Môj manžel nie je Slovák, a keďže jeho rodina žije ďaleko, naše návštevy samozrejme nie sú na otočku, ale vždy tak na 2-3 týždne. Teraz v lete sme boli takmer celý júl v USA.. no a teraz v septembri prišiel k nám zase svokor a už je tu 3 týždne. On je fakt super a nekonfliktný, ale ja to už proste nedávam psychicky. Nejde o neho, ide o mňa, o to, že sa psychicky neviem uvoľniť, pretože tu mám návštevu 24/7 a to najlepšie na tom celom - môj muž chodí na týždňovky, čiže som s ním sama 24/7. V kuse musím myslieť na to, čo urobiť, čo povedať ako zareagovať, čo uvariť. Som divná? Samozrejme keď sa opýtam, čo by chcel jesť, povie že nie je hladný, že ob je v pohode, lebo proste ma nechce zaťažovať a ja vtedy mám chuť explodovať. Hovorím si, že veď sú ľudia, čo žijú so svokrovcami.. a sú kadejaké povahy, robia si aj naprieky.. on sa snaží, aj som rada, že nie som sama s deťmi, on sa tvári teda zr mi pomáha, ak keď ide len O hru s deťmi, všetka robota je aj tak na mne. A najhoršie na tom všetko. Je, že môj muž to berie ako samozrejmosť.. aspoň keby nejaké uznanie z jeho strany, lebo fakt je to náročné, ale on že veď on mi pomáha s deťmi.. och neviem, som ja tá zlá?. Minule sme sa už aj pohádali pred nim s mužom (nie kvôli nemu), odvtedy sa to ešte zhoršilo moje pocity. Ťažko mi je.. nehovoriac o tom, že každú našu dovolenku musíme tráviť s jeho rodinou.. lebo veď kedy ich má vidieť? Takže my ako rodina už ani nikam nechodíme..
@nada847 nejde o to, že chcem pomoc, ide o to, aké pocity to vo mne vyvoláva, že už som psychicky unavená, a či je vôbec v pohode takto dlhodobo fungovať. Že on bude teraz k nám chodievať na dlhodobé návštevy a my každé leto k nim?
@datelinka31 čo chceš aby ti tu kto napísal ,len ty a tvoj muž ste zotpovedni za to ako funguje vaša rodina,ak ti to vadí nemusíš chodiť k svokrovci,choď k svojim rodičom alebo na dovolenku ,keď je svokor u vás tak isto
@datelinka31 ved funguj normalne ako vzdy..a ked si ty u nich tak ti to nevadi. Myslim svokor. Je to daleko takze jasne ze sa tam neoplati ist na 3 dni jale na dlhsie.
@datelinka31 no ja by som asi trvala natom ze nech pride ked je doma aj manzel .. ved predsa by tam mal chodit aj koli synovi aj koli vnucatam.. nechat Teba so svokrom samu mi pride nefer .. hlavne ked si taka povaha co sa nevie uvolnit .. a to s kym mate dovolenky si musite vyriesit vy, s tym Ti my tu asi tazko pomozeme.. a navyse ked si si brala cudzinca nevedela si ze ma rodinu ktoru bude chciet cas od casu vidiet?
Máš to ťažké, dovolenkovať v USA, kam sa 90% národa nepozrie....
Rodinkovat sa s mužovou rodinou, kto to kedy videl.🙃
Svokor je vdovec?
@datelinka31 a ty si doma alebo chodis do prace?
A ma uz kupenu letenku spat? Podla mna trochu prehanas. Ak je v pohode tak sa to snaz vydrzat, aj ty si u nich bola cely mesiac
@datelinka31 a ako staré máš deti? Nemozes ich spolu poslať von, aby si si oddychla? Ja by som to tiež nevedela prekusnut. Narusalo by mi to intimitu a sukromie. Aj na wc by mi bolo trapne chodit
@datelinka31 Aka navsteva? Blizku rodinu nepovazujem za navstevu. Cize neyreba robit ziadny specialny program, ponukat jedlo 5krat denne.
Prisiel ti svokor, nie dalsie dieta do rodiny. Ak nie je hladny a povie ti to co riesis?!. Ja by som uvarila a povedala- je ucarene ak budes mat chut- daj si ak nie vyber si nieco z chladnicky. - Ako doma - No problem.
presne tak, je to tvoja rodina a asi by som to proste nejako prekusla. a preco ti vlastne nie je prijemne ich na tak dlho u seba doma prijat? akosi som to nepochopila. ved ked su taki skveli a super, tak potom nevidim dovod to vobec riesit.
@datelinka31 ja hlavne nechapem preco tvoj muz nie je s vami doma a netravi cas s otcom ale chodi na tyzdnovky? otec predsa prisiel aj kvoli nemu nie? on nechape tvoje pocity lebo s nim nie je 24/7, ty ano. Netusim ci chodis do prace, alebo si na materskej/rodicovskej kazdopadne by som sla na tyzden aj dva k rodine, alebo co ja viem na wellness pobyt s kamoskou a nech sa stara o otca muz, takisto domacnost, deti….ked si pozvem na navstevu rodinu tak sa jej venujem, alebo aspon dokazem pochopit svoju zenu…a nie, nie si povinna chodit kazdu dovolenku na navstevu k jeho rodine, ked ich chce vidiet nech ide sam….
@datelinka31 keď je svokor taky cestovateľ, môže ísť so synom na jeden týždeň preč. Neviem kde tvoj muž robí, ale ubytko by sa tam iste dalo poriešiť a starký by spoznal zas niečo iné. Od tvojho muža je to dosť odveci správanie. Ja mám tiež pohodoveho svokra, aj príde na týždeň, ale uplne chápem čo myslíš. Lenže môj muž je každý deň doma a venuje sa deťom, keď je tu dedo, tak mu urobí program a dedo už podľa chuti sa pridá, alebo oddychuje. Mne sa zdá, čo som spoznala, že veľa mužov radšej robí týždňovky, len aby nemuseli byt doma pri žene a deťoch a po víkende sa už ponáhľajú do svojho kľudu do prace. Ani sa nenamáhajú hľadať prácu pri rodine. Či to nie je aj jeho prípad. Este aj miesto vašich vlastných výletov chodíte stále k jeho rodine. Občas to treba prestriedat.
Práve rozmýšľam, mesiac každý rok v USA, možnosť tam v budúcnosti poslať deti na školy, k tomu bezkonfliktný svokor.... a tak pošli ho za mnou ja sa nejako obetujem 🙂🙂🙂
@adrika25 Zila som v USA. Nemysli si, ze zivot je ruzovy za velkou mlakou, ak mas menej financii. Zijes viacmenej ako na SK, s tym rozdielom, ze tam inac funguju urady, sluzby, lekari. Nemas peniaze, sedis doma pre TV, mas peniaze, uzivas si zivot. Priemerny Slovak nema sancu studovat v US, nedoplati sa za cely zivot. Vnuk nie je obyvatelom, takze statne skolstvo je pase.
Maju problem s imigrantami, kriminalita je stale horsia, ale na druhej strane, ked je clovek sikovny, dokaza zarobit pekne peniaze.
Kazdy vzdy ide do lepsej krajiny, ak manzel prisiel na SK, to znamena, ze v Amerike nebol vrcholovy manager.
@monikkatt áno boli sme u nich mesiac ale chodili sme každý deň niekam, mali sme program. Lenže ja som si u nich varila pre seba a pre deti, upratovala som tam, fungovala som ako doma a keď som mala chuť na niečo som si to kúpila. Ale on nič. musím každý deň premýšľať nakupovať a variť obed aj večeru. ale to by mi nevadilo keby mi aspoň povedal že čo. Je to ako malé dieťa a ja som ešte k tomu introvert a nie som proste ten zábavný typ čo bude stále o niečom vykladať a vtipkovať, on je tiež introvert.
@adrika25 áno veď to si každý povie.. tak ja zase netúžim po tom, aby moje deti odišli na opačný koniec sveta. A radšej by som navštívila aj iné krajiny. Ale chápem tvoj pohľad
@nickpick veď toto, prišiel kvôli nemu a nie kvôli mne. Ale on je tu teraz akože kvôli deťom a pomáha mi s nimi. A muž povedal, že on môže cestovat aj sam s deťmi, ale to by som zase ja nevydržala bez nich, čiže mi nič iné nezostáva
@tramtada31 on ide von s najmenším, s ktorým som na materskej, výberu sa o 11 a prídu pred 12.. to stihnem ledva upratať a ani nie poriadne navarit
@slavomira236 vadí mi to samozrejme aj keď sme u nich, pretože tam nemám svoje súkromie, ešte keď som bola mladšia mi to tak nevadilo ale už mam svoj vek 😀
@datelinka31 Skus zmenit pristup. Svokor je v prvom rade chlap. Takze je to jednoduchsie. Navaris co chces, nepotrebuje nic specialne, co je super aj tak varis pre deti. Cize varis na obed a zje sa aj na veceru. Starostlivost o deti, dedo von s dietatom doobeda a po obede ho znova pobaľ a posli. Ked mas aj starsie deti, zapoj ho do programu pre ne alebo napis anglictinarke, ci ho nechce na par hodin k detom ako anglicky hovoriacu atrakciu. Alebo k nejakym kamoskam na navstevu co si chcu precvičiť anglictinu. Platia skoly za drahých americanov co vlastne len rozprava, toto by bolo zadarmo. Chapem, ze si unavena ale trosku dôvtipu aj ked si introvert. Chlapom musis hovorit co sa od nich očakáva, to plati na dedov dvojnásobne. Kludne by som ho zapojila aj do nakupu, neboj poradi si a aj nieco okolo domu porobiť. Bude sa citi dôležito 😜 a ty sa budes citit menej pod tlakom.
Verim, ze ti tak dlhe navstevy vadia. Mate na to aspon usposobeny dom, ze ma vlastnu izbu a kupelnu aspon? Pokial nema sto rokov a planuje takto chodit k vam, rozmyslala by som nad nejakym byvanim pre neho separe od vas. Ze moze u vas byt, ale aspon na vecer vypadne
@datelinka31 nie si divná si introvert a máš rada svoj kľud.Ale podľa mňa prehanas veď navar ako vždy píšeš, že svokor je nekonfliktný, nenáročný hra sa s detmi tak sa uvolni aj ty.Ani tá neotravuje rečami, keď píšeš, že je introvert.Aj tak by si robila večeru nie?aj, keby tu nebol.Ved asi neočakáva každý deň hody, ale bežný život.Co chces, aby chodil na nákupy, keď píšeš, že si si v USA nakupovala...veď nakup s mužom veľký nákup, keď je doma.Klud aj tak si nepomôžes je tu spravte si pekné dni deti máš už väčšie nie ste limitovaní.
@mamutka snáď je normálne raz ročne si ísť pozrieť rodičov.A to, že pracuje v zahraničí tak tak sa rozhodli a možno, keby robil tu na výlet do USA nemajú.
@datelinka31 tak, keď idú von neupratuj, ale var🙂podľa mňa sa snazis mať všetko dokonale a si z toho na nervy.Zober ho zajtra na menucko a vybavené.
@datelinka31 nehladaj problem tam kde nie je, naozaj sa neoplati cestovat na par dni, ked pride nemusis sa mu stale venovat, normalne povec, ze si ides oddychnut a zavri sa do izby, to co navaris sebe daj aj jemu, ak chodis do prace a jedavas tam, povec mu ze nech skoci do restiky a odporuc mu nejaku dobru.
@luccija ona píše, že tak trávia všetko voľno. Logicky, na výlet do USA treba viac týždňov. Ale jej potom neostane dovolenka na vlastnú rodinu. Jednoduchšie, ked pride otec na sk, lenže vtedy by si mal jej muž zobrať voľno a mali by to vybavene. Neviem na ako dlho tebe chodí svokor a koľko casu s ním travis sama s deťmi, ale ja presne viem čo autorka mysli a to mám muža doma každý večer. Nie je to taká pohoda, ako ked ti pride mama alebo otec na nejaké tri dni. V podstate jej muž nasťahoval domov svokra a odišiel. Mne je jedno že robí v zahraničí lebo musí a pod, videla som takých čo musia, pritom prácu doma nechcú, len aby mali kľud každý večer. Keď sa porovnali výdaje a čas zabitý cestou plus to, že žena je na všetko sama, nič nevyhrali. Proste on si doviedol domov svoju rodinu, tak ma by súčasťou toho spoločného casu. Ako som písala, nech vezme ocka na výlet na týždeň tam kde pracuje a žena si oddýchne
@betulinka1 toto by som presne potrebovala, sa na to pozerať ako ty a byť taká, ale mám pocit, že to nejako nezvladam. On nie je ani rodený Američan, angličtina je jeho druhý jazyk a je naozaj katastrofálna, ale to je na ďalšiu debatu 😀 teda dohovoríme sa v pohode on rozumie všetko len ona sa zastavila na úrovni základov pred 30 rokmi a odvtedy sa nemení 😁
@luccija asi preháňam a možno chyba nie je v ňom, ale v tom, že som len strašne unavená a všetko vidím čierno. naše deti majú 6, 5 a 2 roky. Do toho mám ešte pms.. a svokor v dome.. och
@mamutka presne, keď príde moja mama, mozem jej povedať čokoľvek, pomôže mi, uprace navarí, je to úplne iné.. veď práveže on mal ísť s nim na týždeň, lenže potom sa rozhodli, že ostane so mnou lebo treba nejaké veci pozariadovat a neviem čo.. že aby som nebola sama.
Pre boha ziveho - tak asi muz si nemoze zobrat dalsi mesiac dovolenky ked uz boli na mesiac prec. Tak je logicke, ze muz musi nastupit fo roboty a nie si zase zobrat mesiac dovolenky aby bol s otcom. Tu poniktore uz fakt neviete ake rady mate davat🤦🏽♀️
Co sa tyka svokra - tak asi na dva dni uo statov nedoleti a ked uz je tu tak bude asi trochu dlhsie. Je pritodzene, ze starsi clovek, ktory nerozumie jazyku, nepozna okolie, ani zvyky tak sa upne na domacnost kde ma niekoho kto ho pozna a s kym sa dokaze komunikovat. Tiez je normalne, ze ako chlap ti asi u neho doma nevyvaral a neupratoval ako keby si bola v hoteli. Skor musis zmenit chip, proste ho zapriahni do kazdodenneho zivota a skus ho posielat do mesta aby ti bud nieco kupil, alebo aby isiel vyzdvihnut starsie deti zo skoly. So starsimi detmi uz musi komunikovat a deti mu budu sluzit ako prekladatelia a sprievodcovia. Chodte par krat spolu a potom nechaj nech ide sam, natukaj mu adresu do googlemaps a nech ide. Skor ako s tym najmensim by som ho posielala s najstarsim - na nakup napr. Dietatu povies/ukazes co maju kupit a aby daval pozor na dedka a dedkovi povies co ma kupit a aby daval pozor na vnuka. Tak aj on zacne spoznavat nove okolie a strati strach a trosku sa osmeli chodit aj sam.
toto si musite vyriesit hlavne vy s muzom spolu, dobre je, ze vychadzate aspon, skus fungovat normalne ako si zvyknuta, ked je u vas tak dlho, tak podla mna by nemal problem ti pomoct, prisposobit sa niektorym veciam, len mozno treba mu povedat, poziadat.