Nevieme ako ďalej

3. nov 2024

Na objasnenie situacie. Obaja s muzom sme hned po strednej skole zacali robit, rok sme boli v zahranici, nemame este ani 30. Mali sme za ten cas celkom pekne uspory, ktore sme skoro vsetky vrazili do kupy domu pred vyse pol rokom. Obaja sme z mesta a bol nas sen mat dom a casom aj deti, takze aj kvoli nizsej cene sme sa zo zapadu presunuli na vychod lebo sme mysleli ze nam to bude jedno. Ale teda asi to nebolo dobre rozhodnutie. Priviazali sme sa k domu na najblizsie roky na dedinu kde je krcma kostol a male potraviny. Najblizsie mesto v ktorom tiez nie je nic extra je 20 minut autom. Muz je manualne zrucny on si nasiel pracu aj tu aj ked prijem tu ma nizsi. Ja mam uz dlhsie pracu, ktoru mozem robit z domu, ale uz mi bolo povedane ze na moju poziciu im uz bude stacit menej ludi a teda od noveho roka budem bez prace. Tato praca bola skor stastna nahoda, ja nemam ziadnu dobru skolu ci prax na ine prace z domu co som pozerala, vobec netusim kde a ako si tu najdem pracu lebo ponuky su nejake maximalne v meste ktore je skoro hodinu od nas. Vypadne nam priejem a to uz teraz ledva vychadzame lebo stale treba nieco opravovat kupovat riesit. Vela veci spravi muz, ale to sa zas cely den nezastavi. Rodinyemame cez cele slovensko, ti su vsak trocha nahnevani ze sme to takto spravili. Do toho tuzime coraz viac po detoch. Neviem co skor a co vobec robit, zacinam mat.pocit ze prist tu bola chyba ale co s tym teraz. Muz a v podstate ani ja sme do bytu nechceli.

gribka1
3. nov 2024

No tak toto vám mali vyhovoriť, takúto chybu robí strašne veľa ľudí. Jasné je, že aj ja by som chcela dom, avšak na neho jednoducho nemám, lebo oplatí sa v meste alebo blízko mesta. Vybrať si dedinu, to už je iný level. Je to lacné, to chápem, ale žiť tam, nie je pre každého. A s deťmi ešte horšie. Ja by som to predala a išla preč.

maculkac
3. nov 2024

Ahoj, z môjho pohľadu slobodnej a bezdetnej, ak by som bola v tvojej situácii, tak dom určite predám, najskôr sa poohliadnem po pracovných možnostiach a išla by som na začiatok do kúpy bytu, kým sa pracovne stabilizujete, príp. otehotnieš... a budeš mať aj menej starostí s bytom ako s domom.

pseudomonas87
3. nov 2024

Kde bývate? Pri ako väčšom meste?
Je to zapeklita situácia, ja by som to predala a išla bližšie k rodine. Nie je nad to, keď máš dieťa a máš blízko rodinu, čo ti môže pomôcť. Išla by som do bytu a časom keď sa pozviechate, môžete kúpiť chatku so záhradkou.

janinah
3. nov 2024

Jedna vec je čo ľudia chcú a druhá čo si môžu dovoliť.Pridaj k tomu zdravý rozum a ten ti povie ako ďalej.Zit v zapadakove budeš môcť tak na dôchodku.Teraz treba brať hoc aj ten byt s dostupnou školkou.školou.lekarom.obchodmi....a blízko rodiny.Na dom podľa tvojich predstáv sa môžete zmoct neskôr.

doriiis
3. nov 2024

Problém vidím v tej lokalite kam ste sa odsťahovali.Na západe o prácu núdza nie je.A pri bývaní na dedine s dochádzanim do práce musíš počítať.
Nemôžeš mať všetko pod nosom.

belllinka
3. nov 2024

Velmi kratkozrake, kupovat dom v hladovej doline na dedine. Aj keby si tu pracu nestratia, tak co neskor deti, dochadzanie do skolky, skoly… Jednoznacne predat barak a kupit si mensi byt v Bratislave lebo sa do toho budete zamotavat coraz viac. A dom mozno neskor na stare kolena. Alebo chalupu k bytu.

ukgirls
3. nov 2024

je mozne predat dom a prestahovat sa? ak nie hold budes musiet dochadzat .. nerozpravala si sa s ludmi z dediny kde pracuju? ako to riesia iny? zacat v niecom podnikat? nemas neake zrucnosti?

lucylaw
3. nov 2024

No tam podľa mňa veľa možností nie je,proste to predať a presťahovať sa do bytu niekam,kde reálne budeš mať prácu..Neviem veľmi posúdiť,ako si si to celé predstavovala napríklad aj pokiaľ ide o deti,ale za takéhoto stavu to nemáte šancu dať,ešte kým budeš na materskej tak ok,ale čo potom? Dieťa pôjde do škôlky,ty budeš dochádzať hodinu do roboty a hodinu naspäť,rodina nablízku žiadna,kto ti bude dávať a vyberať dieťa zo škôlky,zo školy? Áno aj ja by som chcela dom,ale na druhej strane sa nemienim presťahovať z Bratislavy ani náhodou a keďže na dom v BA nikdy mať nebudem,tak proste dožijem v byte,tak ako desaťtisíce ďalších ľudí,základ je pre mňa mať prácu a infraštruktúru,rodinu,lekárov,obchody,školy..Treba si stanoviť priority a zhodnotiť svoje reálne možnosti..

sevrin
3. nov 2024

"Na východe nič nie je" povedal raz jeden známy recidivista a to bolo asi jediný krát, čo pravdu povedal. Ja osobne nikdy nič proti východu mať nebudem, ani som nemal, nakoniec mám tam korene, ale čisto z profesijného hľadiska by to bola posledná vec, čo by som spravil, kebyže sa mám niekam presťahovať. Slovensko je krajina, ktorá má v rámci EÚ asi najväčšie regionálne rozdiely a kto je zvyknutý na život na juhozápade, tak ťažko si bude zvykať na východe.

milanemila
3. nov 2024

No to su tie megalomanske predstavy, ze nemam nic ale chcem dom, nevadi ze v zapadakove na druhej strane republiky 🤷🏼‍♀️
Dom by som predala a kupila si nejaky startovaci byt v meste, kde je praca.
My sme tiez zacinali pocas vysky v dvojizbaku a neubudlo z nas. Tiez som chcela velky svetly byt so zahradkou v meste, ale neda sa vsetko hned. Tak sme si pockali kym sme realne na nieco take mali a mohli si to dovolit bez toho, aby sme pocitali kazde euro.
Urobili ste velmi neuvazene rozhodnutie. To, ze rodina byva s detmi v byte neznamena, ze sa tlacia v jednej malej izbe 🙈 dcera ma detsku izbu, kt ma 23m2, to si naozaj nemyslim ze sa tam tlaci.

autor
3. nov 2024

Predavat ho nechceme lebo nevieme ani ci by sa to dalo ked je nan hypo este len par mesiacov. Ani nevieme ze kam,my sme s muzom obaja vyrastali v bytoch a nase deti sme chceli priviest do domu aby mali normalne detstvo nie sa tlacit spolu v malickej izbe.
Vela tu je dochodcov co uz nepracuju, potom jedna zena ktoru tu poznam robi predavacku tu blizko ale s takym platom by sme nezvladali nase vydavky

amelia89
3. nov 2024

My sme s muzom tiez chceli dom ale ta vyhoda mesta - vsetko blizko, dostatok prace, skola skolky kultura atd, tak sme kupili novostavbu a sme za to radi. Do buducna by sme radi mali nejaku chatu, ktoru si pekne prerobime a bude to nasa vikendovka, kusok zahrady atd, ale dom nebudeme mat ale uz nam to vobec nevadi. Mame deti a vidime ako je vsetko logisticky narocne a nieto este k tomu pridavat nejake dlhe dochadzanie.
Mrzi ma vasa situacia lebo lahko sa teraz povie “tak predajte dom a chodte tam a tam” su to tazke zivotne kroky a neda sa vzdy vsetko tak lahko zvratit ale na vasom mieste by som sa o to snazila lebo kym nemate deti je to lahsie ako potom ked uz fakt nebude cas na nič

gribka1
3. nov 2024

@janinah Na zapadákove nemôžu žiť ani starí, kvôli nedostupnosti zdravotnej starostlivosti, dopravy, nakupovaní potravín.

amelia89
3. nov 2024

Hm no ja neviem myslis ze deti ktore zdielaju izbu nemozu mat normalne detstvo? myslis ze to detstvo robi normalnym len samostatna izba a zahrada ?
A uplne nerozumiem teda ako to celkovo chcete zvladat s 1 platom ked budes na materskej? My ked sme brali hypoteku (a bola velka- byvame v prahe a kupovali sme novy byt) tak sme pocitali ako to bude ked budem na materskej, a aby ta splatka netvorila vacsinu muzovho prijmu.

h2
3. nov 2024

Prečo by sa nedalo predať dom na hypo? Úplne bežne to ľudia robia. Išla by som na vašom mieste odtiaľ preč čím skôr. Lokalitu nového bývania by som prispôsobila práci a rodine.

sasa1310
3. nov 2024

a to prečo ste nerozmýšľali pri kúpe domu? To ako vážne idete niekde kúpiť dom, kde nemáte ani prácu? Nechápem. No nič hlavne, že máte dom a nie podradný byt v nejakom meste, kde by si si našla hneď prácu. Predať môžete aj s krátkou hypotékou

gribka1
3. nov 2024

Tak si si odpovedala, ten dom musí byť, aj keby ste tam neboli šťastní. Tak čo sa dá robiť. Žite tam, nájdi si prácu, ktorú môžeš robiť z domu a hotovo. Zázrak sa nestane, valal je valal.

lucylaw
3. nov 2024

No tak už si to vyriešila,dom sa predávať nebude,takže nerozumiem,čo tu vlastne chceš za radu..Ja som momentálne u rodičov na chalupe v takom zapadakove,15 km od väčšieho mesta a proste tu v dedine šanca nájsť si robotu je nulová,sú tu 3 malé potraviny a jedna krčma a koniec,takže ľudia musia odtiaľto dochádzať za prácou buď tých 15 km do mesta alebo do opačnej strany ešte ďalej..Čo si ale neviem vo vašej situácii predstaviť,ak by ste mali deti,ako som už písala vyššie,kto bude deti dávať a vyberať zo škôlky? Na to sa asi nemyslelo,však? Tak zhodnoť svoje pracovné možnosti,čo by si reálne mohla robiť,v tvojej situácii keď nechceš dochádzať za prácou už jedine začať s niečím podnikať,piecť alebo tak,lebo nerátaj s tým,že keď niekde nastúpiš,tak ti hneď dajú 100% home office..A s tým normálnym detstvom si to zabila,akože podľa teba deti,ktoré žijú v byte,nemajú normálne detstvo? To uvidíš,keď budú deti staršie a budú chcieť ísť s kamarátmi do kina a nebudú môcť,lebo posledný autobus pôjde o nejakom čase a oni budú stále odkázaní len na to..Vtedy sa ti určite poďakujú za to,že môžu žiť v dome v Hornej Dolnej úplne odseparovaní od akéhokoľvek spoločenského vyžitia..

gejb
3. nov 2024

Aj my sme chceli dom pre deti, aby sa mohli vybehat na zahrade, mali by sme zvierata, proste happy life......ale potom sme si uvedomili že tie deti bude treba voziť do jaslí, na krúžky, k lekárom, do obchodu tiez len autom. Takže by sme len robili taxikára a v dome by sme boli max cez vikendy. Ten dvor deťom tiez nestačí, potrebuju byt aj medzi detmi na ihrisku...
Predstava domu s detni je pekná, ale od reality vzdialena..
Predajte to čím skôr a choďte do civilizácie. Práve kvôli tým deťom.

sasa1310
3. nov 2024

človek by to ešte pochopil, že ste ten dom v takej lokalite kúpili preto, aby ste nemali hypotéku, že kvôli cene. Ale ani to nie. Totálne nepochopiteľnú vec ste spravili

zmrzlinka2021
3. nov 2024

Prosím ťa, úplne normálne sa predávajú byty a domy. Predajte a presťahujte sa. Žiaden majetok nesmie limitovať tvoj život.

A nie, kvalitu života dieťaťa neurčuje typ nehnuteľnosti, materia.

gribka1
3. nov 2024

Chcela by som vidieť ten dom a lokalitu, čo vás tak očarilo. Veď my tu ani romantické dedinky nemáme. Aspoň keby ste si nejakú obec vybrali, so škôlkou, školou, zdravotným strediskom a maličkým supermarketom.

zmrzlinka2021
3. nov 2024

@gribka1 nie každý človek v živote je šťastný a aj tú je príklad toho keď človek trpí takým slovenským syndrómom žiť nad pomery a v podstate trpí ale ani nie je ochotný to riešiť.

sasa1310
3. nov 2024

a ešte lokalita ďaleko bez rodiny. Mňa by fakt zaujímalo ako ste ten dom našli

gribka1
3. nov 2024

@zmrzlinka2021 No hlavne neochota si to priznať.

autor
3. nov 2024

@sasa1310 bol relativne novsi ako vacsina inych co sme pozerali plus velka zahrada

danica2711
3. nov 2024

no to bol fakt geniálny nápad kúpiť dom v dedinke na východe, kde je problém nájsť prácu... To ste až po kúpe zistili, že v dedine je len krčma, kostol a malý obchodík? Teraz máte dve možnosti, urobíte si deti a budete žiť z ruky do huby, ale šťastní, že máte dom alebo konečne začnete triezvo rozmýšľať, predáte dom - aj keď asi so stratou - a odsťahujete sa niekam, kde budete mať prácu a aspoň ako-tak normálne podmienky na život. Deti nepotrebujú len dom a záhradu! Dúfam len, že ste neboli široko-ďaleko jediní, kto bol ochotný ten dom v tej Bohom zabudnutej vieske kúpiť a je v podstate nepredajný...

sasa1310
3. nov 2024

a lokalitu ste si zadávali len jednu?

belllinka
3. nov 2024

@lucylaw Aké kino, ihrisko, kamaráti? Oni by predsa mali trávičku pri dome, na ktorej si môžu pobehať 😀

mamina7070
3. nov 2024

ked prides o pracu ste schopni platit fixne naklady?

gribka1
3. nov 2024

Nie sú tam aj spoluobčania?