Nepríjemné "dusno" medzi inými pármi

17. aug 2023

Ahojte,
ked ste niekde, kde su aj ine manzelske ci partnerske pary, stava sa vam niekedy, ze v ich pritomnosti sa necitite moc dobre?
Napriklad minule sme boli grilovat u kamaratov, s ktorymi sme sa spoznali cez nase deti a ked prisla nejaka tema, ta zena zacala podpichovat svojho muza a on jej len tak odvrkoval, nebolo to vobec vtipne, zabavne, uvolnene, skor som z nich citila napatie, nevyriesene niektore veci a tak. A to sa mi stalo uz viackrat, ked bol manzelov kolega u nas so svojou zenou, tiez take dusno v ich konverzacii, neviem to ani opisat, ale je mi vtedy neprijemne za nich.

A potom sa stretavame s parmi, kde toto vobec necitim, skor ide z ich spravania voci sebe respekt, ucta, laska.

Asi som moc senzitivna, ci ako sa to povie 😀
Moj manzel povedal, ze on si to ani nevsimol.
No ale kazdopadne potom nechape, preco chcem obmedzovat kontakt s takymito parmi.

stanulienkat
17. aug 2023

Tak mozno su spolu uz dlho a lezu si na nervy. To vidis na mnohych dlhorocbych paroch, resp. na starych ludoch. Zeru si uz nervy.😁

rawmamka
17. aug 2023

To čo opisuješ je úplne normálne, ženy si viac všímajú aj malé citové dysbalancie, nerovnováhu, skryté neverbálne prejavy,......muži sú zväčša viac racionálne bytosti, menej intuitívni, senzitívni,... ale samozrejme nedá sa to povedať všeobecne, všade sa nájdu výnimky. Takže tvoje pocity sú úplne v poriadku, aj pocity tvojho muža a napätie medzi inými pármi je tiež normálne, môžu mať horšie obdobie, krízu,.... ktorá môže prehrmieť ako letná búrka ale môže to byť aj niečo vážnejšie čo ich privedie k rozchodu. To nikto nevie, len samotný pár, ktorého sa to týka. Ak máš nepríjemný pocit z konverzácie, zo slušnosti na to zbytočne neupozorňuj ani to nedávaj najavo, môžeš návštevu u nich citlivo, nenápadne skrátiť , s mužom sa doma o tom porozprávať a ak sa to bude opakovať častejšie (trvalé napätie medzi párom) tak môžete s mužom zvoliť inú formu stretávania sa, kontaktu, ak je vám to nepríjemné.

amer_pogeris
17. aug 2023

No tak niekedy majú páry medzi sebou veci, ktoré medzi nimi spôsobujú negatívne emócie a nemajú to vysporiadané, a keď na niečo také dôjde reč, to dusno sa ukáže, tak, ako sa vám aj ukázalo.

0silvia0
17. aug 2023

Nemusis to "dusno" inych ludi tak prezivat. Je to ich dusno, nech si s tym robia co chcu, ale teda prijemne to rozhodne nie je. Moja mama takto ryje do otca uz 50 rokov, presne zajtra maju 50. vyrocie svadby. Uz to vsetkym lezie na nervy, tie zarypavacky a podpichovacky. Ale je to ich vztah, su v nom dobrovolne, ja to uz ani nepocuvam... ale nikdy by som tuto formu nezvolila, ze rypat do chlapa ked je obecenstvo, mi to pripada neuctive.

skumavka
17. aug 2023

Mame takých známych, už sme obmedzili kontakt, ona vkuse rype do neho všade v spoločnosti, on to spočiatku neopatoval, teraz už aj on vie byt nepríjemný na ňu. Celkovo je nepríjemné byt v ich spoločnosti, lebo človek chtiac nechtiac citi sa byt vtiahnuty do ich konfliktu. Ona navyše celkom otvorene porovnáva ich život so životom iných, vyhadzuje mu na oči preco on nie je taky a onaky, ako je tamten a onen, prečo ona ma s nim taky život a nie taky ako ma tamta a oná. Ona je aj velmi negatívne ladená, všetko je nanič, večne potrebuje aby ju niekto zabával,
robil jej program, a ona každého dokonale otrávi a vycuca z energie. No trápne, únavné a nepríjemné situácie, aj preto sa uz takmer vôbec nestretavame.

0silvia0
17. aug 2023

@skumavka moje nervy, pises o mojej mame? Lebo presne toto robi.

zmrzlinka2021
17. aug 2023

Stretla som sa s tym, a tiez to nebolo prijemne pre mna, pretoze aj ked je nejaky par spolu dlho, tak prave v tom je vyzva vo vztahu, aby bol ten vztah kvalitnejsi, laskavejsi a prinasal obom tie pozitivne veci do zivota.
Som zastankynou fungovania "nech slnko nezapada nad vasim hnevom" a teda nikdy si neist lahnut spat s tym, ze mam nieco proti muzovi alebo on proti mne, vzdy si veci povedat, vydiskutovat a neprenasat nikde inde.
Ale vobec sa necudujem tvojim pocitom, hlavne, ak mas milujuceho manzela, kvalitny vztah.

zmrzlinka2021
17. aug 2023

@skumavka
@0silvia0
Otazka je, ci tie zeny sa take stali "vdaka" tym muzom, alebo vzdy take - toxicke boli.

derdia
17. aug 2023

Ja tiezneznasam pary, ktore jeden druheho zosmiesnuju... A po dalsie ked si vypiju tak sa hadajuj a ukazuju uplne sukromie...
Ja sa z takymi ludmi viac nestretam.

mandzula
17. aug 2023

Poznam taky par a viem, ze kym ti ludia nemaju obecenstvo, az tak do seba nerypu. Mam pocit, ze si pred inymi ludmi k sebe dovolia viac, ako ked su sami, mozno sa spoliehaju na to, ze si konecne mozu povedat to, co ich inokedy trapi, len na to nemaju gule, lebo sa boja, ze v sukromi ten druhy vypeni resp. potrebuju od inych pocut potvrdenie svojej pravdy. Necitim sa v ich pritomnosti dobre a nevyhladavam ju.

0silvia0
17. aug 2023

@zmrzlinka2021 moja mama ma historionsku poruchu osobnosti, cize toxicka bola vzdy a vekom sa to zhorsuje. Nas otec je najlepsi, najobetavejsi a najprijemnejsi otec a dedko, vsetci ho maju radi a mamu z toho ide rozhodit.

skumavka
17. aug 2023

@0silvia0 no... evidentne je takých párov viac🤔😅

deti95060810
17. aug 2023

možno je to medzi nimi bežná konverzácia... načo sa starať ak to im vyhovuje.

janulla999
17. aug 2023

Ked sme boli ako mlada partia kedysi na chate, prisiel tam za nami starsi par, velmi mili, sympaticki, avsak do chvile kedy tam zacala manzelka na muza vyhadzovat vsetky jeho hriechy, aj mensie preslapy, to uz take OK nebolo. Vsetci sme sa citili trapne a o tom chlapovi ani nehovorim. Dodnes si to pamatam a vzala som si z toho ponaucenie do vztahu, ze problemy medzi dvoma sa riesia iba medzi nimi doma, v sukromi. Kiezby si to vsetky pary uvedomili...

tamitamitami
17. aug 2023

My občas takto do seba "rýpeme" (robíme si zo seba srandu, doberáme sa) robíme to aj keď sme sami aj v spoločnosti (kamarátov, rodiny). Proste nám sedí tento štýl uvoľnenej konverzácie, humoru (jasne že sa tak nebavíme nonstop) 😂. Raz za čas situáciu niako vtipne okomentujeme, "rýpneme" do toho druhého niakou vtipnou poznámkou.
Možno keby s nami niekto sedí prvý krát tak by si myslel presne to čo ty (vtedy to samozrejme nerobíme) a však ľudia ktorý nás poznajú vedia že si zo seba vieme spraviť srandu a neberieme takéto "rýpanie" vážne a sú si vedomí že sa na tom môžu zabaviť aj oni a nikto sa neurazí 😂😂😂.

ahhola
17. aug 2023

Keď to manželia "rozbalia" pred tretími osobami, moze to znamenať aj volanie o pomoc... Hulakaju po sebe, ale znamená to... Mame takýto problém, ako z toho von, je to však ťažké niekomu radiť, vždy ostane jedna strana v práve a druha v krivde, nakoniec si to oni vyriešia a s vami skoncili

terry658
17. aug 2023

Tak u mňa a manžela stačí ak sa nevyspime a dusno je na svete. A nie je to tým, že by sme mali krízu alebo nejaký väčší problém. Stačia choré deti a vieme sa doškriepiť kľudne aj na verejnosti. Potom ako vypenime sa spolu pol dňa nebavíme a večer sa jeden druhému ospravedlníme,zasmejeme sa ako nám to sebaovládanie zas vyšlo a máme ešte aj pekný večer.
Človek dokáže ovládať len 30% svojich reakcií. Čiže nejaká epizóda na verejnosti len dokazuje, že daná bytosť je človek. Nehovorím tu však o neustálom toxickom rypani.

simona1306
17. aug 2023

my mame takych znamych, oni sa dokonca pohadaju ked su u nas, a vtahuju nas do hadky a vynucuju si od nas bud riesenie ich problemov, alebo nas nazor. Robia to na kazdej jednej navsteve, a kedze moj manzel neznasa hadky a konflikty, tak im povedal, ze ak sa planuju aj nadalej hadat a kazit vecer, tak uz ani nemusia chodit ... No, a od vtedy ani neboli :D

bagre
17. aug 2023

zažívala som toto doma denno denne ako dieťa, takže možno aj preto si to všimnem u iných,- a je normálne keď sa človek vtedy necíti v blízkosti takých ľudí príjemne. Ak bolo dusno v našom manželstve /boli také obdobia/, ja sama som vedela že nie sme naj spoločnosť pre druhých a pokiaľ to nebolo nutné, tak som nikam do spoločnosti nechodila. Chlapi toto nie vždy vnímajú, veď niekedy´😀 nevidia problémy ani vo vlastnom vzťahu pod nosom...

zmrzlinka2021
17. aug 2023

@0silvia0
Prepac, asi je too pre teba velmi citliva tema ale chcem sa ta spytat - prečo tvoj otec ostal s nou fungovat? Ved to musi byt tak extremne psychicky narocne pre cloveka...

0silvia0
17. aug 2023

@zmrzlinka2021 moj otec je splachovaci typ a velky dobrak. S kazdym si vie vyjst, na mamu si nasiel svoju metodu, nehada sa s nou, vsetko jej popritakava. A asi ju ma aj rad.
Ja sa tomu tiez cudujem, ze s nou stale je, myslim ze ziadny iny muz by to nedal. Ale ma svoj system, ked uz potrebuje od nej oddych, odide na chalupu a tam maka. On relaxuje fyzickou pracou.

sense
17. aug 2023

U nás keď je "dusno" tak nechodím na návštevu.... Pretože sa neviem tváriť akí sme super happy a u nás doma svieti len slnko.... Druhá vec máš páry, ktorým takýto vyrypavaci vzťah vyhovuje, alebo si jed z páru zvykol lebo rezignoval

betulinka1
17. aug 2023

Ale to nie je tvoj problem. Kazdy sa sem tam poháda alebo niekto nejakou otazkou zasiahne do osieho hniezda. Nas keby si pocula, tiez mas pocit, ze sa stale dohadujeme a hasterime. Pricom jeden na druheho nedame dopustiť. Len sa proste stretli podobne povahy a niekedy do graduje. Ale tak rychlo ako sa povadíme a kludne aj pred návštevou ( to inak zaviedol moj chlap, ja som bola z rodiny, kde bolo pred návštevou vzdy ticho a hádka sa nechala az po navsteve), tak rychlo sa aj ukludnime. Cize rychla slovná prestrelka a potom je ok. 🤣🤣🤣 Cize neber to ako tragédiu, proste si niektore povahy musia povedat svoje hned.

terezka1947
17. aug 2023

@stanulienkat nemyslím si,že si lezu ľudia na nervy a takto sa k sebe po rokoch správajú všetky páry.
To je o konkrétnom vzťahu a konkrétnych ľuďoch.
Jednak nie všetky vzťahy sú ideálne a jednak si mnohí neviem prečo pred cudzími idú niečo vzťahové riešiť.

sisaka
17. aug 2023

Je to nepríjemné pre pozorujucich a tiež to nemám rada, ale čo som si všimla za tých xyz rokov (bližim sa k 50ke) Tak na vonok milujúce sa pary, samá láska z nich kypi, oslavujú pompézne každé výročie…(kedysi som zvykla priam obdivovať takéto dvojice, aké majú krásne vzťahy) sú do pár rokov rozvedené a to úplne vždy! Takže ja práveže spozorniem, keď som v prítomnosti takýchto “love birds” a už rozmýšľam, koľko im ostáva …

stanulienkat
17. aug 2023

@terezka1947 tak určite nie všetky, ale v mojom okolí čo pozerám páry (aj cudzi dedkovci) čo su spolu viac ako 25- 30 rokov, tak doslova si lezu na nervy aj za to, že dýchajú.

aurinia
17. aug 2023

Ja som s muzom cez 20rokov...tiež do seba rypeme. .tiež si myslím ze to niekto môže inak vnímať ...ale my sme priamy, úprimní ľudia....skôr ja vycítim to ako je par, hladkaju si kolienka, rozprávajú sladko, vyobrazuju sa ako dokonalý pár.....a potom mi muz povie od kamaráta ze sa týždeň nebavili lebo toto ono, alebo ze sa rozišli, potom dali dokopy a to su spolu tiež roky.... My sa bavíme stále, obcas sa vystriedajú názory, ale ľúbime sa a nemáme obdobia ze sa nerozpravame, alebo ze sa celý deň nerozpravame...vsetkoo si hneď povieme, omluvime..... Cize nie vsetkoo čo sa leskne je zlato ....

terezka1947
17. aug 2023

@stanulienkat chápem...ja mám v okolí krásne príklady,aj rodičia boli krásnym príkladom.
Ale súhlasím trošku s už vyššie napísaný,že poväčšine,čo tak sledujem také teatrálne vyjadrenia lásky,vždy za tým niečo je. Také to "tiché a nenápadne" prežívanie a preukazovanie lásky má asi dlhorocnejsie trvanie. No zase to hovorí iba moja skúsenosť,možno je všetko inak😊