Ahojte,
chcela by som sa vás opýtať, či máte tiež rodičov, čo sú tvrdohlaví a nepočúvajú? Ohľadom zdravia, hocičoho... Že im dohovárate, ak nerobia niečo správne a oni aj tak idú svoje... Nemôžeme na našich rodičov, ak už majú vek, dozerať, ale všeličo sa nájde.. Zlá životospráva, závislosti... alebo vaši blízky... Viete, že sa rútia do záhuby a nič nepomáha, ani krik, plač, ani po dobrotky, ani po zlotky
Podeľte sa...
PS: Moja mamka bola roky fajčiarka /78 r/ , postupne sa prestala hýbať, väčšinou posedávala, buď počítač, mobil... cigaretku si neodpustila, aj keď obmedzila, neprestala... aspoň kvôli nej vyšla von... Potom prestala mať záujem o záhradu, o varenie ,variť začal môj otec.. Bola som zhrozená, keď som tam prišla po pár mesiacoch,, že mama nechce ísť do záhrady, ledva prešla z izby do izby.. Pri všetkých liekoch málo pila.. Darmo som im kúpila kanvicu na filtrovanie vody, že si bude sledovať, kolko vypije... Nič, ostala nepoužívaná. Otec navyše mamu podporoval v zlých návykoch, až zoslabla, pomaly ju už aj obliekal... Nechcel sa s ňou tiež hádať, keď niečo nechcela robiť, keď nevládala, keď nechcela k lekárovi...
A vždy som im dohovárala, že to robia zle, že mama musí prestať s fajčením, chodiť, jesť, piť, nepozerať do mobilu! Prechádzať sa! .........
zbytočne...
Skončila vo Vyšných Hágoch na plúcnom s nádorom na plúcach...
PS2: Som na opačnom konci Slovenska...
PS3 áno, už som mala diskusiu, kde som sa obávala o mamku.. ale viem, že si to privodila sama... Zaujímajú ma vaše príbehy. Podporíte ma tak trošku... :( v týchto čiernych dňoch...
Ďakujem...
Ja este 70 nemam a zatial ma netreba vychovavat a navigovat, ale urcite aj k tomu dojde. Teraz si hovorim, ze ich pocuvnem, ved su zdravotnicky, viac vedia. Zatial sme v stadiu, ze ja mam viac vedomosti o istych veciach a radim im. Sice nie vzdy pocuvnu, ale aspon
sa dozvedia. Stari ludia su ako male deti, teraz to sama vidis, ako je to s nimi tazko.
Ja to vidim na manzelovi, ako moje rady ho otravuju a nechce ich prijimat. Potom ma to stoji vela namahy ho presvedcit. A bude este horsie. Takze sa obrn trpezluvostou a vysvetluj dookola,kontroluj cez telefon. Ani pamat uz dobre nesluzi, preto nepamataju, ze sii nieco hovorila. Ale nechat tak to nemozes.
@bellugia Prečo máš pocit, že tvoji rodičia ťa majú poslúchať? Prečo si zhrozená, že mama prestala mať v jej veku záujem o záhradu? Alebo o varenie? Mladé ženy sa tu rozčuľujú, keď sa im mama, alebo nebodaj svokra, chce miešať do života a hovoriť im, čo a ako majú robiť. A opačne to má byť v poriadku? Ty nemáš svojim rodičom právo hovoriť do ich vlastného života.
@bellugia ja si myslím že tvoja matka má už istý vek a prišla na ňu staroba - preto ta záhrada menej obrobená, preto už nezáujem o varenie a pod.
Každý stárne v inom veku - niekto je čiperný ešte aj v 85tke, ale ďakuj aj za to že to bolo aspoň takto...Horšie je že si od rodičov ďaleko a nemôžeš im pomôcť ...ostali sami? alebo je tam poblízku niekto na koho sa môžu obrátiť...
viem o prípadoch kedy starí ľudia prišli o e... to je čistý hyenizmus čo dokážu poniektorí za vidinou zbohatnutia...
"každý chce len tvoje dobro.... nedaj si ho zobrať!" 😉 asi toľko k tomu.
@bellugia Mna zaujal tvoj prispevok nejaky tyzden dozadu, ze zlyhala kardiologička. Teraz uz konecne priznavas, ze to bola chyba tvojej matky, nie lekarov. Je to smutne, co sa stalo a aku ma tvoja mama diagnozu, ale nemozes sa zamyslat nad tym, preco to tak je. Nuz, ano, kazdy mame rodicov, ktori nas deti nebudu pocuvat. A to nielen ohladom zdravia, ale aj inych veci. Je to ina generacia, ony mnohe veci vnimaju uplne inak. Mozes sa snazit kolko chces, mozes aj byvat im za nosom, denne ich navstevovat, aj tak si budu robit, co chcu a ako chcu.
Ja si vzdy poviem...takto sa spravaju spoluzavisli,takto sa ja spravat nebudem. :D Hej. Starki su tuhi fajciari,pricom jeden z nich je astmatik! ...pri kazdom vidim nieco,co sa da zlepsit. Ale to oni musia aspon troska chciet. Chciet radu. Pytat si ju. Otvorit takýto uprimny rozhovor....a ked ti to velmi vadi,mozes sa len ozvať a to je tak všetko..
@bellugia ja Ta len chcem povzbudit, ze vo Vysnych Hagoch su ti naj odbornici...tiez som tam mala svoji blizku osobu. Prezili sme si neskutocne narocne obdobie, ale uz je to dobre moj blizky je ok 🙏❤️ Ale cestovali sme za nim minimalne kazdy vikend a kazdy den spolu casto telefonovali, tiez sme na opacnom konci Slovenska. Drzim Vam moc palce.
@bellugia ale ty nemôžeš diktovať aký životný štýl majú viesť tvoji rodičia...to nie sú tvoje deti pri ktorých vieš ovplyvniť stravu, pohyb.....to sú svojprávny ľudia ktorý rozhodujú o sebe sami....predpokladám že aj ty ješ sladké a vieš že to nie je zdravé...a teraz ti príde dieťa a začne vykrikovať že to nesmieš jesť lebo je to nezdravé...prestaneš kvôli tomu to sladké jesť? alebo si to predstav pri mäse....príde za tebou dieťa a povie ti nejedz to mäso tak často, lebo to nie je zdravé - stačí 2-3x do týždňa...počúvneš ho? tvoji rodičia hoci sú starší sú dospelí svojprávny ľudia, ktorý o sebe rozhodujú sami.... žiaľ , môžeš mať najlepší životný štýl a rakovinu môžeš dostať aj tak.....každý z nás má v sebe aj rakovinotvorné bunky, už záleží od imunity ako si s tým poradí keď sa začnú nekontrolovane deliť.....viem o čom píšem, lebo otec mal tiež rakovinu plúc.....každý deň mal pohyb, cez 10rokov nefajčil(ani predtým nefajčil veľa), denne cibula, cesnek, denne bicykel, pohyb na záhradke tam si samozrejme dal aj ovocie , zeleninu....a vidíš....rakovinu dostal aj tak.....ja nemám toľko pohybu čo on, on denne prešiel na bicykli aj 15-20km.....cesnek bežne nejedávam surový vôbec, surovú cibulu možno raz do roka, on si to dával skoro denne....viem že je to pre teba ťažké, ale teraz rodičia potrebujú oporu a byť s tebou, nie tvoje výčitky a poúčanie čo môžu a čo nie...
@mogaa to o com ty hovoris je ale blba nahoda, alebo tam boli nejake ine rizikove faktory. Tiez mas vacsiu pravdepodobnost ze zomries pri dopravnej nehode ked kazdy den chodis autom/ako chodec cez cestu ako ked ides raz za mesiac. Ale to neznamena, ze ta druha skupina je nezranitelna. Zdrava strava, pohyb, vyhybanie sa navykom ti s vyssou pravdepodobnostou zabezpeci kvalitnejsi a dlhsi zivot.
@bellugia Ja ta chapem, preco si dohovarala a aj preco dohovaraju ine deti. Proste tu chcu mat rodicov co najdlhsie. Na druhej strane malokedy to byva ucinne. Jednak rodicia nemaju radi dohovaranie od deti. No a tiez kolkokrat tu ten rodic uz az tak byt netuzi, nie za cenu obmedzeni, diet, namahy atd. Vela starsich ludi uz nema motivaciu udrziavat sa v tip-top zdravi, radsej si zvolia drobne radosti, hoci aj skodlive. Nemaju pred sebou nejake ciele, kvoli ktorym by si odriekali. Mamina, kedze sa prestala venovat zahrade aj vareniu, moze mat aj nejaku depresiu zo staroby, prave preto, ze uz nic pred sebou nevidi. Ale ktovie, mozno ju to nikdy velmi nebavilo a proste si povedala, ze uz robila dost a kasle na to.
No.je to naozaj jej volba, ale chapem, ze sa ti na to zle pozera.
@bellugia pripada mi to, akoby si sa nejako podvedome chcela striast vycitiek svedomia. Ale akych? Tvoja matka je typ cloveka, ktory kasle na zivotospravu. Ja mam presne taku istu matku. Popija, fajci, depkarci, lezi, pribera. Ale ja si to rozhodne nejdem brat za zodpovednost. Za tie roky si nikdy od nikoho nebola ochotna zobrat nejaku radu, vzdy vsetko vedela najlepsie. Rady od seba odrazala. Dospeleho cloveka nasilu nezoberies ani na vylet, ani na prechadzku, ani nemas pravo jej zahodit cigarety do kosa.
Jednoducho sa zmier s tym, ze tvoja matka sa rozhodla zit zivot, ktory nie je velmi fit. A este k tomu ma celkom pekny vek, nikto tu nebude vecne a ludia zomieraju aj na choroby.
Ja som s placom pomaly na kolenach prosila vlastnu mamu, aby isla k lekarovi, ked som videla, ze sa jej zacal rapidne zhorsovat zdravotny stav, nic nevladala, schudla asi tak 40 kil..nie, jej nic nie je. Nakoniec isla, ked som uz fakt bola v koncoch, ze ju tam nasilu odtiahnem a zistili jej rakovinu v brusnej dutine. Do pol roka od onkologickej operacie odisla, na inu diagnozu.
@bellugia podporiť potrebuje v prvom rade teraz tvoja mama. Odkedy deti rodičom hovoria co musia a co nemôžu? Toto musíš, toto nesmieš....ved tvoja mama je svojpravna a dospelá. A dúfam, ze si teraz odpustis slová typu ja som ti to hovorila a bla bla. Želám tvojej mame skore uzdravenie 🍀
@bellugia prešla som tým celým so svokrovcami, akurát o pätnásť rokov mladšími od tvojej mamy. Prestala sa zaujímať o všetko vrátane vnúčat. Svokor sa musel starať,variť. Fajčenie neobmedzili, všetkých lekárov odmietla, vlastne posledné roky pred smrťou odmietla zíšť dole na prízemie vo vlastnom dome. Nikdy si v ničom nenechali poradiť.
Buď pri nej keď koľko môžeš, ak nie tak aspoň telefonicky a podporuj ju.
Súhlasím s príspevkom vyššie,že Hágy sú top a tam urobia čo bude v ľudských silách.
Podľa mojich skúseností sa starnúci ľudia málo zamýšľaju nad starobou a chorobou a málo plánujú spolu s deťmi ako to bude, kto a ako sa postará.Mňa toto naučil môj otec,ked sa nemohli prisťahovať deti bližšie k nim,tak sa presťahoval on s mamkou bližšie k nám a to ešte v čase,ked akotak vládali.Boli sme častejšie spolu,užili si vnúčatá...a ked odišiel,tak ostala taká spokojnosť,že sme sa postarali ako sme najlepšie mohli.
Tiež plánujem niečo podobné a už sa na tom pracuje,aj ked mne na SK ostane len jedno z troch detí.
Autorka,nehladáš cestu ako dostať rodičov k tebe ? Mamku raz prepustia do domácej liečby,bude treba sa starať,nebude to na otca priveľa? Neviem,ty ho poznáš...ja by som to takto riešila.Alebo už teraz hladať možnosti opatrovania v ich mieste.Ak máš súrodencov,tak to riešte spolu,lebo postarať sa bude treba,telefonáty a občasná návšteva budú málo,ja som tým už prešla.
@bellugia rokmi som sa naucila respektovat kazdeho volbu, vyrovnat sa s tym, ze niektori ludia su proste zadubeni ( bez ohladu na vzdelanie) vo veciach vyzivy alebo zdravia...
Uz nepoucujem, nechavam ich tak.
Potom ale nemozu cakat ze sa potrham so starostlivostou, mam svoje veci o ktore sa musim starat.
A nie je to tak že sa prestala o všetko zaujímať práve kvôli tomu, že je vážne chorá ? Možno už fakt nevládala.
@bellugia 78r? popravde... kebyze sa kazdy pacient tolko dozil 🙏
Moji rodicia mali 68 a 67 ked zomreli, zdravo jedli, zdravo zili, nefajcili, nepili, robili v zahradke... otec rakovina hrubeho creva s MTS (zomrel po 7mes od zistenia) a mama v jednom kuse sa na nu nieco lepilo, stale jej nieco liecili, mala kalendar nabity doktormi ako manazer (neurolog, diabetolog, onkolog, ortoped, internista, kardiolog, ocny, hematolog, endokrinolog...) , lieky poctivo brala, drzala dietu, 2x mala rakovinu prsnika... zomrela nahle na rozvrat vnutorneho prostredia (zlyhali jej oblicky, asi z tolkeho mnozstva liekov).
Viem, že ťa to trápi, ale ľudia majú právo robiť aj nesprávne rozhodnutia. Je to ich život, ich právo voľby.
@bellugia áno, tiež to tak mám. Rezignovala som a začala som sa riadiť heslom, že ma do toho nič, každý má právo žiť (a zničiť) si život podľa svojich predstáv. To neznamená, že im nepoviem svoje, ale odmietam sa tým už psychicky vnútorne trápiť a prežúvať myšlienku "prečo". Som rada, že som dozrela do tejto fázy bez potreby odbornej pomoci. Jednoducho zdravie máme len jedno (aj oni, ale aj ja).
@reanda TO si múdro napísala... To je pravda. Rodičov nemám na to, aby som ich vychovávala.... (to si musím zapamätať). Koniec koncov, veď oni aj moje rady často nechcú alebo to skončí tým, že "nepoučuj ma!"
@h2 Hm, tu skôr ide o dôležité veci, ja som sa im do života nemiešala,to som zistila už pred 20 rokmi, keď som odišla z domu a začala žiť inak... To je v poriadku. Tu skôr išlo o zdravie a to je podstatné... Ale na druhej strane si myslím, že ako dcéra mám právo povedať si svoj názor - ale čo si počnú - je už na nich...
@zuzanka.zuzu to som celkom nepochopila vzhľadom na podstatu príspevku.. Neviem, či je dobro zničiť sa a nedbať na zdravie... Ja viem, že jej bolo takto dobre, .. ale ako skončila...
@natalienka12 Ahoj, áno, ten príspevok, to som ja... Zamýšľala som sa nad tým, či sa to nedalo zistiť skôr, ale prešli dni a veci sa majú zase inak. Kardiologička zistila vodu pri srdci, to je vážny problém, možno mohla odporúčať mame internistov... aby sa pozreli aj na plúca... lebo voda pri srdci vzniká z nejakého dôvodu.. Preto som váhala...
@elenita Ďakujem krásne 🙂 🙂
@mogaa Ďakujem... a určite ich nepoúčam, teraz už zbytočne... povedať nejaký názor... a máš pravdu. dík
@marianarem ďakujem za názor 🙂
@muchotrafka298 Ach, to je smutné... keby tak počúvala.. mohlo sa to podchytiť.. To muselo byť trpké :(
@peter0123 Tak, rada by som s ňou volávala ako kedysi, aj video hovory sme robili trikrát do týždňa niekedy, ale teraz nevládze rozprávať, v nemocnici ani nemá pri sebe telefon a keby jej zvonil, sama si pre neho nedojde, lebo nechodí... .( Ďakujem za koment...
@janinah Všetko zvažujeme . Oni sa tu mohli presťahovať už pred 10 rokmi, kým by ešte boli schopní - predať trojgeneračný dom na východe a prísť sem, do niečoho menšieho a mať sa tu dobre, lebo by nás mali bližšie, keď to budú potrebovať. Nechceli... A teraz to určite nebudú chcieť, otec je síce sám teraz, s kým komunikujem, ešte má živnosť, ktorú ukončí, aj keď je už na dôchodku... ale ani za mnou ani súrodencom nepríde, tam sú jeho korene, neopustí ich...
@babulkomale Vďaka aj za tento názor. Tiež mi je tak trpko. Že som sa im snažila pomôcť, poradiť, aby na seba dbali a takto to dopadlo... Je mi trpko -ja mám teraz lietať cez celú republiku a riešiť, keď skôr ma nepočúvali? roky? ........
@zuzka1117 Áno, aj to je otázne, možno už nevládala, tak rezignovala na vela vecí a zvolila si knihy, počítač, mobil, cigaretku a hľa manžel, obskakuj ma... Mala problémy s krčnou chrbticou, na to sa sťažovala, ale čo ak to je dôsledok vážneho ochorenia? Na to sa ešte neprišlo... :(
@tykat ach, smutné... A tak musí aj človek uvažovať o svojom zdraví už v tomto veku... Či má 30, či 40... dbať na seba...
@mikadooo amen....
@bellugia moja mama nakoniec isla k lekarovi, nador odstranili, bola v dobrom stave. Zomrela na inu diagnozu.
@bellugia predstav si, že by si nepísala o rodičoch, ale svojich už dospelých deťoch. Tiež ich budeš usmerňovať plačom, krikom aj nevesty a zatov? A toto používať pri priateľoch?
A hej poznám to. Takže chápem, že ta to rozčuľuje. Ale v živote som rodičov neusmernovala plačom a krikom.
rodicov nemas na to, aby si ich vychovavala.. fakt to nie je na tebe