Ahojte, mám priateľa, sme spolu 6 rokov, deti zatiaľ nemáme. Doteraz fungujúci vzťah, občas hádky , nedorozumenia ale všetko O.K.stala sa mi jedna vec. Nikdy som si nemyslela, že sa mi to stane. Začal sa mi páčiť iný.neviem čo robiť. Sme spolu v kontakte , veľa sa smejeme, ale stále na neho myslím. Myslím, že je to aj z jeho strany tak.je ťažké opustiť človeka s ktorým žijem už tak dlho ale už ani neviem či ho ešte milujem
Buď k nemu úprimná a férová. Možno je to poblaznenie, možno ho už neľúbiš,len to povedz a vylož férovo všetky karty na stôl.
@zuzanazu85 som k nemu úprimná
@natalia912 počujem prvý krát... 🙄
skús napísať
Angličania to volajú "Itchy" siedmy rok, že "šverbi" 😃 myslím, že láka niekto iný, ale vraj, keď sa takáto kríza prekoná, ste silný pár. No poviem ti, že niekedy je ten druhý lepší 🙂 Moja osobná skúsenosť bola, že keď som bola s bývalým, tak to ma strašne lákalo, no a po siedmich rokoch som to nakoniec ukončila, hoci to bolo ťažké a išla som mimo komfortnej zóny. S manželom sme spolu už osem rokov, no ale si predstav, že s ním som žiadne "lákanie" nemala 😃 a hoci už máme dve detičky a všeličo sme si spolu preskákali, zmenili sa, medzi nami je stále také "napätie", stále mi je vzácny, vždy on je pre mňa ten najkrajší, a je medzi nami určitá sviežosť, aj napriek starostiam, deťom a stereotypu (aj on mi vraví v podstate to isté, že je to medzi nami stále akoby sme boli spolu ešte len v začiatkoch 😊). Ak by som mohla vrátiť čas, bývalého by som opustila už oveľa skôr, hoci bolo to dlhé roky relatívne okej. Nuž, je to na tebe, a nikto ti nikdy nezaručí, ktorý vzťah výjde, ktorý nie, a či budeš mať v budúcnosti výčitky alebo zmeny vezmeš pozitívne.
@deti95060810 v skratke že keď ti niekto dáva 80 %z toho čo chces, stále ti chýba tých 20...a keď zrazu nájdeš tých 20, tak si šťastná a spokojna ... až kým si neuvedomis že si vymenila 20 za 80
@natalia912 pekné pravidlo 😊
@muchacici lenže súčasnému nechcem ublížiť, žijeme spolu v jednej domácnosti už rok a je ťažké sa rozhodnúť čo ďalej
Dobrý večer prajem opustiť ho ďakujem
Ak k nemu uz nic necitis, tak na co budete spolu.
No 😃 ja viem, že mu nechceš ublížiť, ale bez toho to nejde, aby si niekomu neublížila. Vieš, ako môj ex chodil prosiť? Pokiaľ sme nevysťahovali všetky veci z domu, neporiešili spoločné záležitosti, ojojóoj 😃 Ale ide o to, koho šťastie dáš na prvé miesto. Čiže buď neublížiš aktuálnemu priateľovi, ale tomu druhému, a možno aj sebe, alebo ublížiš priateľovi, pôjdeš do nového vzťahu, budete vy dvaja spolu šťastní napríklad. V žiadnom vzťahu síce nie je záruka šťastia, ale ide o to, ako veľmi si si istá, že chceš s terajším priateľom ostať. Ak je ten druhý iba nejaké malé pobláznenie, tak šup ruky preč od neho a vrátiť sa telom i dušou, srdcom aj myšlienkami k priateľovi, aby si mu neublížila. Ak v tom budeš zotrvávať, ubližuješ každému. Takže tak 😃 nie je to jednoduché rozhodnutie, aj keď všetko sa dá prežiť, ja to veľmi dobre chápem
No ale počkaj. Kde sa vidíš? Píšeš o opustení partnera ale vôbec nemáš šajnu žeby ten druhy išiel do vzťahu s tebou
no z toho, ako to pises, mam dojem, ze so sucasnym partnerom si aj tak len zo zvyku..
@natalia912 no aspon si uvedomis, ze nemas sto.. a kym nemas sto, tak to nestoji za to
No a ísť zo vzťahu do vzťahu tiež nie je dobrý nápad
Poviem ti to takto. To, že ťa priťahuje niekto iný, keď si zadaná, je prirodzené. Nedá sa tomu zabrániť. Aj keď si s niekým, koho ľúbiš, neznamená to, že budeš "asexuálna" ku všetkým ostatným. ALE, príťažlivosť je jedna vec. Ak je to len to, tak je to OK. No keď sa rozhodneš spraviť niečo viac, to je už zlé.
Hovoríš, že nevieš, či ho miluješ. Prečo s ním teda si? Možno si to neuvedomuješ, ale škodíš mu, keď ho nechávaš v tme. Z toho výčitky nemáš? Predstav si, že chlap s ktorým si vo vzťahu, a ktorého miluješ, ťa nemiluje, no ty o tom nevieš. Ako by si sa cítila?
Ak ho nemiluješ, rozíď sa s ním, aby si našiel niekoho, kto ho bude ľúbiť a nie aby strácal čas s tebou.
@reanda lebo každý je 100%tny? Všetci sú bezchybní? Nemyslím si že dať keď aj 80% ale dávať tak všetko čo vieš je málo 🤷 a medzi nami dievčatami, človek nikdy nie je s ničím na 100% spokojný
takéto a podobné krízy sa dejú v každom vzťahu. dobre. nechaj svojho terajšieho a choď za svojim novým. ale potom sa nečuduj keď ťa po týždni odkopne. ako sa ti páči predstava byť sama? ja nechápem ľudí ktorí chcú ukončiť fungujúci vzťah. autorka sama ho nazvala fungujúci.
ste spolu 6 rokov a rok spolu byvate a tebe sa zapaluju lytka, ked vidis ineho kolegu.... Nuz nechcem byt zly, ale vyzera to, ze to spolocne byvanie ti nenaplnilo predstavy a tvoje podvedomie ta uz smeruje k inemu, resp. ku koncu. Lebk ak by to medzi vami fungovalo ok, tak prave prve 2 roky by ste sa sli zo seba blaznit radostou, ze ste spolu a proste uzivali si pritomnosti, oslav a vsetmeho a nie, ze tebe imponuje kolega.
@natalia912 medzi nami dievcatami, to, ze si zatial nikdy nezazila stopercentnu spokojnost, neznamena, ze nieco take neexistuje..
kazdy z nas je dokonaly.. ale nie pre kazdeho.. ak chces zit v spokojnom partnerstve, musis mat toho pre teba dokonaleho.. ale tak ked ti staci 80% a si happy, ze je to aspon viac, ako 20, tak prosim 🙂
@zero1 ja zas nechapem ludi, co ziju vo vztahu len preto, aby neboli sami.. ak slecna poskuluje po kolegovi a nie si je ista, ci vobec svojho partnera miluje, tak isto nema funkcny vztah.. ludia povacsinou ani nemaju sajn, ako funkcny vztah vypada.. staci, ze po sebe nehadzu taniere kazdy den, ale iba raz za cas, tak je to funkcne 🙄
@reanda suhlasim🙏myslim si ze tych 80 a 20 je zaujimave pravidlo, ale napriklad v case nejakej krizy ? ze nieco tych 100% narusa, zrazu clovek nema na co je zvyknuty a vtedy sa ulakomi na tych 20 nahodnych co prejde okolo😆ale teda to nebude tento pripad, lebo sice ma fungujuci vztah ale nevie ci ho miluje a smeje sa s inym😄neviem ci zmyslam nejako staromodne, ale ked mam fungujuci vztah tak som si ista tym ze partnera milujem a fakt sa nepotrebujem smejkat na nikoho ineho🤷🏻♀️
XY takychto tém .. a smutné to je veľmi.. ak nie je problem vo vztahu co potrebujes viac ? Si nevdacna za to ci mas, a mas iba 2 moznosti .. zabudnúť a nestretavat sa s tym ktori sa ti lubi, pretože je to iba poblaznenie .. alebo sa s priatelom rozides, uprimne a ferovo voci nemu...
Ale nezabudaj, ten kto je s tebou 6 rokov a je to klasický normálny vztah sa len tak hocijako nemeni, leno aj s dalsim ostanes iba 6 rokov pride niekto dalsi a urobis tu istu sprostost ? Zamysli sa, skor ako nieco spraviš... alebo si skus predstavit, ze by ti to robil tvoj priatel ako by si sa citila.. 6 rokov nie je len tak zahodit, pre poblaznenie je to smutné a veľmi smutné ..
tak budem zase za divnu, nechala by som si tuto informaciu pre seba a nikomu ju nevesala na nos, je dost mozne ze za par tyzdnov ta takyto osial prejde, proste mas s tym druhym clovekom pocit niecoho noveho, ak ta neprejde a posunie sa to inde, tak stary vztah ukoncis. Keby kazdy clovek co mu prebehne niekto cez zivot takto hned utekal domov vylievat si srdce a riesit, tak vela vztahov sa neudrzi. A kto tvrdi, ze nieeee nikdy sa nestalo, tak mozno im nie, ale kto vie co by na to ich partner povedal :D
TEraz prides domov zacnes lamentovat nad "lubim/nelubim", spomenies novu znamost a mas doma cirkus ako vysity. AK sa rozhodnes, po tom co sa ti hormony ukludnia a ujasnis si, ze novy chlap ti vlastne dava len nejaku pozorbnost, nejaku drobnost, ktoru pri starostiach doma s chlapom uz nemate a nic viac = budes mat doma klud, nebudes v buducnosti riesit vykrikovanie tohto "preslapku", nebudes riesit stratu dovery, ziarlivost.
AK sa rozhodnes ze naopak, tvoj vztah je nefunkcny a takto nechces fungovat (zijete spolu len rok... predtym ste spolu nezili, kludne sa mozete aj rozist, pretoze ten vztah moze byt len a len o zvyku, ak prides na to ze vztah nefunguje, lepsie odist po 6r ako po 20r... ) = tak vtedy vyrukujes s rozchodom a pochybnosti a lamentovanie ani nebudes vytahovat. Ten tvoj "novy vzath " by som drzala na uzde, nech je v ramci "smejeme sa, komunikujeme", kym si neurobis v hlave poriadok. A mozno si neurobis nikdy, len sa budes musiet rozhodnut.
A sice tu sa teraz diskutuju percenticka spokojnosti, kompatibility, podla mna je fungujuci vztah na ucte a dovere, a rozhodnuti dvoch ludi, ze to proste fungovat bude a aj ucte k sebe. Lebo zivot nesie rozne situacie, ako aj tato.. ak tam niekto netaha za rovnaky povraz, lebo "nevie co so sebou" fungovat to nebude aj keby boli tito ludia zamilovani po usi, davali si 100% neviem coho.
Ja si myslím, že vieme veľmi málo o tvojom aktuálnom vzťahu a tiež veľmi málo o tom ,,niekom novom, kto ťa zaujal." Ten nový muž, dal ti najavo jasný záujem alebo to len usudzuješ z jeho úsmevov v práci? Ste v častejšom kontakte napr. cez správy? Máte sa o čom baviť a máš z neho pocit, že to myslí úprimne? Druhá vec je tvoj aktuálny vzťah. Možno si daj na papier, čo ti chýba, čo vnímaš negatívne, či si sa nezačala vo vzťahu nudiť a tak hľadáš inde. Ale môže byť aj situácia, že ste spolu už len zo zvyku a láska sa naozaj vytratila, to sa stáva tiež a ostávať s niekým ďalších xy rokov len zo zvyku, najmä ak si mladá žena, tak to tiež nevnímam ako najlepšiu možnosť. Zváž si, čo chceš. Nie vždy je rozchod zlý, no na druhej strane môžeš stratiť dlhoročný vzťah pre možný sexi ,,úlet", ktorý rýchlo prejde. A možno tento druhý je naozaj človek, ktorý sa k tebe hodí viac a môže byť z toho nový pekný vzťah. Ale rozhodnúť a zvážiť si všetko musíš ty.
6 rokov nie je veľa. Brala by som toho s kým sa smejem a presmiala by som s nim svoj život..
Skús si prečítať o pravidle 80:20