Ahojte, možno vám to príde ako blbosť ale skúsim, spôsob akým sa so mnou začala v poslednej dobe rozprávať svokra sa mi vôbec nepáči, tak isto sa rozpráva aj s mužom a je to celé také nepríjemne.
Neustále používa slová ako "môžeš a musíš" cítim sa ako pod paľbou príkazov a dovolení.
Uvediem pár príkladov
"Dnes idem do mestá takže mi budeš musieť prebrať kuriéra"
"Môžeš začať upratovať po obede"
"Choď a dones mi ryžu zo špajze"
"Ty musíš ísť pre vajíčka mne sa nechce"
"Musíš ísť na poštu, niečo mi prišlo a nebola som doma"
"Môžeš si spraviť raňajky"
Hneď upresním že nežijeme spolu, situácie sa dejú pri návštevách, je mi to blbé ako sa správa, ako s deťmi môžeš sa najesť, môžeš si dať kávu, môžeš ísť spať a okrem toho x príkazov čo musíme.
Už jej muž hovoril že vôbec to není príjemné keď po nás šteká čo kto musí ale ona tomu nechápe a je to pre ňu úplne normálne....
Dá sa na toto zvyknúť? Lebo myslím že vždy sa to dá povedať slušnejšie, napríklad idem do mesta preberieš mi prosím balík? Alebo upraceš po obede? Úprimne nemám chuť nič pre ňu robiť keď sa takto správa..
Veď odpovedz nie nemusím, nie som tvoj sluha možno keď slušne poprosíš. Teraz môžeš to a to - oo ďakujem a na záchod môžem ísť kedy? A na návštevy by som chodila menej často a bez prespania.
Zrkadlo a zrkadlit. Kludne jej povedz: carovne slovicko?
Svokor bol podobný. Ku svokre úplne bežne a skúšal aj na nás. Zakaždým som mu odpovedala štýlom "môžete si ísť po to sám", "musíte ísť vy", "vám to treba, nie nám" a ak k svokre stále ako ku slúžke, tak som furt mala podpichovačnú odpoveď "vy nemáte ruky nohy", "to si nemôžete ísť sám ", "ona sedí, choďte si vy",...
A hľa. Dáva si už pozor.
Musím len zomrieť…
Môžete aj vy… ( nie zomrieť, začať upratovať napr😂)
Dovidenia pani svokra.
Ja by som to skúsila tak slušnejšie.
,,Musíš ísť na poštu". ,, Na poštu ísť nemusím,mne nič neprišlo, ale keďže ste ma PEKNE POPROSILI,tak rada pôjdem". Možno pochopí.
zaujimave, ze zacala az v poslednej dobe? predtym komunikovala normalne?
ani by som sa nesnažila zvyknúť, rovno by som jej povedala "nemusím / nejdem / nechcem" a vybavené.
Vzdy by som odpovedala, ze nemusim... musim len platit dane a zomriet.
Koľko má rokov?tak ohradila by som sa, že sa môže spýtať či ti to vyhovuje a si ochotná....keď tak komunikovala vždy, alebo so svokrom je taká a nezmenis ju
Ja som nazoru, ze by ju mal "upratat" tvoj muz. Poslat ju asertivne do prdele moze byt pre teba nekomfortna situacia.
Možno by som zredukovala návštevy u svokry. 😅
Som sa v sebe zasmiala, ale slovo môžeš sa u nás používa rovnako. Musíš nie....ale môžeš. Presne takto, ako si opísala. Až keď som sa vydala a muž mi začal divne odpovedať, uvedomila som si, že slovo MÔŽEŠ používam, kde nemusím. Napr. Ja: Môžeš povysávať. On: môžem? Dovolíš mi?U nás to nebolo myslené ako príkaz. Len že si myslíme, že je vhodný čas na niečo 😜
podľa mňa to ona až tak zle nemyslí ako to myslíš zas ty... asi je naučená sa rozprávať týmto štýlom... chýba tam slovíčko Prosím.
no moja svokra komunikovala stylom, ze prikazy davala ako fakty, o ktorych sa nedebatuje.
- Ty pojdeš na poštu.
- Umyješ riady.
- zajtra zavaris ovocie.
- Budeš kopat zemiaky.
atd. Uz ked som pocula "budeš" , tak sa mi nozik vo vrecku otvaral...ale uz tam posledne obdobie nechodime - takze ma uz jej komunikacia netrapi.
Podla mna sa neda zvyknut. Ja by som tam nechodila
To nie je niečo, na čo by ste si mali zvykať, ak je vám to nepríjemné. Čím skôr si jasne určiť hranice, najmä ak je to u vás doma!
Ja by som jej toto všetko co si napísala sem napísala na papier a vylepila na chladničku aby to videla na vlastné oči...a na konci by som napísala čarovné slovíčka ďakujem a prosím tento človek nepozná. Inak hrozné ako sa s vami baví. Základné vzdelanie?
No toto, aby svokra mala rozmyslat, ako pouzije vetu, to kde sme ? Vsak svokrovci su uz v rokoch,tak sa vyjadruju normalne, A teba uraza co vlastne.?, Vsak ked si doma ,preberies od kuriera,? teda opytovaciu vetu pouzit?Vsak ,ked ti leze na nervy tak tam nechod
Musis ist na postu -> Nezda sa mi, ze musim.
@unicornlady chodíme dosť obmedzené už, ale to sú aj telefonáty atď. a hlavne ona sa vždy zastaví keď nás niekde vidí
@vkatush muž jej tak odpovedá väčšinou ale to ona ako keby ignoruje
@reanda áno, ale ako zostala doma na dôchodku tak začala takto
@luccija má 62
@dahra aj u nás sa to tak používa aj som to tak brala zo začiatku ale ona to používa v zmysle začni robiť
@deti95060810 tak nemyslí to zle ale nemusí sa tak rozprávať, áno chýba tam to slovo lebo rovno mi oznamuje čo kedy spravím, hovorím není to príjemné
@negymama my chodíme obmedzené, ale volá a snaží sa chodiť k nam
@laskonkaq práveže nie, bývalá učiteľka
@vorkola kde sme aby sa takto bavili svokrovci? Či keby na teba niekto šteká čo máš kedy urobiť tak je to úplne okej?
@diewcatqoo ani tie dane platiť nemusíš 😜 len umrieť.
Tak to si mala hneď napísať, že bola ucitelka🤪
@luccija ale nesprávala sa takto, kým bola v robote tak úplne milá osoba
To je jedno starne, odišla z práce je to veľká zmena v živote cloveka.V podstate to je jedno je taká a ty narabaj s tým, aká je teraz.
No ešte lepšie. Učiteľka a nevie sa správať. Asi zabudla ze uz nieje v škole a vy nieste jej malí ziacikovia.
Ak ste jej viackrát povedali, že sa vám to nepáči, a aj napriek tomu nie je ona ochotná zmeniť svoje správanie, zmeňte svoje správanie vy. A nechoďte tam.