Ahojte, chcem poradit. V skolke, kde chodi moja dcera, je male dievcatko. Podotykam, ze ide o bielu rodinu. Zrejme su na tom financne zle. Dievcatko este minuly tyzden chodilo do skoly v tenkych gumakoch. Takych tych doslova priesvitnych. Potom som ju v skolke nevidela a dnes som ju opat stretla. Mala sice nejake zimne cizmicky, no take nie velmi teple. Zimnu bundu malo asi o 4 cisla vacsiu a strasne znicenu - tiez bola uz tenka (zrejme od tolkeho prania). Oteplovaky tiez tak o 4 az 5 cisel vacie. Malo ciapku a rukavice. Vsetko velmi stare a obnosene. Proste kde je pointa. Rodicov dievcatka som nikdy nestretla. Chodi po nu brat, cca 12-14 rocny. Ponukla som pani ucitelke, ze dievcatku donesiem teple oblecenie, termo oblecenie a teple cizmy. Zastavila ma, nech to nerobim, lebo jej mama je vraj taka, ze sa velmi urazi. Co mam robit? Mam jej tie veci aj tak doniest? Alebo sa nestarat? Je mi jej velmi luto, lebo je to krasne mile dievcatko .... Nechcem ich urazit, no nepride mi spravne, ze to dievcatko nie je adekvatne oblecene a je mu zima. Alebo sa len prehnane staram?
Este by bola moznost dohodnut sa s pani ucitelkou, ze veci budu v skolke, nech dievcatko moze ist v tom napriklad von... proste nedas to rodine, ale skolke...
Keby si videla mojho syna v com chodi kym neni meter snehu a chudy, donesies mu k tomu obleceniu aj nakup z Billa.
Prepac, ale pani ucitelky vedia ako a co a ak by nola mala malo oblecena urcite na to matku upozornia.
Ak ti pani ucitelka povedala, aby si nic nenosila, tak to nerob
Keď chceš spraviť dobre,zisti kde býva,prehoď cez plot balík a hotovo.
Skús pozistovať na obecnom úrade, ako evidujú rodinu, či by im nebolo dobré pomôcť komplexne.
Lebo mi nepríde ok, aby dieťa mrzlo, stále choroby, a teraz v detskom veku byť stále v stave podchladenia je veľmi zlé
@wieruska1 upozornuju ju pravidelne. Pani ucitelka mi vravela, ze nakupila nejake veci ona osobne a v skolke ju do nich oblieka.
Je dôležité zdôrazňovať rasu človeka? Je biely človek vyššej hodnoty ako róm, černoch? Stále sme tu na Slovensku pozadu
Čo tak skúsiť smerovať pomoc niekam, kde o to majú záujem? Vždy sú ľudia, čo sú na tom lepšie a horšie. Určite nájdeš niekoho, kto sa poteší. Neviem ako by potešilo teba, keby ti nejaká iná mamička nechala v skolke oblečenie pre tvoje dieta. Nepotešilo by to asi nikoho, podľa mňa.
PS: k tej rase sa radšej nevyjadrujem
Autorka, preco si spomenula rasu? Mne to neprislo na prvy pohlad nejak rasisticke, ale dve zeny ti to tu vytkli.. tak neviem.
A co sa pomoci tyka.. co ak by si sa snazila skamaratit/spoznat s tou mamou najskor?
@koniarova mne kamošky dávajú veci po svojich deťoch, ja malému nekupujem nič už asi 2 roky okrem ponoriek, boxeriek a vôbec ma to neuraza. Práveže som sa rada ze mi dajú;) aj keď nesom nato odkázaná. Podľa mňa by mohla dat tašku, že proste mojej malej sú už malé nech ona ponosi. Ja by som dala
Ak hovoríš že po ňu chodí väčšinou starší brat tak by som dala jemu veci do rúk a poprosila ho či by pre sestru nezobral , nech povie kľudne mamine že pre ňu niekto anonymne nechal v skrinke s lístkom že je to pre nich.
@ariannazara presne ako píšeš. 👍
@samimami777 tiež by som to aspoň skúsila. A keď nebude chcieť,nech nechá tak. Nech mi trebárs aj vynadá,že čo sa starám. Mne by to nevadilo. Za pokus to stojí kvôli tej malej.
@koniarova však to , aspoň by som skúsila a brat by to možno skôr pochopil a zmiloval sa nad sestrou a aspoň skúsil veci domov zobrať a presvedčiť ju
@samimami777 v najhoršom prípade má pošlú do riti. 😁To prežijem. 😁😁
No trocha preháňaš, mala dnes zimné čižmy tak aký problém? Niekedy tenšie sú teplejšie ako na pohľad hrubé, plus dá sa dať hrubá ponožka a tak. Keby chodila v sandáloch alebo mokasínkach chápem. Ale takto nie. Na internete nájdeš kopu skupín kde ľudia veci darujú, určite aj v okolí by jej darovali, dá sa kúpiť v sekáči za 1 euro. Ale zjavne mamine stačí čo má... Väčšie veci nosí väčšina detí, čižmy má, bunda možno podedená alebo ju nevhodne matka perie, ale do toho ťa nič, že nevyzerá ako z modneho katalogu kým nechodí holá a zanedbaná. A ak nemáš kam dať handry, daj na charitu, nepchaj niekomu kto sa na to urazí. V tom má učiteľka pravdu, proste kým niekto si pomoc nepýta nemá sa dávať. Ty by si sa ako cítila keby ti dá niekto na ulici nejaké staré topánky svoje alebo 5 euro lebo budeš napríklad v teniskách lebo ideš z fitka a bude si myslieť že nemáš na zimné topánky?
@freepalestine ja nie som rasista. Pomohla by som tak ci tak. Neraz som aj. Len na Slovensku sa tak nejak očakáva toto správanie od menšiny. Preto som zdôraznila, že oni nie su
@marsmykkok Keď niekto pomoc nepýta, nemá sa dávať? Tak to mi hlava neberie.
@ariannazara iné je to ak ti dajú kamošky alebo sestra, lebo je im to ľúto vyhodiť a predávať sa im to nechce. A inak by si sa cítila, keby napríklad ti dieťa chodí do škôlky a každý deň ti tam niekto nechá nejaké veci pre neho, lebo majú pocit, že malý nemá dosť vecí a že sa o neho riadne nestaráš... Na takéto pomáhačky od cudzích je veľa chudobnejších ľudí veľmi citlivých, lebo to berú tak, že ľudia si myslia, že sa nedokážu riadne postarať o svoje dieťa a berú to ako svoje zlyhanie.
@koniarova príspevok nižšie tam to vysvetľujem
Čo sa týka hrúbky oblečenia, len podľa toho by som nesúdila, minulý rok bol u nás suchý december a dcéra škôlkarka chodila v nízkych teniskách a teplákoch, lebo je proste horkokrvna. Nad 15 stupňov sa háda o šaty bez pančuch, pri nule jej určite netreba otepľovačky a zimné čižmy. Čo som sa ja nazapasila s učiteľkami, aby ju v dobrej viere nebabušili do 100 vrstiev, lebo potom chodí na prechádzkach mokrá 🤷🏻♂️ to samozrejme nemusí byť prípad tohoto dievčatka, to len tak na rozšírenie obzorov. Každopádne, učiteľka povedala nenosiť, tak nenos, bude to zbytočné. Radšej venuj niekam, kde to ocenia.
@koniarova to je prvá vec, čo ta učia na hocijakom tréningu hocijakej charity, ktorá ma za cieľ pomoc. Pomôcť sa dá len tomu, kto o to stojí. Okrem osobnej skúsenosti mi utkvelo v pamäti vyjadrenie sanitara z rakúskeho červeného kríža. Raz ho privolala 112 k nejakej starej žene v zlom stave. Je polo černoch, babka, že sa ma pratat z jej bytu. Tak odišiel, nepozes pomáhať niekomu, kto to nechce
@marsmykkok odkiaľ máš, že by som jej dala staré obnosene handry???
Ja by som asi tiež dala jej bratovi, možno sa len mama hanbí zobrať, ale ak to prinesie domov jej syn tak to zrejme nevyhodi, či? 🤔 Ja som nosila jednej maminke z dcerinej škôlky pre jej syna, bola som jej to odviesť až domov lebo som jej spravila aj nákup potravín nakoľko bola onkologický pacient a naozaj koľko x ani na jedlo nemali,muža nemala a bola veruže rada. Normálne som sa spýtala, či by nechcela pre drobca lebo mam toho veľa a je mi to ľúto vyhodiť keďže sú to skoro nové veci a nemám to komu dať 🤷♀️
autorka kde píšem staré obnosené handry? Píšem len handry a tým myslím expresívne oblečenie... Ale fakt, hlavne pochop, že ak niekto pomoc nepýta neponižuj ho tým, že pomôžeš. Ak chodí po ňu brat rodičia asi pracujú, snažia sa, len možno majú ťažšie obdobie čo sa týka financií, ale aj tak majú stále svoju hrdosť zjavne a chcú sa z toho dostať bez pomoci a nestoja o pomoc. Tak daj na charitu alebo daruj na internete niekomu kto o tú pomoc stojí.
@petra92 ja by som sa jej opýtala, lenže ona do škôlky nechodí. Nosí ju jej brat. Pani učiteľka jej volava pravidelne, lebo mala nemá to alebo ono. Vravela mi, že je to tam ťažké. Preto ona sama kúpila malej pyžamo, tielka, ponožky atď. Maju ich v škôlke. Tam jej oblečú. Ráno ma vraj vždy mokré ponožky. Ja tie veci donesiem. Budu v škôlke. Poslúžia bud jej alebo niekomu, kto bude potrebovať narýchlo náhradné oblečenie.
A je to naozaj tak alebo to tak vidis len ty? To, ze ma na sebe nieco starsie zrejme po bratovi, ved raz dva z toho i ona vyrastie neznamena, ze je zle oblecena. A ozaj su tie veci take tenke? Pises, ze malo zimnu bundu, oteplovaky, rukavice. Pisem to preto, aby si sa na veci pozrela z roznych uhlov, mozno prehanas.
Prehnane sa staras. Pokial matka dievcatka nic nechce a urazi sa, tak ako jej chces nejake veci dat?