Ahojte, s partnerom máme pekný vzťah, nemáme žiadne problémy no lenže po pol roku bývania spolu som si všimla, že mu pomaly začína vadiť, že momentálne nemám žiadne kamarátky/kamarátov a okrem rodiny sa s nikým nestretávam. Vždy som sa na ''kamarátstvach'' najviac popálila a už cca rok mám nutkanie si od toho dať poriadnu pauzu. Som navyše introvert, nezoznamujem sa tak ľahko, ľudia zo mňa vyciciavajú energiu a sociálny kontakt mi absolútne nechýba. Navyše som sa nedávno presťahovala do BA a škola je online, nemám tu kontakty. Neviem či to bude dočasné alebo dlhodobé ale bojím sa, že to môže byť dôvodom na rozchod, nakoľko to partnerovi vadí čím ďalej tým viac, stále si ma doberá a rýpe nech si nájdem kamošky. On má kamarátov veľa, stretáva sa s nimi často a kedy chce - nikdy mu do toho nekecám, práveže ho posielam na pivko, ked už sme spolu dlho sami. Problém je, že on by ma najradšej ťahal so sebou, s každým by ma chcel zoznamovať a volať si domov návštevy. Ja som hanblivá a tichá, vždy to dopadne tak, že sa všetci rozprávajú a ja som nakrajíčku ticho, neviem sa zapojiť do debaty a tak len počúvam a čakám, kedy odídu a potom sa cítim otrasne. Očividne nemám social skills, lenže ani po nich netúžim.. Vravím si, že by ma mal mať rád takú aká som, len sa bojím, že pokiaľ ''sa neopravím'' tak sa so mnou rozíde.
Ja napríklad priateľa celkom chápem a nepríde mi to až ako taký uletený dôvod na rozchod, veľmi rozdielne povahy a neochota robiť kompromisy sú celkom normálny dôvod... Nie som úplný extrovert, ale raz za čas idem fakt rada von s partiou pripadne na nejakú chatu, oslavu,.. Ale keď som vo vzťahu, tak aj keby ma partner na takúto akciu "pustil", ja by som tam bez neho nechcela chodiť, aspoň nie po každé.. Takže by som s takýmto človekom byť nemohla.... Nie lebo by som ho nerešpektovala, určite by som nikoho nenútila so mnou niekam chodiť, keď jeho to vyčerpáva a necíti sa príjemne, ale pár by sme asi tvoriť nemohli, mňa by proste domased, ktorý nevie komunikovať a ešte mu to ani nevadí zničil 😅 (prepáč) ... Ale zrejme si sa nezmenila zo dňa na deň a teda si to mal asi rozmyslieť skôr...
Nie je na tebe chyba, ktorú by si mala opravovať, iba že v takýchto situáciách a povahových rozdieloch sú dôležité kompromisy... Napr. on bude rešpektovať tvoj priestor doma a nebude si volať návštevy, ale ty s ním sem-tam pôjdeš, aspoň v menšej partii... Tak ako on by mal mať rád teba takú akú si a rešpektovať to, tak by si mala rešpektovať aj ty jeho potrebu isť spolu aj medzi ľudí
(aj keď podľa mňa osobne sú social skills veľmi dôležité a schopnosť komunikácie a networkingu sa dá do určitej miery naučiť, aspoň pre profesijný život...čím nechcem povedať, že by si sa teraz mala hrať na niečo čo nie si, len sa zamyslieť nad tým, či naozaj nechceš na nich aspoň trošku popracovať a nie kvôli frajerovi, ale to je na iný rozhovor )
@nika_ck moze sa stat, ze toto bude dovod na rozchod.
on ma inak nastaveny zivot ako ty. Casom sa moze zacat citit ako ten, co to "taha". Planuje, organizuje vas spolocensky zivot. Po ktorom ale ty netuzis. Chces byt zasita niekde v kutiku dom, v znamom priestore (s pocitom pokoja a bezpecia) a mat klud.
Takze on bude navrhovat a ty sa bud zucastnis a bude to fiasko (kedze nemas odvahu sa zapajat), alebo casom to aj tebe zacne ist na city, budes z toho (a z neho) nervozna, nahnevana, ze ta nerespektuje.
Zacnes odmietat jeho navrhy.
Alebo on casom prestane vobec nejake davat a proste ta vynecha zo svojho spolocenskeho zivota. Co ta zrani rovnako.
Takze casom mozete dospiet do stadia, ze budete citit, ze ste kazdy z ineho cesta, mate rozdielne potreby ohladom spolocneho aj spolocenskeho zivota. Ta povodna harmonia na tomto pohori, pretoze kde sa kopia zle pocity, tam to spolocna domacnost nezachrani, prave naopak, umocni to (dusna atmosfera).
A rozidete sa.
On s pocitom, ze na kazde riesenie (snahu ta zapojit do zivota) mas hned dva problemy (toto nechcem, tam nepojdem, toto nie je pre mna, tamto ma stresuje, chod si sam, nechaj ma tak).
A ty s pocitom, ze je sebec, hladi len na svoju zabavu, nevnima, ze ty si krehka vyplasena bytost, ak neposluchnes pozvanie, tak si u neho za zlu, nerespektuje ta. miesto, aby ti chcel porozumiet, tak na teba tlaci.
Takze ak nechces takyto scenar, musis sa trochu zacat aj snazit. Minimalne urob to, ze sa zoznamis s jeho priatelmi, skusis najst s nim spolocnu rec. Skusis sa naucit byt pokojna aspon v tom jeho najuzsom kruhu, aby ste mali nieco spolocne.
Trebars zacni tym, ze si zistis, kedy kto z nich ma sviatok a nieco drobne, mile, pekne zabalene mu das (posles po priatelovi). Pomalicky si vybudujes cesticku k nim. Ukazes ustretovost.
A lindous ma pravdu, ze v praci ti takato vystrasena, vystresovana, ticha povaha sedej mysky narobi kopec problemov.
Ludia od teba nebudu cakat, ze budes hned priatelska, empaticka, s kazdym zadobre. Ale budu cakat aspon zakladne bezne chovanie. Nemaju potrebu (ani povinnost) riesit, ze si placha, ticha, nesmela. Nehovoriac o tom, ze je kopec ludi, ktorych to irituje.
ako keby som o sebe citala 🙄
ja som introvert. toto by bol dôvod na rozchod. ale pre mňa 🙂
Ešte dodám ako píše @lindous o kompromisoch, sem tam sa stretnúť je ok, ale kebyže ma niekto do toho núti neustále a mala by som to denne na tanieri, tak mu urobím láskavosť a rozídem sa s ním ja🙂
Neviem teda ako dlho ste spolu, ale musel vedieť od začiatku, že si introvert, tichšia,plachá. Pre mňa by bol takýto extrovertný človek ten vyciciavač energie😁
@nika_ck
Ak ta priatel lubi, bude ta respektovat taku aka si a nebude ta silou mocou menit.
Ved hadam vie o tomto co pises, a vie ze si introvertka, nie?
Nedovol, aby s tebou akymkolvek sposobom manipuloval.
Vo vztahu je velmi dolezite sa vzajomne respektovat a hlavne, ak planujete manzelstvo zvazit, ci ste ochotny jeden s druhym fungovat takto cely zivot bez ocakavania zmeny.
ano rozide sa s tebou, ale nie kvoli tomu, ze si ticha, ale kvoli tej neistote v seba a aj vo vas vztah.
Ani v jednom z vás nie je problém. Ste, aki ste. Povahu ako takú neprerobis. Nedokážes zo seba odrazu urobiť človeka, co bude s chuťou behať po návštevách, kecať a rovnako z neho nespraví sa domased, aký bude mať papučky na nohách a tichucko pozerať seriál v telke.
Áno, je možné že po čase sa rozidete. Ste úplne ini, a povahové rozdiely, zvlášť ak sú také vypukle po čase začnú byť veľký problém.
On ta bude volať, ťahať stále niekde kde ty sa budeš cítiť nepríjemne lebo to jednoducho nie je v tvojej povahe. To isté, akoby on mal nasilu sedieť doma a pozerať telku. Možno to skúsi, ale nebude sa cítiť dobre. Nie je to v ňom..
Možno to vydržíte nejakú dobu, ale bud to bude tak, že ty sa budeš chcieť prispôsobiť a bude to vidno, alebo on bude chodiť sám, a tiež vám to začne liezť na nervy
Ono je možné existovať aj takto ale to chce úplne tolerivanie partnera a aj vidíš, že mu to už začína vadiť, ver tomu ze dlho to nevydrží.
@1sally12 nie je to hlúposť.Naopak, je to veľký problém vo vzťahu, aj keď na začiatku sa to zdá ako maličkosť a partneri to aj často zámerne prehliadnu. A buchne to o pár rokov, či mesiacov.
Práve o tom to je ze z extroverta sa introvert nestane a naopak. A na to aj slúži to "chodenie spolu" aby partneri spoznali svoje povahy, natoľko ako to je možné. A keď im to nesadne,tak skutočne je lepšie ísť od seba ako celý život sa vzájomne trápiť, lebo "ja chcem sedieť doma a on behať po návštevách".. Veď veľký rozdiel v povahach je aj na súdoch často uvádzaný ako dôvod rozvodu.
@nika_ck za mňa hej, my to máme rovnako... ale s tým že som mám rada svoj kľud kamošky mám ale po menej, skôr kvalita je pre mňa dôležitá. A ono je to fajn za slobodna, ale keď máš deti a muž ti stále niekde behá lebo sa potrebuje socializovať zatiaľ čo ty sa doma staráš o malé deti... no ja by som si to už dvakrát rozmyslela
Ja si myslim ze to moze byt dovod na rozchod.On extrovert,zovialny,kamaratsky,ty introvert.Ty potrebujes pokoj,nepotrebujes vyhladavat neustale ludi a zabavu,on naopak.Obidvaja to mate uplne v poroadku ale uplne rozdielne.Ste kazdy z uplne ineho cesta a cim dalej tym viac by sa tento problem viac a viac prejavoval.Ja by som zisla z kratsej cesty.Aj vcera to tu bolo-vrana k vrane sada,rovny rovneho si hlada.
@jaskolka tak pokiaľ to takto niekto extrémne hrotí tak áno. Napr.ja som tiež taká že som radšej doma, moja mama tiež a otec úplný opak. Nehovorím, že stále niekde chodí, občas zavolá aj mamu, ale vie, že to má márne😄(hoc keď som bola menšia pamätám si, že často chodili po návštevách, aj keď jej to nebolo po vôli, teraz je rada, že s ním nemusí nikam chodiť), ale nikdy sa kvôli tomu nehádali, ani jej to nikdy nevytýkal, že je stále doma, že by mala mať kamarátky atď.. už tobôž nie aby sa kvôli takejto blbosti rozviedli ako tu niekto spomenul rozvod.
Ako píšem - pokiaľ to ten druhý neprežíva až tak a ide aj sám von s partiou von je to ok. Horšie je to v prípade autorky, keď jej on vytýka, že je stále doma a mala by chodiť von s kamarátkami. Stavím sa, že ona jemu nevytýka, že stále chodí von a netrávi s ňou čas doma.
Nie je to dôvod na rozchod, avšak musím povedať ako introvert čo mal expriateľa extrémneho extroverta kedysi, že aby vzťah vydržal tak musia byť OBE strany veľmi chapave.. u nás to nefungovalo..
Muža mám introverta, som veľmi rada že je ako ja, vyhovuje mi to.. mám napr.kamaratku, ktorá je extrovert, muža má introverta.. ona je celkom chapava takže im to klape.. jednoducho to ako to bude v budúcnosti ukáže len čas ako sa dokážete na seba nastaviť.. osobne mi dosť liezlo vždy na nervy keď sa ex musel za každých okolností hrať na vtipného a uťahovať si zomna aká som.. buď sa s tým zmieri, alebo naozaj by bol vhodnejší iný partner..
Bohužiaľ od introvertov vždy spoločnosť očakáva že sa majú prispôsobiť.. ak tak nerobia sú divní a úprimne už mi dosť lezie na nervy tento mýtus.. ja by som si ho začala doberať či by nemohol preriediť trocha svojich kamošov.. ako by to bral?
@nika_ck ahoj, povedz mu že ťa to trápi a urobte kompromis. Ak máš pocit, že podvedome na teba tlačí, povedz mu to a aby si sa cítila viac sama sebou, popis mu, kedy je tebe príjemne. Napr keď sa zavries v izbe a počúvaš hudbu, varis, čítaš si.. ideš sama do mesta. Ja som tiež taká. Kamošov som mala len na nočné záťahy 😀 ale odkedy som s manželom, nemala som pevne priateľstva. Manžel má kopu výborných dlhoročných priateľov a jemu to tiež ma mne začalo vadiť. Tak som sa hecla a doniesla koláč susede že či nezajde na kávu sa zoznámiť. Mala som z toho stres, ale dodnes sme kamošky. A manželovi som vysvetlila že ja nie som ten typ čo sa obetuje kamarátom, že som šťastná a to je v živote dôležité. Keď ťa ma rád bude chcieť aby si bola šťastná. Ale možno má určitú predstavu o vzťahu a ak sa mu nevyplní nebude v ňom chcieť ostať. Aj to je možné... Každý si je svojím pánom, každý si musí sám povedať ako je v živote šťastný a čo chce. Určite nemáj kvôli tomu výčitky. Veď aj ty jemu by si mohla vyčítať že má kopu kamošov a nedokáže byť sám so sebou. Je blud niekomu sa vysmievať že je taký alebo taký. To by sme mohli robiť všetci všetkým a bola by to psychiatria. To mi ver 😀😀😀
@nika_ck podla mna vyslovene povedat, ze sa rozchadzam na zaklade toho, ze jeden alebo druhy nema kamaratov to nie. Na druhej strane je to asi sposobene roznymi povahami a ako tu bolonuz napisane, ak by ste nedokazali najst nejaky kompromis tak to moze vyustit do problemov.
Osobne som introvert, nerada vediem tzv. smalltalky, ale rada idem von a aj ked idem na prechadzku sama tak si to uzivam. Ja som bola vela krat aj sama na dovolenke, pochodila som pamiatky, muzea, sadnem si sama do restiky, otvorim si knihu v kaviarni a uzivam si.
Mam muza, tiez introverta, aj dieta a hlavne pre to dieta planujem vylety, aj ist si niekam sadnut, ale vyslovene po kamaratoch a na oslavy nechodime.
Ak vam zalezi na vasom vztahu, tak sa musite porozpravat otvorene, dohodnut sa na kompromisoch a cas ukaze ako to pojde.
nic si z toho nerob :D aj moji rodicia tak su, mamina introvert a oco extrovert :D hocikam idu ocina poznaju a mamina vzdy bola v partii ticho 🙂) a vidis su spolu 30 rokov uz :D
na druhu stranu vidim aj kopu kamaratov, ktori su ukecani no maju tiche zeny doma 🙂 sice nam to je divne, kedze vzdy ked ich dovlecu s nami von tak su ticho... ale ked su dvaja stastni, tak nas po tom nic, co si myslime 🙂
ak si taka stastna ze sa nestretavas s nikym inym ako rodinou a priatelom, tak sa nenechaj vyviest paranojami, ze mu nieco vadi (pokial ti to priamo nepovie) 🙂
Tak toto je teda dobrá blbosť🤦♀️ aby sa s tebou rozchádzal kvôli takejto hlúposti. Ja tiež nemám priateľov a neviem si predstaviť dostať takéto "ultimátum" alebo aby mi toto niekto vytýkal. Tiež som introvert a a viem aké to je, keď si niekde takto vo "vynútenej spoločnosti". Úprimne neviem si predstaviť, že by do našej domácnosti chodil niekto cudzí každú chvíľu a ja by som to musela strpieť. Skôr by som bola radšej keby on chodil s nimi von.
Presne - mal by ťa mať rád takú aká si❣Bože kedy sa konečne ľudia začnú rešpektovať? Z introverta sa tak ľahko nestane extrovert a naopak.