Názor rodiny na vzťahy

noemia2
9. sep 2023

Chcela by som sa asi hlavne vykecať.
Vyrástla som v dosť toxickom prostredí. Otec sa o nás nestaral, iba využíval mamku, sedel doma, nepracoval, nepomáhal s domácnosťou.. mamka robila všetko aj práca, aj deti, aj domácnosť. Teraz som mladá dospelá žena, 20tnička a úplne mám strach z toho nájsť si partnera. Stále doma počúvam, že každý muž bude taký, že to nech si vyhodím z hlavy, že muž bude robiť doma a takto... podľa môjho otca je to normálne proste. No a ja som ešte nikdy nemala vzťah, ani krátkodobý, ani dlhodobý. A strašne sa toho bojím. Na jednu stranu nechcem byť toľko sama, chcem mať niekoho, s kým sa budeme mať radi atď. ale na stranu druhú, ja si neviem predstaviť, že by som to mala mať tak, ako som to mala doma a stále len počúvam, že niečo iné nech si vyhodím z hlavy, že som proste žena.

Taktiež ešte študujem, takže ani neviem odísť z tohto prostredia, ale hrozne to gabe môj ohľad na mužov. Rodina mi taktiež robí také blbosti, že ma dávajú dokopy s chlapmi, ktorých vidia, alebo s chlapmi zo susedstva – tento tu Mareček by ti bol taký dobrý frajer... a mňa z toho celého už ide poraziť.
Ako mám vysvetliť svojej rodine, nech s tým prestane, že ja taký život, ako mali oni nechcem a že ak si raz niekoho nájdem, tak to bude muž, s ktorým sa budeme ľúbiť a ktorý sa o mňa bude starať rovnako ako ja o neho? Naozaj je to akoby som chcela jednorožca?
(to mi robí aj širšia rodina, ale u nás fakt nie sú normálne vzťahy. Obe babky nemajú dedkov, jedna bola celý čas slobodná mamka, druhú muž opustil a utiekol za inou, môj brat má tiež veľmi odveci vzťah založený na pretekaní a využívaní..)

1sally12
9. sep 2023

Tiež som si zažívala takéto predpotopné názory 🙄že budem tiež len za slúžku ako to bolo v našich rodinách vo všetkých pokoleniach 😒 za mňa nevysvetlovať ...že dnes žijú rodiny aj inak a partneri si pomáhajú...zbytočné...aj tak si pôjdu po svojom 😒zaseknutí v min. storočí
A tiež to dávanie dokopy .."veď s tým by ste sa k sebe hodili" 🙄 takže neboj, úplne ti rozumiem, tiež som si to zažila. Hlavne sa nenechaj opantať/presvedčiť a ver že si nájdeš niekoho úplne iného ako bol tvoj otec. Ver tomu ;)

pribinak
9. sep 2023

Toto je aspoň na pár hodín psychoterapie. Si tým všetkým veľmi zaťažená a trápi tá to

marianarem
9. sep 2023

@noemia2 Tak vsetci chlapi zdaleka nie su takito a ineho ako tvojho otca najdes jednoducho tak, ze tu sluzku robit nebudes a nikdy ani len naznakom nezacnes. Teda kym spolu nebudete byvat, stara sa o svoju domacnost kazdy aam. Ziadne ze mu prides navarit alebo upratat. Ked ta o to bude ziadat (ano, su taki chlapi), tak proste nie. Spolocne byvanie jedine pod podmienkou, ze o domacnost sa starate spolu. A bude, typ ako tvoj otec sa na teba skratka nenalepi.
Kolegyna si nasla takeho, co fakt doma len sedi pri tablete. Ale tam to bolo vidiet uz pred spoluzitim, proste si ju testoval - co keby si mi umyla dlazku, neprides mi umyt okna...A ona isla. Tak ty proste nechod, ak nahodou na takeho natrafis. Ale oni ozaj nie su vsetci taki.

maranta_leuconeura
9. sep 2023

Svoj zivot mas vo svojich rukach.

Nie, nie su vsetci chlapi taki a najma mlada generacia uz taka nie je. A vies preco? Lebo dnes uz mlade zeny vyzaduju, aby sa aj muzi podielali na chode domacnosti, rovnako ako my zeny chodime do prace a budujeme karieru.

Nevies si najst brigadu, pracu na ciastocny uvazok? Aby si mala viac financii, nasla si podnajom, nemusela byvat u vasich. Cim dlhsie si v tom prostredi tym je to horsie a otupies.

S tymi strachmi z hladania partnera by ti mohla pomoct psychologicka. Priznam sa neviem ake su podmienky na preplatenia sedenia z poistovne, no zas by ti pomohol vlastny prijem, keby si aj raz mesacne do toho dala 50€ (tolko cca stoji jedno sedenie), o pol roka ci rok uz vies byt uplne inde.

reanda
9. sep 2023

ako, este pochopim, ze su zeny, co stale veria, ze chlap nikdy nebude robit domace prace, alebo sa starat o deti.. ale aby existovali take, co beru ako normalne, ze chlap nerobi vobec nic? ani nechodi do roboty? to na co ho tvoja mama ma? len na splodenie deti? ako, tvoj otec keby mi isiel cokolvek rozpravat, tak si to moze strcit za klobuk..
dobreho partnera si najdes tak, ze budes robit veci, ako tebe vyhovuju a nebudes sa mu v nicom prisposobovat, ak by si mala ist sama proti sebe.. vtedy si najdes takeho, aky sa k tebe hodi

danica2711
10. sep 2023

prepáčte, teraz trochu od veci - toto je učebnicový príklad pre všetky trpiteľky, ktoré sú ochotné prežiť život s chlapom ako autorkin otec, len aby deti mali úplnú rodinu. Výsledkom "úplnej rodiny" sú deformované vzťahy a pohľady na život a trápenie, aké prežíva autorka.
Autorka, nepočúvaj reči svojej rodiny, veď vidíš, akým životom žijú, tak zjavne ich názory správne nie sú. Skús sa od nich osamostatniť, ak sa dá, a vzťahov sa neboj, nie každý muž je ako tvoj otec. Ale pre istotu vstupuj do vzťahu opatrne, aby to fakt nebol chlap podobný tvojmu otcovi ("výhoda" je, že vieš, čo nechceš)