Následky zo vzťahu s manipulátorom

24. mar 2021

Ahojte. Dlho som vahala ci sem vobec pisat kedze uz je to dva roky od rozchodu s manipulatorom ale zistila som ze asi stale nieco zle vo mne ostalo a chcem to sem dat mozno ako aj vystrahu pre baby ktore maju nieco podobne po svojom boku. Moj vztah s tym clovekom trval 3,5 roka a zistujem ze stale som sa z toho celkom nespamatala. Hned vysvetlim. Bola sok este mlada a sprostucka nevnimala som vtedy ze je taky zly. Neustale zhadzovanie ci vycitky a kritiku som brala uz casom akosi normalne a myslela som si ze naozaj je chyba vo mne casom. Pred tymto vztahom mi nechybalo sebavedomie bola som uplne ina. Momentalne som na tom este stale aj dva roky po rozchode tak ze si neverim mam male sebavedomie aj ked okolie ma vnima opacne ako ja. Vela ludi mi hovori ze mam na viac a ja to akosi vnimam inak. Neverim si mam komplexy aj zo svojho vyzoru. Predtym to bolo cele inak

autor
24. mar 2021

Mala som ovela viac sebavedomia a teraz v skratke opisem co zvykol pouzivat na mna moj ex. Co sa tyka vyzoru nikdy som nemala nadvahu mala som vzdy max 56kg pri vyske 170 a myslim ze som tak akurat. Ako asi vacsina bab okolo 25 som sa vzdy pekne nahodila upravila. Neobislo to bez hluoeho komentara a ako by som mala so sebou nieco robit lebo napr moje nohy nie su pevne aj moja rit atd. To bolo pravidelne ked som si dala saty obcas si ma zhnusene premeriaval. Proste uplne zle. Az casom som to pochopila. Predo mnou rozpraval o inych zenach ake su krasne atd. Mne to nikdy nepovedal. Okrem tohto ma uplne daval dole ako sa neviem postarat o domacnost aj ked sme spolu nezili ako nic neviem ako si neviem najst lepsiu pracu aka som neschopna a on vie vsetko najlepsie. Vrchol bol ked ma zacal ziadat aby som im domov prisla pomahat s drevom atd to bolo uz pri konci a potom som ho klnecne poslala kade lahsie. Bola to pre mna ulava. O tom ze nechapem co som nanom videla ked uz v 30 ma plesinu a pupok pomlcim bola som fakt naivna a hlupa. Ale co je horsie zistujem v poslednej dobe ze to vo mne zanechalo nasledky. Ze sa naozaj vidim tlsta stale ze nevyzeram dobre ze som neschopna ze nic nezvladam 😢 predtym som takato nebyvala a az teraz s odstupom casu si to zacinam uvedomovat. Preto chcem odkazat babam ktore nieco podobne zazivaju prosim skoncite to.

amelie2017
24. mar 2021

Ahoj, urobila si to najlepsie rozhodnutie v zivote, ze si vycuvala z takeho vztahu. Urcite si silna zena. A bohuzial, po takejto skusenosti je treba vela casu, kym sa obet spamata, vrati do normalu. A najvacsie stastie je, ze si s nim nemala dieta. Moja dobra kamaratka to bohuzial dotiahli az k svadbe a dietatu. Boli to ako cez kopirak u teba. Obliekla si saty, ze ci si je ista, ze tak vyjde von, ze ma otrasne nohy, nie ako ine zeny, ale dva stlpy. Pritom krasna zena s perfektnou postavou. Vidno, ze si vyrstala na dedine, lebo taketo nazory maju len dedincanky (vystudovala vzajomne 2 VS v Liverpoole).

amelie2017
24. mar 2021

Odoslala som skorej, vsetko na nej kritizoval, ale ona ho slepo milovala. Snazili sa o dieta, nedarilo sa, sli na umele oplodnenie, ale aj to kritizoval, ze ona je neschopna, aku ma maternicu. Ked otehotnela, posielal ju na potrat, ze on vlastne s nou dieta nechce. Az psychologovia v centre jej otvorili oci. Rozviedli ich este pocas tehotenstva. Bohuzial tam jej trapenie neskoncilo. Terorizuje ju nadalej cez dieta. Mala ma 3 a pol roka, nikdy s nou nebol sam dlhsie ako 10 min, nikdy ju nenakrmil, neprebalil, nesiel kocikovat, nehral sa s nou. Pride k nim, sadne na gauc a pozera, ako sa hra. Vytiahla ich na plaz s nadejou, ze aspon vo vode sa s malou vyblazni. Oter roka zobral 6 plechoviek piva, ked ich vypil, zahlasil, ze idu domov. Medzitym stihol dourazat, ako sa dalo. Dcera mala nejake zdravotne problemy, len komentoval, ze kvoli nej, ze dedincanka jej ani nevie najst lekarov, ale on to robit nebude, lebo ona sa rozhodla rozviezt, tak nech sa stara. Pred mesiacom na neho uz podala trestne oznamenie, lebo uz zacal na nu utocit aj pred dcerou.

mariejenka
24. mar 2021

Myslim si ze sa začínaš uzdravovať....uvedomujes si toya postupne začneš zabúdať ma tie jeho slova...a skutocne sa musime dievčatá viac mat radi, seba samu na prvom mieste. Najmä na začiatku vzťahov....ako naozaj ked mám oči a pri výške 170 a váhe 56...uveris ze si tlsta? Taky faker by mal pred ksichtom,a pritom on je pupkaty plechuň! A ostatné jeho kydy,prosim ta zasmej sa na všetkom,on videl ze si sikovnejsia,ako on a takto ta daval dole,k nemu na jeho úroveň ....neber to osobne uz ...hlavu hore a nedaruj mu uz ani jedinú sekundu. Drz.sa

mariejenka
24. mar 2021

@amelie2017 och, nechxem byť impertinentna,ale takýto k***t zije,a kolko skvelých ľudí zomrie...ach, držím kamoške palace!!!

amelie2017
24. mar 2021

@mariejenka zdielam tvoj nazor. On je ozaj odporny clovek. Videla som ho len 2krat v zivote, ale strasne zle som sa citila v jeho pritomnosti. Co je zvlastne, lebo tito ludia su vacsinou sarmantni, ziskaju si pozornost kazdeho a preto obeti malokto veri jeho konanie.

autor
25. mar 2021

@amelie2017 boze chuda to je najhorsie ze s nim ma dieta a to trpi tiez. Takyto chlapi maju podla mna vacsinou zo seba komplexy a vrsia sa na inych. Vacsinou je obetou partner. M

autor
25. mar 2021

Dakujem uz snad sa zbavim zbytku toho co vo mne po tom vztahu ostalo. Kolko zien ma zniceny zivot vdaka takymto chrapunom. Aj preto som sa rozhodla to sem napisat mozno to neiakej pomoze zachranit sa spod vplyvu manipulatora

natyreggae
25. mar 2021

Ahoj.. mne sa toto podobné stalo pred dvomi rokmi... tiež naivná mladá hlupaňa... lenže na mne to nezanechalo následky ale ten pocit keď ťa zhadzuje stále, zosmiešňuje, nechce ti dať pusu, nikdy mi nepovedal ľúbim ťa, ani keď som mu to povedala/napísala večer pred spaním on nič na to...... poznám to veľmi dobre..a potom keď som od neho odišla tak ešte ja som bola tá najhoršia a on mne naletel.... no proste nonsens a to som mladá baba mala som vtedy 15.... 😐len všetko to je v hlave... ja som si povedala že no takáto spodina spoločnosti nestojí o moje trápenie a kvôli nejakej nule čo mal len urážal sa určite nebudem trápiť..kašli na neho.... fakt žiadny retard čo to možno ani nemá v hlave v poriadku za to nestojí😉❤

autor
26. mar 2021

@natyreggae dobre ze si si uvedomila a mas taku skusenost tiez do buducna aj to pomoze urcite. Ja napr som tohto poslala do ri.. uz ked som bola na pokraji z nervami aj z inych dovodov a on mo este pridaval a potom som sa dozvedela od jeho sestry ze vlastne on mna poslal..som sa len zasmiala. A ze nech mu nejaka ina naleti.

domiii99
26. mar 2021

Prechádzam si podobným obdobím teraz, som rok po rozchode. Moj ex je podobný ako ste odpísali vy svojho. Nemá váš ex narcisticku poruchu osobnosti? Ak by ste mali záujem o tom popísať kľudne mi napíšte. Viem vám odporučiť aj knihy ktorepomohli mne po ktorých lepšie pochopíte čo a prečo sa to stalo. Študujem psychológiu už 2 roky, začala som sa viac zaujímať o narcisticku poruchu osobnosti u chlapov a toto pochopenie mi pomohlo dostať sa cez rozchod a prijať to čo bolo. 🙂

mimi20222
2. sep 2022

Ahojte, vzťah s manipulátorom je prekrásnou ilúziou. Manipulátor nechápe vnútornej podstate vzťahu, slobode človeka či empatii, hoci je majstrom v predstieraní všetkých troch. Zdá sa, že v kresťanskom prostredí sa cíti manipulátor ako ryba vo vode... necíti vinu, a preto je ideálnym svätcom a zároveň prekliatím pre okolie🙂.

Na internete koluje mnoho článkov ako manipulátora odhaliť. Ak ste si istá/istý, že máte vo svojom okolí manipulátora, alebo s ním dokonca žijete, odporúčam Vám uvedomiť si zásadnú vec: Jediný koho môžem zmeniť som JA sám. Manipulátora nezmeníte – je to jeho hlboko zakorenená podstata, ktorú si ani nemusí uvedomovať. Aby sa manipulátor zmenil, potrebuje si uvedomiť, že doteraz rozmýšľal, hovoril a konal zvrátene, čo je u narcistických osobností mimoriadne zriedkavý jav.

čo ďalej...

Každá rada drahá. Ľahko sa povie, že máte viac možností. Môžete sa rozviesť, zmeniť zamestnanie, presťahovať sa … kde na to nájsť silu a odvahu? Ideálne je začať chodiť na dlhodobú psychoterapiu. Tá vám pomôže trvalo sa vymaniť z role obete. Lebo inak uniknete od jedného manipulátora, ale stretnete iného. Ak však nič z toho nie je aktuálne možné, nemáte prostriedky, príležitosti, skúste meniť pomaličky sami seba. Nepokúšajte sa o úprimný rozhovor s manipulátorom – nie je toho schopný!!! Porozprávajte radšej dôveryhodnému človeku, čo ste zistili, čo prežívate. On môže byť aj vašou podporou na ceste zmeny.

Vyberte si z prečítaných článkov, ktorých je na internete dnes už strašne veľa, jednu – dve rady, alebo si vymyslite niečo sami (prestať sa ospravedlňovať, udržať očný kontakt, hovoriť len áno – nie, opakovať stále tú istú krátku vetu, otázku ako pokazený gramofón, nedať sa vyprovokovať k plaču, kriku, odísť pri nadávkach, ukľudniť sa hlbokým dýchaním, ...) a začnite niečo z toho skúšať. Prehrávajte si najprv v hlave svoje nové správanie v situáciách, ktoré ste s manipulátorom často zažívali. Potom si skúste zahrať s blízkym nové správanie – on bude „akože“ manipulátor a vy sami sebou. A potom si role vymeňte. Keď už ste nadobudli istou, že to zvládnete, vyrazte do „boja“ naostro. Nevadí ak sa vám na prvýkrát nepodarí dokonalá zmena – skúšajte to dovtedy, kým sa to nestane vašou prirodzenou súčasťou. A začnite skúšať ďalšie možnosti. Vytrvajte. Nedajte sa odradiť. Nájdite si novú cestu životom. Urobte odbočku od role obete smerom ku sebavedomému človeku so sebaúctou, ktorý si váži sám seba a dokáže povedať nahlas: Toto je manipulácia! Nebudeš ma manipulovať!

Okrem toho, ak sa vám deje psychické týranie opakovane kdekoľvek, píšte si denník a zapisujte si stručne popisne spôsoby ubližovania od dotyčného s dátumom. Jednak vám to pomôže vyčistiť dušu, ale ak situácia dospeje do podania žaloby, vyšetrovania, alebo súdu budete mať dôkazy týrania nielen plač a sťažovanie.

Zmeniť jeho(ju) nemôžete. Seba áno. Prajem Vám veľa síl.

m.