Mám u seba nasťahovanú rodinu priateľa a vzťah sa nám rozpadá. Ako ich dostať z domu?

jabura1
14. mar 2021

Mam u seba nastahovanu priatelovu rodinu. Matka a dve dospele deti obe su uz po 40 tke su inval. dochodcovia.
Vztah s priatelom uz nieje to co byval. Oni sa stale hadaju a on je z toho v depkach a mna si nezastane ani ked utocia slovne na mna co je velmi casto. Ospravedlnuje ich ze oni su chori. Suhlasila som ze budu u nas byvat a ze sa o nich postarame, dala so im v dome nasu spalnu a vedlajsiu izbu a mi sme sa prestahovali do obyvacky s priatelom, ale priatel mi uz neprejavuje lasku aj ked tvrdi ze ma lubi. Dala som pravidlo ze ziadny alkohol a ze na ekeltrinu treba prispievat kazdy 100€ priatel a jeho sestra zaplatili jeho brat dal peniaze matke a ona ze da az 20teho lebo inak nema. Jeho brat si napriek mojmu zakazu alkohol doniesol a opil sa a nadaval mi, priatel sa ma nezastal a nic neurobil. Tak som povedala ze jeho brat musi odist. Priatel ze nech si robim co chcem, tak vidim ze to nema zmysel natahovat dalej uz dlhsie sa koli nim nevieme zhodnut tak to ukoncime a nech si idu spolu byvat niekde inde, ale oni vraj nemaju kam nech vraj vyplatim priatela za dobu co bol u mna /to su uz 3,5 roka ze sme spolu / ze co u mna na dome odrobil ale pritom sam nespravil nic, ja som robila a on mi pomahal so vsetkym ci to bolo malovanie, murovanie, vodarske prace,... on najradsej upratoval a kosil. travnik. aj on je inv. dochdca tak prijem ma iba 160€ a este z toho dotoval rodinu ked nemali, vodicak nema ja som ho vzdy vozila za nimi ked boli cirkusy. Ja som na socialke tak tiez iba 120€ poberam, privirabame si predajom veci co ini daruju inak by sme asi nevysli z penazi a teraz mi uz dosla trpezlivost. Natankovat treba a minalo sa to na nich. Ked zratam prijmy a vydavky tak vydavky previsuju prijmy o 2-300 €. Ja som predala svoje auto, a tie peniaze im nedam to su na druhe auto ale som predala aj chatu a tam sme spolu minuli min. 3000 a nie na dom ale na jedlo a tankovanie. Ked som robila minulo sa celych 5000 a na dome sa nic neurobilo. Ja som davala do domacnosti 3 nadobok jeho prijmu a on chce aby som ho vyplatila ze inak nikam nejdu. Su u nas 2 tyzdne a nevidim ze by bolo nieco lepsie prave na opak. Poradte ako ich vystahovat z domu ktory patri mne a maju tu za dodavku osobnych veci ? Sami odist nechcu matka miluje tie dve deti opicou laskou a jemu tiez stale nadava ze sa o nich nestara.

mamanadruhuu
14. mar 2021

Môj byt, a keby nechceli odísť by som zavolala policajtov, môžeš povedať ze ta psychicky deptaju vo vlastnom byte a rýchlo by si to rozmyslel aj priateľ a ak nie by poletel aj on..

nistika
14. mar 2021

v prvom rade si uvedom co si mu alebo im vlastne dlzna? kolko zodpovednosti za nich poberas? - podla mna absolutne nic ale je dolezite aby si si to uvedomila sama. a potom konaj. ak nejdu sami nechaj ich vystahovat policajtmi alebo akokolvek uradne sa to robi.

maca1984
14. mar 2021

Maju u teba nahlaseny trvaly/prechodny pobyt? ak ano,zrus im ho a povedz ze do dna xy sa maju vystahovat.Ak nemaju-povedz,ze do dna xy nech sa vystahuju,inak to budes riesit s policiou.A tu policiu by som naozaj volala a riesila to s nou.

kika52621
14. mar 2021

Zavolaj policajtov

lucka_ke
14. mar 2021

nájdi im ubytovňu a objednaj dodávku na veci, policajti ti nepomôžu, povedia, že si to máte riešiť v občianskom konaní
čo sa týka prác na dome, ak ti neplatil nájomné za bývanie tak nemá nárok na nič, tieto práce by som považovala za platenie nájmu prácou

terina25
14. mar 2021

Preboha az sa to zle vsetko citalo😕ak u teba nemaju trvaly pobyt,mozes im povedat resp.dala by som im to pisomne do kedy sa maju vystahovat. Max.tyzden by som im dala. Ak maju nahlaseny trvaly pobyt, ten im najprv zrus a daj im to aj pisomne ,nech sa vystahuju. Ak sa nevystahuju,volaj policajtov. Inak daj si pozor ,aby ti nevzali aj veci , dokumenty.

elizabet173
14. mar 2021

@jabura1 zrus trvaly pobyt, ak ho u teba maju, je tam myslim lehota na vystahovanie, ale neviem ci tyzden alebo dva, mozno ma niekto opravi. Oznam im to popredu, ze to ides urobit, aby si stihli najst ubytovnu, podnajom a vymet to vsetko z chalupy. Nic nikomu nie si dlzna vyplacat, uzivali tvoj nabytok, pracku, chladnicku...su to prizivnici vsetci do jedneho, nechapem, ako si si ich mohla k sebe nastahovat. Ked uplynie datum, do kedy sa maju vystahovat a nic sa neudeje, volaj policiu.

jabura1
autor
14. mar 2021

@elizabet173 bolo mi ich luto a myslela som ze si mozeme navzajom pomahat

jabura1
autor
14. mar 2021

@lucka_ke neplatil predsa sme boli
partnery vsetko sme robili spolu

jabura1
autor
14. mar 2021

@lucka_ke a prispievali sme obaja tym co sme mali a to sa este pomahalo aj jeho rodine

elizabet173
14. mar 2021

@jabura1 chapem, ale ty nie si v situacii, kedy by si si mohla dovolit pomahat inym, ty mas problem vyzit sama

jabura1
autor
14. mar 2021

@elizabet173 viem preto som myslela ze spolu nam to lepsie vijde aj financne

diewcatqoo
14. mar 2021

Vy ste tam styria dospeli a ani jeden z vas nezaraba, ale vsetci poberate davky? Mate aj nejake vazne diagnozy, pre ktore nemoze ani jeden z vas pracovat, ale ste na invalidnom? Zarabate si tak, ze predavate veci, ktore vam ini daruju?

elizabet173
14. mar 2021

@jabura1 tak to urob teraz, vase spoluzitie ti prinasa len problemy. A popri ID sa da aj pracovat, nie samozrejme hocijaka praca, ale da sa najst. Tymto smerom sa uberaj, nie hladat spolubyvajucich

zirafienka
14. mar 2021

@diewcatqoo Divná spoločnosť...

gubiko
14. mar 2021

ak si sa rozhodla to riešiť a posunúť, tak kontaktuj právne poradenstvo, spýtaj sa na polícii ako ti reálne môžu pomôcť, prípadne či by vedeli v deň D prísť a aspoň tam stáť a podporiť ťa (asi som naivná, ale spýtala by som sa). tá ubytovňa pre nich je podľa mňa dobrý nápad. všetko si priprav a jedného dňa sa nadýchni a choď do toho. zavolaj si na pomoc rodinu, priateľov, kohokoľvek, kto ťa podrží a im ukáže dvere. pokiaľ takých kamošov nemáš, tak sa dajú zohnať aj ľudia, ktorým dáš peniaze a budú tam s tebou, sbs alebo niečo obdobné. všetko by som si najmä poctivo naplánovala, im zabezpečila, prípadne zaplatila prvý mesiac na ubytovni. najmä by som sa do toho nepúšťala úplne sama.
popravde ale, nie je to až tak neobvyklé. naši známi kúpili pozemok s domom. keď išli dom prerábať, museli odtiaľ dlhé obdobie vyhadzovať rómskych obyvateľov, ktorí sa im tam nasťahovali. ale nakoniec sa im to podarilo.
na tvojom mieste by som sa teraz nezaoberala sebou a nejakými výčitkami. zobrala by som všetku odvahu do hrsti a konala.

ndrag
14. mar 2021

@diewcatqoo tiez na to pozeram. Ako moze byt tolko invalidnych dochodcov v jednej rodine? To maju vsetci nejake dedicne postihnutie?

nice202
14. mar 2021

@ndrag skôr cirhózu pečene.

tenerifka
14. mar 2021

@jabura1 ja nedokazem pochopit, ako sa niekto vobec moze ocitnut v situacii, v akej si ty. Nejedna sa o manzela, ale o priatela, ktory na ta kasle, jeho rodinni prislusnici su nevdacni a agresivni. Ako si si mohla takto nalozit? Musis to riesit, proste musia odist, ale lahke to asi nebude

panelacikova
14. mar 2021

@tenerifka ja tomu tiež nerozumiem. nasťahovať si do vlastného cudzích ľudí a ešte takýchto 🙄

martinkatinka
14. mar 2021

Tato situacia je absurdna, ale dostala si sa do nej sama. Zrusit trvaly pobyt, poslat pisomne oznamenie o vystahovani, v den, ked budu mat odist, vymenit zamky, vystahovat im veci pred dom. Dlzna nie si nikomu nic, nemate ziadne zmluvy, ziadne potvrdenia, nic.
Neviem co presne ti je a preco mas ID, ale teda sjor by som sa orientovala na seba a ak ti to zdravotny stav dovoli, hladala by som si pracu.
Tvoj sposob zarabania je teda zaujimavy. Ty veci(nabytok) renovujes? Alebo oblecenie ti daruju a ty ho predavas? V tomto by si mohla zacat podnikat.

janinah
14. mar 2021

Len zíram ako môže byť niekto taký naivný.....

sissy27
14. mar 2021

Mne sa rozum zastavuje... akože ty, priateľ, jeho matka a ďalšie dve dospelé deti, teda 5 dospelých, nikto nepracuje, všetci na ID... nechcem byť sprostá, ale to máte vlastný domov sociálnych služieb alebo čo založený??
Ja poznám niekoľko ľudí s ID a kupodivu všetci pracujú, a to nie sú ľahké dg (skleróza multiplex, úplná strata zraku, vozíčkar...) a ako bonus nikto z nich neslope.
Tvoj spôsob privyrábania si - predajom darovaných vecí - je pre mňa tiež prinajmenšom zvláštny. Viem to pochopiť u niekoho, kto naozaj potrebuje preklenúť krátkodobú krízu, ale mať to ako “živnosť” ?? A to dúfam sú veci, ktoré si bez hanby vypýtaš od niekoho v bazári, lebo nechce sa mi veriť, že bežne ti ľudia núkajú tak hodnotné veci, že z ich predaja veselo žiješ.
Máš / mala si dom, chatu, auto... to nemá ani kopa pracujúcich ľudí. Niečo mi tu nesedí...
Každopádne tým príživníkom oznám dátum, dokedy sa majú spakovať a potom kľudne volaj policajtov, že máš v dome cudzích ľudí a odmietajú odísť. Trvalý pobyt ani žiadnu nájomnú zmluvu predpokladám nemáte, tak nevidím problém.

matkaleskova
14. mar 2021

Cele mi to do hlavy nejak nejde prepac, no takto fakt fungovat nemozte. Je to tvoj byt treba im to predostriet a dat nejaky ten cas na to, aby si proste nieco nasli. Inu radu ti dat ani neviem

jabura1
autor
14. mar 2021

@martinkatinka ja si uz zarabam ale nemienit ro investovat do nich preto to uz chcem riesit a priatel nestoji za mnou tak nech ide s nimi to nieje laska co on vraj citi ale zavislost na prijme odomna

gubiko
14. mar 2021

@jabura1 to sú slova do boja. tak do toho dievča. nemáš už čo stratiť, len získať. do toho.

nistika
14. mar 2021

ok teraz ked je jasne co ches. krok jedna vypnut konika. krok dva napis im oznamenie pisomne a daj im ho. krok tri priprav sa - zisti ako postupovat v pripade ze nedodrzia vystahovavaciu lehotu. tymto sposobom by si najneskor do mesiaca mala byt vpohode.

jabura1
autor
14. mar 2021

@sissy27 hej kedysi som mala iny zivot po rozvode som sa prestahovala do chaty a potom ked som kupila dom na splatky chatu predala aj auto z doby minulej a kupila mensie a teraz si uz zarabam ale to nemienim inv.estovat do nich

lucka_ke
14. mar 2021

najlepšie im zabezpečiť nejakú ubytovňu, lebo keď budeš čakať, že si sami niečo nájdu nedočkáš sa, proste ty musíš byť aktívna - nájsť im miesto na bývanie, objednať dodávku na presťahovanie a idú, v tomto prípade si v práve a nebudú ťa môcť napadnúť, že si ich vysťahovala na ulicu

jabura1
autor
14. mar 2021

dakujem vsetkym za odpovede toto som si myslela aj ja len som sa chcela utvrdit ze mam pravdu