Mám 15 ročného syna, pred časom som si dala podviazat vaječníky, potom som spoznala manžela, manžel dieťa nemá, od začiatku vie, že niesom ochotná znova rodiť, keby na jednom mojom pôrode závisela existencia ľudí nechám ich vymriet takú mám traumu z pôrodu, a ani sa mi nechce začínať s dieťaťom od znova keď už je syn skoro samostatný za pár rokov dostane môj byt a ja ostanem bývať v manzelovom dome konečne bez toho aby som sa musela starať, syna ľúbim ale mala som iba 21 keď som rodila a konečne chcem žiť aj ja, od svadby na mňa manželovi rodičia tlačia mať dieťa, ale ja nechcem, manžel im ani neprezradil že mám prepalene vajcovody a zrazu začína aj manžel vymýšľať že by to šlo umelým oplodnením, moje vajíčko jeho spermia, ale od začiatku vedel že ja už rodiť ochotná niesom, ani sa starať o mimino, mám sa rozviesť aby mal šancu na vlastné dieťa s inou? Alebo ho presvedčiť nech sa s tým zmiery? Lebo ja rodiť už nikdy nebudem.
@mia4321 ak vedel, že dieťa nechceš, nemal by ta do toho tlačiť. Aj keby ta presvedčil, bolo by to trápenie pre všetkých. Nervózna a nespokojná mama = nervózna celá rodina. Povedala by som mu to dôrazne ešte raz, že ty dieťa už mať nebudeš a už nech sa zariadi. Buď si nájde takú co mu dieťa porodí, alebo sa s tým zmieri a ostanete spolu a už sa o tom nebudete baviť.
Rozhodni sa tak alebo tak, je to Tvoj život = Tvoja zodpovednosť. Či pri tom rozhodnutí uprednostníš emócie a city alebo rácio, je len a len na Tebe.
@paulinam99 ona sa rozhodla.twraz sa musí rozhodnúť manžel
A manzel chce dieta sam od seba, alebo preto, ze ho do toho tlaci rodina? Ty si sa uz rozhodla, tvoj postoj pozna od zaciatku. Urcite by som do toho nesla nasilu a proti svojmu presvedceniu. Jednoznacne vysvetlit, ze ty svoj nazor/postoj nezmenis a ak on este chce dieta, tak asi neostava ina moznost ako sa rozviest a najst si niekoho, kto bude mat rovnaku predstavu ako on
@mia4321
Mas pocit ze rozvod riesi problemy?
Proste treba o tom s muzom jasne diskutovat a povedat mu, ze vedel do coho ide a viac nechces tuto temu rozoberat a bodka. A svokrovcom jasne povedat "nei, dieta uz neplanujeme a prosime nestarat sa o veci, ktore sa vas netykaju"..
Chapem ze sa na to nepytas, ale ani nech ta nenapadne dat synovi byt. Moze tam byvat za naklady, ale v ziadnom pripade sa nevzdavaj svojho vlastnickeho prava.
Nechaj sa rozhodnut jeho. Ty uz rozhodnuta si.
ty nie si ta, co zmenila svoje rozhodnutie, ak manzel od zaciatku vedel, ze deti nechces a s tymto vedomim si ta bral, tak on je ten, co zmenil nazor a musi sa s tym vysporiadat tak/onak 🤷♀️ a svokrovcov by tiez mal informovat, ze mat/nemat dieta je vec, do ktorej mate pravo kecat vy dvaja a nik iny
@mia4321 ako píšu ženy ty si sa rozhodla teraz je na ňom či to bude akceptovať, alebo sa rozvediete.
S bývaním nevieš ako to dopadne radšej neplánuj
Moja kolegyňa 42 r on 36r keď sa zoznámili istotne tvrdil, že dieťa nechce ubehlo pár rokov a rozišli sa, lebo zistil, že dieťa chce.To by bolo jednoduché, keby sa ľudia vedeli presvedčiť, aby chceli, to čo my
Toto sú veci ktoré ste si mali ujasniť pred manželstvom aby zrazu jeden nezačal druhého tlačiť do vecí. Nechceš dieťa a ešte podstúpiť umelé oplodnenie lebo manžel zmenil názor a rodina vás tlači ? Veď to je záťaž.. pozor ak by ta prinútili pokojne s tým nemusíš byt nikdy stotznena a mať dieťa nasilu nemusí dopadnúť dobre.
S rodinou si vyjasni raz a navždy že diera nechce, nebude, že nech ta do toho netlačia lebo môžeš sa im akurát tak odcudziť jedného dňa, keď nezvládnem ten tlak. Muž sa s tým musí tiež zmieriť. Toto nieke že sa dohodnete že dieťa nie zrazu asi aj pod tlakom rodiny začne aj on tlačiť a ešte to navrhne umelé oplodnenie?
Manzel si ta vzal a vedel ze ty uz dieta nechces.
Cize predpokladam,ze ste to mali prediskutovane.
Ak ano,asi ta chcel viac ako dieta...
Ak ta Fakt lubi,nebude ta do toho tlacit, ani suhlasit s rozvodom,rozchodom..ak mu ho navrhnes.
Mohli by sme to sice otocit aj naopak,ze ty z lasky k nemu by si ho urobila stastnym a to dieta skusila mat.
Ale je tu to, ze on to vedel!!!!
Cize mal to brat vazne a necakat zmenu.
Obzvlast,ked by ste museli ist do ivf.
Lubite Sa?
Ste schopni zit s tym ,ze si to jeden druhemu nebudete vykrikovat?
Ci ste sa vzali len z dlhej chvile?
Lebo to je teraz ako ked Sa 2 deti hadaju...
Ak mi nedas auticko ,uz Sa s tebou nekamaratim...
Zahodit vztah koli niecomu takemu.
Jeho rodicov chapem,ale oni nemaju pravo tlacit na teba.
A je velmi zbabele od neho,ze nevedia ako sa veci maju!
Predostri mu svoje uvahy o Tom rozvode,koli tomu,aby mohol mat dieta inde.
Je to fer,dat mu takuto moznost.
Ale dobre Sa pozri na reakciu.
Podla nej zistis,ci tam tej lasky bolo/je dost.
presvedcit asi tazko niekoho presvedcis, musi sa on sam uvedomit, co chce. Od zaciatku vedel aky mas postoj, vzali ste sa. Otazka je, ci jeho zmena je subjektivna alebo ovplyvnena recami jeho rodicov. On mozno zmenil nazor, ale pravdepodobne by si bola ty ta, ktora pojde na matersku, mozno na rodicovsku, mozno on by bol z tych muzov, ktory sa dietatu budu venovat a mozno by aj kojil, keby mohol, ale to nikdy nevies.
Ja by som pockala na to, ako sa on rozhodne, lebo ty si bola uprimna od zaciatku a akceptoval to. Ak on sam za seba citi, ze chce dieta tak by som ho nechala a zariadila sa podla toho, ale nikdy v zivote by som nesla do tehotenstva a dietata ak by som to sama nechcela.
Ja som muzovi nedala deti ,hoci som velmi chcela.
Mala som chvile,kedy som mu navrhla,aby si to dieta urobil s niekym inym.
Ale nie rozvod.nezahadzovala som vztah.
Dala som moznost mat dieta.
Bol to jediny moment,moment zufalstva,kedy som bola ochotna tolerovat neveru , len aby to dieta mal.
Viem ako velmi po detoch tuzil.
Ale v hlbke duse som aj vedela,ze ak by na tu moznost pristupil,bolo by to pre mna strasne sklamanie a celozivotne trapenie.
Ale ja som to Risiko podstupovala dobrovolne.z lasky k nemu.
Moj muz, nastastie,ma lubil viac ako tieto svoje predstavy a vzdy ma vyhresil za take navrhy.
Vzdy ma lubil.
Mna.
Plodnu, neplodnu,....mna.,jeho manzelku..
za mňa určite nie a ešte takým samo osebe traumatizujúcim spôsobom ako je umelé oplodnenie, tvoj manžel vedel do čoho s tebou ide a čo sa týka jeho rodiny tak ich názor ťa vôbec ale vôbec nemusí zaujímať. Uvidíš ako sa rozhodne, ale požadovať kompromis od teba je podľa mňa najhoršia cesta.
Mno...to skor on by sa mal cim skor rozhodnut co chce..
Nechala by som ho nech si vyberie...ty už rozhodnutá si a on nech sa vyriekne či je to ochotný akceptovať(to čo vedel už pred svadbou)...asi by som mu nebránila odísť...aby ti to nevyčítal niekedy v budúcnosti...na druhej strane možno je to len chvíľkové,tá túžba a časom príde na to že to čo je pre teba priorita je jemu tiež lebo ťa ľúbi viac ak po svoje rozhodnutia....držím silno palce....chce to úprimný a jasný rozhovor
@elizabet173 Ja viem, asi som sa zle vyjadrila v rýchlosti. Myslím to takže ústne sa dohodli že dieťa nie, žiadne stimulácie, adopcie a nie, že zrazu na ni začne vyvíjať psychicky nátlak aj on. Že téma dieťa je uzavretá.
To by bolo pre mňa neprípustné. Ty si si dala spraviť sterilku preto, lebo si rozhodnutá, že ďalšie dieťa nechceš. Tvoj muž predpokladám o tom vedel, že máš spravenu sterilku a že žiadne ďalšie dieťa nebude. Od toho ten zákrok je. Aby žiadne ďalšie deti neboli. Ty máš trvalý zákrok, ktorý je presne na to, aby si už nikdy neotehotnela a tvoj muž o tom vedel od začiatku. Je od neho maximálne podlé, že ťa po svadbe začne tlačiť do toho, aby si šla na umelé. No nie, proste si stav hranice. Ty si si svoje dieťa a svoju plodnosť vyriešila pred tým ako si sa zaňho vydala. Ak nedokázal akceptovať, že dieťa nebude, tak si ťa nemal brať. Toto je podľa mňa dosť významný dôvod pre rozvod. Dieťa je taká vec, že tam sa nedajú robiť kompromisy. Buď obaja chcú alebo obaja nechcú. A keď jeden chce a druhý nie, potom z toho vznikajú nešťastné vzťahy a témy na MK. radšej sa rozved a nájdi si muža, ktorý má jedno odrastené dieťa a od teba už nebude očakávať rodenie. Tento ťa možno chcel iba zmanipulovať. Vzal si ťa, jasné, jasné, žiadne dieťa nebude a potom to po svadbe začne otáčať, že on vlastne chce a pred rodinou sa nepostaví na tvoju stranu. My máme s mužom tiež iba jedno dieťa a tiež chirurgický zákrok, aby ďalšie nebolo. V rodine to nevesiame nikomu na krk, ale vždy keď sa nás spýtajú na ďalšie, tak povieme, obaja a bez zaváhania, že nie, nám jedno stačí, ďalšie nebude. Náš život, naše rozhodnutie. Ale od tvojho muža je to podraz. Nemá právo od teba žiadať dieťa, keď máš sterilizáciu na vlastnú žiadosť. Takže ak s tým neprestane, rozvod je jediné riešenie
@mia4321 viem presne o com hovoríš ja mam 2maju 10a6 a tak isto to cítim ze pomaly odrasraju a ja ani vo sne ďalšie by som nechcela. Ťažká situácia ale vedel do čoho ide tak nech sa nesťažuje tvoje telo tvoje rozhodnutie sa mu nepáči dovi dopo. Nájdi si takého co ma ties dieťa
@mia4321 neviem, preco sa hned chces rozvadzat. V prvom rade rodine jasne oznamit, ze ty dalsie dieta mat v ziadnom pripade nemozes a ani nechces, nech uz teda tuto temu viac neotvaraju (detaily im hovorit nemusis). S manzelom sa porozpravaj medzi 4 ocami v klude, bez zbytocnych emocii, ze tvoj stav ani rozhodnutie sa nijako nezmenili, ak ale on po vlastnom dietati tak velmi tuzi, tak sa bude musiet rozhodnut on a niekam sa posunut dalej. Sice v tom pripade si budes musiet vyriesit byvanie nejako inak, ale to snad zvladnes ;)
Ukáž mi človeka, ktorý nikdy nezmenil názor - a ja ti ukážem, že viem lietať...
Človek, ktorý nikdy nezmenil názor, snáď ani nejestvuje.
Po tvojom vysvetlení, prečo nechceš ďalšie dieťa partner to nejakú dobu možno prestane pripomínať, avšak túžba po vlastnom potomkovi v ňom zostane ako pichľavý tŕň a je možné, že rokmi bude naliehavejšia.
Preto by ste sa mali dohodnúť na rozchode.
Rozviedla by som sa.lebo on casom ako bude starnut ti to urcite bude vycitat ze ty dieta mas a on nema a tak...ked tuzi po dietati neh si spravi so zenou ktora mu ho da
Takze voľakedy sa dala robiť sterilizácia po jednom dieťati? Lebo dnes už je to po dvoch, ak mám správne info.
@mia4321 Keď si ťa manžel vzal, vedel, že už žiadne ďalšie deti nechceš, že si dokonca podstúpila zákrok, aby si ich nemala. Keď to vtedy akceptoval a napriek tomu ťa požiadal o ruku a vzali ste sa, tak by som brala od neho, ako podraz, že ťa teraz núti do dieťaťa, do celého náročného procesu umelého oplodnenia... Áno, každý môže zmeniť názor. Ale toto je zásadná vec. Nech sa s tým zmieri. Keď to nedokáže, tak jediná cesta je ísť od seba.
Druhá vec: nezbavuj sa svojho bytu, ani keby ste s manželom zostali spolu a bývala by si uňho. Nikdy nevieš, čo sa môže stať.
@nnnuuunnn laparku ti urobia aj ked nemas ziadne dieta a neviem o akej minulosti sa bavime, pretoze moja kolegyna mala sterilku robenu pred 15 rokmi s 1 dietatom
No neprijemna situacia, hlavne, ked si ta s tymto vzal a teraz v podstate on zmenil nazor. Asi by som mu dala priestor, bud sa rozvedieme alebo uz nech to nikdy nevytahuje…tiez poznam taku znamu, ma dospele dieta a trochu mladsieho snubenca a idu sa brat. Tiez to moze skoncit podobne.
Ak sa rozvedieš tak šanca na ten jeho dom padne...a teraz vážne.Nik tá k tomu nemôže dotlačiť a rovnako ty nemôžeš od neho chcieť.aby žil bez vlastného dieťaťa.Tak žije napr.studenkovej branko.ona ho obletuje.ale či je ozaj šťastný? Kolega deti nemal.problem bol u zeny.je už na dôchodku a neskutočne ľutuje.ze si aspoň neadoptovali.Takze sa vážne porozprávajte.rozhodnutie je na ňom.Keby chcel rozvod.ja by som s tým súhlasila.