Nedokážem sa tešiť z darov a ani úspechov

7. sep 2023

Ahojte. Zaujíma ma, či ste na tom boli niekto niekedy podobne ako ja? Prešlo to samo, alebo ste to riešili, ak áno, ako ste to riešili?
Dosť ma mrzí, že sa neviem tešiť. Aspoň teda už dávno ma nepotešilo nič tak skutočne a úprimne. Rôzne prekvapenia, stretnutia s priateľmi ani darčeky ma nevedia potešiť a začína si to všímať aj okolie. Mala som narodeniny, kadečo som podostávala, od osobných milých darčekov po najnovší iPhone a hodnotnejšie dary, ozaj užitočné a pekné veci. No ja ako keby som mala vypnuté emócie alebo čo. Snažím sa tváriť aspoň prekvapene a natešene, kvôli mojim blízkym, nech aspoň im nekazím radosť, nooo neviem sa dostatočne presvedčivo pretvarovať. Trvá to u mňa už dlhšie, aj niekoľko rokov asi už. Neviem sa nadchnúť ani pre aktivity ktoré som dávnejšie milovala. Nikdy som sa veľmi nevedela tešiť z toho, čo sa priamom týkalo mňa, to je pravda, ale rada som robila napríklad dobrovoľníctvo, pomáhala ľuďom v tiesni, chystala balíčky s oblečením, zúčastňovala sa aktivít pre deti z domovov a krízových centier, tešilo ma keď som mohla niekomu urobiť radosť. Teraz ma už ani toto neteší. Celkovo sa vyhýbam kontaktu s ľudmi. Doslova ma prítomnosť ľudí vytáča a obťažuje. Sem-tam sa premôžem a nechám sa priateľmi ukecať nech idem niekam, ale neviem sa dočkať kedy budem opäť sama. Nedávno som napríklad skončila prvý stupeň VŠ v štúdiu pokračujem ďalej, ale keď som sledovala spolužiakov ako sa tešili, bolo mi ľúto, že aj sa neteším. Vôbec som nedokázala prežiť tú emóciu. Žiadne nadšenie, žiadna hrdosť alebo aspoň úľava, úplne nič. Pamätám sa, že ani keď som končila strednú, neprežívala som to ako okolie a to som bola medzi najlepšími z ročníka. Tiež priateľ ma chcel potešiť a vymyslel mi ako prekvapenie tajnú oslavu, zavolal priateľov, ja som od začiatku len čakala na koniec 🤦🏼‍♀️. Neviem či byť znepokojená z toho, alebo je v poriadku, že nezažívajú nadšenie z “ výnimočných udalostí” ?

zoeanoel
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
domkakvet
7. sep 2023

Ano ak by to trvalo kratkodobo bolo by to v pohode, ale toto urcite v poriadku nie je.

zuzana76
7. sep 2023

dlhodobo to je znakom depresie

smoulingirl
7. sep 2023

Anhedonia sa to nazyva. Na google najdes vela info. A co najskor vyhladaj odbornu pomoc. Drzim palce.

viera27
7. sep 2023

Mozno si len taka povaha. Ja som podobna,mam pocit ze vsetko uz mam,co k zivotu potrebujem a som spokojna a stastna. Takze nejake darceky ma vobec netesia. Ani sviatky nejak neriesim,doslova neznasam byt stredobodom a pri predstave oslavy sa cela osypem. Som introvert,mam rada samotu a od urciteho casu uz sa mi tiez coraz tazsie prisposobuje a pali cas medzi ludmi,ked ma to vobec nebavi. Paradoxne cim viac mi vadia,tym viac chcu so mnou travit cas,na porazenie 🤣. Ale depresiu rozhodne nemam, som uplne spokojna a stastna

marcellka32
7. sep 2023

Ja som zistila, že mám veľmi rada ticho...dokážem celý deň byť doma bez rádia, tv, nejakého hluku...nemám rada, keď niekto vkuse musí počúvať rádio
Takisto už nevyhladavam často nejaké oslavy, stačí mi moja rodina (muž a deti)

denisah6
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
lilitela
7. sep 2023

bud depresia, alebo si pretazena a telo ide na nudzovy rezim.

marianarem
7. sep 2023

A ine emocie mas? Napr. smutok, hnev, strach, sklamanost...? Nesnazila si sa potlacat nejake tzv. negativne emocie? Niekedy sa prave vtedy stane, ze clovek prestane prezivat aj tie pozotivne.

nina233e
14. sep 2023

Tiež mám ten problém ale nič iné neviem ako Fake úsmev ,nechcem dostať ostatných do rozpakoch.
Ja som taká že sa aspoň tvarim nič iné nwm.