Manželovi rodičia - ako vyriešiť životnú situáciu?

babydoll95
26. jan 2024

Dobrý deň,
hľadám radu ohľadom situácie v rodine, prípadne riešenia niečoho podobného, ktoré ste zažili vo vlastných rodinách.

Manžel má žijúcich oboch rodičov, jeden má 80 (otec) a matka má 75, otca zužujú zdravotné problémy (srdce, kĺby), matka má Parkinson (je už veľmi zle na tom, ale chodí). Žijú na opačnej strane Slovenska, decká rozlezene po SK, dve sú z prvého manželstva, muž z aktuálneho.
Problém? Odmietajú domov seniorov, stále si nahovárajú,že su v poriadku, zvládnu to, jasné, že nie, sú vsak sami, nikto nedohľadne na nich, zabúdajú a mám obavu, že sa im niečo prihodí. Decká na nich s prepáčením ..., manžel má ku nim zvláštny vzťah, aj keď mu pomohli veľa v živote, zvyšných dvoch nekomentujem (nikto ich domov nechce, to som sa už pýtala). Ja som si ku ním nevytvorila žiaden vzťah (svokor ma dlhé roky ponižoval a snažil sa nám rozbiť vzťah kadejakými vymyslami), preto si ich ku nám zobrať nemôžem (máme bábätko, bola by to pohroma a istý rozpad vzťahu). Chcem ich však pomôcť. Zvažujem, ich presťahovať bližšie ak budú súhlasiť, ak nie musí sa všetko riešiť v mieste ich aktuálneho bydliska.

Ako by ste postupovali vy? Mne logicky vychádza, že ich presťahovať a nájsť opatrovanie, lenže to si fakt nemôžeme dovoliť zo svojho(materská, hypo atď...), je tam nejaká právna páka voči dvom deckám voči svojmu otcovi, aby aspoň niečo im prispievali? Či štát? Jasné, svokre pomôžeme mi, uskromnime sa, ale dvom platiť nemôžeme.

Podotýkam súrodenci dostali dom, pozemky, manžel nič. Jeden súrodenec mi nedávno splechol do tváre, že nech tam idem, že on to riešiť nebude, ale že doslovne "niečo treba robiť". Druhý, trpí depresiami, komplikovana povaha, robí v zahraničí. Obaja majú deti.

Ďakujem

deti95060810
26. jan 2024

napíš niečo bližšie

martul
26. jan 2024

@babydoll95 neviem 😉

nelca84
26. jan 2024

@babydoll95 no a co je s nimi?

babydoll95
autor
26. jan 2024

@deti95060810 pridalo mi to prv bez textu, prepáč

momoqui
26. jan 2024

@babydoll95 s cim chces poradit? Oni chcu aby ste sa k nim blizsie prestahovali? Vyznieva to skor tak ze vas tam nevolaju ze leb ty chces aby ste isli blizsie k nim

babydoll95
autor
26. jan 2024

@momoqui nie my k nim, máme tu vlastný život. Ale aspoň tak, že by sa presťahovali oni bližšie ku nám a riešila by sa tu opatrovateľka resp.ine riešenie.

martul
26. jan 2024

@momoqui je to presne opačne, autorka uvažuje, či by neprišli bližšie oni.

gejb
26. jan 2024

@babydoll95 otázka je, že ak sa aj presťahujú bližšie k vám, bude sa o nich manžel starať? Lebo píšeš ze nemajú bohvieaky vzťah...

stanulienkat
26. jan 2024

Prepáč, ale odmietajú akúkoľvek pomoc, chcu žiť sami a bez pomoci. Načo to potom riešite? V ich veku neexistuje človek, čo by nemal postihnuté srdce a kĺby, to ešte nie je koniec sveta a manžel sa môže starať o manželku, aj keď má parkinsona. Keď to prestanu úplne zvládať, potom to rieste. A nie, nie sú nijaké páky na to, aby museli prispievať ostatne deti. Nech predaju dom a idu do DD. Resp. opatrovatelku im mozte aj teraz vybavit.

babydoll95
autor
26. jan 2024

@gejb pre mňa je to dilema, keďže decká žijú ďaleko, najbližšie majú 2 h od nich, má syna už dospelého, ale ignorácia úplná. Svokrovci to nedávajú samý, žijú v bytovke, zabúdajú, robia hlúposti - svokor vpustil dnu cudzích atď.

Manžel sa o nich starať nemôže fyzicky to nie je reálne pri podnikaní, cestách do zahraničia, ja by som pomohla so svokrou, ale nevystojim svokra (nadávky, urážky atď.). Preto by logicky sedelo opatrovanie profi, lenže to nedokážeme zacvakať zo svojho komplet, mňa zaujíma právna stránka, či majú povinnosť pomôcť aj zvyšné deti po svokrovi.

pinkgirl
26. jan 2024

@babydoll95 Starý strom nepresadíš. Ak nechcú ísť do DSS tak nebudú súhlasiť s najväčšou pravdepodobnosťou ani s presťahovaním. Oni sa cítia sebestační, sú v prostredí ktoré poznajú a do nového sa im nebude chcieť. Majú tam väzby na ľudí v okolí, viažu ich aj spomienky.

Môžte sa s mužom aj na "hlavu postaviť", ale keď nebudú sami chcieť, tak ich nedonútiš. Buď vybavíš niekoho dôverydohného, kto ich bude navštevovať - kontrolovať, alebo ich presdvedčíš o nevyhnutnosti zariadenia DSS. Pomoc finančná či iná v rámci rodiny sa nedá vymôcť - je to vždy o dohode medzi príbuznými.

babydoll95
autor
26. jan 2024

@pinkgirl pri poslednej návšteve svokra manželovi sama navrhla možnosť odísť z miesta, kde sú, keďže má čoraz viacej problém a cíti sa sama (obaja rodičia mŕtvi, súrodenci preč), manžel sa ku nej bohvieako nespráva a chce byť bližšie ku nášmu malému. Lenže, ako vravíš, starý strom nepresadíš, mohla to byť iba myšlienka, ktorá rýchlo odíde...

Logické by bolo, riešiť opatrovanie tam 🤔

elviku11
26. jan 2024

@babydoll95 nie, neexistujú právne páky na to, aby si donútila dospelé deti, aby finančne pomáhali rodičom platiť opatrovateľku

pinkgirl
26. jan 2024

@babydoll95 veď oslov mesto/obec - zvyknú mať opatrovateľky. Tebe vlastne postačí ak tam niekto príde, pozrie ich či sú v poriadku. My sme sa takto starali o susedu s demenciou, kým mohla žiť sama. Potom už vo vyššom štádiu choroby šla do DSS.
Nemajú v bloku niekoho takého čo by takto vypomohol?

luccija
26. jan 2024

@babydoll95 nedonutis ich do DSS majú tam svoj život, ale určite to treba riešiť nedaj Boh sa jeden pominie a s druhým bude koniec.S obidvoma súrodencami ste o tom hovorili vôbec nechcú pomáhať finančne?aspoň nejakú opatrovateľku od obce na doobedie priniesť stravu z jedalne, upratanie, dohľad?
A dvom platiť DSS museli by predať byt atď..z toho to financovať, ale to by bolo najlepšie riešenie budú mať program, zdr.starostlivost...aj, keď viem, že sa budú priečit a nepriznajú si, že už pomoc potrebujú.

janettdamian
26. jan 2024

autorka: https://www.akmv.sk/pravna-poradna/vyzivovacia-... áno deti majú zo zákona vyživovaciu povinnosť voči rodičom

simsalabim
26. jan 2024

@babydoll95 zacala by som vybavovat DSS. Cakacky su dlhe a neviete, ako sa situacia moze zvrtnut. Zatial ich nechat si zit svoj zivot.

bbebe
26. jan 2024

necitala som komentare ale za mna by som ich nechala tak ako su. ked nechcu ist do zariadenia je to ich vec a nechala by som ich tak ako su a nestarala sa

babydoll95
autor
26. jan 2024

@luccija ďakujem, toto mi nenapadlo, že aj obec/úrad má opatrovanie, pozerala som súkromné firmy čo ponúkajú, niektoré mali dosť vysoké sumy. Takto by dočasne riešenie mohlo byť a popritom riešiť ďalej ❤️ Ďakujem.

Oboch som otvorene konfrontovala s touto témou, starší povedal že nemá peniaze (robí zhodou nahod opatrovanie v zahraničí, ale nejaví záujem, vraj ho očko nechce, nemá, nevie atď...). Druhý vraj je svokra cudzia ženská čo chcem (ale syna im vypiplala, to je asi premlčané), to máme riešiť my a otca tiež. Vraj sa starali dosť (telefonáty). Popravde zdvíha mi žalúdok, ale svokrovcov mi je veľmi ľúto, aj napriek tomu, ako sa správal svokor ku mne, zaslúžia si dožiť s úctou a v pokoji.

janickacrazy
26. jan 2024

@babydoll95 Tak im vybavte tu opatrovateľku od obce, to nie je také drahé. Dá sa vybaviť len na 2-3 hodiny, príde, nakúpi im, skontrolujte, to by ste mohli zvládnuť.

modrykolibrik
26. jan 2024

@babydoll95 vždy Ked citam tieto prispevky mi dviha tlak. Chod sa pozriet do jediného dss aby si reálné videla ako tam ty ludia žiju. Mnoho rodin tam rodicov odložilo Lebo maju x dovodov preco sa o ne nemoze starat. Kecy! Je to len o pohodlnosti. Ked ICH tam dáte násilí porušujete ICH ludské práva. Vždy je riesenie

beronsche
26. jan 2024

@modrykolibrik tak, ak je vzdy riesenie, preco jedno neponuknes autorke?

vler
26. jan 2024

@modrykolibrik naozaj mimo prispevok. Hoci niekedy je to odlozenie stareho cloveka z pohodlnosti, castokrat je to o tom ze syn dcera takychto ludi su este v prod veku a pracuju a vychovavaju deti. Nemozu len tak odist zo zamestnania, prekopat svoj vlastny zivot a opatrovat na plny uvazok stareho rodica s fyzickymi a psychickymi diagnozami.
Moja mamka zomrela na demenciu, viem o com pisem!

babydoll95
autor
26. jan 2024

@vler vždy som si vážila každého človeka, ktorý sa ku mne správal s láskou, svokra aj napriek tomu v akom vzťahu sa nachádza s manželom (jej rozhodnutie, ktoré musím akceptovať), mala aj dobré a pekné chvíľky, lenže je veľmi naňho naviazaná, nevydrží bez neho ani sekundu, aj keď ju miestami šikanuje a správa sa hlúpo (z rodinného kruhu mi viacej ľudí potvrdilo, že vždy bol takým voči ženám, nerobí to iba vek). Chcem jej nadovšetko pomôcť, lenže pokým žije svokor, domov si ich zobrať nemôžem, lebo by to znamenalo brať oboch a to by ku koncu znamenalo rozvod a zničenie všetkého čo s manželom máme. Dieťa má byť mimo hádok.
Bohužiaľ, veľa ľudí končí v domovoch aj zo závisti a chamtivosť, viem to, lebo tu si brúsia dvaja ľudia zúbky na byt čo majú, pritom predtým tvrdili, že manžel nič nedostal bude preňho a pre malého. Ak ide o peniaze, veľa ľudí stratí rozum a ide si svoje. Ale veľa ľudí v domovoch sú aj dôchodcovia, ktorých nemôže mať rodina doma, keďže potrebujú 24/7 starostlivosť, príspevok na opatrovanie od štátu je mizerný a ťažko ho dostať (už aj nad tým som uvažovala a zatknúť zuby).

babydoll95
autor
26. jan 2024

@janickacrazy spýtam sa v ich okolí ❤️aj si s nimi pokecá a nebudú bez spoločnosti

vler
26. jan 2024

@babydoll95 ano, toto moze byt docasne riesenie. Pomocnicka na par hodin denne. Pocitaj vsak s tym ze nakoniec moze byt jeden alebo obaja v takom stave ze budu potrebovat 24 hodinovu opateru/dozor

karolinakr
27. jan 2024

Tak prvi dvaja synovia zdedili dom a pozemok a nemaju vyživovaciu povinnost, tuto manžel nezdedil nič a nevesta ponižovana svokrom ma sa starat, a už si dalši brusia zuby na byt, s tym, že kto sa stara, nič nezdedi?
Vieš čo, normalne nech tvoj muž povie svojim bratom, že z toho domu a pozemku, čo zdedili nech zaplatia opatrovatelky a teba nezaujima, že maju depresie..Kto si ide zas na byt zuby brusit, a nič nerobit?
Povedz jasne, ty sa postaraš, ale manžel bude takisto dedit
Nielen paprče natahovat a rodičov nechat na pospas osudu starých!
Ty maš dobre srdce, nech ti to Pan Boh oplatí, ale nemôžte sa nechat takto využívat!
Neviem, čoby som poradila - spytaj sa pravnika, ja si myslim, že hlavne ti dediaci by sa mali postarat, alebo finančne prispieť na opatrovateĺku

karolinakr
27. jan 2024

Vačšinou sa to robilo tak, že kto doopatroval dedil, teraz je nova moda, že kto robi všetko, nededi nič a ti, kt.sa nestaraju, sa naťahuju o majetky..
Moja rada je - opytaj sa pravnika! Ja si myslim, že deti ozaj maju povinnost sa postarat o rodičov
Ten, kt.robi v zahraniči, nema 200eur, to važne? Nech da aj druhy a lepšie vas to vyjde, akoby si ty vsetko mala ťahat sama.

ivuska027
27. jan 2024

Ak má svokra diagnózu, nemá nárok na opatrovateľku, čo jej riadne preplati štát? Toto im skuste vybavit. Informuje sa na Upsvar.