Moji rodičia sa mi protivia

31. okt 2024

Vyžadujú od vás rodičia pomoc v domácnosti?
Myslím kategóriu rodičov vo veku cca 50 rokov . Mne moji už strašne lezú na nervy. Ani ku ním nechodím radšej, keď nemusím. Majú neporiadok, na môj vkus nechutné u nich všetko. Žijú v peknom prerobenom dome, ale hygiena nič moc. Ono to asi nie je take strašne, ale ja si dosť zakladám na čistote, tak ma to vyrušuje. U mňa musí všetko voňať. U rodičov nemôžem povedať že smrdí, ale neni to ani čerstvo oprané. Nestarajú sa poriadne o seba. Ku lekárom idu len keď musia. Ich kuchyňa mi nechutí, jedia veľmi nezdravo, keď som tam variť mňa nepustia, čo varím ja ofrflú. Sú večne depresívni, ufrflaní. Majú doma ešte pubertiačku, to je ukážkové prasa, ľahne si spať v rifliach zo školy a leží si kľudne celé dni aj noci na omrvinkách a nabíjačkách od mibilu, tabletu, použitých ponožkách a na kadečom. V škole sa jej darí výborne, cvičí, stará sa o seba, doma robí minimum, bohužial ľudsky si ani s ňou nesadnem. Nevieme nájsť k sebe cestu. Hovorila som si, že ich domácnosť nie je môj problém a budem to ignorovať keď tam som, no ale mne to prekáža. Neviem si to nevšímať. Keď prídem upracem im, vyperiem ale o pár dní ma vždy čaká rovnaká kopa pradla a svinčík. A výčitky že oni taaak nevládzu a ja im nepomaham. Pritom času majú dosť. Nikam nechodia, okrem prace a domácnosti nič nerobia. Nemajú koníčky. Stále sa sťažujú ako majú toho veľa a nestíhajú. Všetok voľný čas trávia pred telkou. Som z nich strašne zúfalá. Ani povedať si nemáme čo, mám pocit že ma u nich čaká len kopa prádla a depresia. Už od detstva som si s nimi nesadla, sú úplne iní než ja. Je mi z ich spôsobu života až fyzicky zle, keď tam som. Máte to niekto rovnako ? Ako to zvládate ?

crazy_lazy
31. okt 2024

Chudáci rodičia. S akým odporom o nich píšeš. Možno aj oni sú nešťastní z toho akú majú dcéru. Prídeš tam na návštevu a len tam dirigujes a ich zhadzuješ. Staraj sa o svoju domácnosť a ich nechaj na pokoji. Keď im to tak vyhovuje, tak prečo ich chces silou mocou prerábať na svoj obraz?

zooeynka
31. okt 2024

Teba mat v rodine je radost :/ Ved to ty si ta ufrflana, s nikym nevychadzajuca, neprijemna a nasrata....seba prehodnot, ich neries - su svojpravni a tak ako to maju im to vyhovuje.

koniarova
31. okt 2024

Jediné riešenie je tam chodiť čo najmenej. Keď bývaš už sama nevidím dôvod im chodiť upratovať.

zmrzlinka2021
31. okt 2024

@crazy_lazy píše úprimne. Mnoho ľudí hovorí inak ako to vníma. Buďme k sebe uprimne

autor
31. okt 2024

@crazy_lazy neviem si pomôcť, je mi z nich nechutne. Oni veru tiež spokojní somnou nie sú , tešili by sa, ak by som im tam upratovala denne. Aby nemuseli robiť ani toľko čo teraz. A ja ich nemením, to oni ma prosia nech im aspoň zapnem práčku, keď už náhodou prídem na návštevu. A z návštevy odchádzam akurát tak unavená a depresívna, lebo tá ich dobrá energia a chuť do života je doslova nákazlivá.

grof_monte_christo
31. okt 2024

Ak tvoji rodičia nie sú vážne chorí, tak upratovať určite vladzu, v 50 ešte musia byť v plnej sile. A majú doma pubertiacku, ktorú by tiež bolo treba zapojiť. Majú len veľkú zónu komfortu a nechce sa im.

Byt tebou, chodím tam menej a nad neporiadok a depresívne reči sa povznesiem. Teš sa zo svojej domácnosti a ži svoj život.

zmrzlinka2021
31. okt 2024

To čo zazivas,je pomerne časté. Berieš ich, príď na dvojhodinové návštevy, pravdaže nájdená a potom bye bye. To sú ľudia, ktorí nikdy sa ničomu nevenovali a starobou sa ich život bude iba zhoršovať. A nie je to starobou, zdravim, ale ich životnými postojmi, nastavením mysle.
Vôbec im neupratuj.

koniarova
31. okt 2024

@crazy_lazy lebo oni od nej vyzadujú pomoc. Nie sú to žiadni chudáci. Sú to dvaja zdraví pätdesiatnici s pubertálnou dcérou. Nevidím dôvod im chodiť upratovať.

autor
31. okt 2024

@zooeynka no ešteže máš prehľad, ja mám plno priateľov a so širšou rodinou vychádzam pekne, svoj čas sa snažím tráviť čo najviac zmysluplne, tak som smutná keď vidím, ako oni len sedia pred telkou a uteká im život. Ak by boli aspoň spokojní takto, ale nevyzerajú šťastne.

kitycat
31. okt 2024

Nechod tam, a krd musis tak len v chodbe pozdravit a ist prec.
Clovek toto pochopi az ked to zazije. Ja do svojho bytu kde byva mama tiez nechodim, ona zhrabuje vsetko aj jeden kus z paru poniziek, cela igelitka a nevyhodi nic

biba_18
31. okt 2024

@crazy_lazy ona by sa rada nestarala - ale rodičia chcú aby im pomáhala - v ich domácnosti! prečo chudáci rodičia?

milanemila
31. okt 2024

Mne sa tiez hnusi to co opisujes 🙈 takze chapem, ze sa tam necitis dobre. Urcite by som nechodila upratovat rodicom v 50ke bez diagnozy a zvlast ked tam byva pubertiacka, kt ma tiez zdrave ruky nohy. Cim som starsia, tym si viac vyberam ako stravim svoj cas a jednoducho niekde kde sa citim neprijemne a nerozumiem si s ludmi chodit nejako casto odmietam aj keby to mali byt moji rodicia.
Nechapem ako sa moze niekto len takto motat zivotom. Moja mama bude mat 60 a lozi s vnuckou po preliezkach, chodi cvicit, ma kamosky, konicky, pracuje, cestuje a celkovo vedie aktivny zivot. Este ona mne povysava ked strazi deti 🙈

abbey1
31. okt 2024

Ach, ťažko sa to číta. Keď si predstavím, že by nás takto opísala naša staršia dcéra. Máme čerstvo 59, doma ešte pubertiačku, upratujem denne, ale čerstvo oprate teda asi nemám každý deň, denne varím, ale či zdravo podľa autorky
No, úf, poviem ti, tohoto sa asi žiadny rodič nechce dočkať.
Jasné, že mladí vždy žijú inak než rodičia. Ale úcta, rešpekt, trocha pochopenia nič?
Len nladícke ego?

grof_monte_christo
31. okt 2024

@abbey1 Ale autorka píše o niečom inom. Od nej sa očakáva, ze bude doma upratovať.

Moja mama bola približne vo veku autorky, keď som pracovala v zahraničí. Raz si pamätám, ako som prišla domov nejako par dni pred Vianocami. A doma všade neporiadok. Ona so všetkym čakala na mňa. Ani na vianočný punc som vtedy s kamarátmi nemohla ísť, ze ako si to predstavujem. Si pamätám, ako som vtedy plakala. Takze ja autorku chápem. Keby som mala dceru a zdrave ruky a nohy, tak by som nečakala na dcéru, kedy mi uprace. Tento spoločný čas by sme trávili oveľa zmysluplnejsie.

abbey1
31. okt 2024

@grof_monte_christo Ťažko povedať, čo by nám povedala druhá strana.
Nie, upratovať im autorka ozaj nemá. Ale to s akým pohŕdaním a hnusom píše o svojich rodičoch je pre mňa smutné, veľmi smutné.

klotildabazarik
31. okt 2024

Tak tam nevcodievaj, preco im peres?

lucka_ke
31. okt 2024

nechápem, na čo tam teda chodíš? však sa od nich odstrihni, budete sa vidieť 2x ročne na sviatky a vybavené

lenkakravcova
31. okt 2024

U pár starších ľudí som toto videla. Peru si posteľné prádlo asi dva krát do roka (lebo kým nie je flekate, tak to predsa nevadí), kúpeľňu umyjú asi tiež tak dva razy do roka na sviatky. Ponožky si kľudne oblečú aj dva tri dni po sebe. 😶
Ak sú tvoji rodičia podobná kategória ako ľudia, ktorých opisujem, tak ťa úplne chápem.

eva_176
31. okt 2024

@abbey1 ty si mozno starostlivy rodic a mate uplne ine vztahy ako ma ona... tie stoja vzdy na dvoch ludoch, nemam rada, ked sa porovnava, ako to ma niekto doma inak ako ten, kto sem pise a pyta pomoc, lebo on zije inym zivotom.
Ani mne by sa nepacilo, keby dieta pise o mne taketo veci, ale hadam dospela zena, kt. s nimi nebyva, uz vie, preco sa k takymto nazorom dopracovala. A urcite sem nepise kvoli tomu, aby si vypocula, aka je nespravna dcera.

Ja by som tiez postupne asi zminimalizovala navstevy, ak sa tam necitim dobre, alebo ak s nimi uz chcem a musim travit cas, tak mozno niekde vonku alebo u seba.

negymama
31. okt 2024

autorka uplne ta chapem.
som presne v tej vekovej kategorii s muzom, mame 50+ a 4 deti od 13 do 20 rokov.
vacsina mojich rovesnikov, cest vynimkam mi pripada velmi zakysnutych a bez zaujmov a aktivit. Ja si pri nich pripadam jak s vrtulou v riti a to mam degenerativne ochorenie klbov. Nechapem, preco zdravy clovek nezvladne upratat ci dat do pracky.

Ono je to tak, ked nerobis jedno, nechce sa ti ani druhe...ta lenivost ci pasivita sa rozsiruje na cely tvoj zivot.
ako ti tu mnohi hovoria, rodicov neries, si akcnejsi typ narodeny v zaspatej rodine. Oni sa nezmenia, ak aj im pomozes a hodis do tej pracky - urob to len narychlo a mentalne sa tym nezozieraj a neanalyzuj to. Niektore prace ta skor unavia mentalne nez fyzicky.

grof_monte_christo
31. okt 2024

@abbey1 Tu nejde o to, čo by nám povedala druhá strana, ako skôr o to, ako ich domácnost reálne vyzera, ked tam autorka s odstupom času príde a ako sa oni stávajú k jej návštevam. Cakat na ňu ako na upratovačku je naozaj ubohe a aj keby to od nej necakali, maju mat doma taky poriadok, aby sa tam necítila vyslovene zle a nepríjemne.

negymama
31. okt 2024

@grof_monte_christo presne, takisto mam 20 rocnu dceru v zahranici, studuje tam a pride pred vianocami.
ja mam 54 a chore klby ale vsetko zvladam a urcite na nu nebudem cakat s vysavacom v ruke. Chcem si uzit svoje dievcatko, ona ked bola doma, podielala sa, ale preco by mala teraz upratovat nas neporiadok.

zmrzlinka2021
31. okt 2024

@abbey1 píše to ako to reálne vníma, čo má klamať?

zmrzlinka2021
31. okt 2024

@negymama čím menej sa človek hýbe, má aktivity, nemyslím telku, tým je to u neho horsie

dskjhfdlkdjhl
31. okt 2024

Rodicov neprerobis, mozno by si mohla na tu mladsiu sestru aspon posobit, aby ona prispela k poriadku. Ja mam 53 a sice som hodne pracovne vytazena, poriadok doma mame a stihame sa venovat aj konickom, aj detom. Ale nevieme, ako zdravotne na tom su rodicia autorky, tazko sa k tomu vyjadrit.

negymama
31. okt 2024

@zmrzlinka2021 ano... ja som mala jeden taky cas, ked som pribrala, mala depresivne myslienky, zila som v neporiadku a absolutne sa mi nic nechcelo, proskrastinacia vo vsetkom.
uz ani neviem co ma primalo sa spamatat. Zacala som plavat , bicyklovat, chodit na tury, s muzom chodime kaydu nedelu do plavarne a ked nedam 80 bazenov tak sa mi den nerata 😀
a to kolecko ako sa v zlej lenivosti pokazi, tak sa da roztocit aj v dobrom, viac pracujem aj v praci, som zivnostnicka, pribudli mi zakaznici aj prijmy aj doma mam poriadok... zrazu ked ma clovek energiu, stiha a zvladne vsetko.

ja som ale aj v tych najhorsich casoch uvarila a dala do pracky a urobila zakladny poriadok. skor som si pred sebou hrnula take tie vacsie organizacne prace ako vypratanie skrin ci povaly a pod.

cimage
31. okt 2024

Ako casto tam chodis? Ja by som to obmedzila na minimum a urcite by som neupratovala. Je ine ked sa ponuknes, lebo vidis, ze mama si nevie dat rady s niecim v domacnosti, ale nie aby ta cakali s pradlom a metlou. Ty uz mas domacnost o ktoru sa staras. Byva s nimi mlada, tak snad vie zapnut pracku a ked nie, tak sa to proste nauci. Zobrala by som ju k pracke a vsetko jej vysvetlila a odteraz by to robila ona, inak bude chodit v spinavom.
Este by som to riesila stretnutiami mimo bytu. Ist sa prejst, na kavu, atd. Aspon nebudu sediet pred tv.
Ja mam rodicov cca 70r, ale postaraju sa o seba, byvanie a este aj zahradu. A to maju aj dost zdravotnych problemov, ale nikdy nechcu od nas aby sme upratovali, alebo pomahali u nich.

ivik4
31. okt 2024

Pockaj co ? 50rocny mlady ludia Ta PROSIA nech im zapnes pracku ?

zdenka11081983
31. okt 2024

Boze dúfam, že nebudem mat takúto dcéru ako ty. Tolko hnusu voči tomu kto ti dal život a pre nic? A najmä počuj, neruhaj sa lebo nikdy v živote nevieš ako dopadnes. Zdravie je tak krehké, a hocikomu sa nám môže stať, že budeme odkázaní na pomoc druhých. A možno ti nik rit neutrie tak dokonale ako ty to robíš a potom zistíš ze aj iné veci sú v živote dôležité.

pinkgirl
31. okt 2024

Sorry, ale ty tam chodíš ako na panské...
Dospelí ľudia, svojprávni, ekonomicky aktívni a čakajú kedy napochoduje strašie dieťa a vygruntuje im domácnosť?! Majú ťa za upratovačku a nie dcéru.
Vypila by som u nich kávu za 20min 1x v mesiaci a hotovo. Ani by som prstom nepohla. Alebo ich nenavštevuj, mamu zavolaj na kávu do podniku aby ste sa videli.