Mám zostať, alebo mám odísť?

koniarka1
21. aug 2022

Ahojte, potrebujem radu. Má perspektívu zostávať vo vzťahu, v ktorom som ako na hojdačke, raz veľmi šťastná a potom úplne neistá a v depresiách? S priateľom sme spolu už niekoľko rokov, žijeme v jednej domácnosti, máme spoločné záľuby, v podstate sme v spoločnom živote celkom kompatibilní až na pár vecí, s ktorými sa neviem stotožniť...on je povaha veľmi introvertná, ja naopak. Máme veľmi rozdielne názory na výchovu detí. On je prísny, konzervatívny typ ktorý rieši všetko trestom. Ja sa a snažím skôr veci komunikovať. Mala som nejaké predstavy o vzťahu, najprv si zabezpečiť bývanie, potom svadba, potom spoločné dieťa, no on je v hľadaní vlastného bývania pasívny, svadbu najbližšie obdobie vôbec nechce (je uz raz rozvedený), ale dieťa si už veľmi praje. Mali sme kvôli tomu pár konfliktov, aj som si poplakala ale nakoniec som ustúpila z mojich predstáv. Ja už jedno dieťa mám, z predchádzajúceho vzťahu ale ich vzťah nie je podľa mňa pevný a úprimný. Nedokážu sa len tak objať, pritulit, dieťa má z neho trochu strach skrz jeho prísnu výchovu. Málokedy ho za niečo pochvali. Velakrat som sa s ním o tom rozprávala, snazila som sa mu vysvetliť ze dieťa potrebuje vidieť od neho aj tu fyzickú lásku.

koniarka1
autor
21. aug 2022

@koniarka1 Inak sa mu venuje hlave co sa tyka športu, občas sa s nim zahrá. Moje dieťa mi ale viackrát povedalo, ze sa na neho neteší, ze sa citi bezpečnejšie keď nie je priateľ doma. Neviem ako vyriešiť ich vzájomný vzťah, obaja sú dosť výbušné povahy a ja som taky tlmič medzi nimi a strašne ma to psychicky vyčerpáva. Bojim sa, že keď budeme mať spoločné dieťa, tak syn pôjde u neho úplne bokom. Ľúbim ho ale vzťah medzi nami je naozaj komplikovaný, nič nejde ľahko. Viem, ze by mi zniesol aj modré z neba ale občas mám pocit, ze nášho psa ma radšej ako môjho syna a som z toho nestastna...

minutka
21. aug 2022

Kedze u mna su priority jasne (rodina a hl dieta ma prednost pred zalubami), nedokazala by som tak zit. Ale tazko je radit ak clovek u vas nezije. Drzim palce

dievcacitajucelist
21. aug 2022

@koniarka1 "Moje dieťa mi ale viackrát povedalo, ze sa na neho neteší, ze sa citi bezpečnejšie keď nie je priateľ doma" SAMA SI TO NAPÍSALA...V ŽIADNOM PRÍPADE SI S NÍM NEROB DIEŤA

viky_21
21. aug 2022

Kazdy to mame inak ale premna by bolo moje dieta na 1.mieste. Myslim si, ze na 99% keby ste spolu mali dieta tak by tvojho syna daval bokom. Aby to neskoncilo tak, ze vase dieta by mohlo vsetko a "len tvoje" dieta nic .. zvlast ked uz teraz nemaju medzi sebou dobry vztah ..

koniarka1
autor
21. aug 2022

@viky_21 ja neviem sama ako mam ich vzťah charakterizovať, je to pre mna prvá takáto životná situácia, neviem ako to je v iných rodinách, v ktorých si priniesli do vztahu dieťa. Chápem, že jeho vzťah k nemu nebude nikdy ako vlastný otec, na jednej strane viem, ze ho rad ma, na druhej strane mam pocit, ze ho vidí ako prekážku v našom vzťahu a sam mi povedal, ze na neho žiarli. Vraj sa citi ako keby bol naviac. Tak som sa snazila to zmeniť, veľa sa ho zastávam aj keď sa s jeho názorom a výchovou nestotoznujem. Ale asi je to stále málo. Bojim sa, aby to na syna potom nemalo negativny dopad. Ja som toho názoru, ze by ta výchova mala byť vyvážená, treba určiť hranice ale aj ukázať lásku. Ale on to proste nevie, on bol aj vychovávany veľmi prísne. Ja som uz zúfalá, stále sa tomu snazim dávať nádej, pracovať s nim na tom ale nevidím zatiaľ žiadne zlepšenie...

bosorka2302
21. aug 2022

a tebe vie tu lasku dat najavo? ked je tak prisne vychovavany.

marca12
21. aug 2022

@koniarka1 nikdy by som nedopustila,aby sa moje dieta citilo zle v spolocnosti nejakeho mojho priatela,nikdy. To si bude navzdy po cely zivot niest tuto traumu. Ja mam traumu z vlastnej matky a neviem sa z toho dostat,aj ked som uz roky prec z domu. Nedovol ziadnemu chujovi,aby ti deptal dieta. Co ma co on trestat tvoje dieta,ako to mozes dovolit? Jeho je velke prd do vychovy tvojho dietata. S takymto by som si dalsie dieta nerobila a radsej ostala sama ako toto dopustit,co zaziva tvoj syn.

koniarka1
autor
21. aug 2022

@bosorka2302 Ano, vie. Povedala by som, že možno je na mňa naviazaný až príliš. Nemá problém sa stále objímať, pritulit sa atď.

bosorka2302
21. aug 2022

@koniarka1 a preco sa rozviedol?

koniarka1
autor
21. aug 2022

@marca12 lenze ja som sa syna raz pýtala, ci by chcel radšej aby sme zostali bývať sami bez priateľa a povedal mi, ze nie. On sám je asi zmätený, raz mi povie, že sa neteší, ze uz prisiel domov a potom príde obdobie, kedy mi sam povie, že mu chýba. Podla mna je to presne tým deficitom tej fyzickej lásky, stačí aj pohladkanie alebo krátke objatie. Mrzi ma, ze syn nepríde za nim ako napríklad za mnou, ze sa prituli a postiska.

dilino
21. aug 2022

Ja by som taký vzťah ukončila. Nemá to význam. Jasné že spoločné dieťa by bolo prvé a potom ten tvoj a ver mi rozdiely by boli a veľké. Teraz je tvoje dieťa v bezpečí ked nie je doma. Načo TI ho nájdi si iného. A nie prísneho až taký extrém. Všetkého veľa škodí. Ano aj prísny ale nie tak až hnusne tak extrémne. Ja by som sa odsťahovala aj s dieťaťom a ukončila. S jedným je vždy odchod možní s dvomi deťmi už by to bolo horšie. Aj finančne aj mať dve deti byť s nimi sama v dnešnej dobe žiadna výhra. A z jedným sa to už dá ľahšie. Nikdy nebude mať tak rad tvoje dieťa ako svoje z vlastnej krvi. To mi ver. Pokiaľ vaše spoločné bude mať prednosť. To tvoje bude musieť vždy ustúpiť s argumentom že je staršie. Toto fakt potrebuješ. A bude odstrkovane. Naozaj toto chceš. Ved to nič moc čo píšeš svadbu nechce ani nič posunúť bývanie. U mňa moje dieťa na prvom mieste žiadnemu chlapovi by som nedala prednosť pred mojim dieťaťom nikdy. Ešte sa taký chlap nenarodil.

koniarka1
autor
21. aug 2022

@bosorka2302 nefungovalo im to hlavne, co sa tyka sexu. Rozdielny apetít, potom stereotyp, nemali spoločne záujmy. Povedal, ze v podstate sa zenit ani nechcel ale nejako ho do toho natlačila priateľka. Vtedy robil veľa mimo domu, bol veľa sam a asi ho to nejako nalomilo.

0kristina0
21. aug 2022

@koniarka1 volila by som rozchod, tvoj syn trpi a mas pravdu, ze keby si s nim urobis dieta tvoj syn bude uplne u neho odpisany

bosorka2302
21. aug 2022

@koniarka1 a vy ste ako dlho spolu? a syn ma kolko rokov?

dilino
21. aug 2022

to si musiš rozhodnuť sama poradiť ti tu môžeme ale rozhodnutie je na tebe ja by som to ukončila kvôli dieťaťu.

koniarka1
autor
21. aug 2022

@bosorka2302 sme spolu pomaly 5 rokov a syn má 7. Zo začiatku to vyzeralo byť medzi nimi super, to bol ale syn malý a nemal ešte také výrazné povahové črty. Teraz je z neho dosť nervak a treba na neho trpezlivosť. Lenže tu priateľ nemá. Vidím, že sa snaží, ale aj tak často vybuchne.

koniarka1
autor
21. aug 2022

@0kristina0 snazim sa ešte bojovať o vzťah, je v ňom veľa pozitívnych veci. Ale neviem, ci je ešte nejaká šanca, ze toto sa zmení. Ci mam dat tomu ešte čas, nezahadzovat hneď celý vzťah alebo tam uz naozaj nie je žiadna nádej... Mam pocit, ze keď ja som mimo nich, niekde odcestovaná napríklad a gazduju si sami dvaja, ze im to klape. Ale možno je to aj preto, ze syn má pred ním veľký rešpekt a posluchne ho väčšinou hneď. U mňa to tak nie je.

lienocka2808
21. aug 2022

@koniarka1 ja by som to zase nevidela az tak cierno. Maly s nim je prakticky od utleho detstva, je na neho zvyknuty. Nie kazdy si maximalne rozumie aj s vlastnym rodicom. Ak dieta ma pred nim respekt, to nie je uplne negativum. dolezite je aky mas ty z toho pocit, aky je celkovy vysledok. pisala si, ze syn v konecnom dosledku nechce byt bez neho. neviem sa k tomu vyjadrit, lebo s vami nezijem. dolezity by bol pre mna nazor dietata. nic ine.

0kristina0
21. aug 2022

@koniarka1 rob ako myslis ale v konecnom dosledku utrpi najviac tvoj syn. A to este nie je ani v puberte, vtedy sa tvoj partner prejavi naplno.

ibajaanikiny
21. aug 2022

@koniarka1 u mna je volba vzdy jasna,dieta je moja priorita. A urcite by som venovala velku pozornost tomu,co povedalo dieta,ze sa neciti bezpecne,ak je len s nim…k tomu ste uplne rozdielni,takze nechapem,co si potrebujes vypocut?ze je podla zien na MK uplne super volba v tom zotrvat a este si s nim dieta urobit? Neviem,niektore tu uz mate co to za sebou,ale aj tak slapete v tom istom hovne do kolecka…

katkati
21. aug 2022

Pre syna by mal byť domov miestom pokoja, bezpečia a lásky. Ale tvoj syn sa kvôli tvojmu prísnemu priateľovi, domov neteší. To by bolo pre mňa rozhodujúce. Podľa všetkého sa priateľ u vas cíti lepšie sko syn. A ver tomu, že sú aj muži, ktorí sa dokážu k vyženeným (priateľkiným) deťom správať láskavejšie ako ich vlastní otcovia.

sante81
21. aug 2022

@koniarka1 volila by som rozchod, pre mňa sú deti prioritou

janickacrazy
21. aug 2022

@koniarka1 on ťa možno miluje, ale tvoje dieťa nie, je to ťažké, sama som bola v takom vzťahu, nie je ľahké odísť, ja som odišla, neskôr som stretla svojho súčasného manžela a môžem ti povedať, že sa to nedá porovnať. S manželom máme ďalšie dve deti a môj muž má rád aj môjho prvého syna, pristupuje k nim rovnako.

gladys_07
21. aug 2022

Bezpecnejsie???

Velmi divny vyber slov na 7rocne dieta, ako ti to zdovodnil? Ak by povedal, ja neviem viac sa so mnou hras, viac sa smejeme, mozem pozerat viac rozpravky….ale BEZPECNEJSIE??? Wtf?

derdia
21. aug 2022

@koniarka1 ja si myslim ze to nema zmysel... Pridu deti budu velmi stresujuce situacie, ktore sa budu hrotit a skor ci neskor zistis, ze to je na prd.

panelacikova
21. aug 2022

@koniarka1 syn má 7 rokov a je nervák, to vážne? a k tvojmu problému.... bude sa to prehlbovať. lebo si budú postupne viac liezť na nervy. a áno, ďalšie dieťa môže spôsobiť, že partner o tvojho syna už ani nezakopne. mimochodom, kde je otec dieťaťa?

20erika07
21. aug 2022

@panelacikova syn ma muzsky vzor prisneho vybusneho maminho priatela tak je aj on... zrkadlo

pbra40
21. aug 2022

Nepaci sa mi priatelove zmyslanie. Dieta by po tebe chcel, ale zenit sa, to nie? Mam z neho pocit, ze ta chce len vyuzit na vynosenie JEHO dietata. A tiez si myslim, ze ak by to dieta prislo, tak by bol tvoj syn odstrceny uplne.
Tvoj syn nema nikoho okrem teba, tebe doveruje, ty si jeho maminka a ty ho mas chranit. Neisla by som do toho.
Kvoli synovi a aj kvoli priatelovemu zmyslaniu, lebo ON chce. Ale ze ty chces vsetko po poriadku (svadba. Atd) tak na to uz nepozera.
A este co si stale tak vsimam, ja si myslim, ze ked uz zena zaklada diskusie, tak niekde v kutku duse a srdca vie, ze toto takyto vztah, nie je ten spravny.

barborachors
21. aug 2022

@koniarka1 neodist (zatiaľ) a ani si s nim nezakladat rodinu. Je to chladný, necitlivy človek, utrapis sa pri ňom, bude si všetko presadzovat. Nezabudni, ze príchodom dieťaťa sa chlapi menia k horšiemu. A este si ta ani vziat nechce, ale ty aby si rodila ako nejaka cigánka. Sa smejem, vyzobat hrozienka z koláča sa mlademu panovi zachcelo... Nie a nie, a ani na ďalšie pokračovanie vztahu to asi nebude. Stretneš prvého dobreho chlapa a jeho nechas tak aj s jeho gestapackou povahou lusknutim prsta....

mimka1402
22. aug 2022

Tak za prvé spoznal ho keď mal iba 2 roky, dobre rátam? S takým malým babom sa veľmi ľahko buduje vzťah hoc aj s cudzím než s nejakým väčším. Má malý ju 7r a stále nemajú vzťah? Cesta do záhuby. Som dieťa s otčimom. Pre mňa ocko. Bola som väčšia než syn, ale mladší súrodenec bol vo veku 2r, vzťah sa budoval omnoho ľahšie s mladším lebo mali tam viac zážitkov apod. A s čistým svedomím môžem povedať, že je to vzťah na úrovni ako biologicky otec, prečo? Lebo to je o tom že si musí chcieť budovať vzťah. Ľutujem malého...
A 7r dieťa výbušné? To nie je len tak. Z niečoho to plynie. To treba riešiť. Ak sa s ním necíti byť v bezpečí tak to je najhoršie čo môže dieťa povedať. A ver mi, že ono ak tvrdí že nechce aby ste boli iba dvaja je preto lebo si nič iné nepamätá...