Neviem či pokračovať

davess
19. mar 2022

Dobrý deň ja by som chcela opýtať na váš názor či dať šancu na pokračovanie vzťahu alebo odísť. Bola som s partnerom rok. Ako v každom vzťahu sme mali aj konflikty. Pár krát mi zaklamal, to sme samozrejme hned riešili. Vysvetlil mi to tým že ma strach aby ma nestratil, preto mi niektoré veci zatajil pre "dobro vztahu". Riešili sme to dlho ale pochopil že má byť vždy uprimny. Snaži sa mi ukazovať všetko aby som nemala dojem, že mi klame ale vážne pochopil čo má robiť. Pochádza z nefunkčnej rodiny a ja tak isto. Obe naše rodiny nás manipulujú čiže je dosť ťažké pracovať na zdravom vzťahu no máme odhodlanie. Navrhla som mu aby začal chodiť na terapie aby viac pochopil svoje problémy a ja chodim tiež. No ide o to že keď ja som nevidela nikdy zdravy vzťah od detstva tak neviem ako vyzerá. Keď príde hadka hned utekám. Keď sa mu niečo nepáči tak akoby podvedome začnem ja vyťahovať že ako mi on niekedy ubližil klamstvami, čiže z toho nijako nevyjdeme lebo ja sa vraciam do minulosti a ešte začnem aj vybuchovať. Chcem to napraviť no neviem či je to správne rozhodnutie. Viem, že mam so sebou rovnako vela práce. V minulosti sa stalo že tiež pri hádke vybuchoval no prestal s tym. Už rok je on ten kto to chce stále napraviť, dáva mi čas aby som sa ukludnila keď mam nervy. Stále na mňa čaká. Uprimne neviem ako funguju vzťahy. Či je to o tom že na vzťahu treba stále pracovať a zlepšovať sa pre toho druhého?

aliaray1
19. mar 2022

@davess Ahoj. Ty si identifikovala svoj problem uz sama a vies na com pracovat.

Vztah si budujete spolu, spolu o tom aj hovorte, planujte - budte najlepsi partaci, majte spolocne pravidla aj hranice.
Podla mna vztah zalozeny na laske, dovere, priatelstve, spolocnej harmonii a zazitkoch je to, co vas utuzi a stmeli.
Zabomysie vojny su pre male deti.

Vztahy si budujes take, ake ich tuzis mat a nie take, ake si videla, ci nevidela. Ak by si zila podla dakeho nauceneho modelu, nezila by si svoj zivot.

Otazka je ci ho milujes a ci s nim chces alebo nechces byt. Je to takto jednoduche.

Drzim palce, nech to spolocne hravo zvladnete 🤗🌷

zanka777
19. mar 2022

@davess ja si myslím že na to že ste spolu len rok riešite veci ktoré niektoré páry neriešia po X rokoch... Hádky klamstvá výbuchy.... Prvý rok by mal byť najkrajší ... samozrejme aj ďalšie ak je vzťah zdravý pekný a pracujú na ňom obaja.... Ale ty to tu opisujes akoby ste mali krízu a kríza vo vzťahu po roku neveští nič dobré... Môj názor

davess
autor
19. mar 2022

@zanka777 Ja som to myslela tak, že vo vzťahu oficiálne sme boli rok. Rok aj niečo už spolu niesme no aj tak nevieme od seba odísť, dávame si čas nech si on rieši svoje problémy a ja svoje.

davess
autor
19. mar 2022

@zanka777 Praveže to odkedy spolu niesme tak on sa zmenil k lepšiemu vidim že na sebe pracuje. To len ja neviem zabudnuť na minulosť alebo proste poriešiť u seba že prečo sa stali veci tak ako sa stali.

bosorka2302
19. mar 2022

@davess uz len to ze neviete bez seba byt zavana zavislostou. Clovek by mal vediet byt aj sam az potom sa slobodne dokaze rozhodnut, koho vo svojom zivote chce. Inak je to zavislost, schopnost odpustat aj neodpustitelne. Zalezi v com ti klamal, ci to boli zavazne veci alebo banality

davess
autor
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
deti95060810
19. mar 2022

vyzerá to že si vzťahovačná... najskôr na sebe popracuj ty.

moonlight1210
19. mar 2022

“ Keď príde hadka hned utekám. Keď sa mu niečo nepáči tak akoby podvedome začnem ja vyťahovať že ako mi on niekedy ubližil klamstvami, čiže z toho nijako nevyjdeme lebo ja sa vraciam do minulosti a ešte začnem aj vybuchovať.”

Mne z toho vychadzaju dve veci.
1. Neochota prijat zodpovednost za svoju cast chyby v momente hadky. Pre nieco to citis ako zlyhanie a mas pocit zranitelnosti. Mas najskor pocit, ze ak uznas jeho cast pravdy v hadke, automaticky stracas narok na svoju pravdu.

2. A neschopnost (nevies ako) si presadit svoje. Takze vytiahnes minule chyby, aby si nimi podoprela svoju poziciu tej opravnenej sa stazovat, ci nieco ziadat, atd. Vytvaras atmosferu, ze ti nieco dlzi, je teda povinny ustupit, nepolemizovat, prijat tvoje dovody. Ze je vinny voci tebe.

Nebudeme si klamat, je to sice toxicka (manipulativna) taktika, ale velmi, velmi ucinna a prinasa vcelku rychle vysledky (do nejakej doby. Hlavne v case, ked sa tvoj protajsok citi na teba naviazany a nechce ta este opustit).
Navodi pocit viny, vymedzi nedotknutelnost ziadatela. Postavi ho na moralny piedestal toho nespravodlivo ublizineho a opravneneho.
Aj ked sa druha strana brani, ocita sa tak v pozicii dlznika a ak ma v sebe moralny kompas, citi potom vinu a zvycajne nakoniec ustupi. Alebo sa pride ospravedlnit. A podobne.
Aj ked pri tom samozrejme vie, ze to nie je ferove jednanie voci nemu a ten pocit sa postupne kopi. Nakoniec niekde vybuchne.

Skus sa zamysliet, ci presne s tymto neprichadzas do kontaktu vo svojom okoli (napr. v rodine) a vlastne celu tuto taktiku len podvedome nekopirujes.
Ze ju mas naucenu, vidis jej uspech na sebe (niekto iny ta podobne manipuluje), a preto ju ako “overenu” pouzivas tiez. A kedze vidis vysledky, vnutorne po nej siahas znova a znova, i ked vies, ze to nie je spravne a nechces.

anita6666
19. mar 2022

A načo ti je chlap? Na toto? Aby si riešila či klame/neklame? Veď si zi svoj život sama, bez obmedzení a kompromisov, sustred sa na seba a nerieš mužských tajtrlikov. Nájdi si niekoho na občasný sex a kúsok zábavy a nech si robí čo chce a ako chce a ty tiež. Ja fakt nepochopím tieto stajlovacky do vzťahov,ktoré v dnešnej dobe sú už absolútny prežitok,s nerealnou šancou na "kým nas smrť nerozdelí".

davess
autor
19. mar 2022

@moonlight1210 Ďakujem za tvoj čas rozobrať to hlbšie.😊 Áno je to presne tak. Niekedy už rozmyšlam že ja som tá toxická a uvedomujem si to no neviem ako to zmeniť v praxi. A áno mam takúto celú rodinu. Vidim to aj doma. Každy si u nas vynucuje veci manipulaciou.

janickacrazy
19. mar 2022

@davess tak ono to nie je také jednoduché sa týchto naučených vzorcov správania len tak zbaviť, ale je super, že o tom vieš a pracuješ na tom, len tak dalej a čo sa týka vášho vzťahu, tak tiež si myslím, že rozchod by vám len prospel, lebo teda ak súdim podla seba, tak my prvé dva roky sme žiadne hádky nemali, absolútne nič, len čistá zamilovanosť