Moje kamarátky v okolí nemajú deti

21. nov 2024

Dobrý deň,
Dnes som natrafila na článok na denníku n -

Pôrodnosť na Slovenskú rapídne klesá, môže za vysoká inflácia, znižovanie kúpyschopnosti či vysoké náklady na bývanie. Podľa odborníkov ju môže ovplyvniť aj konsolidácia a pokles životnej úrovne. „Mladé páry pozerajú dopredu. Pozerajú na výšku svojich platov a možnosti ich rastu.

Mam 32 rokov a skoro 5 ročnú dceru a žiadnu kamarátku či z gympla alebo VS ktorá ma dieťa. Stratila som v podstate svoje sociálne zázemie. Veľa krát mi baby povedali keď som sa v tehotenstve obávala aké to bude ze veď aspoň máte peniaze a podobne - pritom nemyslím si žeby boli na tom zle aj keď do peňaženky samozrejme nevidím.. máte aj vy takéto skúsenosti ? Že ste vo svojom okoli jediná s deťmi? Pritom som rodila pred 30kou čiže urxite nie priskoro..

nynia
21. nov 2024

Toto je veľmi individuálne ja nemám ani 30 a už zo strednej mám 2, ktoré majú deti dokonca obidve v priebehu Bc. Na VŠ 3 s deťmi, ktoré boli na IŠP kvôli tomu.

1angelika
21. nov 2024

u mňa to bolo opačne. Okolo 30 už skôr výnimkou bolo keď nejaká nemala ešte deti.

deedol
21. nov 2024

mam 36 a 6r dieta. ano, ked som mala 27-32, boli moje kamosky este viac-menej bezdetne. rozbehlo sa to viac okolo tej 33-35, teraz maju niektore jedno dieta a niektore uz aj druhe stihli. ale mam aj take, ktore zostali bezdetne (aj dobrovolne, aj nedobrovolne). je to velmi rozne. sestra ma zas okruh kamosiek, kde malo vela z nich deti uz okolo 25-27 a ona rodila ako 29r medzi poslednymi.

really8
21. nov 2024

Mam 34 a na stretavke nebola jedina spoluziacka co by nemala deti. Teda sorry, jedna a dvaja chalani. Z 30.

annm81
21. nov 2024

U mňa platí, že do 30 malo dieťa úplne minimum niekdajších spolužiakov. Medzi 30 a 35 to prudko stúplo a okrem mňa sa narodilo dieťa niečo vyše polovici dievčat a tretine chlapov. Myslím, že asi tretina párov ostane bezdetná.

Pôrodnosť klesá vo vyspelom svete dlhodobo. Jednak máme viac možností ako prežiť život, jednak ľudia viac plánujú a viac chcú deťom dožiciť (mnohým nestačí len šatiť a živiť) a potom sú tu aj veľké problémy s plodnosťou.

michaela329
21. nov 2024

Ja naopak nemám v okolí nikoho bez detí - okrem seba. Nám sa dlho nedarilo a máme vybudovane dobré zazemie za tie roky, no aj tak máme obavy z budúcnosti, keďže som momentálne tehotná. No a preto sa nečudujem, že v týchto časoch to mladí odkladajú, keď ešte len riešia bývanie a prácu. A mnoho párov má problém otehotnieť, no podpora štátu je v tomto smere mizerná a ceny IVF obrovské.

januska12323
21. nov 2024

V mojom okolí majú väčšina dve deti alebo žiadne. Čo vychádza na taký priemer 1.5 ale máme po 30. Pred 30 malo deti len zopár.

mircalla
21. nov 2024

Nie, nemam

bronkax
21. nov 2024

Ja mám 27 a ostalo už len pár mojich spolužiakov ktorí nemajú deti niektorí majú už aj 3 a nemyslím si že sú zrovna za vodou. To je o tom či niekto chce deti alebo nie. V dnešnej dobe sa nato veľa ľudí necíti alebo nenašli ideálneho partnera.

lauriik
21. nov 2024

Ja mam 31 a vacsina mojich spoluziacok ako z vysky tak zo strednej deti maju. Na strednej mozno 3 zostali co viem, ze este nemaju.

lujza123
21. nov 2024

Hmm ja som mala dieťa v 25 a nikto z môjho okolia vtedy rovnako ako ja nemal …

Väčšina mojich kamosiek to tak malo ze 1.vlna - zopar tých co sa im podarilo otehotnieť hneď po škole v 20 tke
2.vlna (ta najväčšia) okolo 30, takto ma väčšina mojich kamosiek 26-31 prve dieťa
3.vlna po 35, tých je tiez dosť, dokonca aj veľa tých z prvej vlny ma v tomto veku 2 dieťa

martinmmartin
21. nov 2024

Ten clanok je trosicku mimo. Plati ze cim vacsi blahobyt tym menej deti . Staci sa pozriet kde sa rodi dnes najviac deti resp kedy boli na slovensku mnihodetne rodiny standart.
Decko mas dnes "z roztopase" lebo chces lebo to tak citis a druhe decko mas nech to prve lezie na nervy aj niejomu inemu (sa zabavia spolu)
Ziadna matka dnes( 99%) nema tretie dieta , nieje na to dovod.
Bezdetni ( dobrovolne) maju dnes ovela vacsie spektrum moznosti ako nalozit so svojim zivotom a nemat dieta je uplne normalna moznost na vyber co napriklad tak dve generacie dozadu bolo uplne scifi.

oliviakatka
21. nov 2024

Mám 30 rokov, prvého syna som mala v 24 to som bola medzi prvými zo školy (SŠ/VŠ) teraz po 6 rokoch mám iba 6 bezdetných spolužiačok (z počtu asi 30) väčšina už má 2 deti ☺️

darina77
21. nov 2024

Nie je to len o peniazoch, celkovo aj vo vyspelých krajinách klesá pôrodnosť

bluka2
21. nov 2024

Vo vzdelanych kruhoch je skor vynimka, ked ma zena dieta pred 30. Takze niet sa comu cudovat. Ja som v 28. bola prva, teraz ked mam 38 maju babatka moje zname 😀 a ja sa vraciam k predoslemu zivotu

damian85
21. nov 2024

Pôrodnosť klesá všade vo svete ( česť pár krajinám ) a tam Fico a jeho konsolidácia nemajú dosah........takže je to len a iba tendenčný článok.......

cecilia29
21. nov 2024

No ja neviem . Ja mam 34 a moje spolužiačky maju prevažne 2-5 deti.
Som z vychodu, tam sú svadby a deti skôr.

taktotedanie
21. nov 2024

Ja praveze nemam kamaratku/spoluziacku z VS, ktora by deti nemala ( aspon 1 urcite) a su z roznych kutov sr