Mohol sa exmanžel zmeniť?

13. jan 2024

Ahojte. Manžela som opustila kvoli jeho nadmernemu pitiu, teda alkoholizmu. Do prace nechodil, s dietatom mi nepomahal. Nikdy nebol agresivny, len velmi nezodpovedny. Neustale sluboval, prosil, dostal milion sanci. Aj ked som ho lubila, stacilo. Jedneho dna som uz mala dost, odisla som od neho, podala o rozvod. On samozrejme chvilu sekal dobrotu, sluboval, plakal, bol aj na lieceni, no nedala som sa odbit. Bolo uz proste neskoro.
Netrvalo to dlho a rozvod aj prebehol.
Syncek mal nedavno 3 roky, mali sme narodeninovu oslavu, pozvala som aj byvaleho manzela a jeho rodinu. Necakala som, ze sa objavi. Prisiel akoby vymeneny, ma stabilnu pracu, plati mi peniaze navyse, malemu kupil po 3 rokoch konecne nejaky darcek, snazil sa byt vzornym otcom aspon na chvilu. Ospravedlnoval sa mi, dlho sme sa rozpravali, myslim, ze to bolo uprimne. Od tej oslavy sa chce neustale stretnut so synom, chce po neho chodit do skolky, chce s nim hrat futbal, travit s nim cas… nikdy o neho neprejavoval taky zaujem, do porodnice po mna prisiel jeho brat lebo on zapijal syna, nebol ani raz kocikovat, len pil alebo spal.
Nechcem sklamat synceka, ak do toho opat vpadne. Odrazu ma tatka akeho si zasluzi, len na ako dlho…
Myslite, ze sa mohol zmenit za tak kratky cas? Presli necele dva roky, co som odisla. Mohlo byt nakopnutim to, ze o nas prisiel? Chcela by som mu verit, ze sa naozaj zmenil a uvedomil si, co je v zivote dolezite. Nie chlast, ale syn. Ale po tych rokoch, mu nedoverujem. Vzdy mam v hlave vykricnik, co ak?
Byvaleho manzela mam niekde v kutiku este rada, velmi by som chcela, aby sa drzal a bojoval. Nechcem mu syna zakazovat, obmedzovat s nim styk. Aj ked zatial vzdy som bola pritomna, nenecham ich samych. Proste ta nedovera je vzdy tam a asi nikdy nezmizne.
Mate to niektora podobne?
Dakujem

ewwe
13. jan 2024

uz len kvoli synovi a vztahu s otcom by som dovolila nastartovat ich vztah, ako to dopadne je uz len na exovi

colsami
13. jan 2024

Samych ich nemusis nechavat ale v kontakte im nebran, neber otca synovi, v pripade ze je teraz dobrym otcom, malemu to moze vela dat. A aj on ma pravo sa s malym stretavat.
A ak sa nieco zmeni a ex to neustoji a zas do toho vpadne, uz sa prisposobis situacii...

Vies, v kutiku duse bud rada ze o maleho prejavil zaujem, trvalo mu to "len" 3 roky, na mojho muza oco kaslal kym nemal 20 a sam za nim neprisiel (pritom cely cas byvali par km od seba a chlapca mohol vidiet hockedy), i tak je ten vztah teraz cely nijaky.... A nech mi nikto netvrdi ze deti to neovplyvnuje aj ked su starsie ci dospele a vyrovnane - pocit ze vlastnemu rodicovi nestali/nestoja za pozornost.

pribinak
13. jan 2024

Dala by som mu príležitosť aby sa ako otec plne realizoval ….vhlapec otca potrebuje, muž - otec mu dá iné podnety ako žena - Matka

Navyše tá aj odbremení a budeš mat priestor na oddychn

autor
13. jan 2024

@colsami ja mu nechcem zakazovat kontakt so synom, vzdy som ho volala na narodeniny, sviatky, vianoce, ze nemusi nic nosit, len nech pride, ze maly sa potesi. Nemal zaujem.. Az teraz, snad sa vzchopil a pochopil.

autor
13. jan 2024

@pribinak tak mu az neverim, aby som ho s nim nechala sameho.
Jasne, je to uplne ine. On ma sice podnety od muzov, stretava sa s mojim bratom a otcom, ale vlastny otec je asi nieco uplne ine…

marca12
13. jan 2024

Dovera sa tazko a dlho buduje a to nikto nevie,ci sa ozaj zmenil. Ale ano,mohol sa zmenit. Dva roky je dost dlha doba,aby sa uvedomil a dal sa dokopy. Skus mu verit a len cas ukaze,ci zvladne byt dobrym otcom,tak ako je to teraz. Kazde dieta si zasluzi pozornost rodicov. A je super,ze podporujes vztah otca so synom. Uz len verit,ze nesklame tvoju doveru.

mogaa
13. jan 2024

tak syn má 3roky, čiže už je veľký aby sa s ním dokázal reálne pohrať, zabaviť....niektorí chlapi pri menších deťoch sa im jednoducho nevedia venovať, čo s nimi v danom veku robiť...ale teraz je synček už relatívne samostatný a dá sa s ním zahrať či futbal, či sa s ním normálne rozprávať....a hlavne je jeho otec, takže má naň právo a keby požiadal o styk súdnou cestou, tak je s ním každý druhý víkend a polovicu prázdnin, každé druhé Vianoce - a to bez teba....nezakazuj mu styk s ním, lebo ak by to riešil súdnou cestou tak mu ho jednoducho musíš dávať či chceš lebo nie, buď rada že teraz sa s ním dá dohodnúť.....
ak bude mať styk určený súdnou cestou , tak ty musíš čakať že si preń príde, aj keby neprišiel, takže nič si na ten čas neplánovať s dieťaťom, preto je vždy lepšie ak sa na styku viete dohodnúť....

autor
13. jan 2024

@mogaa ved pisem, ze nezakazujem styk, ze som ho volala xkrat na sviatky, narodeniny, vianoce…on ma urcene sudom stretavanie ale v mojej pritomnosti.

pribinak
13. jan 2024

Veď nie hneď, ale po pár dňoch áno. Napr nech skočia na blízke ihrisko, do obchodu, do kina, …..
Krátke časové úseky. Jasne že mu nedáš dieťa na cely víkend

deti95060810
13. jan 2024

20 perc. alkoholikov sa vylieči z pliagy alkohol. ... za "vyliečených" sa berú takí čo abs.
15 - 20 rokov.
2,3,5 rokov je málo - stále môže do toho vpadnúť. Je to "práca" na celé roky...
samozrejme tvojmu ex držím palce.

koniarova
13. jan 2024

Vzťah so synom by som podporovala. Ale ja neverím,že sa zmenil. Ale budem rovnako držať palce.

autor
13. jan 2024

@koniarova ani ja neverim, ze sa zmenil. On sa vedel drzat par mesiacov a potom par mesiacov pil. Ani som sa s nim nemusela pohadat a znova zacal. Nepotreboval ziaden stimul. Preto cakam aj teraz nieco podobne.

koniarova
13. jan 2024

Tým,že sa budeš snažiť podporiť vzťah so synom nič nepokazíš. Ale stoj nohami na zemi.

autor
13. jan 2024

Este mi niekedy povie ake by bolo skvele byt znova rodina, ja len cumim, kde nabera tolko sebavedomia, ze by som mu dala este sancu.. volal nas na vikend na vylet, neviem co od toho ocakava, ale urcite nechcem nazad to peklo co som s nim prezivala.

zmrzlinka2021
13. jan 2024

Super, že tvoj muž ide dobrou cestou. Podporuj ho ako vies

macatt
13. jan 2024

Veľa mužov k bábätkám vzťah nemá, to nastupuje až keď odrastú a keď sa s deťmi už dá všeličo podniknúť.. to som veľa mužov počula hovoriť.. nezvládol to plienkové obdobie, ale okolo 3 rokov muži naozaj začínajú byť otcami, to krehké, plačúce a závislé stvorenie od prsníkov často mužov desí..

autor
13. jan 2024

@macatt mozno vela chlapov nema vztah k babatkam, ale ani taky kladny vztah k alkoholu😒

@zmrzlinka2021 Bodaj by vydrzal💪

vilma7
13. jan 2024

Nemusíš mu dávať žiadnu šancu. Ja by som určite ešte pár rokov nedala. A možno nikdy. Minulosť nezmeníš, ale si si veľmi odtrpela, takže aj on musí pochopiť prečo nie. A ak bude naliehať, o to menší účinok to môže mať.
A spadnúť do toho môže aj o 10 rokov, tak isto ako môže aj niekto iný byt o 5 rokov alkoholikom. To človek dopredu nevie.
A nevieme ani my, akú silnú vôľu tvoj ex má a ako dlho mu to vydrží. Snáď navždy, aj keď je to veľmi ťažký boj.

macatt
13. jan 2024

Tak vzala si si ho keď taký kladný vzťah k alkoholu nemal, či?!
Ja si ho nezastávam😀 je to na tebe, len som opísala, že o vzťah s 3 ročným dieťom u niektorých mužov iba začina.. tvoj je tá kategória, že od plačúceho dieťaťa, zodpovedností a starostí utekal nasávať.. a zasa utečie keď dieťa bude mať svoj rozum a prídu zasa bežné starosti..

domkakvet
13. jan 2024

Ak s alkoholom opat nezacne, tak by tam bola sanca, ze sa zmenil, len nesmie uz zacat pit, ci vydrzi je otazne.

cacianka
13. jan 2024

Máš aj v súdnom rozhodnutí, že stretávanie v tvojej prítomnosti, tak im to umožni.
Aj keby si sedela opodiaľ, nemusíte sa s biotatkom držať za ruky ani sedieť pri jednom stole .
Možno to ex ustojí, možno skĺzne, to ti nikto nezaručí, ale ty budeš mať aspoň dobrý pocit, že si im obom dala šancu. Časom sa ukáže, či môžu byť spolu sami, alebo postupne ich stretávanie obmedzis.

lujza123
13. jan 2024

Alkohol človeka zmení na nepoznanie. Ja poznam osobne 3 ľudí co kedysi len párty, chlast a ruka hore, dnes ako abstinenti sú to úplne iny ľudia. Stacilo prestať piť.

Ja to poznam sama na sebe, nebola som alkoholik (asi) ale pila som každý víkend, taká klasika co robí veľa ľudí. Už dva roky síce pijem ale len veľmi výnimočne, takto cez zimu vôbec, max tak v lete na nejakom festivale. A rozdiel je to obrovský, viac športujem, viac realizujem svoje nápady a posúvam sa v práci …Mám viac energie žiť a tvorit, myšlienky sú čistejšie a jasnejšie.

Takže určite je pravda ze človek ked prestane piť tak sa veľmi zmení

autor
13. jan 2024

@macatt my sme sa brali mladi, ja som mala cerstvo po 20tke, on 25, chodili sme spolu do mesta na drink, cez vikendy. Sem tam si dal alkohol aj doma, ale nebolo to kazdy den. Potom sme nemohli mat 9rokov dieta a on bol castejsie v krcme nez doma. Asi v tom najnevhodnejsom obdobi som otehotnela. 😒

@cacianka ano mame to tam zapisane, on je nezodpovedny a trvala som, ze dieta uvidi len v mojej pritomnosti. Raz totizto ozraty zobral syna na “vylet” kym som sa sprchovala a havaroval do stlpa. Este ze sa nic nestalo…Preto mu neverim, nechcem ho s nim nechat sameho.

vyrovnanaosoba
13. jan 2024

Moja rada, dodržať súdne nariadenie, keď má styk upravený, samozrejme. Keď nie, tak podať na zmenu styku a len podľa neho. Pre dobro dieťaťa aj vás. Nie že on si zmyslí, že chce ísť hrať futbal v stredu o tretej a každý sa prispôsobovať.

cacianka
13. jan 2024

Veď práve preto ti radím, dôveruj ale preveruj. Dať šancu a po čase vycitiš

vanilkovazmrzka
13. jan 2024

Pozri, uz si raz dokazala opustit nevyhovujuci vztah, dokazes to znova, ak sa to pokazi. Js myslim, ze si zasluzi sancu. Vzdy je to 50/50 ze to ne/vyjde, ano. Ale moze to byt fajn, mozu mat so synom pekny vztah, aspon pokym sa dokaze ovladat a abstinovat.

pochod
14. jan 2024

Ak bola jeho najhoršia stranka to, ze bol alkoholik a nie nejaké povahové črty ktore mal aj za triezva tak samozrejme, ze sa mohol zmeniť ak uz nepije.. Su ľudia ktorí sa z toho dostanú navždy no aj sú takí ktorí sa k tomu vrátia..