Dobrý deň,
píšem radsej anonymné pretože mám tu aj švagrinu aj známych a nechcem aby vedeli o našich problémoch.
S manželom sa veľmi hádame, aj pred dcérkou, ktorá má 2,5 roka ja už spávam s nou v detskej izbe a plánujem podať aj návrh na rozvod. Nedáva mi peniaze na stravu už, dával mi cca 400e na domácnosť a ja z rodiča ku som platila šeky za 300e,takže ostalo mi fakt malo na nejaké aktivity s dcérkou alebo pre mňa. Manžel mi v domácnosti vôbec nepomáha od narodenia dcérky, nemá s nou takmer žiadny vzťah, nehrá sa s ňou, nebol s nou nikdy vonku ja som mu dobrá len aby mal doma všetko, on keď ma voľno tak je len na mobile a na gauči. Žiadne aktivity a to je mladý človek.
Stretnutiam s dcérou mu samozrejme nebudem brániť ale chcem to mat na papieri. Tu je moja prvá otazka:
Treba podať žiadosť o zverenie do osobnej starostlivosti ešte pred rozvodom?On ešte nevie,že to už naozaj myslím vážne, párkrát sme mali krízu a stále sme to nejak ututlali ale už nehodlám ustúpiť. A on je ten typ muža, co ked sa dozvie ,tak mi bude robit zle a bude sa mi chciet pomstit cez dcerku .Nechcem takýto život ani pre dcérku a ani pre seba.
No mam druhu otázku, keď sme sa spoznali tak on už mal svoje bývanie a ja som žila v podnájme tak som sa k nemu presťahovala, takže dom je jeho ale spolu sme refinancovali hypotéku minulý rok a kupovali sme už počas manželstva dve autá. Z hypo ani nič nechcem v podstate len to auto by som chcela ,je to starší model obyčajne auto. A veľmi by mi to pomohlo keby auto mam keďže budem musieť chodiť aj do prace aj voziť dcérku do škôlky. Mam na neho nejaký nárok alebo podstate ani nie?
Nepíšte mi prosím komentáre typu- že som mala vedieť aký bude dopredu a podobne. Mali sme pekný vzťah, sľuboval mi, že sa dcérke bude venovať keď som bola tehotná, že ju naučí byciklovat a podobne. Dosť mi je ľúto, že to takto dopadlo.
Ďakujem každému kto to prečítal a bude sa mí snažiť nejako poradiť.
Veľmi Ti držím palce a uvidíš, bude sa Vám ľahšie žiť. Nenechaj sa mu už ukecat, vzťah s ním Ti nedáva nič pozitívne. Máš moju podporu a obdiv!
ja si zas myslím že by si mala ešte s rozvodom počkať... alebo navštívte spolu poradňu, alebo choď do práce a dieťa do mš a stav sa polepší - budeš mať viac e a možno sa to nejak utrasie... či myslíš že už to nemá význam?
máš vôbec kde ísť?
@deti95060810 áno mam kam ísť, nemyslím si, že sa to zmení skôr sa to ešte zhorší pretože bude všetko na mne ako doteraz plus práca. Tu niesu problémy v peniazoch tu je problém v komunikácii o tom, že on si svoje chyby neuvedomuje, nepekne sa ku mne chová, a absolútne nemá vzťah k dcére, nemám v ňom oporu. A už sa proste spolu rozprávame len o dcére o ničom inom.
Ahoj. Môžeš podať predbežné opatrenie do času rozvodu. (úprava styku a výživné)
A potom samostatne návrh na rozvod a úprava styku plus výživné.
Čo sa týka hypotéky, máš nárok na polovicu splatenej čiastky, aj keď ste neboli manželmi a spolu ste brali úver. A po svadbe máš nárok na polovicu všetkého, čo ste spolu nadobudli, čiže aj dlhy, aj autá, garáž, či čo všetko ste si zaobstarali.
Bola by si hlúpa, keby si mu to len tak nechala, už keď tebe netreba, neoberaj o to svoju dcéru.
Poradila by som sa s právnikom, lebo tam máte niečo ešte pred manželstvom, niečo už po. Aby si na nič nezabudla. No toto sa rieši až po rozvode. Čiže čo najskôr podať návrh, aby tá náhodou ešte nezadlzil, alebo nepredal.