Ahojte, s priatelom sme spolu 5rokov, vsetko klape, rozumieme si, par rokov byvame spolu a o dva tyzdne mam termin porodu. Vsetko mi vyhovuje tak ako je. Velakrat sme sa rozpravali o svadbe, on to vidi ako dalsiu metu-ako zavazok, ze sme rodina. Ja mu stale vysvetlujem, ze mne svadbu, papier, ci rovnake priezvisko k zivotu nechyba. Mozno aj pretoze mam rozvedenych rodicov a nemyslim, ze ten papier zarucuje nejaku stabilitu, podporu, lasku. Ze sa casom nieco nepokazi. Nechcem sa proste vydavat. Priatel vsak vcera vytiahol prsten a uplne ma zaskocil, myslela som, ze to chape. Ze to mame medzi sebou vyriesene…Som divna, ked netuzim po svadbe? Som divna, ze ma ten prsten zaskocil? Vhupli by ste do manzelstva aj ked ste po nom netuzili aby ste boli aj papierovo “rodina”?
Nie nevhupla by som do niecoho co nechcem len preto aby sme boli papierovo rodina. Nas 6 rocny syn sa nas casto pyta kedy sa vezmeme. Partner by aj chcel ja nechcem.
samozrejme, ze ta do toho nikto nemoze nutit. a rozhodne by som to nerobila len preto, lebo sa to tak ma robit alebo preto, ze sa to odo mna ocakava.
nechces to, tak to proste nerob, olutujes to, ak sa na to skutocne necitis.
@hederamonstera nie je mi jedno byt v zavazku, o ktorom nie som presvedcena.
Nie uz si mu predsa vysvetlila co a ako, skor mi to pride divne od neho ze ta nuti do svadby, skor by som z jeho strany tusila nieco pofiderne, koho je byt?
...život prináša rôzne situácie a niekedy je fakt ten zdrap papiera potrebný...vedeli by ti o tom rozprávať napríklad tí, čo prišli tragický o partnera a ostali samé na deti..bez finančnej pomoci napríklad od štátu..taký vdovský
Ty v tom zmysel nevidíš ale tvoj priateľ áno. Svadba môže byť aj na úrade o dvoch svedkoch, to by ti tiež vadilo? Keby mi v tom bránili len dôvody, ktoré opisuješ ten papier by som mu dopriala.
dieta je podla mna vacsi zavazok ako svadba. rozvod existuje, ale rodicom si navzdy. no suhlasim ze zivot prinasa rozne situacie a vtedy je lepsie byt "papierovo" rodina. ale ano, papier ti stastie nezaruci...
Je to len dočasný partner kým časom nenájdeš niekoho s kým si budeš istá, že je ten pravý?
Nerozumiem tymto komentom. Ked sem pise zena, ze priatel sa nema k svadbe radite aby sa na neho vykaslala ked ona svadbu chce resp. sa zmierila s tym, ze svadbu mat nebude (este je tu kategoria zien, ktore priatela dotlacili k sobasu priezviskom dietata, ale to uz je uplne ina kategoria). Teraz sa nechce vydavat Zena a zase sa ma prisposobit? Preco? Autorka ak sa naozaj vydavat nechces, nevydavaj sa. Sadni si s priatelom, vysvetli mu to. Rataj vsak, ze sa moze s Tebou rozist kedze chcete ine veci.
"Nie je mi jedno byť v záväzku o ktorom nie som presvedčená." Neviem, či si si všimla, ale ty s ním žiješ a čakáš dieťa. V tejto súvislosti mi príde tento výrok veľmi divný. Nechceš sa vydávať, tak sa nevydávaj-povedz mu to ešte raz, že o vás nie si presvedčená a nech to akceptuje, že sa nechceš vydávať. Tvoje rozhodnutie. Nútiť Ťa nemôže nikto. A nerob to ani preto, aby si jeho potešila.
Tiež by som si vedela predstaviť život bez manželstva,
máme čoskoro dve deti, spoločnú hypo, akurát nemáme rovnaké priezvisko...Nakoniec ale svadba bude presne kvoli tomu co píše @irusa Ale len maličká, na veľkú by ma nenahovoril nik
@maranco ako si to vydedukoval? Svadba zarucuje, partnerstvo do smrti? Svadba zarucuje, ze partner nie je len docasnym?
@irusa brat sa len kvoli tomu, ze mozno predcasne umrie a mozno dostanem nejaky vdovsky dochodok..mi pride divne.
@enmery ano zijeme spolu, cakame dieta. Nevidim potrebu to nejako specatit svadbou.
@klotildabazarik 🤦🏻♀️ Typický koník! Chlap sa nechce ženiť? Hajzel! Chlap sa chce ženiť, napriek tomu, ze vie, že žena sa nechce vydávať? Hajzel! 🤯
teraz áno..no nikdy nevieš, čo Ti osud prinesie...kamarátka takto ostala s tromi deťmi sama....žiadny nárok na nič , lebo neboli manželia
Treba este debatu, ze sa nechces vydavat. Ked sa nechces, tak sa nechces. Divne na tom nic nie je.
Len sa mozno poobzeraj ze by ste tie prakticke veci mali podchytene, co ziskavaju manzelia: pristupy k zdravotnym zaznamom su asi najvacsie, dedenie, poistky dobre nastavene, splnomocnenia na urcite ukony keby trebalo, cestovat s dietatom,...
Lebo manzelstvo je pravny zavazok, nema to nic spolocne s trvanim, alebo laskou, je to cisto prakticky papier, co vam stanovuje prava a povinnosti.
A bohhzial, kedze nevies co sa moze stat, je treba byt pripraveny aj na to, ked sa rozhadate, na vyrovnavanie majetku; aj na to, ked sa jednemu nieco stane, atd atd.
Co by za to ine dali 🙂... tiez mi pride vacsi zavazok spolocne dieta.
To je sice fajn ze nechces" papier",ale v pripade,ze by sa nedajboze s muzom nieco stalo,tak ten papier ti vie velmi pomoct do buducna..ci uz co sa tyka vdovskeho aj sirotskeho..treba mysliet aj na dieta aj na buducnost..
Kolega zomrel necakane vo veku 40 rokov(infarkt-inak zdravy sportovec),ktory tiez papier neuznaval,doma tehotna druzka a 2r syn..velmi jej toto ich rozhodnutie skomplikovalo zivot..
myslím, že autorka nechce počuť názor, ktorý nie je totožný s tým jej...žienky myslím, že tu zbytočne mrháme časom.... a ty autorka : povedz to tvojmu priateľovi, že nechceš sa vydávať a máš po probléme
nikto z nás Ti s tým nepomôže
Nie si divná ze ta prsteň zaskočil. Ten papier je právna ochrana slabšieho. Ale sadni si s ním a vysvetli mu to, aj dôvody prečo to nechceš. Dieťaťu chceš. Dat meno po tebe ci otcovi
Nie, nevydala by som sa.
Nesla by som do zavazku s niekym, o kom nie som presvedcena. Manzelstvo je jedno z najdolezitejsich a najvynimocnejsich zvazkov a rozhodnuti v zivote cloveka. Do manzelstva by mal vstupovat len ten, kto je presvedceny, ze s tym druhym to ma skutocny zmysel a nepochybuje o nom.
Ja ked som sa isla vydavat, nemala som ziadnu pochybnost. Ak by osm ju mala, neurobila by som toto dolezite rozhodnutie.
@simona92101 Ale ona ho nechce za manzela.
@zmrzlinka2021 teraz si ma pobavila... myslím, že je väčší záväzok mať dieťa s niekým s kým do budúcna nepočítam....ako taká svadba
@simona92101 .....sirotské nemá nič spoločné s tým,či sú manželia alebo nie.Ak bude partner ako otec riadne zapísaný v RL,po jeho smrti dieťa bude mať nárok na sirotský dôchodok.
Autorka,úplne ťa chápem.Ja som sa nikdy netúžila vydať.Ale čím som staršia,tým častejšie na to myslím.Zijem s partnerom 18 rokov,máme dve deti.,,Zasnúbení" sme 13 rokov.Raz sa možno zoberieme,ak budeme chcieť🤷🏻♀️
Budú ťa strašiť,že nič nezdedis,nikto ti nič nepovie a na nič nemáš nárok a bla bla.Nedaj sa ovplyvniť a keď sa nechceš vydávať,tak sa nevydavaj
Aj tak si to musíte vyjasniť vy dvaja. Opýtaj sa ho čo ho k tomu prsteňu viedlo keď vie aký je tvoj názor.
v manzelskom zvazku su aj manzelske povinnosti, takze zrejme to ta nelaka, iked zrejme vytuzeneho potomka si si dopriala. Nuz, chlap moze stratit manzelstvom podstatne viac, napriek tomu ti to ponukol a ty nechves, takze si to treba vydiskutovat, ale pocitaj aj s tym, ze kazda akcia ma aj svoju reakciu, ktora moze byt aj necakana.
@irusa Aky zavazok? Spytaj sa tu osamotenych matiek, kde otcovia vidia svoje dieta 4 dni do mesiaca, ak vobec, niektori aj cele roky nie.
@zmrzlinka2021 myslim ze splodit s niekym dieta je omnoho vacsi zavazok.a ked si nim nie je ista ako s manzelom,tak ako darca spermii vyhovuje?trosku si to odporuje..
@zmrzlinka2021 no a prečo si urobili s takým dieťa sa ich opýtaj ty ????
@simona92101 myslím, že zmrzlinka ma to trošku pomýlené
A nie je ti to jedno, kedze je to pre teba len papier?
Aj ked podla mna je toto opat nejaka vymyslena tema na burlivu diskusiu