Muž ma vyčerpáva

24. sep 2024

Dobryvečer, prosím poraďte, už ďalej nevladzem a neviem, kde robím chybu. Pred rokom sa nám narodila dcéra, muž pracoval v zahraničí, kde mu kolega vybavil prácu o ktorej si myslel, že bude super a za skvele peniaze. Nebolo to tak, tak sa muž vrátil domov. A tu nastal problém, muž sa akokeby zablokoval, nemohol spat, schudol, bol bez nálady, stále len zamysleny, nereagoval. Vysvetlil mi to tým, že sa boji ako to zvládneme finančne. Na čo som mu povedala, že to chápem, ale že nech využije podporu, má ju vysokú a popritom pozerá ponuky. Snažila som sa ho ukľudniť, hypotéku na byt mame malú, je prerobený, nič nie je take načo by nám vyslovene trebalo peniaze. A hlavne mame dosť ušetrené, že môže zostať dlhšie doma. Zameranie ma take, že nie je problém si nájsť prácu aj keď to bude za menej ako je zvyknutý, ale povedala som mu že to zvládneme. Nechcem sa zbytocne rozpisovať, muž sa točí v bludnom kruhu, navštívil aj doktora, dal mu antidepresiva, chodí aj k psychologicke, ale proste každý deň riešime prácu/peniaze a ja ho každý deň uistijem, že to zvládneme, že ľudia sú na tom horšie a že má stále možnosti. Ale on ako keby to nechcel pocut, už hocikedy vybuchnem, že proste dosť stačilo/neumierame. Prosím čo mám robiť, ako mu pomôcť aby sa z toho bludenvo kruhu dostal von a “neľutoval” sa toľko ? Ja už som z toho veľmi vyčerpaná, každý deň sa hádame do toho dieta/zivot/domacnost.
Predtým sme mali super vzťah, je to skvely otec, pomáha aj v domácnosti a ja chápem, že má stres a zodpovednosť ale toto už prekračuje zdravé hranice a niekdy mám pocit, že už ako keby naschval sa o tom chcel baviť (mame pekný deň a zrazu, čo keď nebudeme mat ani na chleba). Nemáte niekto podobnú skúsenosť ? Ďakujem za reakcie.

name_354
24. sep 2024

Aku skolu ma muz.

name_354
24. sep 2024

Nech si hlada brigády

danyelia
24. sep 2024

Ahoj, no mňa by život s takým mužom nebavil, normálne by som sa mu povyhrážala, že keď s tým neprestane, odídem od neho...a keby neprestal, odišla by som 🤷🏼‍♀️

name_354
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
siska25
24. sep 2024

Zial mne to pride ako uz dost rozbehnuta depresia. Treba kvalitneho psychiatra a psychologa na terapie a musi on sam chciet nieco s tym zacat robit.

doriiis
24. sep 2024

No a prečo by mal byť silou mocou na tej podpore? Však nech si nájde druhu prácu.

ivangeline
24. sep 2024

Spýtaj sa, či niekedy na ten chleba nemal. Veľa x sú to traumy z detstva alebo dokonca prenesene od rodičov a starých rodičov. Je dobre nájsť príčinu ale tu ozajstnú tejto úzkosti. Rozprávať veľa o tom. Do hĺbky ale. Je super, že sa chce o tom baviť ale tiež nevie nájsť príčinu..

shinon258
24. sep 2024

@danyelia keď si niekoho berieš, dávaš sľub, že budeš s ním aj v zdraví aj v chorobe. Jej muž má teraz zlé, depresívne obdobie, prečo by ho len kvôli tomu mala opustiť? Zjavne sa snaží, keď bol aj u doktora, len je hrozne ťažké sa z depresie dostať, hlavne ak je na ňom financovanie rodiny a má povinnosti. Ale tak to pochopí len človek, čo to zažil.
Autorka- najlepšie bude, ak si fakt začne hľadať nejakú prácu, aspoň na pol úväzku zo začiatku, aby aspoň prišiel na iné myšlienky

autor
24. sep 2024

@doriiis prácu si hľadá, tu nejde o to, že nechce. Len som mu povedala, nech si dá mesiac volno a dá sa dokopy. On každý deň pozerá stránky s ponukou prace, ja už si mýlim, že až veľmi tlači na pílu. Myslela, som si že sa ukľudní ale trvá to už dosť dlho.

janickacrazy
24. sep 2024

A keby si išla ty do práce a on by ostal doma s dieťaťom? Možno by sa cítil viac užitočný a možno by si začal aj hľadať prácu, keby zistil, že materská dovolenka nie je až taká pohoda.

nikpa
24. sep 2024

Ak nie je momentálne schopný alebo nechce si hľadať prácu, nasla by som ju za neho. Pretože byť doma na podpore mu evidentne neprospieva.

doriiis
24. sep 2024

Autorka...nie každý je stavaný na to nepracovat a nezarabat.Uz vôbec nie dobrovoľne.Ja som bola v živote na úrade prace 3 týždne aj to preto,lebo som mala už v čase nahlasovania sa na úrad vybavenú prácu,len som musela čakať na to,kým sa reálne to miesto uvoľní.Takze som prácu mala aj nemala.Ale nervy som mala riadne za tie 3 tyzdne ti poviem.Citila som sa vinna,že nemám prácu a som na úrade.🤷🏻‍♀️
Nepodporuj ho v prestávke,podporuj ho v hľadaní práce

autor
24. sep 2024

Myslím si, že to môže byt aj niečo z detstva. Veľa sa o tom rozprávame, ja sa ho snažím vypočuť aj podporiť. Išiel aj k lekárovi, lenže chcela by som aby sme sa pohli ďalej a on stojí na mieste. Niekdy to už fakt nedávam, potom poviem aj niečo čo ľutujem. Viem, že pre každého sú jeho problému veľké a ani to nespochybňujem, ale tiež z nás nemôže robiť sociálny prípad, keď to ani nie je pravda. Do prace nemôžem ísť lebo kojim ale už som aj to zvažovala.

mikadooo
24. sep 2024

Podľa mňa berie robotu živiteľa rodiny extrémne vážne, buď tak bol vychovaný, alebo si to vsugeroval a to že sedí doma je pre neho životné zlyhanie... Mal by sa zamestnať... Nerozumiem celkom, prečo sa nezamestná, hoci aj za menší plat, ako je jeho "predstava", ale nech je v práci a popri tom nech hľadá ten svoj vysnívaný džob... Alebo má fakt kvalitnú depresiu no a potom dovi dopo... V tomto prípade sa asi radšej poraď s jeho psychológom ako s nami, ako mu pomôcť...

autor
24. sep 2024

@mikadooo asi máte pravdu, ja som chcela aby zostal doma. Jemu podpora vychádza nejak 1200€ a tu je celkom problém nájsť prácu za taký peniaz, ale si mu prospeje to, že bude robiť a aj za menej. A aj to zlyhanie, ja mu opakujem že nezlyhal, že to stava, nikto sa na neho nehneva. Raz sa dari , viac raz menej.A napadol ma aj ten psychológ, že sa skúsim o tom s niekým porozprávať. Chcela som len pocut nestranne názory.

karolinakr
24. sep 2024

to je pravda, že radšej nech zoberie niečo za menej a hĺada popri tom ako sa takto užierať..čo by robil, keby nemal usporené, potom by sa už načisto zbláznil

doriiis
24. sep 2024

Nech zoberie hocijakú prácu.A medzitým nech hľadá tú svoju vysnívanú prácu.
Nepracovat nie je pre všetkých.Je nás menšina ale sme 💪🏻

andrea2323
24. sep 2024

A uz berie tie antidepresiva? Ak ano, ako dlho? Lebo mne to pride ozaj ze ma nejake uzkosti a zaroven depresie, ze mu to brani zacat.. taki ludia by aj chceli ale nedokazu nabrat tu silu.

leonakr
24. sep 2024

Ahoj,ja na tvojom mieste.1.nechám ho vyliečiť sa.Pokial má AD tak pár mesiacov bude potrebovať na zotavenie .2.nech si opakuje každý,🙂žial to je prejav úzkosti,strachu a asi aj depresie .3.uisťuj ho každý deň,že to zvládnete.Vydrz ...stojí to celé na tebe.Aj keď chápem,že je to ťažké .Ale nenechaj ho ísť do práce,keď sa začnú užívať AD, úzkosti,depresia sa zhoršia, nemyslím,že teraz by mal nastúpiť do novej práce.Stoj pri ňom,uisťuj ,že to bude ok .Akonáhle sa mu zdr . zlepší,uvidíš to hneď,že bude iný tak potom pozerať po práci .Si písala,že to zatiaľ finančne zvládnete,tak nechaj mu čas.🙂On sa pozbiera.

deti95060810
24. sep 2024

ide jeseň, zima... tieto depresívne stavy sa v tomto období vždy zhoršujú...takže len vydržať.

ahhola
24. sep 2024

Nestalo sa mu nieco v tom zahranici, s cim sa nevyrovnal a zatlaco to do zabudnutia, no vzdy to vyrazi na povrch.... Popytaj jeho znamych, ako to s nim lrebiehalo, co si vsimli, o com vvedia. Bol v DE? 🤕

svetlonos
24. sep 2024

Autorka,
išiel by znova do zahranicia? Musím pozrieť jeden ko takt, myslím ze je to skupina Slovákov a tých obsadzujú na stavby. Sú však myslím 1-2 mesiace mimo SK, robia Holansko, Nemecko. Plat je podľa práce. Teda zeroavnik zarobi onak ako robotník.
Možno by mu to pomohlo.

vorkola
24. sep 2024

Vsak nech ide zatial na nejaku brigadu, trebars na stavbu.

danyelia
25. sep 2024

@shinon258 No neviem, mne ten chlap pripadá, že do tohto stavu ,,upadol,, bez zjavnej príčiny a teraz sa v tom svojom nešťastí utápa a necháva sa ľutovať. (A že šiel ku psychologičke - dnes tam chodí pomaly každý druhý človek s hocijakou menšou krízou) Sama autorka píše, že neumierajú, našetrené majú, v podstate jej muž si ,,vymyslel,, problém a teraz ním otravuje všetkých naokolo. Mne by taký labilný muž vadil a trvala by som na tom, aby sa čím skôr spamätal pre dobro rodiny...