Negatívna kolegyňa

22. nov 2023

Mam v praci kolegynu o 30r starsiu.Je proti lekarom, proti viere, proti politike a celkovo negativna. Tak sme sa bavili s kolegynami, ze to asi nebude vekom, ale partnera ma daleko, byva sama, syna ma daleko, malo sa vidia, vnucata vlastne nema...tvari sa priatelsky, priam sa chce pacit, clovek sa s nou spriateli a pribprvej prilezitosti pred vsetkymi zosmiesni akoze zo srandy. Je to zvlastne, ale ja z nej citim poslednu dobu velmi tazku, deprimovanu energiu. A to prisla z dovolenky. Lucila som sa s nou s usmevom, nech si oddychne, bola s kamoskou. Vratila sa smutne vyzerajuca a rypava. Tento tyzden planuju kolegovia vecerny teambuilding vonku, mam rande, takze nepojdem. Teambuilding bol aj minuly tyzden, vtedy som bola, ona nie...opytala sa ma, preco nejdem, a vyzvedala aky program mam. Nasledne ma doslova prebodla ocami, pozerala na mna bez pohybu, doslova zizala a takym deprimovanym negativnym, zlym sposobom...ked sa so mnou rozpravala stala oproti mne, ja som sedela za stolom, takze sa nedalo otocit..pisem to preto, lebo mi ostalo zle. Vazne. Druha kolegyna spomenula, ze mozme ist von aj v decembri, vravim v decembri niekedy mozme, ale po tom jej zlom negativnom zizani mi ostalo zle. A potom zacala rypat, ze kedy bude strikovat, ze uz som stara...vravim, ze na dieta sa este necitim, este si chceme s priatelom uzivat vo dvojici...a nasledovali otazky, ze kedy chcem byt tehotna...a proste to sa neda povedat, kedy sa na to budem citit, ale povedala som o rok, o dva, o tri, styri, pat.neviem, mozno este stihne strikovat kym pojde na dochodok, mozno nie...odchadzala so slivami, ze mam ist do kupelov, ale ked pojdem sama, zaplatim za dve postele, tak mam ist s priatelom a odisla, neviem co by som tyzden robila s priatelom v kupeloch, striedala vane?.jednodnovy max dvojdnovy wellness fajn, ale viac naco a preco sama a preco rypala.ostalo mi zle, s inou kolegynou sa rozpravam o svojom vztahu otvorenejsie.je mi blizsia s nou som sa bavila o tom, ze priatel a ja sme uvazovali nad rodinou, chceli sme aj nie, priatel sa i kusok zlakol, tak to spomenula, je taky vylakany, treba si este uzivat vo dvojici.ale preco tie pohlady

stanislavicenka
22. nov 2023

Naco niekomu vlastne odpovedas na otazky, ked ti je neprijemny.

barbora0308
22. nov 2023

Ale to snad vies, ze s kolegami staci udrziavat pracovny vztah a kludne mozes byt vo vsetkych ostatnych veciach asertivna.

autor
22. nov 2023

@stanislavicenka lebo neodpovedat, resp. odpovwdat, ze nemusis odpovedat znamena ist do konfliktu a to veci zhorsuje
@barbora0308 ano, budem asertivnejsia, ak nebudem chciet mrznut vonku, nepojdem ani v decembri a nemusi ju trapit kam

barbora0308
22. nov 2023

No vidis 🤗👍

autor
22. nov 2023

@barbora0308 a co ten pocit, z doho minutoveho zhrozeneho zizania? Pravdupovediac mi je z toho zle, naozaj sa mi urobilo zle a rozmyslala som preco mala dovod tak reagovat.

barbora0308
22. nov 2023

Neries, bud to bol uplne normalny pohlad z jej strany, len tebe sa zdal cudny a tvari sa tak bezne 😁 alebo je to taky ten typ cloveka, co vsetko vie najlepsie a vsetko co je mimo toho, co je pre nu normalne a idealne, je zle a nespravne. Ludia su rozni, bud ich mas rada alebo nie, kolegov si proste nevyberas. Bud si na nich zvyknes alebo utecies 😁.

autor
22. nov 2023

@barbora0308 nie je to jej normalny pohlad, je to ten druhy pohlad aky spominas a ani celkovo to nebol normalny pohlad. Myslim, ze je ale vporiadku rozhodnut sa stravit vecer z osobnych dovodov inak.

barbora0308
22. nov 2023

Jasne, ze to je normalne, ale je normalne aj mat iny nazor na taketo veci, zjavne ho ona ma, tak ho dala najavo dost nevhodne, ale tak co s nou spravis, no nic! Bud si na nu zvyknes a budes k nej asertivna alebo jej budes nadalej zbytocne veci vysvetlovat a potom iba pohorcovat na jej reakciach.

nataly420
22. nov 2023

Veď keď na teba pozera tak jej povedz že čo Kuka ako keby si jej zjedla večeru ? Alebo sa jej opýtaj či je vporiadku :D

katkami123
22. nov 2023

Ja mám takú susedu, opýta sa niečo rypavé a ešte hodí protivný úškrn, že ešte aj na tvári jej človek vidí tú neprajnosť na tom jej úškľabku.

taga
22. nov 2023

1. Neodpovedaj absolutne neznamena, ze ides do konfliktu! Si dospela a nie si povinna absolutne nikomu odpovedat na nic, ked nechces, to je pasivita, nie konflikt.
2. Ked bude na teba zizat, tak sa jej spytaj, ci pltrebuje s niecim pomoct alebo ci mas nieco na cele a pokial nie, ci sa nemoze sustredit na nejaku svoju cinnost lebo ti jej zizanie nie je prijemne...
Hotovo

tykat
22. nov 2023

Sa nou velmi zaoberas. Skus ju nejako vedome odfiltrovat.

katka700
22. nov 2023

Možno na teba ziza lebo má horší zrak a zaostruje a tebe to pripadá ako by ťa chcela urieknut.
Kôli takýmto dotieravym osobám sa neoplatí byť v práci veľmi priateľský, treba riešiť pracovné veci a zvyšok zahovorit. Osobné veci zdieľať len s tými ľuďmi čo ich poznáš dlhšie a je malá šanca že to čo povieš použijú proti tebe.

luccija
22. nov 2023

Taká kolegyňa v kancelárii je vyciciavac energie čím skôr ju uprac a čo najmenej komunikuj

lukbe
22. nov 2023

Nechápem prečo niekomu takému vôbec rozprávaš osobné veci. V živote by som to nerobila.

autor
22. nov 2023

@katka700 @lukbe nema horsi zrak. V principe s nou vychadzam, ma len taketo rypave zmeny nalad k tomu aka je dlhodobo negativna. Ten pohlad bol skor prilis dlhy, neprirodzeny a bolo v nom vela hnevu, taka negativna nadradenost...to znamena, vedela byt aj mila, priatelska a potom tieto zmeny...lsobne sa pozname, kedze sme kolegyne dlho z cias, ked bola aj vpohode...asi ma osobny problem, mozno ziarlivost, nespokojnost

letfenixa
22. nov 2023

Tiež nerozumiem, na čo jej odpovedas o súkromí.

autor
22. nov 2023

@katka700 popravde, nehovorim o sebe skoro nikomu nic, len som spomenula, ze budem v ten vecer s priatelom, len to vedia, ze budem s priatelom...a jedine jedna klegyna tej som sa otvorila viac, i ona mne, je mi blizsia vekom, povahou, tak obcas prehodime par viet o sukromi. Aj som za nu bola rada zozaciatku, obcas ma vsak i ona take specificke spravanie, je taka majetnickejsia, viac na peniaze, je ale inak fajn

autor
22. nov 2023

@letfenixa uz nebudem

lukbe
22. nov 2023

Ale ty nemusíš predsa riešiť nálady takýchto ľudí. Tvoj osobný život a trávenie tvojho osobného času je len a len tvoja vec. Musíš to dat jasne najavo.

svokrinjazykmonika
22. nov 2023

Mala si sa hneď ohradiť že čo po tebe tak čumí hnusne. Možno si to ani ona sama neuvedomovala. Aj to sa stáva.

barborachors
22. nov 2023

Je to nestastna osamela zena. Nechcena muzmi, nikto si ju nevsima. Ty si mlada a nevinna, zavidi ti. Preto tie nenavistne pohlady. Nie je to o tebe, ale o nej. Ona ma problem sama so sebou. Nevsimaj si to. Vela starsich zien je takych. Narazit na pozitivnu usmiatu zenu vo veku po 40,50 je zazrak. Nie nadarmo sa hovori, mladym patri svet. Ona je stara a zatrpknuta. Neries ju vobec a obmedz komunikaciu s nou na nevyhnutne minimum.

sisaka
22. nov 2023

Musela by som sa strašne nudiť, keby som sa vkuse zaoberala tým, kto sa ako na mňa pozrel, čo sa opýtal, čo tým myslel, aký tón použil…
By ma piclo ešte doma 5 hodín po skončení pracovnej doby riešiť nejakú kolegyňu, čo nemá názory podľa môjho gusta a neusmieva sa, keď prejdem okolo. Veď nech, nežiješ s ňou, nie je to tvoja matka, či iná príbuzná, nie je to tvoj partner, či dieťa, je úplne jedno, čo si ženská mysli, ako sa pozerá, o čom sa rozpráva, nie si povinná s ňou viest debatu u súkromnom živote, slušne krátko odpovedz alebo zvrtni na žart, keď nechceš rozoberať svoje súkromie , alebo keď nie si schopná “small talk” tak odignoruj.

Mne prídeš mimo práve ty autorka. Nerieš blbosti a hneď budeš vo väčšej pohode

autor
23. nov 2023

@sisaka ak by si z niekoho vitila negativnu energiu , ktorej by sa ti urobilo zle, pochopila by si. Potom by si sa snazila dostat do pohody. Niektori ludia vnimaju energiu inych a nie vzdy sa da negativnym vyhnut.

autor
23. nov 2023

@barborachors myslim, ze to bude zivotnym stylom aky vedie

0silvia0
23. nov 2023

Ty si myslis, ze preto, ze je o 30 rokov starsia, jej musis odpovedat na sukromne otazky ako ked sa pyta pani ucitelka v skole. Nie, NEMUSIS. Cim skor si to uvedomis a naucis sa asertivne komunikovat, tym skor lepsie pre teba. A ta senzacia ako sa na teba kukla a tebe zle zostalo, co chces citat, ze je to bosorka, ci co?
Jednoducho ked sa ta spyta nejaku sukromnu otazku preco nejdem tam a tam, proste nejdem, mam iny program. Bodka.

stanislavicenka
23. nov 2023

@autorka, ty nevies niekomu povedat, aby sa trosku posunul, ci odstupil, lebo nevidis?
Toto je presne dosledok toho, ze kazdeho nas ucili posluchat staraich🤦. Nic, len posluchat. Neodpovedam niekomu na osobne otazky, ked nechcem. Je to velmi jednoduche. Ked mas pocit, ze rype, priamo sa jej opytaj, je to velmi jednoduche. Pre teba dobre, aby si uvedomila, ze si nema co dovolovat o tebe

ema22270
23. nov 2023

Netreba jej nic hovorit a normalne sa jej vyhybaj, ty nie si povinna mat niekoho rada, len preto, ze spolu pracujete. Drz si ludi dalej od seba. Pokial si nebudes ista, ze napr vsetci vo firme si lojalni, nesiria klebety atd (niekde vo firmach si na tom zakladaju, koho maju medzi sebou)... ja som robila v obchode, zo zaciatku som si drzala odstup, potom po par rokoch som sa aj zblizila s par ludmi, ale bola to chyba, lebo najlbizsi ma podrazili, ale tak tam pracovali take jednoduchsie zeny a to same klebety a podobne. Uz by som do takeho kolektivu nesla.

rorino
23. nov 2023

Vôbec nejdeš do konfliktu ak neodpovies.Jednoducho skús povedať,že na také otázky nechceš odpovedať,ale že jej ďakujes za zaujem