj podvedome viem . Len som potrebovala vedieť či to vidia aj iný tak ako ja

0silvia0
7. dec 2024

@juditoo preco by mala zomriet kvoli zachvatu? Neprehanas? A keby si byvala 500 km od nej, kto ju bude ofukovat? Kolko ma vlastne rokov? Pracuje?

juditoo
autor
7. dec 2024

@0silvia0 ma 60 rokov. Počas toho záchvatu ma problémy s dýchaním, dusí ju pichá pri srdci, nedokáže otvoriť oči ani rozprávať , zvysi sa jej tlak a keď si s nou neviem rady a vidím ze ten stav neprechádza tak volám pomoc. Takže neviem ci prehanam lebo chvalabohu je tu medzi nami takže ten záchvat vždy prešiel. Nepracuje.

konikmodry111
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
mikadooo
7. dec 2024

@juditoo pozri, je to na tebe, ako si začneš presadzovať pravidlá vo svojom byte. Nič nie je nemenné. Je vám spolu fajn, ok, ale to neznamená, že jej musíš všetko trpieť 🤷. Ja netvrdím, že ju máš vyhadzovať z bytu, ale minimálne pár rozhovorov aj opakovane, pri každom takomto pokuse o "kontrolu" by som dala. Že nie som decko a o svojom voľnom čase si už rozhodujem sama. Že ju mám veľmi rada a som s ňou veľmi rada, ale keď sa rozhodnem, že budem vonku do 24.00, tak budem vonku do 24.00 a nemá dôvod mi to vyčítať 🤷. Takisto tí partneri - je na tebe zvážiť si, či budeš celý svoj život uprednostňovať mamu pred eventuálnym vzťahom. Ale možno príde do tvojho života muž s nonstop voľným bytom (čo by bolo úplne ideálne) a tento problém odpadne, znovu však bude treba mame milo, ale asertívne vysvetliť, že nie si žiadna kurva, zato, že prespíš mimo domu. A ak si to myslí, že to jej problém a že si neželáš, aby ti takéto veci hovorila, lebo ty máš nás to iný názor a toho dotyčného máš rada a si s ním rada. Jednoducho vytýčiť isté hranice. Nech láskavo, ale zároveň aby si mala doma aj ty pohodu, aby rešpektovala aj tvoj život.

juditoo
autor
7. dec 2024

Ďakujem vám za každú radu ❤️

0silvia0
7. dec 2024

@juditoo ja mam 50 rokov, a teraz som mala postkovidovy panicky zachvat. Nastastie raz v zivote. Cize zazila som, a bola som sama doma. Ani by mi nenapadlo s tym otravovat muza a deti (21 a 23 rokov). To je moja zalezitost, moja starost. Ja si to vyriesim. A ty sa nenechaj takto obmedzovat. Tvoja matka nema 80 rokov, aby vlastnu dceru takto obmedzovala.

ahhola
7. dec 2024

Akoze zije u teba? Ty si sa v takom mladom veku zmohla na byt, podnajom? A ona o ten svoj prisla, nemala? A brat vie, co sa u vas deje? No keby mne nadavala do kuriev, isla by pod most, matka-nematka. Dala ti zivot, aby ti ho kurvila? (jej slovnikom povedane) ci jej sa usiel chlap len na chvilu, tak ani tebe netreba chlapa? Co sa vlastne stalo tatinovi? 🥀 Je to citovy upir, bohuzial, vysava z tebe energiu a zivot.

kvietok1233
7. dec 2024

@juditoo prepáč ale toto je už trošku cez...aby ti nadávala do kuriev.... Podľa mňa sa to časom tak vyhroti že s ňou nebudeš chcieť žiť....najmä ak stretneš niekoho zaľúbis sa a ona to nebude akceptovať lebo si bude myslieť že o teba príde... mala by si rozmýšľať nad tým aby sa mama osamostatnila a odišla od teba....konzultovať to aj s jej psychiatrom ako na to...lebo toto neni zdravé spolužitie....podľa mňa všetko vychádza z jej psychického stavu...ona proste nedokáže byť sama....boji sa...ale nechce ti to priznať...ale takto sa stala guľou na tvojej nohe...ak to nebudete riesit za vcasu nedopadne to dobre....ver tomu že jej bolo naozaj zle keď ti volala....stavy strachu a úzkosti sú strašné..(trpela som tým, viem ake to je)..ale sa ukludnila keď vedela že prídeš a prešlo to preto zametala...robila niečo aby zamestnala hlavu kým prídeš... bola už spokojná že ideš domov...takto ta to dlho baviť nebude...príliš sa na teba upla...treba to konzultovať s psychiatrom

olimuc
7. dec 2024

Mas brata … tak nech pride on na jednu noc aby nebola sama … alebo mam nech ide k nemu. Alebo chces cakat kym umre a potom zacat zit? Moze sa stat, ze to bude ked sa budes blizit k 60tke. Trochu asertivity nezaskodi … tvoja mama ma 2 deti tak snad nech sa stara aj 1 vikend do mesiaca aj on. A okrem toho, zamysli sa … ktory chlap potiahne vztah ak svokricka zavola v strede noci … musis nastavit hranice lebo fakt ostanes sama

juditoo
autor
7. dec 2024

@ahhola ja som zdedila dom po svojej starej mame. Mama náš dom kde sme žili s otcom predala . Ja som si tento dom ktorý sme zdedili zrekonštruovala s ex ešte v čase keď som bola tehotná lebo sme tu plánovali spolu žiť aj s mojou mamou. Brat o tom vie, lebo sa mi postazujem aj sa snažil dohovoriť mame ale ako inak ona ma svoju pravdu .