Zdravím, nasla som si partnera, ktorý má 8r syna (z toho 3 roky je zvereny vyhradne jemu), sme spolu 2 roky ,teraz sa nám narodilo bábätko. Partner si musel nájsť druhu prácu takže nevlastného syna,kým nieje v škole, mam väčšinu času na starosti ja a začínam si čím ďalej tým viac všímať, že kým ho partner nevtiahne na bycikel, prechádzku alebo niekam tak toho chlapca nič nebaví, nemá žiadne záujmy a krúžky, doma sa väčšinou len hra, telka ,sem tam si kreslí. Teraz si mali v skole vyberať krúžky, on proste nechce ísť na žiadny. Pýtala som sa nato uz aj partnera, tiež nieje spokojný, ale že či ho má nútiť. Ako ho motivovať? Záleží mi na ňom. Ako ho viesť k nejakému športu? Krúžku? Aj keď doma niečo vymyslím, vždy mi príde ze to robí nasilu.
Tak normalne si sadnite a daj mu na vyber tri moznosti kruzkov, ktore casovo-vzdialenostou vyhovuju a nech si vyberie... nie, ze ani jeden, ale nech si vyberie ten pre neho najlepsi...
V tomto veku rozhoduje rodic, ja som vzdy s deckami prebrala, vyskusali (prve dva treningy alebo hodiny su vacsinou zadarmo) a potom sme sa spolu rozhodli, ci to pre nich je-nie je vhodne.
Moja 8 rocna ma zbor, spev, hadzanu, gymnastiku, tenis, plavanie a vytvarku... ano prakticky kadzy den ma volaco... "nic nebavi" proste neexistuje, je neskutocny vyber moznosti... chcela by este lezecky kruzok, ale to je v pazi daleko museli by sme nieco skrtnut... nechodi do druziny len aby to nevyznelo, ze nema volny cas... o jednej je doma, poflaka sa a o stvrtej prevazne zacina kruzok...
Ked kruzok nema, tak sa poflakuje po dome, tablet, telka, maximalne nejaka kamoska ked je vonku tak vtedy ide, inak sa jej "nechce"...ale to je aj povaha u nej...
U nás to funguje, prihlásim a ideš. Dcéra 11 volejbal 3x do tyzdna, plavecký 1x. Syn 4 plavecký 3 krát do týždňa. Nepýtam sa. Idu a hotovo. Ak prídu s tým ze by oni chceli konkrétne niečo, bola by som rada, avšak nebolo tomu tak. Keby nechodili nikde nikde bolo by to telka, mobil, nuda...
Ako by si to riešila, keby nebol nevlastný? Aký máte spolu vzťah? Rešpektuje ťa, má ťa rád? Ja by som mu dala na výber, že jeden krúžok si musí vybrať. Keď si vybrať nevie, vyberiete mu vy s jeho otcom. Jeho kamaráti chodia na niečo? Skúsila by som ho motivovať cez nich.
@zdenka11081983 to mate pomaly lepsie moznosti jak na zapadnom slovensku 😄💪👌😘.
@h2 pravda prezistit kam a na co chodia spoluziaci cez ich maminy resp. kamarati s okolia je super napad... aspon by tam uz niekoho "poznal" ked tam pojde prvy krat a bude mat feedback, aky je tam trener...
Tak ja pôjdem asi proti prúdu. Ale voľná hra pre dieťa má tiež svoj význam. Píšeš, že sa hrá, kreslí. Nenutila by som chodiť nikam, ale TV by nesmel zapnúť a to isté by platilo pre mobil a PC. Všetko dokopy ak už, tak max pol hodinky denne. A nech teda sa hrá, kreslí, číta, nudí sa ak chce.
A ponúkala krúžky. Niekomu nesadnú kolektívne činnosti, iný to miluje, niekoho treba v tých krúžkoch brzdiť.
A je fajn ponúkať rôzne možnosti.
A z nudy často vznikajú tie najlepšie detské projekty. Má len 8 rokov, ak sa chce hrať, nech sa hrá. ALE nie na PC, či mobile. Myslím klasické hry. Autíčka, lego, vyrobiť garáž na autá zo starej krabice.
Ak ta trápi šport. Tak skúsiť individuálne, kolektívne rôzne od parkuru po futbal.
Na začiatok zisti čo by sa mu páčilo.
Ja napr.milujem plávanie, ale taký beh zo srdca neznášam.
Jedno dieťa je ťažký individualista, druhé čisto kolektívny typ.
@janage
Môj syn napríklad neznáša kolektívne športy, on nikdy nehral futbal, basketbal, florbal … ale plával asi 6 rokov, bicykluje s tatinom a baví ho hudba. 3x týždenne má klavír. Ako ďalší šport má beh, má taký krúžok, kde decká behávajú, učia sa tam techniku, trénujú a tak. Syn rád číta, má 11 rokov, ale prečítaných viac kníh ako niekotrí dospeláci. My máme doma pravidlá, že telka ide len cez víkendy, aj to väčšinou ráno rozprávky, ktoré pozerajú aj mladší súrodenci, syn sa môže hrať počítačové hry tiež len cez víkendy/prázdniny.
@janage Šport je dôležitý. To, že bude 2-3x do týždňa chodiť na tréningy, alebo nejakú športovú aktivitu, neznamená, že sa už nebude môcť hrať. Stále zostáva na hru dosť času. Ale toho pohybu majú dnešné deti žalostne málo. Keby chodil aspoň s kamarátmi po vonku, bicykel, korčule, naháňačka, ihrisko... tak OK. Ale keď sa len hrá doma, posediačky, tak to je málo.
A to je nejaká povinnosť/nutnosť chodiť na krúžok? Aj doma môže mať podnetné aktivity, resp. tráviť čas zmysluplne, zas sa netvárme, že tie deti majú voľno 12 hodín vkuse, veď chlapec chodi aj do školy, predpokladám, že aj družiny. Nasilu ho nútiť, keď nechce? K športu a aktivite ho možno viesť aj vlastným príkladom a aktívnym trávením času spoločne s rodinou, aj keď chápem - ty s bábätkom, muž v robote... Mne sa ale aj tak také že "musíš chodiť na krúžok, aj keď nechceš" zdá dosť zlým prístupom, nech by to bol krúžok akýkoľvek, mne osobne by to danú vynútenú aktivitu pekne zhnusilo. Plus to vôbec nemusí byť len o tom, že ho to nebaví, môže byť introvert, ktorý po celom dni v školskom kolektíve je proste rád, že môže byť chvíľu sám a nie tráviť celý deň do večera v spoločnosti upistanych rovesníkov.
Porozprávaj sa s ním. Má kamarátov alebo spolužiakov, ktorí sa nejakému športu venujú? Nechcel by sa pridať k nim do klubu? Alebo to urob tak, ako hovoria dámy nado mnou - pohľadať, aké sú v okolí možnosti a dať chlapcovi na výber, nech si to vyskúša a sám sa rozhodne. Súhlasím s tým, že šport je pre chlapca dôležitý a mali by ste sa spoločne s partnerom aj synom dohodnúť na pohybovom krúžku 2-3x do týždňa, ale skúste sledovať aj chlapcove záľuby. Rád si kreslí, čo takto nejaký umelecký krúžok, grafika, keramika?
Nenechaj sa, prosím, odradiť tým, že mladý hádže kyslé xichty a veďte ho spolu s partnerom k niečomu, dá mu to hodne do života.
@janage Tak otázka aj znie, či vyslovene nechce za žiadnych okolností chodiť na žiadny krúžok a chodil by tam jedine z donútenia proti svojej vôli a s nechuťou, alebo či len nevie a je jednoduchšie povedať, že by nechcel chodiť na žiadny, keď sa ho pýtajú. Niekedy dieťa potrebuje postrčiť tým správnym smerom. Do školy tiež chodí, či sa mu chce, alebo nie.
@h2 ale také ultimátum, že musí robiť nejaký šport môžeš dat tak staršiemu čo vidíš, že vymýšľa.
Oni chcú aby chodil na krúžok prečo? Lebo je to dôležité? A pritom tatino ho odstrihol od času čo spolu trávili tým športom. Nemusí dieťa športovať organizovane. Môže to robiť v rodine, spolu s mamkou, tatom.
Ale tvrdiť, že šport je dôležitý a sam si nenájsť čas nie je dobré.
A tu zrejme bude kameň úrazu u syna autorky. Má športovať sám, bez nich. A jemu to zrejme nevyhovuje.
@janage autorkin syn to este ani nevyskusal. Tazko sa odsudzuje (a vela deti to aj tak robi) objektivne nieco, co nevidel a pozna len podla "nazvu" a mozno ani to nie... odmietat s principu "kazdy kruzok" je skutocne blbsi pristup, navyse dovody mozu byt uplne jednoduche - "nikoho tam nepoznam", "hanbim sa", "neviem, co po mne trener bude chciet", "neviem hrat futbal-florbal-karate budem tam za blba"... a ano ver mi, toto vsetko takemu dietatu prebehne hlavou a povie ti s principu nie... preto vravim, ze "prinutit" vyskusat skutocne zmysel ma... neznamena to, ze tam dieta hned prihlasim, ked mi jasne povie, ze je to "des".
@janage Športovať môže s kamarátmi. Je škoda, že otec naňho už nemá toľko času. Ale to neznamená, že teraz ani mladý nemusí športovať. Autorka s ním asi tiež nepôjde popoludní na bicykel, keď má malé bábo. Ešte tak na prechádzku s kočíkom, ale povedzme si úprimne, to ho asi tiež nebude baviť. Ja by som išla jednoznačne cestou tých kamarátov, nech chodia spolu na niečo.
@anjelicek26
@belllinka
@h2 ale toto je len 8 ročné dieťa, má čas a má právo nerobiť nič. Autorka nepíše ako zvláda učenie, kolektiv, koľko presedi nad knihami doma. Či pomáha atď.
Chodí do školy. Majú telesnú. Čo robí tam? Aké športy prechádzajú? Co ho baví? A kľudne by som sa s ním porozprávala. Čo by chcel on? Ako vníma, že tato nemá čas? Ako mu rodina túto stratu vie kompenzovať?
A to som sa ja čudovala, keď mi syn rozprával, že nechce byť na tréningu s XY ani s AB, lebo ich to nebaví a že mu kazia celý tréning ( tenisový trening, kde boli 4 deti na jedného trénera). Tak už teraz viem... Nechápem, ako môže rodič nútiť dieťa chodiť niekam, kam nechce. Vám by sa to páčilo, ak napríklad neznášate behať a niekto by vás 2-3x do týždňa nútil? Ja tomuto nijako nerozumiem. Podľa mňa treba dieťa nechať proste žiť. A k tomu patrí aj nuda. Ponúknem krúžok, vezmem na šport, ale určite nenutim. Mňa napríklad nútili chodiť na výtvarnú. Sprotivili mi to na niekoľko rokov, chodila som poza ZUŠ, schválne x-krát zameskala autobus, aby som nemusela ísť.
@h2 práveže neviem ako by som to riešila preto sa pýtam aj tu, a s partnerom sme pri rozhovore prišli len k tomu,že ho nebudeme nútiť. Vzťah mame spolu práveže dobrý, povie mi aj ze ma ľúbi, má také dni keď je taky citlivejší, že sa mi otvorí, on si prežil s mamou dosť nepekne veci, možno aj preto je taky.
@anjelicek26 pýtala som sa v škole, skoro celá trieda išli na "pohybový krúžok ", plus niektorý na výtvarnú. Maju ešte aj krúžky po mimo, to mi povedal nevlastný syn. Ale tak konkrétne, že ktorý kamoš kam som sa ešte nepýtala.
@luuubik do družiny nechodí. Nevravím, že je to nutnosť ale myslím si že, by sa mal trochu hýbať. Alebo mat o niečo záujem, nejakú záľubu.
@janage aj o to ide, že ja babo a tatino nemá teraz toľko času, väčšinou len cez víkend chodia spolu na bycikel, do lesa alebo niekam. A možno keby mal ten krúžok vyplnil by ten čas.
Keď som zostala doma na materskej tak do pôrodu som stále niečo vymyslela. Boli sme v Jump parku, v zoo, na lezeckej stene, dokonca ho partner zobral na lietadlo, kúpil mu prelet. Teraz už sa to nedá tak ľahko s babom.
Ďakujem všetkým za názory dúfam ze som odpovedala na všetky otázky
Prve treningy som bola vzdy pri detoch, nech nabrali istotu, bez ohladu na vek... aj to robi vela, ze neboli hodeny do studenej vody. Minimalne vyskusat par veci na skodu nebude, ak to vsetko odmietne ok, ale mozno prekvapi, ze sa mu nieco zapaci... skutocne opakujem - on nevie, co odmieta, lebo to ani nepozna.
@anjelicek26 ďakujem veľmi pekne. Porozprávam sa dnes s partnerom. Ešte ma napadlo ukázať mu nejaký krúžok v rámci výletu, veľmi rád chodí na výlety, že možno keď to zažije v takýto deň ho to viac nadchne. Popozerám čo tu máme v okolí.
Synovia chodili dva roky na lezecky kruzok, prisli k tomu "nahodne", boli sme ako rodina na zazitkovom vylete a potom si to pytali, mozno aj tak... ze zisti, co ho bavi.
Tie kruzky ste mali riesit uz skor pred tym nez sa mu narodil surodenec. On to moze vnimat ze ho chces niekde odlozit. Vie ze otec nema teraz moc cas a ty mas babo. Asi nechce byt “ upratany”. Niekde . Chudak nema s mamou dobry vztah Inak by nebol len u vas. Dva roky je dost kratky cas este si chlapec zvyka na teba novu rodinku. Staci mu limitovat elekfroniku a pohybu bude mat hnet viac , mozes snim aj s babom chodit na plavanie. 8r by mal kazdy den hodinu citat knihu.. to ze s otcom ide na bike a turu ci vylet a inak sa mu nic nechce = potrebuje robit aktivity s rodicmi . Ja si len viem predstavit Ako Taketo dieta opustene mamou v novej rodine nechce byt mimo chce niekde patrit . Mà ta rad . Co je super. Aj ked mas babo .. Treba sa mu venovat tak isto . Akoby bol tvoj vlastny syn . Proste mas deti dve. Ked bude mat doma pocit istoty ze tam zapada patri Mozno aj tie kruzky rad vyskusa.
Skuste florbal
Keď rad chodí na výlety, čo taký turistický krúžok? Ja som chodila a pochodili sme celé Slovensko a Čechy, bolo to super.
Na mnoho miest sa dá chodiť aj s malým mi inom, napríklad aj na tu leteckú stenu, dieťa je predsa v kočíku. A stačí pomaly nosič a ide sa.
Deti väčšinou nevedia, čo ktorý šport obnáša. Preto bývajú aj skúšobné hodiny. Treba vyskúšať viac športov. Prehovorte ho, nech aspoň skúsi a uvidí. Karate, florbal, parkur, plávanie... pozri čo máte v okolí