Už dlhšie premýšľam nad tým, kedy sa zmení naše zmýšľanie. Prečo majú ženy tendenciu stále sa pýtať na to, kedy už prídu na svet detí? Zamyslela sa niektorá z tých žien, že tá otázka môže druhých raniť?
My sme mladý pár, ale nemáme momentálne podmienky na to mať dieťa. Možno mať ani nebudeme. Stále v práci počúvam, že už pracujem 2 roky, kedy sa usadíme s dieťaťom. Niekoľkokrát som povedala, že momentálne nie. Naposledy ma zarazila reakcia kolegyne, vraj je choré nemať deti.
Áno, som na fóre, kde sú primárne deti a deti naozaj mám veľmi rada. Ale ubíja ma, že stále sa niekto stará. A veľmi by som si priala, keby sa to zmenilo a takéto otázky by sa už nekládli.
Chápem,že ťa to zranuje, ale je to úplne bežný záujem o blízkeho človeka a kolobeh života.. nájsť partnera, mat deti,vychovať ich, oženiť ich a mat vnúčatá... nájdi si priamu odpoveď,ktorá ich umlci, ono ked jej povies, ze deti nechces, vylozi si to po svojom. Keby povies, ze na to nemate peniaze a priestor, tak mas pokoj, lebo je to proste pravda... je to úplne pochopiteľne v dnešnej dobe, deti stoja kopu peňazí...
poprosi ich rovno aby ti nedávali túto otázku , prípadne jemne krátko vysvetli prečo , inak ju budeš dostavat opakovane
je to vaše rozhodnutie, mali by ho akceptovat
Ja som vždy odpovedala, ze ked prídu, tak prídu. Neutrálna odpoveď.
@anjelicek26 zdôvodnenie peniazmi je blud. To by fakt musela byť socka. Je kopec rodín, kde je mesačný príjem 1000-1500 a vychovávajú aj dve-tri deti. Nechodia na dráhe dovolenky, vymyslance a fungujú, čiže s takým zdôvodnením neuspeje. Stačí, keď pôjde s mužom von na večeru a hneď budú kecy, že na to dá peniaze, ale deti si nemôže dovoliť.
Som toho názoru, že nevysvetlovat, nezdovodnovat. Bude dieťa, keď sa rozhodne prísť.
@zmrzlinka2021 ale to je jej dôvod ich nemať. Nevidím dôvod si vymýšľať niečo iného, či? Každopádne človek je spoločenský tvor a zaujíma sa o svoje okolie, tie otázky ťažko úplne zastaví,akýmkoľvek argumentom bohužiaľ...
To je nejaký modul, že 2 r pracovať a musi byť dieťa?choré je starať sa druhým čo kedy....momentálne neplánujeme možno o 5 r.Neviem mňa sa to nikdy nikto nepýtal na prvé a rodila som o 10 r neskôr ako kamarátky, kolegyne, ale za to som si vypočula xy dôvodov prečo musí byť druhé😛
Lebo to je zauzivany model spolocnosti. Vybocis a hned si v hladaciku. Tak isto ako ked nie ste zobrati pridu otazky kedy bude svadba, ked bude jedno dieta pridu otazky kedy bude druhe, ked bude opat rovnake pohlavie pridu otazky/polutovanie ze jooj snad sa postasti do tretice, nech mate obe pohlavia, byvate v podnajme budu otazky kedy budete mat vlastne atd atd.
A donekonecna, ludia su zvedavi a ano niekto sa opyta danu otazku, a nenapadneho ze pre niekoho je to citliva tema. Ja som na vsetko odpovedala ked to pride, povacsine daju pokoj a ked nie zmenila som vyraz tvare a ton s odpovedou ze neviem je to sukromna vec a hotovo, s tymito otazkami sa stretavam u starsich rocnikov najma.
@anjelicek26 ale prečo by mala ona argumentovať? Potom sa toho budú ľudia chytať a múdrovat a hľadať za ňu riešenia. Drvivá väčšina ľudí si nepovie, že to je jej dôvod, ale začne sa v Tom motať a múdrovat.
Tiež nemám rada,keď sa ľudia starajú druhým do života. No na druhej strane tiež nechápem,prečo ste niektoré na túto otázku také háklivé,že vás to dokáže takto rozhádzať. Povedať narovinu,prečo dieťa zatiaĺ nemám, alebo nechcem, alebo nikdy mať nebudem je jednoduché, veď predsa vieš prečo ste sa tak rozhodli a treba si za tým stáť. Keď sa ťa taká otázka dotkne,tak s tým,že ešte nemáš deti, zrejme nie si stotožnená.
Predstav si,že by sa ťa nejaký psíčkar spýtal prečo nemáš psa. Odpoveď? Napr. Lebo nechcem, nemala by som na neho čas, momentálne nemám na to podmienky, vôbec nemám záujem mať psa, nemám vzťah k psom a pod. Urazila by ťa taka otázka keby si fakt psa nechcela? Nie.
@zmrzlinka2021 vrtaju sa v tom tak ako tak🫣
Keď sa k tomu postavíš tak, že každý má právo na svoj názor a na to, aby prežil svoj život podľa svojich predstáv, tak si nemiestne reči vôbec nebudeš brať k srdcu. Keby mal poznámky nejaký dôležitý človek môjho života, tak by sa ma to asi dotklo, ale kadekoho kecať do svojho života nenechám a nech si kľudne povie svoj názor, ale je mi ukradnutý. Nemôžeš zmeniť iných ľudí, možeš zmeniť len postoj k ním a k ich názorom.
Veď im povedz, že zatiaľ šetrite na byt a vybavené. Neber si to osobne. Ľudia sa stále vypytyju blbosti, možno ich to ani nezaujíma, ale aby reč nestála.
Pretoze väščina ľudí si mysli , že iba tak ako oni žijú , tak je to správne a cely svet musí byt nastavený rovnako .
Normlane by som odpovedala , že je to moja vec a nikoho do toho nič nie je .
Chápem že ťa to zranuje že sa pýtajú .
A nie nerobia to len že. Aj chlapov poznám čo sa to pýtajú .ja od povedané podľa toho ako mi je ten človek blízky .ak sa pýtať niekto z rodiny ale o veľmi blízky kamarát poviem im pravdu čo jej vo veci a prečo nemám ďalšie dieťa zatiel ☹️(a tajne dúfam že manžel zmeny názor,lebo mňa to veľmi ovplyvňuje v živote a bojím sa že časom by sa už ďalšie dieťa nemuselo podariť alebo by mohlo byť iný problém ☹️😢).
Keď je to niekto kto není veľmi blízky tak mu poviem že máme čas a keď je to niekto ho nepoznám alebo nemáme dáky extra vzťah poviem mu že je to moja vec .
@anajka266 tak pozri dám ty môj príklad už mám staršiu 3 ročnú dcérku všetci sa nás pýtajú kedy bude druhé hlavne mňa. A mňa táto otázka zranuje lebo manžel ďalšie dieta zatiel nechce a mňa táto otázka osobne veľmi zranuje a mám snou veľký problém lebo ja druhé dieťa chcem lebo vždy som chcela d
minimálne 2 deti aj manžel tak že nerozumiem prečo pred rokom a pol zmenil nazor a bojím sa že čím dlhšie to bude manžel posúvať že nechce tak buď budem mať dáky problém otehotnieť ( menší sme už má ku pri strasie a to som mladá )lebo proste v mojej rodine je niejaka diagnóze .
Podľa mňa sú zo často otázky typu "aby reč nestála"a v skutočnosti ani to ľudí veľmi nezaujíma,čo odpovieš.
Tak ako dvojice sa pýtajú, kedy svadba, potom kedy dieťa, tehotnej ženy, kedy termín a čo to bude, pripadne kedy druhé a podobne.
Nikdy som to neriešila, ani sa tým netrápila, boli to pre mňa normálne otázky počas debaty.
A ako kolegyne vwdia ci fakt niesi chran boh chora? Myslim fyzicky. Ludia su hyeny aj ja som si tym presla kazdy sa pytal ja som bola tichco alebo povedz kazdy nech sa prv stara o seba a tak o inych cav dovi dopo
Ved sa ta nepýtajú na číslo účtu tak co ta to tak vytočilo? Je to úplne prirodzená otázka, a asi s tým fakt niesi stotoznena ze to dieťa nemáte ak to potrebuješ rozoberať. Proste máš partnera, asi si s ním plánuješ budúcnosť čiže úplne normálne sa ta každý opýta aj na dieťa keďže vo väčšine prípadov tie páry aj chcú mať spoločného potomka.
Úplne bežná otázka, a tak to aj ber. Svojou odpoveďou môžeš vyjadriť, že ti takáto téma nevyhovuje. Toť vsjo
Bohuzial, ludia sa potrebuju miesat do zivota. Oni to mozno nemyslia zle, alebo skor aby rec nestala... ale...
kolkokrat sa opytaju a Vam sa nedari a ublizi to
alebo sa opytaju a Ty si prave potratila, len to nevykrikas pred celym svetom...
Bohuzial, ludia by mali mat aspon trosku empatie...
Normálne na drzo povedať nech sa nestarajú...ja som to počúvala v jednom kuse v práci ...potom som vypenila a povedala svoje a mala som pokoj. Manžel pred rokom a pol zomrel ...deti sme nemali ...a teraz prichádzali postupne otázky ohľadom nového partnera... opäť raz som musela pritvrdiť a zas je pokoj....to niektorím debilnym hlavám musíš priamo a sprosto do očí
Nesúhlasím s odpoveďami, že je to normálne. Nie, nie je to normálne klásť takéto otázky. Mám kamarátku, ktorá sa s mužom už roky snaží o dieťa a nedarí sa im. Keď počujem, ako sa jej niekto pýta kedy budú mať dieťa, mám chuť tým ľuďom povedať pár teplých slov. Pre mňa je to osobná a intímna téma. Tiež sa ľudí na počkanie nepytam či im to klape v posteli, aké skúšajú polohy a podobne. Veď sex predchádza dieťaťu a nie každý má zdravotný stav 100% nato, aby ten sex mohol mať a aj keď ho má, nemusí ho mať 100% na splodenie dieťaťa.
Ja musím pôsobiť na ľudí strane divne, lebo mňa sa toto nikdy nepýtali. Asi sa báli 😁 rozmýšľam či vyzerám ako harpia alebo čo. To len tak na odľahčenie
Inak tiež nerozumiem ako sa môže niekto na takéto záležitosti pýtať
Nesúhlasím s tým, že je to normálne. Keď sa to pýtajú na pohovore, tak sa to väčšina ohana s tým, že ich do toho nic, ale zrazu je to okej? Ja im poviem, že ich mat nemôžem a mam svätý pokoj a oni sa cítia trápne. Nie ze by to tam bolo, ale nič ich do toho nie je
Bezne je podla mna spytat sa, ci planujete deti, ked je ti niekto blizsi...nie cudzich samozrejme. Ale uz to rozvíjať a hovorit, ze je chore nemat deti je podla mna cez ciaru. Vsak keby ste aj nechceli, vasa vec.
U mňa je to naopak ,čakám po desiatich rokoch tretie a každý sa ma pýta alebo sa pozastavuje že či sme to chceli,či sme si nedávali pozor a načo nám to je......takže ľudia budú vkuse rýpať a starať sa do životov druhých. Treba povedať že je to Vaša súkromná vec a že takéto otázky považuješ za netaktné.
Pretože pre spoločnosť je prirodzenejšie deti mať ako nemať a drvivá väčšina žien v tom má zmysel života. Celá spoločnosť je orientovaná na rodiny, deti.