Môžem hneď tykať?

23. mar 2024

Ahojte, momentálne som na materskej. V práci bol kolektív kde sme si všetci tykali. Zo správ viem, že si tykaju aj teraz, hoci kolegyne sa dosť pomenili.
Predtým to bolo tak že keď aj bola nová kolegyňa vždy sa jej išli ostatné predstaviť rovno Ahoj ja som Zuzana napr. Bez ohľadu na vek novej kolegyne. Ja som dosť introvert v tomto a bojím sa že budem ako outsider ak prídem a poviem dobrý deň ja som... Že my už stále potom budú všetci vykať. Lebo to zoberú že ja chcem. Môžem prísť a rovno povedať ahojte ja som.. atď atď ? Alebo to bude neslušné ? Mladším viem samozrejme že môžem. Ale starším ? A povedzme výrazne starším?

andrejkap123
23. mar 2024

Ak mate vo firme zauzivane tikanie tak normalne ked prides do prace tak sa predstav : “ahoj ja som…. Tesi ma” nerob z toho velke halo 🙂 aj starsim aj mladsim

anos18
23. mar 2024

Ahoj, ja si myslím, že nie, že sa to nepatrí, vykala by som a čakala, kým navrhnú tykanie.

andrejkap123
23. mar 2024

@andrejkap123 tykanie* 😀

autor
23. mar 2024

@andrejkap123 v pohode ak mne nejde gramatika takto ráno, verím že to moje "Že my už stalo potom budú vykať" bola len oprava klávesnice, lebo inak nechápem 😂

janica_
23. mar 2024

Ak tam mas nejaku kamosku, ktora robi, nech ta predstavi pre teba novym kolegyniam krstnym menom a bude 🙂 alebo zacni dobry den, ahojte ja som… 🙂

dzejny656
23. mar 2024

Záleží na firemnej kultúre, u nás si všetci od začiatku tykáme (dokonca tak robíme už aj na pohovorch). Takže ja na tvojom mieste by som určite tykala.

autor
23. mar 2024

@janica_ toto možné nieje lebo pri zoznámení nebude. Každý chodí na inú pracovnú dobu a potom nemoze odísť

13uzivatelka11
23. mar 2024

Vystriedala som viacej zamestnaní a všade sme si hneď tykali.

milanemila
23. mar 2024

Samozrejme, ze im mas tykat 🤷🏼‍♀️ ak je firemna kultura nastavena tak, ze si s kolegami a pripadne aj vertikalne napriec organizacnou strukturou tykate, tak nechapem co spekulujes? Tu neplati ziadne slusne/neslusne 🤦🏼‍♀️ prpste su spolocnosti, kde este aj s najvyssim sefom sa tyka, ziadne ziadanie/navrhovanie, riesenie kto je starsi atd.

janulka1802
23. mar 2024

Ja nemusím automatické tykanie na pracovisku. Nie som s tým stotožnená, aby som na drzovku tykala osobám vo veku mojich rodičov a aj naopak, aby mi tykali ľudia vo veku mojich detí. Ja som za to, aby si tykali ľudia, medzi ktorými sú nejaké sympatie. Pre mňa je to oveľa prirodzenejšie. Samozrejme, ak by si vo firme tykali všetci do jedného, prispôsobila by som sa. To by mi prišlo trápne, aby mne jedinej vykali. Inak my v práci máme veľký kolektív a nie, nie je zaužívané, aby si ľudia hneď tykali, ale teraz, čo prichádzajú mladí, tak akoby nevedeli, nepoznali, čo je to vykanie. Príde mi max. drzé, aby mi tykal niekto, kto nevie, ako sa volám, je z iného oddelenia. Ja to nemám rada.

dadis
23. mar 2024

Vo vacsine firiem je uz tykanie sucastou firemnej kultury. Popytaj sa niekoho hned na zaciatku, ci sa este stale zvykne tykat..

dadis
23. mar 2024

@janulka1802 Ja s tykanim problem nemam, vzdy sme si vsetci tykali, az som dosla do prace, kde sa netykalo automaticky a bolo mi to divne..najma ak si uz nepamatas s kym si tykas a s kym vykas, take to " Zdravim" na chodbe 🙈. Teraz som v praci, kde to bolo vyziadane z vedenia, aby sme si vsetci navzajom tykali a je to opat fajn. Spravam sa s uctou ku vsetkym, mladsim aj starsim, aj ked tykam. 🤦‍♀️

egonsk
23. mar 2024

no mozete si aj onikat, bude to mat nostalgicky nadych dob, kedy si ludia este vazili vzdelane panstvo 😉

muchotrafka298
23. mar 2024

Nie, tykanie nie je automaticka vec. Ja ked sa s kymkolvek zoznamujem, tak poviem svoje meno "Ja som XY a mozeme si tykat?". Mne sa stalo, ze som tykala rovesnikovi, ked sme sa zoznamili a on ma upozornil "My sme si potykali? Nepamatam si". Odvtedy si davam pozor. Teraz v praci si tykame vsetci, teda, najvyssiemu sefovi tyka iba zopar ludi, ini mu vykaju.
Presne ako pise @janulka1802, mne pride automaticke tykanie drze a este od osob, ktore su vyrazne mladsie ako ja.
Neviem co mysli autorka pod "vyrazne starsi" ale osobne netykam automaticky ludom, ktori su starsi odo mna o 15-20 rokov. To je generacia mojich rodicov povedzme a tam nebolo zauzivane automaticke tykanie. mam napriklad znamu, ktora si tyka s malokym a normalne aj ked sme boli na kurze spolu, tam sme si tykali a ona sa prihlasila ze "Neprajem si, aby ste mi tykali".
Robila som v praci, kde sme si netykali, vykali sme si tam s 3/4 kolegov a prezila som to. A to som bola fakt mlada baba, par rokov po skole. Niektorych kolegov sme dokonca oslovovali titulom a priezviskom.

bonboniera
23. mar 2024

@janulka1802 hej mala som v práci jednu ako ty, ta si tiež myslela že je niečo extra 😅 s celou firmou som som si ako brigadnicka tykala lebo taká tam bola kultúra ale s ňou nie a keď sa niekto opýtal prečo si netykame, tak vraj “to nie je vhodne”

micusa2222
23. mar 2024

predstav sa..a samozrejme vekovo rovnakým, mladším, sa zdvorilo spýtať, či by im nevadilo tykanie..starší vždy navrhujú tykanie, keď tam máš starších kolegov a kolegyne, určite nie...ahoj ja som,,a ideš s tykaním..to je faux pas..

mircalla
23. mar 2024

Najprv vykaj a pockaj ako sa to vyvinie. Vzdy som bola v kolektivoch, kde sa tykalo, az na jednu skusenost. Navrhla som mladsim kolegyniam tykania (hoci sluzobne starsim) a este sa na mna stazovali riaditelke, ze co si to dovolujem. Odvtedy si davam na toto pozor

siska53
23. mar 2024

Vies co? Na nasom oddeleni si tykame vsetci. S inymi ludmi z inych oddeleni podla toho, ci to niekto navrhne. My sme zmiesany kolektiv od 20 do 60+ a tykame si vsetci. Ked pride niekto novy alebo sa vrati niekto po RD, tak ho automaticky niekto predstavi kolektivu aj s upozornenim, ze si tu vsetci tykame. Nikto s tym nemal doteraz problem, 20 rocni bez problemov tykaju kolegynkam po 60tke. A tykame aj nasmu riaditelovi.

mircalla
23. mar 2024

@siska53 Presne tak to vzdy fungovalo aj u mna....az kym som raz nenarazila na to, co opisujem vyssie a slecny urazene do krvi.

gab1sol
23. mar 2024

A to len prídeš, napochoduješ na pracovisko a pracuješ? Žiadny nadriadený, vedúca tam nebude? My si všetci tykáme, ale toto urobí nadriadený - upozorní v prvý deň na tykanie. Ale ak by tam nikto taký nebol, prišla by som do miestnosti, povedala dobré ráno/dobrý deň pre všetkých a potom pri podávaní ruky by som sa hneď opýtala, či si môžeme tykať.

erikavesela
23. mar 2024

@janulka1802 by ma zaujimalo ako sa citis, ked sa niekto s tebou rozprava v anglictine...

mariska1989
23. mar 2024

Mne to výchova nedá . Vykam aj babe čo je o 2 staršia. Nie to keby to bol rozdiel 20 . Takže za mňa výrazne staršej vykať ona musí navrhnúť tykanie sama

zenazaba
23. mar 2024

Ked som nastupovala do zamestnania, s rovesnickami som si automaticky tykala, starsim kolegyniam som vykala. Niektore navrhli tykanie, inym vykam po dnes den, napriek tomu, ze ine si s nimi tykaju 🤷‍♀️

dadis
23. mar 2024

@muchotrafka298 To kolko mas rokov? Ved v praci to je ako v skole..jeden tim...ci to je 18r absolvent alebo 60 rocna pani na mzdovom.. co je drze pekne pani oslovit menom a pozdravom ahoj..mne trha usi, ked mi niekto v praci omylom zatyka

siska53
23. mar 2024

@mircalla 😯 to vazne? Bozeee!

janulka1802
23. mar 2024

@bonboniera to je tak, keď si niekto poriadne neprečíta príspevok. Ak si tyká komplet celá firma, nemám s tým problém. U nás v práci to tak nie je. Mnoho kolegov si vyká roky a nikdy si nepotykajú. Nikdy by som si v takom kolektíve nedovolila tykať len tak.

muchotrafka298
23. mar 2024

@dadis nezalezi od mojho veku. To je nepodstatne. Nie,v praci to nie je ako v skole a su ludia,ktori si tykanie nezelaju. Nie v kazdej praci si tykaju automaticky. Ja s nim osobne problem nemam.V praci kde som teraz si tykame, ako som uz pisala vyssie. Ale nie s najvyssim sefom a ostatnym topmanagementom. Pracovala som aj v kolektivoch, kde si netykali ani rovesnici. Je to individualne. Otazka ale znela, ze ci ma autorka okamzite vsetkym tykat. Nie nema a bodka.

marcellka32
23. mar 2024

Všetkým tykam, len jedna osoba to nepredychala a povedala my sme si potykali? Neviem o tom...jej vykam 🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️
Strapnuje sa sama týmto

muchotrafka298
23. mar 2024

@marcellka32 v tomto pripade je skor na smiech, kedze si vsetci tykate.

mircalla
23. mar 2024

@siska53 To som dosla z Bratislavy, kde to uplne inak (neformalne) funguje do Zvolena...ale este v roku 2005. Tam som pochopila, ze vsetko v style pan riaditel, pani inzinierka a pod. Som sa dopustila na mieste pomery velkeho faux pas