Matka má divné názory

22. jan 2024

Bude to dlhšie koho nebaví čitat preskocte a neodpovedajte na základe prečítanych troch viet.
Moja matka má vo všetkom tak sprosté názory že sa až čudujem že som jej dcéra. Máte to niekto tak že máte vlastnú hlavu žijete inak ako rodičia ale stále v sebe niekde máte ich reči ako taký hlas čo vám tvrdí opak niečoho? Neviem sa od toho odosobniť síce sa do mňa nestará ako žijem ale keď jej niečo poviem alebo mame nejakú debatu cítim sa pred ňou až taká že mnou akoby opovrhuje že ja mám iné názory lebo ona je staršia ona vie lepšie. Pritom ja si beriem názory len od ľudí ktorí aj vidím že žijú tak ako obdivujem takze ich názory ich zrejme doviedli k dobrému životu a nie keď mi dáva rady niekto na koho pozriem a jeho život je jedna veľká útrapa vo všetkom pretože vždy robí len zle rozhodnutia.
Cítim sa ako rozpoltená osobnosť že vľavo je to čo chcem ja čomu verím ja a napravo matka s inými názormi a ja sa akoby vnútorne bojim ísť proti nej hoci som dospela. Neviem to vysvetlit
Možno tu chcem len nejakú podporu že príklady čo uvediem tak rozumnejšia som ja ako ona ( čisto pre pocit že nie som ja ta divná lebo tak sa občas potom cítim, nejde mi o nejakú súťaž s matkou a podobne).
Takze hlavne čo sa týka vzťahov ona mala vždy zle vzťahy jej voľby ju doviedli k samým zlým mužom nikdy nebola šťastná. Toľkokrát oklamana ponizena tyrana a čo ja viem čo ale nikdy to nebolo niečo že idylka potom muž niečo zle urobí ona sa sklame a odíde. To bolo dlhodobé vždy viac zleho ako dobreho žila v zlom pokračovala v tom urobila by v tom čase čo jej muž povedal vďaka tomu si zničila aj budúcnosť ma vďaka tomu problémy s bývaním a kadečo. Pretože bohizial bola sprostá a podstupovala kroky ktoré ju ku tomu doviedli.
Naproti tomu ja mám vzťah dlhoveky, nemám za sebou žiadne sklamania v laske ani ničom ( zaklopem si nežijem v rozprávke že zle sa nikdy nestane), neskutočná pomoc podpora zo strany partnera čo moja matka nikdy nezažila. Vďaka nemu nám napríklad auto keď som bola studentka nemohla som si ho dovoliť on mi ho zabezpečil s tým že som to brala ako niečo čo neskôr splátim ( teda nebol to dar ale niečo čo mi dal na užívanie a raz mu ho splatim žiadne určené splátky že musíš vtedy a vtedy) platil bývanie v čase kedy som nepracovala nezištne financne toho urobil pre mna veľmi veľa a nie sme ani manželia robil všetko s tým že počíta so mnou ale rovnako nemôže ani oj mat životnú istotu že nikdy niečo zle neurobím a on potom bude stratový o toto všetko ( akože keby si nájdem iného a už sa mu nikdy nevrátia peniaze čo do mna dal). Tomuto človeku som za všetko tak vďačná pretože na svete nemám nikoho iného kto by bol takto dobrý čistý a robil niečo nezištne a preto mám v sebe aj ja prirodzene potrebu mu všetko raz vykompenzovať .
No a tu moja matka jednak ani asi nevie ako to je s autom nikdy sa nezaujímala dokonca keď sa kupovalo ešte mi pripomínala že aby bolo pisane na mna keď je moje aby náhodou keby niečo mi ho nezobral. Len som sa pozerala ako toto môže povedať neviem čo si myslela odkiaľ asi ja by som zobrala peniaze. Takisto pri bývaní mi stále prízvukuje ako ona už dnes by nebola taká hlúpa že niečo je teraz pekne a neskôr nebude tak nič by ona si nebrala nejakú ťarchu a písala aj na chlapa že nech nikdy nič nepodpíšem sa pod nejaký úver a takto. A na druhu stranu keby chlap niečo mal tak to asi aby som trvala na tom byt tam napísaná aj ja hoci som ničím neprispela 😃ja neviem ako si ona všetko predstavuje a v čom žije. Kazí mi týmto všetko pekne čo žijem a akoby ani nevidela čo partner môj pre mna robí, mohla by byt vďačná a rada že sa mám o stokrát lepšie ako ona akého mám chlapa. To nie ke samozrejmosť.nemozem porovnať ju a seba že keď je niečo dobre nezmení sa to na zle. Ona v tom zlom žila opakovane mne sa zle nestalo a keby áno tak sa tak potom zariadim. Ja keby napríklad teraz čo ja viem vyhrám nejaké peniaze alebo sa dostanem k väčším peniazom bez váhania kúpim napríklad nehnuteľnosť ktorú napíšem aj na chlapa pretože treba sa pozerať aj na to čo bolo predtým a nie len na to čo je v ten deň a potom. On dlhé roky pomáhal mne sme mladi peniaze mohol minút celkom inak všetko kde sme boli a čo sme mali platil na dvakrát aj za mna kde ini platia len za seba, nikdy nič nevyčítal a ja keby mám peniaze na toto zabudnem a poviem si že všetko bude moje lebo čo ak ma niekedy on opustí? To sa môže stať a mrzelo by ma to alf príde mi vypočítavé a chamtive urobiť toto len preto a zabudnúť na to čo bolo. On tiež nemusel robiť nic z toho a povedať si že raz ho možno opustím tak nebude mi nič platot. A za tie roky toho bolo požehnane už len to auto a kadečo. Jemu budem vďačná za všetko aj keby spolu nie sme a vždy mu pomôžem. Takto to mám nastavene a potom niekde vo mne je mamin hlas ktorá je celkom iná neviem prečo podľa jej zásad teda nežila odjakživa a mohla sa vyhnúť tomu čo ma dnes.

Nepáči sa mi tento jej postoj pretože vidí ako čo je dlhé roky u nás, zle môže prísť všade ale ako by som si mohla niečo takéto vôbec dovoliť voči takémuto dobrému chlapovi? Neviem čo by robila keby bola ona trebárs jeho matka, asi by do neho hustila ako nemá pre mna nič robiť lebo raz sa možno rozídeme. Chvalabohu že jeho matka taká vôbec nie je vychovala z neho úžasného muža asi to nie je len tak ( a nejde len o peniaze ale to popisujem preto že to súvisí s vyššie podpísanými vecami). Normálne mám obavy keď raz spolu pojdeme do niečoho vlastného ( zatiaľ sa to ešte nepodarilo sme v podnájme ) ako mi bude dávať jej rady čo a ako

Tak ma zaujíma aké ste vy ostatne či tiež by ste brali do úvahy čo všetko pre vás niekto behom dlhých rokov urobil alebo zrazu keby príde na lámanie chleba ste len vy a vaše peniaze a on zvlášť a budete sa strašne chrániť nič mu nedarujete

januska12323
22. jan 2024

Mne sa nezdá, že by mala zlé názory. Ona urobila zlé rozhodnutia asi nič nebolo písané na ňu a potom mala z toho problémy, pravda? Tak ti radí aby si nedopadla ako ona. Vždy maj niečo vlastné a keď nie je tvoje investuj len do prevádzkových nákladov. Akýkoľvek dobrý chlap sa môže časom otočiť a nič nebudeš mať.

sheila121
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
autor
22. jan 2024

@januska12323 ale ona si mysli že chlap bude niečo sám platiť a bude to aj na ňu. Je normálne keď si dvaja vezmú hypoteku a spoločne ju platia tak sú na nej aj napísaní obaja. Ale príde mi zákerne a až divne aby niekto cakal že druhý bude sa o niečo sám starať a jemu budú plynúť z toho výhody. Preto píšem že treba sa pozerať aj na to čo bolo, ja som môjmu nemala čo ponúknuť a on mne pomáhal stále. Keby spočítam všetky peniaze čo do mna za roky dal už by to vyšlo snáď aj na slušnú časť nejakej hypotéky. Preto tvrdím že prečo by som ja potom mala byt nejaká vypočítava a zabudnit na všetko a žiť len v predstave že niečo sa stane v budúcnosti

autor
22. jan 2024

@sheila121 takze muž ma žene kúpiť auto platiť dovolenky bývanie roky a všetko a keď sa potom žena dostane k nejakým peniazom ma si ich veľmi strážiť pretože ju raz môže muž vymeniť?
Myslím že muž ktorý roky sa správal takto bude veciet viest aj rozumný rozhovor, keby si nájde inú srdcu nerozkazeme stať sa môže ale to neznamená že by sa z neho mal stať hneď hulvát ktorý ženu v momente vyhodí z domu a podobne, človek nezmení správanie takýmto štýlom behom jedného dňa. Kto povie že áno si to nahovára a nevidí malé veci ktoré boli aj dovtedy

sheila121
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
autor
22. jan 2024

@sheila121 ja jej rozumiem ale mala by zohľadniť aj faktory. Jej muži zďaleka neboli dobri a nebolo to že niečo bolo pekne a zrazu jeden deň opak. Ani pes ktorý je dobrý nedohryzie z ničoho nič svojho majiteľa možno len vynimocne prípady. Sú muži ktorí aj keď si nájdu inú stále si vážia predošlú partnerku v tom že jej nechcú ešte viac ublížiť nejakými problémami. Mne to príde že na mužov sa dáva dosť tarcha v tomto - ich peniaze sú aj zenine ale žena peniaze si stráži.
V dnešnej dobe nie je samozrejmosť aby nám niekto nezostne niečo dal pomáhal sú muži ktorí žene ani len večeru nezaplatia. Tam by som boma možno na obavách a staviaˇs sa ku tomu inak. Ale muž ktorý mne kúpi auto hoci mohol si kúpiť niečo za tie peniaze sebe a x iných veci ja mám byt potom vypočítava? Opatrná budem to je jasna vec ale hovorom o takej ženskej vypočítavosti že jemu nič nedarovaz

sheila121
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
autor
22. jan 2024

@sheila121 opatrná určite budem, keby mám peniaze a idem kupovať nejaký barák tak sa zariadim asi inak možno než keby kupujem maly bytík tam popravde by som zvážila či bude len môj alebo za to všetko čo si tak vážim ho dám aj na neho. Pre mna peniaze sú stále menej ako charakter a ľudskosť. Možno by nám to v budúcnosti nevyslo ale myslím že by sme si nemali merať silu peniazmi že byt je môj ty si ma sklamal tak vypadni kde chceš. Vždy sa to dá aj s rozvahou. Nechceš so mnou byt tak čo už dal si veľa ty mne ja tebe a rozumne sa dohodneme. Sú to myslím veľmi extrémne prípady kedy niekto totálne sa zmením zo dňa na deň skôr si myslím že ženy sk to lem nevšímali. Ako ak moja mama. Prehliadanie veci a potom ešte povie že niečo bolo dobre, každý to videl len nie ona. A potom dobri muži sú hodeni do rovnakého vreca

januska12323
22. jan 2024

Nemusíš byť vypočítavá ale rozumná. On auto kúpil tebe ale stále bolo jeho. Ty môžeš kúpiť dom a celý bude tvoj. Nevidím v tom rozdiel.

autor
22. jan 2024

@sheila121 uplne to chápem ako to myslíš len ja narážam aj na to že v každom prípade treba zabudnúť na to čo bolo? Keby ti niekto 10 rokov pomaha a správa sa ako ku princeznej otočila by si okamžite keby sa veci vyvinú tak že bohizial zaľúbil sa inde no zostal stále dobrým človekom!

autor
22. jan 2024

Mal tam byt otáznik nie výkričník 😊

sheila121
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
autor
22. jan 2024

@januska12323 áno tak nejak, len mama trvala na tom že auto ma byt na mna hoci som nedala ani cent. Pochopím keby som ho vyplatila . On mi ani nekazal nejako že musím ho splatiť to skôr ja pre môj dobrý pocit chcem. A aj inak sa revanšovať keď bude na to správny čas, netvrdím že rovno mu kúpim byt ale rozhodne si dačo vscsie zasluzi

autor
22. jan 2024

@sheila121 áno a vtedy nás ovládajú emócie . Popravde to skôr ja som urobila aj chybu a napriek tomu sa nebál ďalej mi pomáhať a odpustiť. Toľko ľudskosti čo je v ňom inde ani nevidím. A hlúpy nie je to nie. Preto som taká že snáď nám to vydrží navždy ale ak by sa stalo žeby sa zaľúbil do inej, nezostane iné ako mu aj tak priať šťastie a byt obaja rozumnú

zoja1234
22. jan 2024

Nejde tu o tvojho partnera, ide tu o tvoju mamu. O nej si to vsetko písala a chcela si vyjadriť veci o nej hlavne. Až tak sa ti to nepodarilo lebo ženy tu sa hend chytili tvojho frajera.. Viem co si tým všetkým chcela povedať, mam to iste. Je to toxicka matka. Som od nej 300km ale stále ma nejako nejaký dosah. Nikdy to neskončí a kazí mi to celý život. Komplet cely život. Vzťahy s ľuďmi, správanie, vlastnu rodinu. Ona to ma po svojej mame a ja dúfam ze tuto dedicnu toxickost zničím. Je to môj najväčší sen. Milión veci mohlo byt inak a lepšie ale nieje kvôli nej

vanilkovazmrzka
22. jan 2024

Ja ta chapem a podla mna mas v sebe taky prirodzeny cit pre spravodlivost, ktory mam aj ja 🙂

Mama sa ta snazi chranit pred jej zlymi rozhodnutiami - lenze ty svojimi aktualnymi rozhodnutiami nic nestracas, len ziskavas. Vsetko v buducnosti, co nadobudnete, bude vase spolocne, a budete sa na tom spolocne podielat, nie? Nezdas sa mi taka hlupa, ze by si za to, ze ti kupil auto, zobrala napriklad hypoteku na dom sama na seba a dom by bol iba jeho 🙂 proste on mal moznost ti pomahat, bola a si jeho partnerka, tak prenho to snad tiez bola nezistna “investicia”, nie kazdy vidi svet a zivot len cez prachy a cez porovnavanie toho, kto kolko ma a co kedy zaplatil…

Mame povedz, ze jej rady beries na vedomie, ze si budes davat pozor, a ze to dalej nie je jej starost a tyka sa to len teba a tvojho partnera. A skuste svoje rozhovory smerovat do inych tem.

tamitamitami
22. jan 2024

Podľa mňa rozmýšľaš veľmi rozumne ❤️.
Áno, treba sa zabezpečiť tak aby v prípade rozvodu/rozvodu človek neostal s holým zadkom. To ale neznamená že celý život všetko musí človek prepočítavať na peniaze a myslieť na to čo by bolo keby.
Ty vidíš že tvoj partner na teba myslí, podporuje ťa (aj finančne). Je pekné že si nastavená rovnako ako on a spravila by si preňho to isté ako on spravil pre teba.

dadka1997
22. jan 2024

Ja si myslim, že mama nemá zlé nazory a chce ti len poradiť, aby si v buducnosti neostala s holou riťou ..

Svojho parntera vidíš až moc dokonale, co vsetko pre teba hrobil, ze ti kupil auto, plati za teba byvanie a podobne.. je to vsetko pekné, a áno, spravne je si cloveka vážiť a urcite ako vďaku mu to chceš raz vynahradiť.. chces byt stastna a spokojna vo svojom zivote a mas pocit, ze mamka ti narusa tvoje dokonale predstavy . Ale uvazujes rozumne , co sa tyka, aby vase do coho niec lo vlozite bolo spolocné..

Ale asi si zabudla, co vsetko urobila mamka pre teba.. ta ta porodila, vychovavala ťa a starala sa o teba, tiez ti vela kupila a vela za teba platila, mozno aj mam by si zasluzila tvoju vdaku, ona sa v zivote sklamala a ma strach aby sa to iste nestalo aj tebe, jednoducho s s mamkou porozpravaj a vysvetli jej, aby sa nestarala do tvojho zivota, ty si spravodliva, nevezmeš si niečo, co nie je tvoje a načo narok nemas, no mama to vnima inak, mozno je majetnicka, ale to z nej spravil zivot, taka aka teraz je .. moja mama je taka istá... tolko sa sklamala v zivote, ze vsetko, co mi teraz rozprava a dohovara mi pride na nervy, ale na druhej strane ma pravdu, boji sa o mna

autor
22. jan 2024

@dadka1997 lenže ju tam doviedli jej názory ktoré živí dodnes to nebolo že sa stala chyba a ona sa poučila veď keď mám chlapa ktorý ma bije nadáva mi pod nátlakom mám niečo podpísať a podobne to nie je vec typu že chlap zmenil povahu zo dňa na deň. Ja by som neurobila viac ako polovicu veci ktoré ona len kvôli tomu že bola hlúpa
A ide mi hlavne o to že keby si my ideme kupovať bývanie tak buď ho berieme spoločne a teda budeme tam figurovať obaja ale v prípade že hypoteku vezme len chlap ja mu môžem akurát tak prispievať na nájomné ale nie čakať že ja budem bez záväzkov ale nehnuteľnosť bude aj moja.a to je to na čo narážam že ona žije v takom svete kde si mysli že takto to ma byt a ja sa pýtam prečo? Keby je to opačne tak to tak byt nemá ale takto áno? Aj ten muž je niekoho syn a jeho matka ma súhlasiť s zym aby niečo písal na ženu čo nie je jej?

katkami123
22. jan 2024

Matke treba otvorene povedať, že ty si už dospelá a keď budeš chciet radu, tak si ju vypýtaš. Toto je inak typické pre ľudí so spackanými životmi. Druhým okolo potrebujú radiť a rozdávať rady, ktoré si nik nepýta, ale pritom si nevedia dať rady s vlastným životom. Ja som časom začala takým ľuďom vždy hovoriť - najskôr si daj do poriadku vlastný život, potom raď ostatným. Druhá vec, keď je taka negatívna k tvojmu priateľovi či ju práve to neštve, že ona také šťastie v živote nemala, tak ti dáva hlúpe rady. Asi by som s nou často nekomunikovala, lebo každá máte iné zmýšľanie. Vyzerá to tak, že tvoja matka je jedna chyba za chybou a ty si sa už ako dieťa učila ako správne žiť z jej chýb, v porovnaní s ňou, ktorá to asi do teraz nevie. Dospela si skôr ako matka.

dadka1997
22. jan 2024

Ale to som nepovedala, vidíme len tvoj pohľad, čo robila tvoja matka zle vo vzťahoch .. aj moj priateľ vlastní chalupu a som si vedoma ze nemam pravo si na ňu len tak z nicoho nič narokovať a on si je vedomí toho, že mu mozem prispievat na najom a na stravu, ale nie napriklad na prerábku a opravy, ale naopak, ak by sme vlastnili nieco spolu, tak spolu si aj financujeme

katkami123
22. jan 2024

Alebo povedz matke na rovinu, že to auto je dar, nie je tvoje, nabudúce. Pripadne je povedz, že ty si spokojná ako žiješ, nepytas si od nej rady. Ona už je zasiahnutá svojou optikou a tebe asi ten neustály negativizmus z jej strany vadí. V živote sa môže stať čokoľvek, denne sa deju rôzne tragédie. Niektoré si ľudia zapríčinia vedome, svojím chovaním, za mnohé iné, nemôžeme. Ale žiť teraz v neustálom strese a negativizme je na psychiku. Tvoja matka sa už nedokáže tešiť zo života a teba s tým jej životným postojom ťahá dole.

syslik81
22. jan 2024

ty by si tie veci neurobil\ len preto,ze si to videla na matke a poucila si sa z zjej chyb - nevycitaj jej to- ano spravila chyby mozno opakovane ale ty si do jej hlavy vtedy nevidela,nevies preco to spravila... kazda mame ine myslienky inak prezivame situacie ... mozno chcela chranit teba a mozno v tej chvili nemala na vyber ...
chvastas sa tu priatelom aky je skvely-ale nemusi byt navzdy .. xy tem je tu o tom ako sa muz oz dna na den zmenil...ako zenu vymenil a nechal ju s deckami doslova na ulici ... mama ti nechce zle a ak sa ti jej nazory nepacia tak jednym uchom dnu a druhym von- iste ti nechce zle ..

zmrzlinka8
22. jan 2024

@katkami123 pokiaľ je auto napísané naňho, nie je to dar, iba ho dostala do užívania.
ak by to bol dar, tak je napísané na ňu.

zmrzlinka8
22. jan 2024

to, že máš dobrého priateľa, to buď rada, je to však skôr výnimka ako pravidlo v dnešnej dobe, mnohí sa ukážu až po dlhšom čase. mamka ťa chce iba chrániť.
nemáš patent na rozum, iba šťastie.

katkami123
23. jan 2024

@zmrzlinka8
No… matka nech chráni v prvom rade samu seba. Lebo stará sa tam, kde to funguje a nik ju o rady nepýta. Kde bola jej múdrosť, keď si vyberala blbcov a dobrovoľne s nimi žila? Prepísala na nich majetky?

A tých tém, kde sa chlap zmenil zo dňa na deň je presne - 0. Nakoniec vždy z autorky vypadlo, že v podstate bol taký blbec vždy, len ona si myslela, že ho dieťa/druhé dieťa/svadba, zmení.

Žiaľ, nikde sa to v témach nerozoberá do hĺbky, každý sebecky myslí iba na seba. Ale táto autorka je presne ten produkt tých žien, ktoré roky žijú s tyranmi, držia sa ich z nepochopiteľných príčin zubami-nechtami, veľa krát ešte samotné deti prosia tú matku, nech odíde. A matka nič. O tomto sa akosi vôbec nehovorí, že čo potom tie deti, nevinné, ktoré nemajú kam odísť, musia doslova trpieť hlúpe rozhodnutia ich matky. Samozrejme, že teraz je autorka plna zlosti a krivdy, že taká žena jej ide radiť do života. Ona ako dieťa mala už vtedy viac rozumu ako jej matka v dospelosti. A robiť opakované chyby? Nech sa nik nehnevá, ale taký človek je ten najposlednejší čo sa týka rozdávania rád. Prečo tá žena nechcela ochrániť svoju dcéru v prvom rade, keď bola nevinné dieťa, ktoré nemalo kam ísť? Kde bola vtedy? Pri tyranovi. Akosi mi tam chyba pokora. Ani tá matka nemá patent na rozum.