Napredovanie v živote

dobryclovek1
23. júl 2024

Pozdravujem vás.

Chcel by som si vypočuť radu skúsenosti, od staršej generácie.
Nechcem aby to znelo jednoducho, no potreboval by som konštruktívnu kritiku.

Mám 23 rokov, pracujem v Nemecku, ako Elektrikar no rozmýšľam sa ako sa posunut ďalej.

V zahraničí v Europe som hneď po strednej, no už ma to prestáva naplnovat, premýšľam kam sa posunúť ďalej. Realita je taká ,že som v bode stagnácie, a frustrovaný za obetovanie, množstva času. Rozumiem ,že nedá sa mať obidve. Premýšľam nad odchodlm do USA, keďže som bol tam tri mesiace. Precestoval som krajinu, páčilo sa mi, no stále nie som určite rozhodnutý skočiť na loď. Premýšľam aj nad študovaním, na technickej fakulte, urobiť si vyššie vzdelanie, získať väčší rozmach, byt kvalifikovanejší.

Ďalšia vec ,že neviem sa vysporiadať s rizikom, že stratím cas, a koniec koncov ma to neposunie. Som dosť materialista, a v podvedomí si to nosím, myslím tie normálne hodnoty mať raz dom, a finančnú rezervu. Momentálne nemám záväzky, ani nejaké pozdlžnosti. Len potrebujem sa niekde posunúť, aby som nemal stagnáciu. Určite starší ľudia, čo už niečo odžili, vedia ako systém funguje, a čo preto treba spraviť.

Ďakujem, pekne vaše názory.

zuzanka.zuzu
23. júl 2024

s plynulou nemčinou (a ešte odbornou elektr.) a vyštudovanou STU sa budeš na Slovensku mať ako prasiatko v žite 😉 keď teda túžiš po materializme

dobryclovek1
autor
23. júl 2024

@zuzanka.zuzu Tak zatiaľ áno, ale aj po rodine. No bohužiaľ, zatiaľrazim cestu materializmu.

zuzanka.zuzu
23. júl 2024

ale veď to nie je zlé, treba sa zabezpečiť.

henikap123
23. júl 2024

Vysokú školu si urobiť určite, IT sféra by tá nezaujímala? A to študovať. Ale aj technická by bola dobra a elektrikárov treba.
Ak máš možnosť ísť do ameriky a zlepšiť si ešte anglicky jazyk okrem nemeckého (neviem na akej úrovni si) neviem či tie tri mesiace predtym stacili, tak to by bolo tiež super.

wade
23. júl 2024

Ja by som sa uz na SVK dorabat vysoku skolu v 23 rokoch nevratil. Toto je skvele remeslo a ak si zivnostnik tak kralovsky (ason v DE) zaplatene. Rozmyslal by som skor v oblasti podnikania - vlastna firma v DE alebo US.

wade
23. júl 2024

Len dodam ze palec hore za uz nadobudnute skusenosti a zmyslanie v tvojom veku. S tymto pristupom, akokolvek sa rozhodnes, neurobis zle.

tanyan
23. júl 2024

Stanovovanie cieľov a ich postupné napĺňanie nie je stagnácia. Pre materialisticky orientovaného môže byť cieľom suma podľa vlastného určenia, napríklad na pozemok, dom... Určite je lepšie zakladať si rodinu až po zabezpečení vlastného bývania a finančnej rezervy.

madeincssr
23. júl 2024

@dobryclovek1 dobra tema. Otazka hlavne je, co je to zivotne stastie. Byt vzdelany a/alebo kvalifikovany (hoci aj praxou) a tym padom hmotne zabezpeceny je urcite dobry zaklad. Otazne je, ci postacujuci. Asi tusis, ze nie. VS by mala zmysel, keby si sa usadil v SR alebo CR. Profesiu mas vybornu a vediet Nemcinu je skvele. A ked pridas Anglictinu, este lepsie. Ale zivot nie je len o hmotnom zabezpeceni (peniazoch a majetkoch)... Treba mat okolo seba aj blizkych ludi, naplnajuce konicky a najma volny cas.
A uplne idealne je, ked ta tvoja profesia (aspon obcas, jasne ze po rokoch to nebude neustale) bavi.

luccija
23. júl 2024

@dobryclovek1 pôjdeš do USA a po pár rokoch budeš možno na tom istom, že ťa práca už nenapĺňa asi by si robil to isté...iné je tam 3 m cestovať a pracovať a žiť bežný život.Spravila by som si školu raz ti môže chýbať a čím budeš starší, tým sa ti nebude chciet.Pises veľmi múdro si sikovny

sashka22
23. júl 2024

@dobryclovek1 myslím, že s VŠ budeš zbytočne strácať čas, v zahraničí Ti aj tak môže byť úplne naprd, Ty už prax máš, to je viac ako škola... Myslím, že si naozaj šikovný a nestratiš sa. Môj partner mal presne takéto obdobie po 3 rokoch v BE, zveroval sa mi priebežne ešte ako kamoške...no a ups, po pár zblíženiach som zostala tehotná, takže to život veľmi rýchlo zariadil za neho. Podľa mňa Ti skôr chýbajú priatelia, daj si pauzu, uži si voľno.