Neviem, či chcem dieťa

23. sep 2023

Ahoj. Verím, že by mi vaše skúsenosti a postrehy k tomu čo napíšem vedeli pomôcť... Od puberty do približne 24 rokov som bola veľmi rodinne založená. Tešila som sa na to ako raz budem mamou. Ani mi nenapadlo, že by som nikdy nemala dieťa a túžila som po vlastnej rodine čo najskôr.
Teraz mám 30, s mužom (40) sme spolu 10 rokov a ja neviem, či niekedy chcem deti. Nechápem samú seba...
Máme naplnený život, mám veľa koníčkov, záľub. Keď nad tým premýšľam nemám pocit, že som typ na deti. Mám ich rada, ale zároveň mám rada aj pokoj, ticho.. A hlavne ma brzdí to, že to necítim. Kedysi som túžbu cítila, teraz proste nič. Také prázdno ohľadom tohto.
Na druhú stranu ma mrzí, že by som nikdy nezažila pocit byť tehotná, porodiť, vychovať nového človeka podľa svojho najlepšieho vedomia a svedomia, mať vnúčatá. Bojím sa, že to raz budem ľutovať. A mám pocit, že už nás dosť tlačí čas. Niekedy ľutujem, že sme mali mať deti skôr, kým tam ten pocit bol. Ale odkladalo sa to lebo štúdium. Muž o mojich pocitoch vie a stavia sa k tomu tak, že vraj chce byť hlavne so mnou, či s dieťaťom alebo bez.
Čo si o tom myslíte?

petronellla87
23. sep 2023

Ahoj ja aom bola na tom podobne 😁 raz som chcela dieta raz nie, mega som nad tym rozmyslala🙈 no a potom sme si s muzom povedali presne toto ze ci s dietatom alebo bez, my dva chceme byt spolu. Vyhodili sme kondomy a nechali to na osud😁 Aj ked myslim ze ty mas este tak aj 5 rokov cas na rozmyslanie...ale niekedy cim viac clovek rozmysla tym viac sa v tom mota😀

hortenziaj
23. sep 2023

Mne to bolo viacmenej jedno, či budem alebo nebudem mat deti, nerucala by som sa keby sa mi nedarí otehotnieť, ani by som to asi neriešila po lekároch. Ale zadarili sa náhodou dve deti, ale viac už nechcem. A dakedy premýšľam keď vidím kam svet ide, klimatické zmeny, a všetko, že aký život budú mať moje deti, že do akého sveta prišli, že sa iba zbytočne o nich bojim a vravím si ze ci je dobre ze ich mam? (ľúbim ich, sú to moje zlatíčka, len mam strach o ich budúcnosť, ako to bude, ked vidím a čítam články o klimatických zmenách a ako to bude)

ivangeline
23. sep 2023

...ze prilis kladieme doraz na pocity... a zabudli sme..co je prirodzene.. (pravidelny sex sa rovna moznost pocatia).. no spohodlneli ste a "zostarli"... ked nad tym uvazujes,tak deti najskor predsa chces.. inac by si myslienku obisla a zila dalej. Btw,ja som nechcela deti a mam 4. ;D

domkakvet
23. sep 2023

Ze mas este cas ak to tak necitis vrat sa k tomu premyslaniu aj za dva roky, este mas cas.

kittykat22
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
olimuc
23. sep 2023

Moj bol neplanovany ale no zadaril sa vo vyssom veku ako mas ty,prave kvoli veku a “hluposti” - vek a pod … nemoze sa nic stat. (1 krat sa nestalo … na 10 ano) Nemuseli sme riesit chcem nechcem, ako sa to zvladne po financnej stranke. Tak mam jedno a som spokojna.

ivanakaka
23. sep 2023

ze budete super rodicia 🙂, laska vznika postupne

ivanakaka
23. sep 2023

@kittykat22 a co ja v 40 potom hihi

gta5man
23. sep 2023

To si myslím že tešiť sa na také že tehotenstvo a pôrod? To je len bolesť a utrpenie. Potom decko stojí čas aj peniaze, riešiť škôlku = problémy, zamestnanie detto. Kto bude s dieťaťom, neustále drankať voľno od šéfa, lebo dieťa toto, lebo dieťa tamto… Výchova? Kašle na to ako ho chceš vychovávať. Zapletie sa s kamarátmi, prídu drogy, kriminalita a zase len problémy keďže rodič je zodpovedný. Tak toto určite nikomu nechýba. Logicky rozmýšlajúci človek toto ani nemôže chcieť.

lubkovaandrejka
23. sep 2023

@gta5man To je snad ten najhorsi mozny a este k tomu extra pesimisticky scenar. Ved keby kazdy takto rozmyslal,tak by uz ludstvo vyhynulo.😆

ivanakaka
23. sep 2023

@gta5man a co chces pohodlie svoje len?

ivanakaka
23. sep 2023

@gta5man teho je aj krasne aj porod…vztsh stoji cas ano, peniaze ano vies ako sa tesim ked kupujem babatkam veci? ❤️ so skolkami uz neni problemmako pred 5 rokmi, zamestnanie…hej byt s dietatom je hard job ale milujes svojho sefa…🙂…vychova? zivotu dava zmysel je to projekt tvojho zivota…ako moj zivot bez dietata bol horsi tazsi ake hlavne bez zmyslu

ivanakaka
23. sep 2023

@gta5man logicky…a co city?

gta5man
23. sep 2023

Niečo také. Je mi smiešne ako susedia organizujú porád polovicu rodiny že kto im psa vyvenčí keď sú oni v práci. Ako si ľudia dokážu sami vyrábať problémy… A pri decku? Organizovať neustále ktorá babka ho bude strážiť, nechodiť poriadne do práce lebo dieťa? Zlatá sloboda.

barborachors
23. sep 2023

@gta5man no trusit tieto reči na materskom fóre, teraz ťa zožeru🍿

gta5man
23. sep 2023

Pýtali sa. Majú odpovedané. Nech je to aj fórum o akvaristike 🙂

gta5man
23. sep 2023

@ivanakaka city len do záhuby vedú. Veď viete ako dopadnú napr. emočné nákupy… To sú city.

gta5man
23. sep 2023

Neviem či chcem dieťa. Viem že nechcem 🙂

lubkovaandrejka
23. sep 2023

@barborachors Ja ju zozrat nejdem, ved ma pravo na svoj nazor :D a chapem,ze niekto si slobodu vazi natolko,ze deti radsej nechce mat. Ved ludia su rozni.

gta5man
23. sep 2023

Existuje fórum pre nemamičky? Niečo ako fórum pre staré dievky a nezadané ženy? Tak sa aj tam treba spýtať nech je názor zo všetkých táborov.

luccija
23. sep 2023

Už ste usadení, máte svoj kľud, stereotyp, chémia a hormóny sa ukludnili🙂.Ak by si sa teraz zamilovala do niekoho iného mala novy vzťah videla by si čo to s tebou narobí.Ty sa musíš rozhodnúť pre a proti.Take vyjadrenia muža ber s rezervou mne sa rozišla kamarátka v 43 r s mužom s ktorým bola 11 r cestovali, študovali v zahraničí, so psom na výstavy presvedčení, že deti nechcú.Az on zistil v 45 r, ze chce a už ho aj má s kolegyňou.Ja si myslím, že chces len čakáš na nejaký impulz, že teraz..máš dostudovane, muža prečo vlastne nie?

kittykat22
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
zmrzlinka2021
24. sep 2023

@kittykat22 a tu sa niekto spýta na kolky pokus ste po35 otehotneli, a väčšina do troch mesiacov 😉

marca12
24. sep 2023

Teraz ti deti nechybaju,ale okolo 40tky budu mat vsetci vasi kamosi deti a kazdy bude riesit len deti a ty uz nebudes mat pomaly ani s kym ist len tak von . Kym tvoji znamy budu riesit rodinne oslavy,navstevy deti,ty budes odkazana na svoje samostatne aktivity a to uz je otrava. Kym si mlada,deti nechybaju,no casom je bez nich velmi prazdno. Ja nie som typ zeny,co by sa rucala,ze nemame deti,ale obcas mi pride velmi tazko. Sice nie vlastnou vinou ich nemame,no aj tak to mrzi cloveka. Keby som sa dobrovolne rozhodla a pride zase ten pocit,ze chcem deti a uz je neskoro,tak neviem akoby som sa z toho spamatavala.

ivanakaka
24. sep 2023

@kittykat22 viem ale zazila som aj peklo predtym nez som nemala deti vazim si ze ich mam proste, istatne veci mi nedavaju az tak zmysel v zivote…kazdy je iny