Ahojte, chcem sa s vami poradit. S manzelom tvorime par vyse 6 rokov. My spolocne dietatko zatial nemame. Manzel ma dceru z predosleho vztahu, ktora ma 14 rokov. Manzel vzdy plati alimenty, veci navyse, da na tabory, aktivity, zaluby, vreckove…
S byvalou partnerkou fungovali spolu len kym bola mala cca do 1 roka. Ked som sa s manzelom spoznala, neboli spolu. Problem je ten, ktory nas velmi trapi ze matka dieta stve proti nam. V kratkosti spomeniem, ze kym bola mladsia som s nou skvelo vychadzala a kazdym rokom je to horsie.
Dievcatko nas malo rado, chcela k nam chodit, nebol problem.
Teraz takmer vobec k nam nechce chodit, je uzavreta, matka podchvilou oznamuje ze nepride alebo nechce prist.
Ked bola mensia nevedela tak pisat, komunikovat s matkou pocas toho ako bola u nas pocas vikendov, ako teraz ked je tinedzerka. Ide o to, ze sme nasli komunikaciu medzi dietatom a matkou a sme zhrozeni.
Spravy typu, ze u nas nie je doma len matka tvori ten domov, nabada ju ze k nam nemusi chodit, stale sa pyta co presne robime, kde sme, pejorativne sa vyjadruju o nas, preposielaju si nase fotky a spolocne sa smeju, potajme odfoti nieco z bytu alebo nas, informuje matku co povieme v danu chvilu alebo co robime.. je toho vela.
Mame pocit, ze k nam chodi spion pocas vikendov a to sa snazime najviac ako mozme…
Pubertiacku a taketo eskapady by som nebrala moc vazne, lahko ovplyvnitelne bytosti,dozreju AZ casom.. Toto iste ako prepodielanie fotiek robi aj mame,ale posiela to zas kamoskam🥶😁Muz nech Si s nou sadne a nech to nejako preberu,ze co jej to dava,ked vas zosmiesnuje pred mamou,ci by sa jej to pacilo naopak.. jednoducho a priamo k veci. A vela predychavat. Ja by som spravanie nemenila,Len teda mame posielala cisto vyzivne a peniaze na extra veci cisto dcere do ruky (vreckove) a aj to Len Ked ten vikend Bude U vas. Uzatvarat sa do Seba, drzat Si odstup,radsej byt s kamoskami vonku,proste pubertiak.. snazte sa to nebrat osobne...
@luciapavli49
napadlo ta vôbec, ze to "dieta" je hlavne u matky a musi sa "páčiť" jej? To dievca nema velmi na vyber, len byt za do re s matkou, pretoze u nej byva, ona ju zivi, a "mala" ju ma zrejme aj rada a nechce jej ublizit. Je na nej zavisla!
Vies si predstavit, ze 14 rocne dievca sa postavi mame, s ktorou zije??
Ty tomu nerozumies, zrejme si z kometnej rodiny alebo ak aj nie, boli tvoji rodicia normalni.
Chyba je v jej matka, ktora bude zrejme fajna manipulatorka. Aby prekryla svoje nedostatky, kyda na vas.
To dievca s kozou na trh nepôjde ...
Otec nech jej povie nieco v zmysle, ze necakavod nej, aby isla proti matke. No aj to, ze ho jej chovanie mrzi. A ze ona nemusi opakovat chovanie svojej matky. Nenadavat na nu, ani nepriamo. S tym varenim a podobne - skor by som povedala, ze mama ma toho veľa. Nevadi ze neuvari, nevyhadzovat nedostatky matky dcere na oci.
Jednoducho dcere pivedat, ze niet preco súperiť. Jej matka ju ľúbi a on tiež. Nepacilo by sa mu, aby on hovoril zle o jej mame. A nepaci sa mu, ked sa zle hovori o nom (tebe).
Aky je dovod na to, aby bola jedna strana ta horsia?
Preco sa ken s mamou citi doma, chyba jej od vas porozumenie?
Uz by som jej na sviatky davala len cokoladu! Peniaze by dostavala na knižku - s menom otca! Alebo by som jej kupila nejake handry, elektroniku atd.
Myslim, ze by ste mohli aj vyhladat dobreho psychologa (Jan Halda, je to Čech, pozri youtube) Vedel by vam s muzom poradit, ako pristupovat k dcere co najlepsie.
Moj postrech zo zivota - ona raz dospie a po rokoch bude situacie vidiet očami dospelej zeny. Pravdepodobne rozpozna, kto kde robil chyby.
Prajem vela stastia.
@luciapavli49 ale tak to je - dcera je doma u svojej matky, nie u vas. U vas je na navsteve.
ma 14, treba akceptovat jej rozhodnutie neprist.
videli ste rozhovor s nou a jej matkou v chate - to ste sa naburali mladej do telefonu???
k peniazom - raz su jej, dali ste jej ich, tak co riesis ze si ich berie domov? ak to tak nechcete - nedavajte jej peniaze.
ak je jej matka manipulativna - neznizte sa na jej chovanie. Deti su male, ale nie su sproste a casom pochopia - ked ziskaju nadhlad a dospeju.
moj syn v 11 rokoch sam od seba odhalil psychiatricku chorobu svojho otca - iba na zaklade chovania, proste bol uz mentalne na tom tak, ze manipulativne techniky prekukol a zistil sam, kde je pravda. Ja som nemusela vobec nic.
a mlada to iste zisti tiez - neskor. Presne bude vediet, kde spravil chybu vo vztahu otec a kde mama - len teraz je proste vo veku, kedy nerozumie ani sama sebe. V tomto veku je normalne, ze sa deti menia a odsudzuju rodicom - nevidim dovod preco by si ty s jej otcom mala byt vynimkou 🤷🏼♀️
@luciapavli49 nebudem tu písať svoj príbeh, len kvôli tomu, že je to čerstvá registrácia. Ale napíšem jedno, že 14r má vlastný rozum a už sa vie postaviť aj mame. Keby chcela. Ale nechce.
Odkázala by som len jedno, že nech príde vtedy, keď jej bude chýbať otec, nie keď ju bude posielať mama aby všetko fotila a komentovala. Ak jej je tak zle u vás, má na výber.
@luciapavli49 nehnevaj sa, ale pride k vam na vikend a ty chces aby vam upratovala, dostane do daru peniaze a nemoze si ich nechat, ale musi vam ich odovzdať...ani sa nedivim, ze k vam nechce chodit...druha vec je, ze dievča ide do puberty...ako vacsina bude mat svoje nalady a pod...normalna vec u dospievajuceho dietata...
Teba trapi, že nic extra u vás nemusí robiť, venujete sa, kúpite, date peniaze navyše a oni si z vás robia robia srandičky a ohovárajú?ak by ste jej nesnorili v mobile nevedeli by ste to a netrápilo by vás to.
Ale chápem je to kruté..matka nenavari, dcéra robí doma asi všetko.Take sú vzťahy nič s tým nespravis mama je mama.Ved ju nemusíte mať doma sa princeznú vidíš, že dievča využíva čo sa dá.To robí veľa teenegerov z rozvedenenych rodín aj kompletných🙂myslím, že dcéra je dosť veľká, aby otcovi napísala, že nepríde.Je v puberte už bude chcieť byť sama, s kamarátkami tak ako sa odtrhava od matky aj od vás...ale aj tak by mala tráviť čas aj s vami, lebo často to je cesta k úplnému odcudzeniu.Nikdy jej nepovedz, že ste to čítali.
@luciapavli49 pre moje deti /12 a 13/ je uplne samozrejme ze ak vynimocne dostali peniaze od otca ze mi ich dali. A nic z nich nikdy nechceli kupit, lebo - mami ja nechcem aby to bolo akoze od otca, kup za to potraviny, zaplat byt a hotovo.
cize --- matka ju ani nutit mozno nemusi, mozno mlada sama nechce si za tue peniaze kupit nieco, co by jej pripominalo otca a teba... ktovie
a stale nejak nereagujes o tom ako ste mohli citat jej konverzaciu s mamou v telefone --- cize evidentne ste spravili nieco, co sa v slusnej spolocnosti nerobi. Hanbite sa.
14 je dost velka aby mala vlastny rozum .. nech si s nou muz sadne a porozprava sa ako vas to ranilo,ale nutit ju nebude abybola s vami ak to nechce,ale uisti ju ze ju miluje aj napriek vsetkemu a mrzi ho,ako sa zachovala voci vam... a zene by som poslala ciste len alimenty a uz nic navyse nech sa stara ked je mudra