Dobrý deň,
Dnes som natrafila na článok na denníku n -
Pôrodnosť na Slovenskú rapídne klesá, môže za vysoká inflácia, znižovanie kúpyschopnosti či vysoké náklady na bývanie. Podľa odborníkov ju môže ovplyvniť aj konsolidácia a pokles životnej úrovne. „Mladé páry pozerajú dopredu. Pozerajú na výšku svojich platov a možnosti ich rastu.
Mam 32 rokov a skoro 5 ročnú dceru a žiadnu kamarátku či z gympla alebo VS ktorá ma dieťa. Stratila som v podstate svoje sociálne zázemie. Veľa krát mi baby povedali keď som sa v tehotenstve obávala aké to bude ze veď aspoň máte peniaze a podobne - pritom nemyslím si žeby boli na tom zle aj keď do peňaženky samozrejme nevidím.. máte aj vy takéto skúsenosti ? Že ste vo svojom okoli jediná s deťmi? Pritom som rodila pred 30kou čiže urxite nie priskoro..
u mňa to bolo opačne. Okolo 30 už skôr výnimkou bolo keď nejaká nemala ešte deti.
mam 36 a 6r dieta. ano, ked som mala 27-32, boli moje kamosky este viac-menej bezdetne. rozbehlo sa to viac okolo tej 33-35, teraz maju niektore jedno dieta a niektore uz aj druhe stihli. ale mam aj take, ktore zostali bezdetne (aj dobrovolne, aj nedobrovolne). je to velmi rozne. sestra ma zas okruh kamosiek, kde malo vela z nich deti uz okolo 25-27 a ona rodila ako 29r medzi poslednymi.
Mam 34 a na stretavke nebola jedina spoluziacka co by nemala deti. Teda sorry, jedna a dvaja chalani. Z 30.
U mňa platí, že do 30 malo dieťa úplne minimum niekdajších spolužiakov. Medzi 30 a 35 to prudko stúplo a okrem mňa sa narodilo dieťa niečo vyše polovici dievčat a tretine chlapov. Myslím, že asi tretina párov ostane bezdetná.
Pôrodnosť klesá vo vyspelom svete dlhodobo. Jednak máme viac možností ako prežiť život, jednak ľudia viac plánujú a viac chcú deťom dožiciť (mnohým nestačí len šatiť a živiť) a potom sú tu aj veľké problémy s plodnosťou.
Ja naopak nemám v okolí nikoho bez detí - okrem seba. Nám sa dlho nedarilo a máme vybudovane dobré zazemie za tie roky, no aj tak máme obavy z budúcnosti, keďže som momentálne tehotná. No a preto sa nečudujem, že v týchto časoch to mladí odkladajú, keď ešte len riešia bývanie a prácu. A mnoho párov má problém otehotnieť, no podpora štátu je v tomto smere mizerná a ceny IVF obrovské.
V mojom okolí majú väčšina dve deti alebo žiadne. Čo vychádza na taký priemer 1.5 ale máme po 30. Pred 30 malo deti len zopár.
Nie, nemam
Ja mám 27 a ostalo už len pár mojich spolužiakov ktorí nemajú deti niektorí majú už aj 3 a nemyslím si že sú zrovna za vodou. To je o tom či niekto chce deti alebo nie. V dnešnej dobe sa nato veľa ľudí necíti alebo nenašli ideálneho partnera.
Ja mam 31 a vacsina mojich spoluziacok ako z vysky tak zo strednej deti maju. Na strednej mozno 3 zostali co viem, ze este nemaju.
Hmm ja som mala dieťa v 25 a nikto z môjho okolia vtedy rovnako ako ja nemal …
Väčšina mojich kamosiek to tak malo ze 1.vlna - zopar tých co sa im podarilo otehotnieť hneď po škole v 20 tke
2.vlna (ta najväčšia) okolo 30, takto ma väčšina mojich kamosiek 26-31 prve dieťa
3.vlna po 35, tých je tiez dosť, dokonca aj veľa tých z prvej vlny ma v tomto veku 2 dieťa
Ten clanok je trosicku mimo. Plati ze cim vacsi blahobyt tym menej deti . Staci sa pozriet kde sa rodi dnes najviac deti resp kedy boli na slovensku mnihodetne rodiny standart.
Decko mas dnes "z roztopase" lebo chces lebo to tak citis a druhe decko mas nech to prve lezie na nervy aj niejomu inemu (sa zabavia spolu)
Ziadna matka dnes( 99%) nema tretie dieta , nieje na to dovod.
Bezdetni ( dobrovolne) maju dnes ovela vacsie spektrum moznosti ako nalozit so svojim zivotom a nemat dieta je uplne normalna moznost na vyber co napriklad tak dve generacie dozadu bolo uplne scifi.
Mám 30 rokov, prvého syna som mala v 24 to som bola medzi prvými zo školy (SŠ/VŠ) teraz po 6 rokoch mám iba 6 bezdetných spolužiačok (z počtu asi 30) väčšina už má 2 deti ☺️
Nie je to len o peniazoch, celkovo aj vo vyspelých krajinách klesá pôrodnosť
Vo vzdelanych kruhoch je skor vynimka, ked ma zena dieta pred 30. Takze niet sa comu cudovat. Ja som v 28. bola prva, teraz ked mam 38 maju babatka moje zname 😀 a ja sa vraciam k predoslemu zivotu
Pôrodnosť klesá všade vo svete ( česť pár krajinám ) a tam Fico a jeho konsolidácia nemajú dosah........takže je to len a iba tendenčný článok.......
No ja neviem . Ja mam 34 a moje spolužiačky maju prevažne 2-5 deti.
Som z vychodu, tam sú svadby a deti skôr.
Ja praveze nemam kamaratku/spoluziacku z VS, ktora by deti nemala ( aspon 1 urcite) a su z roznych kutov sr
Toto je veľmi individuálne ja nemám ani 30 a už zo strednej mám 2, ktoré majú deti dokonca obidve v priebehu Bc. Na VŠ 3 s deťmi, ktoré boli na IŠP kvôli tomu.