Ahojte, zakladám diskusiu na tému manipulácie v partnerských vzťahoch.
Ako som spozorovala je tu mnoho žien, či mužov, ktorí máte reálnu skúsenosť. Určite to nie je jednoduché na to spomínať, život s človekom, ktorý s Vami vedome či nevedome manipuluje. Tu vzniká otázka, ktorá ma trápi. Myslíte, že je možné, že človek si nie je absolútne vedomý tooh, že s Vami manipuluje? Že tak koná pod strachom, vlastnou neistotou a pod.? A ďaľšia otázka, aké najčastejšie techniky, či vety, takíto ľudia používajú? Ako ich možno rozpoznať, resp. manipuláciu, pokiaľ sa cítite previnilo a neviete skutočne posúdiť, že či je to Vaša vina, lebo to má racionálne odôvodnenie. Ďakujem, krásne. Budem vďačná za každú reakciu.
Častá technika - zákazovanie iných vztahov
Treba sa pozrieť aj na jeho rodičov, súrodencov, tam môžeš vidieť ako sa k sebe správajú. Väčšinou sú to naučené vzorce správania z rodiny.
Slovo manipulator je podla mna naduzivane. Vo vztahu totiz kazdy do istej miery manipulujeme partnera, ked s nim mame vymenu nazorov alebo sa snazime dohodnut na kompromise..... Disbalanc nastava, ked je jeden "autoritar" a druhy submisivnejsi a menej asertivny. Autoritar tuto "slabost" partnera skor ci neskor zacne vyuzivat..... Robi to z neho manipulatora? Predovsetkym to z neho robi arogantneho sebestredneho blba.
@zmrzlinka2021 Na tom nie je nic manipulativne. Je to jednoducho hlupa poziadavka, ktora ma byt v momente zamietnuta a dotknuta persona moze byt len rada, ze sa jej partner vyfarbil a moze ho poslat dofaka.
Jedna vec je nátlak prevziať názor a niečo urobiť a druhá vec je, keď je niekto blbec, tak hneď všetko vezme za svoje. Určité životmé postoje sa prirodzene skĺbujú do jedného, čo sa formuje postupom vzťahu. Ale keď jeden človek názor má a drubý nie, tak hádaj koho názor bude dominantný. Určite ten čo existuje 🙂 Tiež mám skúsenosť, s tým, že som bol označený ako manipulátor a aj som tomu chvíľu veril, kým som si neuvedomil, že aj ja som si veľa veci prevzal od bývalej partnerky a tiež som stretol ľudí, ktorý názor mali a vedeli vyjadriť svoj postoj. Raz som sa skúsil trošku povtierať šéfovi a ten mi rpvno povedal, nech na neho neskúšam sociálny inžiniering 😂😂😂 takže je to taká súťaž mozgov, postojov, názorov a keď prehrávaš, tak je to smutné. Koniec koncov niekto má predppklady obchoďáka a niekto predavača.
Som svedkom takéhoto vzťahu. Moja sestra žije s agresívnym idiotom, ktorý ju úplne ovláda. Môže sa s nami (so svojou rodinou) stretávať len počas jeho prítomnosti. Musí mu dávať všetky peniaze s tým, že dostáva "vreckové" na chod domácnosti. Postupne prišla o všetky kamarátky. Žije v presvedčení, že ako žena sa sama musí starat o celú domácnosti a o deti, a to aj keď je chorá. Deti (dvaja chlapci) ju absolútne nerešpektujú, útočia nanu fyzicky aj slovne a príde jej to normálne lebo "pán manžel" niekde čítal, že muži neuznávajú ženy ako autoritu takže u nich doma velí on a aj deti poslúchajú len jeho. Ona žije v tom, že tento vzťah je úplne v poriadku a ja už neviem ako jej vysvetliť, že to tak nieje. Žiaľ, musíme čakať len na deň, kedy to sama pochopí. Vždy to bývalá samostatná sebavedomá silná žena a teraz, keď sa jej na čokoľvek opýtať, neodpovie mi hneď a len povie, že sa musí opýtať manžela. Keď jej poviem, že je múdra a nech sa sama rozhodne odpovie mi, že si neverí a že jej muž sa v tom lepšie vyzná. Ach mohla by som pokračovať s opisom do nekonečna. Ak máte rady ako otvoriť oči takému človeku, budem len rada.
Ja som bola 10 rokov v takom vztahu (z toho 7 rokov RD). Po nástupe do práce, som len oči otvárala, ako sa kolegyna baví s manzelom. Vtedy som si pomaly zacala uvedomovat, ako som do toho hlbko spadla, ze som ani nevedela ako. Ako som sa zmenila. Z veselej vysokoškoláčky sa stala zdeptana, neveriaci si a podpriemerna zena. Takze, mne toto dost otvorilo oci. Mne proste to spravanie muzove prislo normalne.