Ako by ste riesili situaciu ze chcete dat pokrstit dieta ale nemate koho dat krstnych rodicov. Tiez by som bola najradsej keby som nikoho nemusela volat nikde. Zijem 400km od mojej rodiny. A nechce sa mi to riesit tam. Tu zas vsetkych ubytovat.. potom to posedenie co mna ani nebavi. Ako by ste to riesili?
zavolala len krstnú mamu... je nutné volať ďalších x ľudí?
@zmrzlinka2021 no ved by som to aj tak spravila lenze nemame ani tych krstnych. To je najvacsi problem.
@deti95060810 nie ale nemam dat koho za krstnych rodicov.
Vykašľala by som sa na celý krst.
už som tu čítala ako jedna maminka dala vlastnú matku - teda stará mama bola aj pri krste ako krstná mama, dokonca som čítala že nemali nikoho - žiadnych krstných.
pozri staršie diskusie - možno sa tam niečo dočítaš.
@doriiis to asi nie je prípad autorky... 😉
@deti95060810 nemali ziadnych krstnych ? To by sa mi pacilo. No mamu ani svokru dat nechcem.. okrem toho to uz by som musela robit aj tie posedenia..
nejakú kamarátku nemožeš dať? ved to nemusí byť z rodiny
Tlačí ťa niekto / niečo, aby si riešila krst teraz? Pokojne to môže počkať a časom si možno vytvoríš nejaké priateľské väzby súvisiace s materstvom a budeš sa na celý krst pozerať inak. Aktuálne to vyzerá na takú ľahšiu formu desocializácie. 😉
@janickacrazy nemam kamaratku. A uz vobec nie taku co by mohla byt krstna..
Keď nemáš krstných, načo dávaš dieťa krstiť len aby bolo?
@zuzubb007 ved ale krst nie je o tom ze teraz kamaratke preukazem cesta stanr sa krstnym rodicom. Krst je o zmazani dedicneho hriechu o viere.. ako kolko ludi veriaciach sa s krstnymi rodicmi ani nestretava a nebavi..
autorka neviem čo si pod pojmom krstná mama predstavuješ... čo by mala spĺńať.
pretože to čo tu niekedy čítam tak to je mimo úlohy krstných rodičov..
ja by som krstenie neodkladala - vlastná skúsenosť nie moc dobrá....
@deti95060810 praveze neocakavam nic specialne. Len by to mala byt osoba ktoru poznam viac nez rok a viem o nej nieco ako zije atd.. a osoba ktora sa bude aj trochu zaujimat o dieta.. jeden kolega dal za krstneho kamarata a od toho dna dieta ten kamarat nevidel. Uz 4 roky. A to ziju v jednom meste. Teda vztah 0
Podľa mňa krstní rodičia nie sú podmienka krstu, teda dieťa sa bude dať pokrstiť aj bez nich.
Kedysi bola funkcia krstnych rodicov, okrem kadecoho ineho, aj zavazkom, ze ked sa rodicom nieco stane oni sa postaraju o svoje krstna. Dnes uz to neplati. Skor si myslim, ze sa to preklopilo do ineho extremu, ze krstni rodicia su len na to aby nosili darceky. Ak nemas nikoho v okoli, co by splnal tvoje poziadavky asi budes musiet z tych poziadaviek zlavit a vybrat niekoho, kto bude aspon ochotny aspon ten krst absolvovat.
@zuzubb007 to čo za blud si napísala...
to sa krstia len tie deti ktoré majú dopredu určených nejakých krstných rodičov? zvláštne.
autorka, skús sa spojiť s pánom farárom a uvidíš čo ti povie...
možno sme už pokročili aj v tejto otázke a žiadnych krstných už nie je potrebné...
@deti95060810 nie ale tak chcem pokrstiť dieťa tak musím vedieť koho, a za ďalšie krstný znamena, že keby sa niečo stalo rodičom, starať sa o dieťa majú krstný rodičia to je pointa čo mnohí nevedia
@zuzubb007 tak vidíš autoorka chce pokrstiť, len nemá krstných... to sa stáva.
@zuzubb007 takuto povinnost krstny rodicia nemaju- teda nie oficialnu. Krstny rodicia maju pomahat rodicom vychovavat dieta vo VIERE. Nie su povinny zivit alebo satit dieta. To ze sa niektorí krstní toho ujmu ak sa stane tragedia je len na dobrivolnosti a urcene skor tym ze s dietatom maju blizsi vztah- nakolko si rodicia ako krstnych vyberaju ludi im blizkych.
Tak dieťa nepokrsti.Ja nemám súrodencov a dala som kamarátku a jej muža.nezijes vo vákuu to nemáš blízku osobu, ktorá by sa toho ujala?
Ale ako píšeš môže sa stať, že krstni rodičia sa s vami pohádajú, alebo ani nevedia čo to znamená.
Muž nemá tiež kamaráta, súrodenca?
@zuzubb007 to neni ani nahodou pointa. Pointa je vychovavat dieta vo viere. Ak nevieš, tak prosim ta nerad, lebo čo prispevok, to hlupost.
Autorka, da sa v niektorych pripadoch pokrstit aj bez krstnych rodičov. Otazka je aj, či vy ako rodičia ste veriaci a cirkevne zosobaseni. Musi tam byt totizto ta istota, ze dieta bude vychovavane vo viere.
@zuzubb007 ty sama nevieš tu pointu..
Krstni rodičia majú úlohu viesť krsňa k viere, pomáhať v tom rodičom.
Žiadny zákon neexistuje, ktorý by stanovil povinnosť sa o dieťa postarať, keby sa rodičom niečo stalo. Dokonca ani súd nezveri dieťa krstným rodičom. Vždy sa hľadá bio rodina alebo náhradná pestúnska
@cacianka ani krstných rodičom? to sa mi nezdá...radšej úplne cudzím ľuďom?
však neraz sú krstní z blízkej rodiny resp. súrodenci navzájom svojim de´tom... tak potom prečo by deti dávali niekomu koho deti ani nepoznajú. 🙄
@deti95060810 pri nejakej udalosti sa najprv berie do úvahy rodina, to kto je komu krstný štát nijak nezaujíma.
Nemá nik z vás, rodičov, súrodenca, kamaráta, kolegu, ktorý by na krst išiel? Vysvetliť,že nechcete dobuducna žiadne darčeky pre dieťa. Stačí potom zo slušnosti obed s krstným/krstnými... Stačí 1 krstný, nemusia byť hneď 2.
My sme krstili pred mesiacom, nemal kto byť krstný, tak sa ako krstný otec zapísal kňaz, ktorý krstil.
Prosím ťa a prečo to nespravís tak ako ti to vyhovuje?
Zavolas len krstnych rodicov, ktorí pricestujú za vami, ubytujes ich u seba v obyvke na 1-2 noci, dáte spoločný obed a bodka. Podstatné je, aby to boli ludia, ktorí sú pripravení sa dietatu venovať po duchovnej stránke a viesť ho k Bohu.